Elementele de instabilitate din viaţa noastră

23 Flares 23 Flares ×

Am crescut având atât de multă instabilitate în jurul meu încât atunci când lucrurile devin stabile încep să devin suspicios.

Erau zile în acei ani de inflație galopantă când mă duceam să cumpăr pâine și ai mei nu știau câți bani să-mi dea.
Am trecut de la sînt la sunt printr-o știre prezentată de o profesoară de română.
N-am știut dacă voi da examen de capacitate sau nu.
N-am știut în ce formulă va fi Bacalaureatul.
N-am știut dacă la admirerea în facultate voi da examen sau va fi concurs de dosare.

Nimic din ce mi s-a întâmplat în anii formării mele nu mi-a dat de înțeles că trăiesc într-o societate așezată, la locul ei. Nimic din ce li se întâmpla celor din jurul meu nu mi-a creat senzația că poporul în mijlocul căruia m-am născut știe pe ce lume se află.

N-am cunoscut sărăcia, n-am murit de foame, dar am crescut într-un mediu confuz plin de instabilitate. De pe o zi pe alta, de la un an la altul, într-un pronunţat contrast între principiile învăţate şi realitatea din teren, între valorile asumate şi atotputernica descurcăreală.

Am avut mereu impresia viaţa e plină de scurtături pe care doar oamenii descurcăreţi le descoperă. Scurtături, fente şi trucuri care îţi amintesc în permanenţă de fragilitatea existenţei, de tărâmul lui era cât pe ce să nu se întâmple.

Când totul pare atât de fragil începi să devii recunoscător pentru lucrurile simple din viaţă şi înveţi să apreciezi fiecare insulă de stabilitate. Câţiva prieteni, pe cineva alături, o familie, o pasiune.

Am trăit în ultimii ani atât de multe contraste şi rupturi încât instabilitatea s-a înfiripat în fiecare arie (afectivă, financiară, profesională) a vieţii mele. Am ajuns să mă simt în largul meu în situaţii care ar provoca atacuri de panică oricărui om normal, dintr-o societate normală.

Nu mă lamentez, încă nu mi-am pierdut recunoştinţa faptului de a fi în viaţă sau de a vorbi această limbă, dar încep să intru la bănuieli cu privire la cecul în alb pe care i l-am oferit acestei ţări.

23 Flares Twitter 0 Facebook 23 23 Flares ×

5 thoughts on “Elementele de instabilitate din viaţa noastră

 1. albinuta veninoasa

  Suntem o natie care ne descurcam in orice situatie. Stiu, ne este dor de stabilitatea leului dinainte de ’89, ne este dor de omenia de acum 25 de ani. Regretam si multe, dar parca acum nu mai avem ce regreta, acum nu mai avem ce alege, acum mergem inainte si suntem bucurosi ca supravetuim. Am ajuns sa nu ne mai fie mila de noi, dar plangem deja viitorul copiilor nostri.
  Oricum am devenit imuni la multe lucruri si cuvinte.

  Reply
 2. Copila blondă

  Exact aşa a fost şi la mine! Iar tu eşti considerabil mai bătrân… :)))

  glumesc, dar vorbind serios: “manuale alternative”, mai şti???
  Cred că pt admitere, am învăţat din absolut tot ce era pe piaţă, că până în luna examenului n-au anunţat din care manuale să ne pregătim. Deci îţi imaginezi…

  Reply
 3. Adi

  Adrian, sunt student si vara asta m-am dus in Germania sa muncesc. Intr-o societate, normala, asezata, un salariu frumusel. N-ai idee cat imi lipseste acea “insula de stabilitate”. Nu stiu daca ai trait mai mult de o luna intr-o tara straina, dar iti recomand asta. Nu cred ca mai parasesc Romania niciodata cu toate neajunsurile ei. Suntem romani, avem asta in sange. Nu vom avea niciodata pragmatismul nemtilor, mandria francezilor si asa mai departe. Suntem romani nu e o povara, nu e un blestem. Suntem romani si punct.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *