Idei in dialog (recomandare)

0 Flares 0 Flares ×

– Academia aveti?
– Nu, raspunsese babuta. Insa am Idei in dialog, tot a lor.
– Perfect.

O citesc uneori exact cand imi aduc aminte si aproape intotdeauna sunt impresionat de calitatea unor articole.
Articole:
1. Agonia crestinismului – H.-R. Patapievici

“Foarte putini oameni par sa-si dea seama in ce masura civilizatia noastra nu poate face fata concurentei cu alte civilizatii decat cu ajutorul culturii ei – cultura care, orice ar spune oricine, nu poate fi decat crestina in instinctele ei profunde.”

Povesteste doua situatii exemplare in care doua caractere ( Blaise si Jacqueline Pascal) care isi traiesc premisele pana la capat si pentru care demnitatea este primordiala in raport cu orice. Iar la sfarsit arunca o provocare:

“Si acum intrebati-va: oare cultura noastra relativista, hedonista si postmoderna mai poate inlesni aparitia unor asemenea caractere?”

2. Europa prea devreme, Romania prea tarziu – Traian Ungureanu

“Ar fi bine si inca nu prea tarziu sa intelegem ce efecte va avea drumul pe care Romania l-a inceput pe 1 ianuarie 2007. Cunoastem cu o exactitate optimista si expansiva care vor fi castigurile. Avem o imagine cu totul deformata asupra consecintelor dure.”

E un articol bun ce analizeaza modernitatea noastra mereu prematura care ne face mereu sa ne simtim nepregatiti.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

11 thoughts on “Idei in dialog (recomandare)

  1. netstalker

    alo domnul… cred ca se cere putina atentie aici
    “Povesteste doua situatii exemplare in care doua caractere ( Blaise si Jacqueline Pascal) care isi traieste premisele pana la capat”

    Reply
  2. mihai

    “cultura care, orice ar spune oricine, nu poate fi decat crestina in instinctele ei profunde”

    Patapievici a luat-o razna. Sau era asa de la inceput? Sincer, nu cred ca in intreg Noul Testament apare pe undeva termenul de “demnitate”. Crestinisimul nu te invata sa fii “demn”, “moral”, “iubitor de cultura”. Te invata sa-ti iubesti Dumnezeul, sa iubesti pe aproapele tau si sa urmezi si poruncile 3, 4, 5… . Si ca sa fiu mai catolic decat Sfantul Petru, intotdeauna mi s-a parut ca momentul in care Apostolii sunt “umpluti de Duhul Sfant” si incep sa vorbeasca in “alte limbi” ar reprezenta un happening postmodern de nota 10.

    Reply
  3. ela roseni

    Nimic nou sub soare. Insa totul este mai vizibil sau mai putin vizibil. Mai vizibil pentru ca informatia circula. Mai putin vizibil pentru ca este prea multa informatie. Caractere frumoase au existat si exista. Va garantez. Le-am intalnit si sunt convinsa ca le-ati intalnit si dumneavoastra. La fel si caracterele demonice. Toata nemultumirea noastra provine din prejudecati, perceptii gresite, abordari eronate, asteptari fantasmagorice etc. Poate ar trebui sa incepem cu propria educatie; poate ar trebui sa adaugam cateva cercuri lantului pe care fiecare dintre noi il tinem in mana…Ca ceilalti sa fie mai liberi. Poate ar trebui, cei care am reusit sa constientizam , ca baza constructiilor noastre intelectuale si de comportament este gresita – nu trebuie sa stie si ceilalti! – si sa incepem deconstructia si reconstructia (Derrida). Procesul este greu insa nu imposibil. Depinde doar de flexibilitatea noastra, de imaginatie :-)…Cum se spune, trebuie sa ne reinventam mereu…

    Reply
  4. Andrei

    Mihai,
    Cultura implica demnitate…?
    Cresti – cultivi- pentru a imparti. Daca cresc, o fac pentru a ma revarsa asupra lumii din jurul meu. Demnitatea, in opinia mea de pusti ce din nefericire nu a avut timpul sa se cultive, ar dispune de doua nuante. Partea proasta e ca nu poti fi crestin “singur”: trebuie sa inspiri spiritul. C’est-a-dire: Patapievici nu cred ca vorbea de gradul de cultura al unui calugar… Eu ii impartasesc convingere. Salutari!

    Reply
  5. Andrei

    Sa-ti traiesti premisele pana la capat…Este chiar o virtute sa ai convingeri ce nu pot fi miscate? O personalitate incoruptibila in fata oricarei noutati? Frumosul exista si acum. Vorba lui Eliade: ” totul este dupa ceas”… Asta e mersul!

    Reply
  6. tudor paroiu

    ce este filozofia neconventionala,simplu ginditi-va ce este complex fata de simplu si invers,sau relaia dintre o filozofie personala si una universala, doar ca sa nu uitam ce spune Noica despre unu si mai multi(eu am dus putin mai departe ideea la individ si grup, care sint simultane una fiind cuprinsa in cealalta si invers ca si in filozofia noastra ), asadar filozofia neconventionala este complexul cel mai general al filozofiei conventionale, prin filozofie conventionala intelegind to ce se reflecta(conventionalizeaza)de spiritul tuturor formelor de existenta(prin forma de existenta se intelege nu doar existenta fizica ci si cea metafizica,transcedentala sau inexistenta cum ar fi: noi dupa ce nu mai existam, sau vidul sau dumnezeu, aceste forme exista atit timp cit produc efecte ar fi o mare greseala sa nutinem cont de ele.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *