Editura Curtea Veche nu îşi respectă autorii

0 Flares 0 Flares ×

contract-curtea-veche

Mai jos este povestea nepublicării mele la Curtea Veche, editura cu care am semnat un contract de publicare in iulie 2008. Vei citi modul cum se întâmplă să fii tratat de redactorul de carte, cum cei de la editură nu dau doi bani pe tine, cum dai mailuri şi nu ti se răspunde, iar cum Grigore Arsene – preşedinte AER şi patron la Curtea Veche – ştie să te mintă şi să te ameninţe în faţă.

În iulie 2008, Lorin – care coordona colecţia Urban de la Curtea Veche – m-a sunat să mă întrebe dacă nu vreau să public Producătorii de gresie. În mai puţin de două săptămâni, semnam contractul – cartea era promisă să fie publicată la finele lui septembrie, iar manuscrisul corectat pleca către redactorul de carte. Aici au început primele probleme şi mojicii.

Cine este Adrian Buz?

După ce am zorit treburile, a trecut o lună întreagă până să primesc primul semn de la redactorul cărţii.
Redactorul şi corectorul cărţii era Adrian Buz. Printre altele, scriitor, însă în această poveste era doar un redactor. Cum domnia sa avea orgolii nemasurate, manuscrisul cărţii mele a fost prilej de corecturi de dorul lelii, bătăi pe umăr, pe burtică şi pe şireturi.

Dincolo de corecturile utile care tăiau prin frazele încâlcite şi preţioase, mi-am găsit pagini care conţineau pe margine corecturi de genul:

“Ce tot spui!”
“bă băieţi!”
“Cine ţi-a spus?”
“Cum obţinem sens doar având un sentiment şi o iluzie?”

Probabil Adrian Buz dorea să comunice cu cineva şi nu a găsit decât manuscrisul meu ca spaţiu de comunicare. Cineva care este plătit să fie redatorul unui manuscris îşi aminteşte brusc de frustrările sale de autor şi  începe să le debiteze într-un loc prost ales.

M-am plâns lui Lorin de acest aspect, nu a înţeles nici el de ce Adrian Buz, redactorul unei cărţi, a luat atât de personal actul corecturii şi s-a trezit în postura de simplu comentator.

La sugestia lui Adrian Buz (redactorul), am scos două articole mai lungi (încălcite şi pretenţioase) şi-am trimis alte cinci articole mai mici. Mi-a propus să ne vedem, să revedem manuscrisul. Am acceptat, i-am trimis mail, însă apoi n-am mai auzit de el. N-a catadicsit să răspundă.

Tergiversări tomnatice

ciubotaru_copertaAceste lucruri se  întâmplau la sfârşitul lui august 2008. Lucrurile totuşi au înaintat, iar pe la mijlocul lui septembrie am primit coperta viitoarei cărţi. Am dat acceptul pentru copertă, am trimit textul biografie de pe coperta a IV-a, iar Lorin a scris un text mic introductiv.
Totul era gata, ar mai fi rămas doar intrarea in tipografie.

De la sfârşitul lui septembrie, publicarea cărţii s-a amânat la finele lui octombrie, apoi la finele lui noiembrie (lansare la Gaudeamus etc.).

Pe 26 noiembrie am dat un mail către Curtea Veche – Lorin îmi spusese că nici el nu are un răspuns – prin care întrebam ce se mai aude cu cartea mea. Redactorul sef, Mihaela Moroşanu, mi-a spus că nu poate să-mi dea un termen de publicare, însă cartea este în lucru. [vezi mail]

La începutul lui noiembrie, Răzvan Ţupa mă invitase la una din ediţiile Poeticile Cotidianului, iar după câteva săptămâni am stabilit ca 18 decembrie să fie data.
Până atunci îmi imaginam că voi fi deja publicat şi voi putea să fac o promovare inedită.
La începutul lui decembrie însă, eram deja sigur că termenul de publicare din contract nu va fi respectat.

Am apărut totuşi la evenimentul lui Ţupa, deja se anuntase, ca autor nepublicat. A fost totuşi bine, Răzvan a găsit un nume frumos, iar totul a fost ambalat într-o campanie de teasing. Cineva care citeşte texte din viitoarea sa carte.

Un nou an nepublicat

Ştiam că în ianuarie nu prea se fac lansări de carte, relaţiile lui Lorin se răciseră cu Curtea Veche,  la 1 februarie şi-a încheiat colaborarea cu ei şi astfel am rămas din nou să bat pe la porţi.

În virtutea acestui punct din contract, am dat un mail către redacţie (nu ştiam dacă Mihaela Moroşanu mai lucrează acolo) şi am primit imediat răspuns. [vezi mail]
Mihaela Moroşanu exista din plin, exista penibil şi nu neaparat în această ordine.

Am scanat contractul, l-am trimis prin fax şi am aşteptat cuminte un răspuns. Care nu a mai venit.

După trei săptămâni, simţindu-mă singur, am mai trimis un mail către Mihaela Moroşanu – reprezentant Curtea Veche – în care imi exprimam dorinţa mea de socializare. [vezi mail]

Nu am primit niciun răspuns, iar după o săptămână mi-am pierdut răbdarea:

mail_reziliere-contract

Mesajul era o întrebare pe care le-o adresasem pe twitter în urma laudei lor.

La mailul de mai sus, stimabila Mihaela Moroşanu nu s-a obosit să răspundă, însă departamentul de PR, prin reprezentantul Alina Dolea, s-a dovedit a fi mai odihnit. [vezi schimbul de mailuri].

În acest timp, Mihaela Moroşanu se odihnea. S-a trezit după două ore, a văzut ce s-a întâmplat mai sus şi-a răspuns. Şi nu numai! [vezi mail]
I-am răspuns şi a urmat un schimb penibil de mailuri pentru a stabili o întâlnire cu Grigore Arsene, directorul Curtea Veche şi preşedintele AER. [vezi mailuri]

La Curtea Veche nesimţită, proprietari nesimţiţi

Sau, cel puţin aşa credeam eu, că am o întâlnire. Am intrat în birou, am fost rugat să mă aşez, iar subsemnatul Grigore Arsene s-a aşezat lângă mine şi mi-a pus în faţă o anexă la contactul de editare prin care “autorul convine să nu pretindă editurii daune pentru neexecutarea contractului”.

Nu mi-a venit să cred. M-am ridicat le-am zis că mi-am pierdut timpul venind. Le cerusem pe mail un preview, pe care nu s-au obosit să mi-l trimită, iar acum mi se puneau în faţă nişte termeni de reziliere care încălcau contractului semnat iniţial. [vezi anexa]

M-am ridicat şi m-am îndreptat către uşă.

Aici, domnul Grigore Arsene a făcut ceea ce eu credeam că nu-i atât de imprudent să o facă. A spus (fluturând dispreţuitor cu hârtiile din mână) că nu există niciun contract. Mi-a spus că nu pot dovedi ca am semnat ceva cu ei.
După spusele lui, contractul e fals, iar eu l-am semnat cu nişte oameni care nu reprezentau editura şi de unde ştie el că eu n-am adaugat rânduri în contract? Cum pot eu dovedi că în sediul lor există un contract semnat cu mine?

Mi-a spus că pot să-i dau în judecată, însă o să-mi râdă toţi în faţă (expresia lui).

Cât de nesimţit să fii să chemi un autor să semneze rezilierea unui contract, iar apoi să-i spui că de fapt nu există niciun contract?
Cât de nesimţit să fii să ameninţi pe cineva care şi-a rupt din timpul lui să vină la o întâlnire la care nu era dator să vină?

Între timp, intervenise şi Irene Arsene în discuţie, căci au birourile în aceeaşi încăpere.
Dânsa a devenit mai diplomată când a observat că mi-am pierdut cumpătul. M-am aşezat din nou jos să ascult o lamentaţie despre cum sunt afectaţi de criză, despre cât (de puţini) bani au în cont, despre cum au fost nevoiţi să facă reduceri de tiraje şi titluri.

Nu ai nevoie de criză ca să fii nesimţit faţă de un autor. Faţă de un autor care are bunul simţ să vă trimită faxuri atunci când pierdeţi contracte valabile din punct de vedere legal.
Nu ai nevoie de criză pentru a avea bunul simţ să anunţi un autor că nu se mai află în planurile unei edituri atât de afectată de criză încât nu-şi mai permite un tiraj de 500 de exemplare.

Din cauza crizei, toti mai mulţi bucureşteni au început să circule fără bilet, nu-i aşa?

Am plecat – fără să semnez nimic – de la întânirea cu Grigore Arsene şi Irene Arsene total zăpăcit. Am ieşit în stradă, am sunat o prietenă care avea contractul în format .pdf şi-am rugat-o să se uite dacă e valabil.
“E valabil, are ştampila Curtea Veche şi semnătura lui Grigore Arsene”.

Nu e doar o nesimţire să insulţi minima inteligenţă a cuiva, însă e o dovadă de mare prostie să ameninţi un blogger care are posibilitatea să vorbească public şi să probeze adevărurile spuselor sale.

Am observat că această atitudine nu are a face personal cu mine, (e greu de crezut că tenişii, cu care m-am afişat la întâlnirea cu preşedintele AER, i-au catalizat dispreţul), ci are de-a face cu o inerţie de comportament destul de veche.

“Sunt un cerc închis. Te cerţi cu unul şi apoi se feresc toţi de tine. Ţi se vor închide multe uşi”, te sfătuiesc cei mai mulţi prieteni.

Aţi auzit de vreun un autor care să dea în judecată o editură în România?

Concluzii

Nu ştiu dacă îi voi da în judecată, dincolo de daunele pe care mi le datorează, însă ştiu sigur că o merită din plin.
Am pierdut timp, speranţe şi am vorbit – la evenimente publice – în numele unei cărţi care avea un contract de publicare sub ea, iar acum mă simt de parcă am amăgit nişte oameni.

Nu ardeam să fiu publicat, consider că e ceva normal să ajung cândva între paginile unei cărţi, însă am ars mereu în ce priveşte modul cum sunt tratat atunci când eu investesc răbdare şi bun simţ într-o relaţie.

Aceasta este povestea nesimţirii cu care Curtea Veche m-a tratat făcându-mi să-mi pierd timp cu un proiect pe care ei, într-un final, nu au dat doi bani. Mai târziu, vor da mai mult.

Astfel, o nesimţire trebuie povestită nu neapărat pentru satisfacţia celui păţit, cât pentru atenţia nepăţiţilor care vor veni.
Şi nu numai:)

Update: Răspunsul Curtea Veche poate fi citit aici.
Devine interesant, am găsit avocat în persoana Dianei Tuşa.

Articol în 9am.ro: Un blogger da in judecata editura Curtea Veche pentru nepublicarea cartii sale


Reacţ
ii în blogosferă:

Darius Groza: Câtă lume crede că Grigore Arsene de la Curtea Veche este jenant?
Cultura-vura: Editurile si autorii sau despre mici razboaie internautice
Gramo: Edituri cu care nu vom colabora niciodata. Azi, Curtea Veche
Siblondelegandesc.ro: Curtea Veche şi Adrian Ciubotaru: o poveste cu dead end
Alex Mihăileanu: Nesimţire cruntă la o editură cu pretenţii: Curtea Veche
Sorin Tudor: Editura Curtea Veche: lipsiti de respect
Bobby Voicu: Curtea Veche şi Adrian Ciubotaru: eşec de proporţii
Dragoş C. Butuzea: curtea e prea veche, trebuie una nouă
Andreea Molocea: curtea veche
zvoner.ro: Editura Curtea Veche: sau cum sa-ti bati joc de scriitori
Ştefan Teisanu: Curtea plină de oameni mici şi vechi
Ovidiu Miron: Curtea Veche e plina de balegar
inethos.blogspor.com: Romanian Style
Andrei Crivăţ: Nesimțirea de Curte Veche
Ioan Enache: Adrian Ciubotaru: condamnat la blogosfera
Inconstantin.ro: Curiosul caz al Editurii Curtea Veche: între criză financiară şi criză de onestitate
Yoyolino.com: Editura Curtea Veche – Nesimtitii!
Ariel Constantinof: Criza sau nesimtirea?
Cristina Chipurici: Nesimtirea celor de la editura Curtea Veche
Mara Yvonne Wagner: The curious case of curtea veche
Mihaela: Povestea unui prieten drag
BolaDeNieve: Nesimtire editoriala
Marius Sescu: Editura Curtea Veche si new media
Andreea Rostofolu: Curtea Veche într-un Nou rol

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

208 thoughts on “Editura Curtea Veche nu îşi respectă autorii

 1. Rainy

  Andrei, parerea mea este ca gresesti daca nu ii dai in judecata! Este revoltator modul in care s-au comportat, daca tot ceea ce povestesti este real si nu ai omis nimic! Este pur si simplu incredibil! 😐

  Reply
 2. Bograma

  Motivul pentru care nu au facut nimic in sensul asta este SI faptul ca stiu ca nu ii vei da in judecata.De ce?Pt ca asa ceva costa.Si nu costa 200 de lei,ci mai mult.Daca insa gasesti un avocat ca sa creada in tine si in faptul ca ii veti scutura de bani,probabil ca va accepta sa fie platit cota parte din castig.Si cred ca trebuie sa-i dai in judecata.Probabil ca va veti intelege cu mult inainte sa trebuiasca sa mergi efectiv in sala de judecata.Au prea mult de pierdut comparativ cu despagubirea ta.
  Dar lucrurile astea sunt obisnuite in Romanik. Astia suntem.

  Reply
 3. zapacita

  Ce zice Bograma se cheama onorariu de succes si sigur ca se poate:)
  Trebuie popularizata chestia asta pentru ca nu e deloc normal ce ti s-a intamplat, asa cum nu e normal ca imaginea Curtii Vechi sa ramana neintinata dupa un astfel de comportament.

  Reply
 4. Pingback: Zvoner.ro » Editura Curtea Veche: sau cum sa-ti bati joc de scriitori

 5. Åž

  Adrian, eu sunt mic, dar sunt voinic. 🙂 Ai tot sprijinul meu în a face publică povestea asta. Sper să se strângă multă lume care să contribuie la clarificarea numelui şi metodelor respectabilei edituri.

  Curtea Veche nu se poartă aşa numai cu autorii. În încercările noastre de a lucra cu ei pe cărţi audio, cu un an doi înainte ca ei să scoată primele cărţi de felul ăsta, am constatat şi noi că sunt nesimţiţi. Nu au fost cazuri de nerespecatare a contractelor, dar au fost cazuri de nesimţire mare şi de necrezut, în felul în care ne-au vorbit.

  Curtea Veche e un nume prea frumos pentru ei. Unele din cărţile lor sunt prea frumoase pentru ei. Curtea Veche e în cultura românească ce e Gigi Becali în fotbal.

  Reply
 6. Alexandra

  Salut!
  Este dreptul tau sa ii dai in judecata. Si ar trebui sa faci asta. Sa negociati urmatorii pasi in prezenta avocatilor.
  Pentru ca e o chestiune serioasa, importanta atat pentru tine, cat si pentru ei. Si daca atentezi la capitolul imagine [a lor], negociati deja de pe pozitii diferite.
  Multa bafta!

  Reply
 7. picsel

  Adrian, toată lumea va avea de câştigat dacă iniţiezi un proces. Mai ales oamenii pe care tu simţi că i-ai amăgit.
  Cel mai probabil lucrurile se vor termina – relativ amiabil – înainte de a deveni o cheltuială pentru tine, iar întreaga acţiune se va transforma într-o investiţie pentru toţi cei legaţi de asta, aşa cum ar fi trebuit să fie de la început, cartea. Dacă nu va exista cartea, va rămâne lecţia.

  Dar cu siguranţă, dacă se crează destul zgomot pe tema asta, se va oferi altcineva să o publice, ştii cum funcţionează lucrurile în filme 😛

  Reply
 8. andreea m

  voi pune linkul catre postarea aceasta si la mine pe blog. voiam sa iti cer permisiunea si sa te anunt asupra acestui fapt. Sa ai o zi buna! (sincer, nici nu voi mai cumpara de la curtea veche. daca tot acuza criza, macar sa o simta cand isi pierd clientii)

  andreea

  Reply
 9. Pingback: Curtea Veche, plină de oameni mici şi vechi | Laptopiseţul

 10. Loredana

  Ce mi se pare mie amuzant e ca te comporti ca un autor ratat. In loc sa- ti fi luat manuscrisul care, daca e atat de bun pe cum spui tu si pe cat nu spune nimeni altcineva, ar fi trebuit trimis si publicat de alta editura. Multi autori celebri au fost refuzati de cateva ori inainte de a fi publicati. Dar ma rog, ei erau ‘autori’ si si- au permis umilinta si decenta de a fi refuzati si de a crede in opera lor. Odata publicata opera ta, cu laurii victoriei sa fi ras in fata editurii pe care nu te sfiesti s-o umpli de noroi pentru ca ti- au zgariat ego-ul de Proust in devenire( ma indoiesc). De ce te agati cu atata disperare de editura asta? Din cate am vazut in mailurile publicate de tine( asta inca o data nu cred ca este un lucru etic si ma indoiesc ca vreo editura se va mai apropia de vreun asa- zis autor care- si permite astfel de gesturi)ai primit chiar un avans de 200 RON pentru aceasta carte, practica nemaintalnita pe piata editoriala din Romania( si cei care lucreaza in industrie stiu asta; probabil ai cerut acest avans foarte asiduu si pasional de l- ai si primit- in mod normal un autor isi primeste procentele dupa vanzarea cartii si numai atunci). De ce cand te- ai infiintat la rezilerea contractului nu zici nimic despre cei 200 de RON pe care corect ar fi fost sa- i inapoiezi? Asta pare o miscare fireasca dupa tenta de justitiar pe care ti- o atribui prin aceste postari de mai sus.
  Mi se pare ca Adrian Ciubotaru ‘autorul’ nu intelege ca a fi publicat in Romania este un privilegiu si nu o sursa de venit, ca un tiraj chiar si de 500 de exemplare este unul mai sus de medie in Romania pentru titlurile romanesti, deci nu un moft.
  Mi se pare absolut valabil ca cei de la editura ti- au marturisit motivele care au dus la dorinta lor de a rezilia contractul- acela al reconsiderarii planului editorial odata cu venirea crizei( dintr- un alt mail postat de tine), ca totusi au aratat initiativa oferindu- ti un avans si lucrand la o coperta pentru cartea ta. Deci reactia si atacurile tale mi se par o bula de infatuare si nesimtire fata de o autoritate care si- a permis sa te refuze. Si pe cine? Pe un blogger? Nu stiu cum si- au permis, sincer- doar tu si Patapievici sigur stati la ceai in fiecare seara la sosea.
  Acum, ca te- ai legat de observatiile facute de Adrian Buz( care este deja un nume in literatura contemporana romaneasca si cei care citesc Noua Literatura stiu asta- ma intreb de ce vreunul din textele tale n- a aparut niciodata in aceasta publicatie de nisa daca intr- adevar esti atat de bun), ba mai mult ca le- ai publicat, cred ca din nou este un gest deloc etic. Ca sa fi fost corect, ar fi trebuit sa adaugi si pasajele din manuscris ca sa ne convingem si noi cititorii de blog daca intr- adevar erau neindreptatite pe cum spui tu. Adevarata ta problema este ca te agati de un contract pentru a nu iesi la iveala ca intr- adevar opera ta nu este una destul de merituoasa pentru a se face atata tam- tam, chiar si daca numai pe pagina unui blogger. Am vazut ca te mandresti cu acest statut de blogger, de liber- cugetator, si voiam sa- ti sugerez o tura prin blogosfera romaneasca si sa vezi cata lipsa de calitate este in aceasta blogosfera si cum toate pitzipoancele si toti emotivii au impresia ca fac literatura.
  Citindu- ti pe sarite blogul cred totusi ca editura Curtea Veche ar fi trebuit sa- ti publice cartea si sa- ti faca o favoare aruncandu- te in stilourile criticilor care te- ar fi ingropat odata pentru totdeauna in sertarul scriitorasilor ratati dar cu multa energie si timp in fata computerului, cum sigur sunteti multi.
  Sunt sigura si ca- ti vei face timp sa raspunzi cu argumente semidocte acestui post si sper sa te distrezi, dar te asigur ca nu ma voi obosi sa le mai citesc. Commentul acesta a fost scris ca sa- ti dai seama ca de fapt oamenii normali nu prea au timp sa intre in polemici cu oameni fara principii care datorita democratiei de care ne bucuram din pacate cu totii, abuzeaza scriind peroratii nesfarsite cu vome ale cugetului propriu. Iti doresc succes!

  Reply
  1. C.R.

   FAIL! Se referea la modul in care a fost tratat si la nerespectarea termenilor contractuali. Felul in care ii jignesti cartea fara sa o fi citit este impardonabil!
   Mi se pare normal sa insisti pentru a primi un raspuns. Daca toti ne-am da batuti imediat si ne-am duce in alta parte, cum spui tu, atunci toti cacanarii care se pretind oameni de afaceri ar face exact ce vor. Oamenii ca Adrian mai fac sa se miste ceva.
   Oare de ce am senzatia ca lucrezi la editura respectiva?:D

   Reply
 11. Andreea

  ^

  Daca ai asa o mare aversiune fata de bloggeri si continut “emo” cu pretentii de literatura, tu de ce nu-ti faci blog? Parerile tale sunt prea pretioase pentru ochii publicului? 😀

  Reply
 12. calin

  Adrian,

  Din pacate nu te pot ajuta decat cu un sfat. De fapt o rugaminte! Arde-i pe editori cu un proces! Ia-le banii si publica-ti cartea altundeva, chiar si pe banii tai!

  Loredana,

  De ce am senzatia ca ai promovat in cariera trecand prin mai multe dormitoare decat era necesar?

  Reply
 13. dragos c

  @loredana – nu adrian ciubotaru/valoarea/banii sunt aici problema, ci dispretul total al unei organizatii (prin seful ei) fata de un angajament, din partea unui om care ar trebui sa aiba un astfel de principiu. ce fel de business mai ai fara principii?

  Reply
 14. mihaela

  Draga Loredana,

  In afara de o opinie personala mai mult (sau mai putin) avizata, nu am vazut sa abordezi esentialul in aceasta poveste mioritica: intr-o societate civilizata un contract semnat este respectat. Partea contractata care se razgandeste plateste, daca nu reuseste sa se inteleaga altfel cu partea vatamata.

  Cat despre parte autor bun/ prost, cred ca si-a asumat CV acest aspect atunci cand a semnat contractul. Nu crezi?

  Simplu nu?

  Reply
 15. ioana florea

  imi pare rau ca ai patit asta. imi pare rau ca i se poate intampla asta unui autor din romania asa ceva.
  insa cred ca ar trebui sa ii bati cu legea peste obraz, caci trebuie sa avem mereu curajul sa infruntam si sa sustinem adevarul. e bine de stiut intamplarea ta.

  da-i in judecata daca sunt atat de nesimtiti,caci sunt sigura ca nu esti singurul autor cu probleme in tzara asta de rahat, asa ca da-le una si in numele altora si al celor care vor veni. nu e gresit sa o faci.

  Reply
 16. Pingback: Adrian Ciubotaru: condamnat la blogosfera | McGogoo’s Hell - Suburban philosophy

 17. Mar

  sunt sigur ca o sa gasesti un avocat care sa te reprezinte.

  cea mai buna solutie ar fi daca cei de la ‘curtea veche’ ar realiza ca ei sunt pierzatori oricum si ar ajunge la o intelegere cu tine – un proces implica multa alergatura, nervi etc. de ambele parti.

  bafta

  Reply
 18. Pingback: Curtea Veche si Adrian Ciubotaru: esec de proportii | Blogul lui Bobby Voicu - alpha beta version

 19. simina

  ei, eu astept de un an banii pe traducerea unei carti la editura Universal Dalsi. bani care veneau de la ambasada Frantei. veneau da’ n-ajungeau la mine.
  dintre nesimtirile editurii:
  – 300 de pagini s-au facut 170
  – 3 euro pe pagina au devenit 1 euro pe pagina
  – am aflat de la ambasada Frantei ca ei au platit editura deci “n-avem bani” e o minciuna
  – pe 9 aprilie sarbatoresc un an de cand am trimis traducerea catre editura
  nu stiu daca sa ma mai enervez. dar oricum de-acum inainte o sa tratez cu mare precautie oamenii de editura. te-ai astepta de la o directoare de editura, care a fost sotia lui Mircea Nedelciu, sa aiba un obraz mai subtirel asa, dar de unde. bleah.

  Reply
 20. Pingback: Curiosul caz al Editurii Curtea Veche: între criză financiară şi criză de onestitate | INconstantIN.ro

 21. L3ST

  Foarte urat ce s-a intamplat. Pe Loredana o suspectez ori ca lucreaza cu ei( atat pentru stilul comentariului, cat si pentru informatiile in plus ), ori ca e prea naiva si nu cunoaste valoarea unui contract. Tu puteai sa le vinzi si barne din gard daca in momentul semnarii contractului ei stiau ce cumpara. Deranjant este modul in care s-au comportat cand a venit vorba de reziliere. Loredana incearca sa abata de la subiect si incearca sa-si impuna ideea ca tu n-ai scris ceva de calitate si de asta contractul nu este valabil.
  Ideal ar fi sa nu publici nimic din manuscris pe blog, cel mai probabil este stipulat in contract ca textele le apartin si astfel ai avea si tu culpa in situatie.

  Reply
 22. Adrian Ciubotaru Post author

  simina, “n-avem bani” este o scuză ordinară din parte unei firme care rulează zeci de mii de euro

  L3ST, Loredana n-a înţeles nimic din articolul de sus şi e clar implicată în industrie şi în plus frustrată din alte motive pe mine/pe bloggeri etc. 🙂

  Reply
 23. Dojo

  Loredana, de ce am impresia ca esti de pe alta planeta? Tu care parte din discutie nu o intelegi? S-a semnat un contract, nu e respectat, mergi si ii frigi in instanta pana se satura. Nu e vorba de orgolii de Proust, este vorba de niste termeni contractuali pe care Curtea Veche face pisu.

  Am asa o senzatie ca reprezinti mirifica editura, de nu stiu cum sa iti exprim asta.

  Adriane, cauta un avocat bun si vezi care sunt miscarile pe care le faci. Si, cu riscul de a te “bana” alte edituri, la fel de competente, rupe-le nasul incat sa invete ceva din faza asta. Si nenicul ala autor de mare valoare sa invete ca e o diferenta intre a face munca pe care trebuie pe manuscrisul tau si a se da “in barci” ca mare scriitoriu ce este.

  Nu exista posibilitatea de a fi publicat “outside”? Ar fi si asta o idee …

  Reply
 24. iuli

  nu stiu cui sa dau dreptate, problema e ca daca se continua si se prinde cineva tot el ar putea fi cel dat in judecata pt postarea de mailuri in public, fara acceptul celuilalt
  incalcarea confidentialitatii cu buna stiinta

  Reply
 25. Pingback: Editura Curtea Veche - labareala… | Grafiko.ro

 26. McGogoo

  q: adi am voie sa injur?
  am …nu am eu tot o zic:
  @lorderana esti un specimen ratat. am impresia ca semeni cu Mansom in sensul ca mama ta te-a dat cand era mica la schimb pentru o bere…

  ce nu ai inteles? ca e vorba de un contract care trebuie respectat.
  ma doare in cur de faima si numele alora care conduc editura…
  ce conceptii au toti ratatii curului: autori consacrati au plans la poatea editurilor. asa si? daca sun boi sa planga…

  fa, asculta aici: maine fac o firma, imi trec ca obiect de activitate “editarea de publicatii” si scot carti, ziare, cd-uri si ce vreau eu… daca dau faliment asta e…

  daca Adrian a luat avans ce? era prevazut in contract? da. atunci?
  care e problema ta ?
  ma pis pe toti ratatii ca tine care va visati zei dar ca sa ajungeti pe niste scaune ati pupua zeci de cururi…

  Adrian nu vrea sa va pupe in cur. si ca el gandesc multi. daca te gandeai (ah tu nu gandesti sry ai scris supa dictare sau ai dat copy and paste…) uma rog… sa zicem ca gandesti… daaca aveai acesta atributie specifica speciei umane vedeai cati bloggeri (grei din blogosfera) au preluat mesajul sau si iti dadeai seama ca zilele unor taraturi ca voi sunt pe sfarsite…

  am acelerat

  ps:
  adi: te rog sa nu il cenzurezi/stergi, lasa-l sa vada si vaca aia mesajul, daca il stergi da-mi un mail ca il pun la mine.

  Reply
 27. Marian Dumitru

  Salut Adrian!

  Am mai intalnit cazuri asemanatoare, dar niciodata n-am vazut o nesimtire mai mare. Imi pare rau pentru ce ti s-a intamplat, si o sa incerc sa dau si eu vestea mai departe.

  Mult succes in continuare!

  M.D

  Reply
 28. Adrian Ciubotaru Post author

  McGogoo, avansul (200 RON) le-am cerut banii avans pentru că “Probabil aceasata e cea mai mare sumă pe care o voi luă de la voi”, le-am spus. (plata era trimestrială)

  N-am fost o cerere pasională, ci una pragmatică.

  Ştiu că ai motive să te enervezi, la fel cum am şi eu. Să nu-i înjurăm, că merită mai mult decât atât şi nu numai:)

  Reply
 29. bkk

  loredana, scrisoarea ta e frumoasă şi din tonul ei devine al naibii de transparent faptul că eşti implicată mai mult decât vrei să recunoşti în povestea asta. e adevărat că te străduieşti s-o maschezi, dar fără prea mult succes. pe bloguri nu prea se fac chestii de genul ăsta, decât dacă eşti chiar versată. oamenii de pe net s-au antrenat ani de zile cu trollii.

  lucrurile sunt mult mai simple. dacă “producătorii de gresie” e o carte slabă calitativ, lucrul ăsta trebuia să vă dea de gândit înainte să semnaţi contractul. deci greşeala e la voi în Curte (pun intended), indiferent de valoarea cărţii.

  atâta vreme cât există un contract legal, el trebuie respectat dincolo de judecăţile noastre de gust şi de emoţiile de după.

  termenii pe care i-a negociat adrian au fost acceptaţi, şi felicitări lui că a cerut şi a reuşit să primească un avans. ăsta e modul firesc în care se întâmplă lucrurile în societăţile civilizate. sigur, poate nu întotdeauna cu autorii debutanţi, poate nu cu cei încă neconfirmaţi. dar, din nou, mâţa e la voi în Curte, nu la el.

  adrian, cred că i-ai pedepsit suficient cu afectarea imaginii lor pe net, ai grijă doar că poţi fi dat la rândul tău în judecată pentru asta, pentru publicarea corespondenţei private etc. verifică-ţi contractul să vezi dacă sunt trecute clauze de confidenţialitate, fiindcă acolo poţi uşor atins.

  nu cred că are rost să intri într-un proces, dar nişte scuze sincere din partea conducerii CV cred că eşti îndreptăţit să primeşti.

  mai bine pui cartea pe net for free download, sigur LiterNet-ul ţi-ar publica-o cu drag, vorbeşte cu ei. în felul ăsta va avea mai multă lume acces la ea, că bănuiesc că nu bani vrei tu să câştigi cu literatura.

  Reply
 30. bkk

  bula asta o să se umfle rapid şi o să coste Curtea Veche mai mult decât dacă ar fi reziliat contractul în termenii iniţiali, dar cred încă se funcţionează pe sistem predecembrist.

  singura mişcare deşteaptă a lor ar fi acum să dea un răspuns oficial cu versiunea lor sau cu scuze şi compensaţii.

  Reply
 31. Alex Mihaileanu

  hai, ma, 200 de lei? pentru atita chestie se trezesc unii sa faca scandal? astia-s bani? pe bune, acum… “vai, dar ai primit bani, cum indraznesti?”. daca tanti aia lucreaza acolo si 200 de lei i se pare o suma mare, atunci mi-e mila de ea.

  Reply
 32. Cypress

  Tot @Loredana:
  “ai primit chiar un avans de 200 RON pentru aceasta carte, practica nemaintalnita pe piata editoriala din Romania”

  Sa mori tu? Eu am primit 150RON avans de la o editura din Cluj. Uite ca altii pot. Mi se si pare normal sa primesti un avans pentru o lucrare de acest gen.

  Sper sa va faceti de ras pe net si sa va indexeze Google numele cat mai rapid, alaturi de cuvinte-cheie precum “tepari”, “nesimtiti” si “impertinenti”.

  Reply
 33. bkk

  Editura Curtea Veche trebuie totuşi apreciată pentru calitatea unora dintre cărţile pe care le scoate, bănuiesc că acolo lucrează şi nişte oameni care ştiu ce fac, altfel colecţiile Byblos şi Constelaţii nu ar fi apărut.
  Eu mă bucur că există, chiar dacă-s înecate de motivaţionale ieftine şi comenzi speciale de la Amway. Şi mi se pare că vizual, arată mai bine decât multe altele, felicitări Griffon&Swans.

  Dar probabil că echipa managerială are nişte probleme grave de relaţionare.

  Reply
 34. Pingback: nesimtire editoriala « BolaDeNieve

 35. Adrian Ciubotaru Post author

  Şi nesimţirea Curtea Veche devine şi mai mare în comentarii:

  Loredana zice c-am primit 200 RON avans în condiţiile în care eu n-am menţionat acest lucru în articol. Sumă e corectă, însă de unde ştia dânsa această informaţie? (presupunând că nu reprezintă editura)

  Reply
 36. alssa

  Imi pare rau sa aud de toata povestea. Am preluat primul paragraf cu link catre postul tau pe blog, pe http://www.kappa.ro in stirile de ultima ora pe prima pagina. Daca iti poate fi de folos si in alta sectiune, te rog, spune-mi.

  Reply
 37. Darius Groza

  Loredano – ce spui tu acolo e echivalent cu a zice “tre’ să accepţi orice e de căcat”.

  Problema nu-i nepublicarea, nu-i avansu’, nu-i tiraju’, nu-i că n-a ieşit (Adrian îşi poate sau nu publica ce vrea el). Ci că a făcut un contract cu nişte prestatori servicii, care nu l-au onorat, pe lângă că s-au comportat neprofesionist şi – în termeni legali sintagma e, mi se pare – de căcat. Adrian se respectă (pe bună dreptate sau nu). Aşa crede el despre sine, iar alţii despre el.

  Dar de când e părerea ta în calitate de Loredană c-ar trebui să se prosterneze ORICINE la înalta editură. Adică, te-ntreb, poate nu sunt destul de limpede, scuză-mă: te-ai tâmpit?

  Reply
 38. Liviu Drugă

  Cel mai tare blestem (si pedeapsa) e minunat formulat de Cypress:

  Sper sa va faceti de ras pe net si sa va indexeze Google numele cat mai rapid, alaturi de cuvinte-cheie precum “tepari”, “nesimtiti” si “impertinenti”.

  F. tare.

  Dintr-o alta perspectiva, dar in acelasi subiect: nu cred ca e bine cu datul in judecata, pentru ca se poate interpreta in varii feluri revolta ta. Cel mai bine, lasa-i “sa se indexeze pe Google” cu aceste cuvinte-cheie.

  Reply
 39. ioana florea

  cel mai bine ia-ti un avocat, unul va dori cu siguranta sa te reprezinte si daca totul a decurs asa, nu ai decat de castigat.

  mi-e rusine ca traiesc intr-o tzara de rahat si asta se poate intampla. ce oameni fara obeaz. imagineaza-ti ca nu vor dori in scandal ma mare, adica un proces. ar dauna serios imaginii editurii, nu ca asa nu a daunat, dar ii va lovi direct in moalele capului. ce autor cu nitzel creier ar mai publica la ei dupa ceea ce ti-au facut tie?!

  si nu e singura editura care a facut nazuri si chestii de gen. asa ca merita sa le aratam ca nu suntem carpe de sters pe jos.

  Reply
 40. alex

  Acum, cand s-a inceput rasfoirea rahatului, un proces pare o solutie demna de luat in calcul. Va puteti actiona reciproc in instanta si va spalati amandoua demnitatile.
  Misiunea unei edituri este sa publice carti bune si sa scoata profit iar misiunea autorului este sa scrie carti bune si sa scoata profit.Am rasfoit o parte din articolele cuprinse in cartea lui Adrian si pot sa spun ca mi s-au parut cel putin de calitate medie.Asadar consider ca puteau sa fie publicate fara mari probleme si chiar ar fi putut sa-si scoata cel putin o bruma de profit.
  In aceste conditii admir editura pentru ca nu doreste sa publice – e evident ca au principii ferme. Este clar, in viziunea mea, ca alte edituri ar fi publicat cartea fie si pentru speranta acelui mic profit.
  Contractele si respectarea acestora sunt de competenta juristilor si ar trebui regularizate de acestia.
  Cu totii avem dreptatea noastra.

  Reply
 41. nlarece

  Adrian,

  Eu inteleg mai greu, de felul meu. As vrea sa recapitulez punctele esentiale ale povestii, si te rog sa intervii atunci cand sesizezi ca o iau pe aratura:

  1. Ai un prieten (Lorin) care lucra la Curtea Veche, si care
  2. s-a gandit sa faca un ghisheft: realizarea/completarea planului editorial personal (colectia Urban) strangerea relatiilor cu tine, ambele dintr-o bucata, anume prin
  3. publicarea de editura CV a unei carti scrisa de tine.
  4. Toate bune si frumoase, se semneaza un contract, primesti un avans (uau, tare pt. Romanik, my hat down to you)
  5. Lorin continua sa monitorizeze progresul (scrie un text pt. coperta IV, discuta cu editura cand ai nelamuriri)
  6. CV da semne ca nu prea mai e interesata sa publice titlul tau (tergiversari repetate)
  7. Lorin pleaca de la CV, nu mai ai nicio pila
  8. Incepe scandalul: CV e explicita in refuzul de publicare si incearca sa iasa basma curata pe motiv de “forta majora” (penibil)
  9. Tu nu esti de acord cu reziliere simpla, vrei daune pentru efortul pe care l-ai facut si modul in care ai fost tratat.

  Daca cele de mai sus sunt corecte, opiniile mele (daca te incalzesc in vreun fel) sunt urmatoarele:
  1. asuma-ti faptul ca AI FI FOST publicat pe pile; daca manuscrisul tau are valoare va sfarsi prin a fi recunoscut ca atare, si publicat in mod legitim
  2. tot presupunand ca ai scris o carte de valoare, penetrarea in “clubul” autorilor prin metoda “relatii” e gresita, din toate punctele de vedere imaginabile; eu zic sa trimiti manuscrisul tau unor edituri mai mari decat CV si sa vezi ce reactii primesti (desi dupa articolul asta te poti considera “out” 🙂 )
  3. presupunand ca manuscrisul tau NU e chiar asa valoros, n-ai pierdut nimic prin faptul ca n-a vazut tiparul, poate din contra.

  In concluzie, articolul tau reflecta foarte bine revolta OMULUI in coflict cu o CORPORATIE (multumiti-mi, CV!). Ratiunile lor insa sunt foarte diferite de ale tale: desi banu’ e numitoru’ comun, editurile privesc operele la modul “marfa” si “venituri”, spre deosebire de autori care-si varsa sufletele pe hartie.

  Anyhoo, bafta!

  Reply
 42. Adrian Ciubotaru Post author

  nlarece, Lorin nu mi-e prieten şi n-am nicio pilă la el sau la editură (cât a colaborat cu Curtea Veche), deci cele de mai sus nu-s corecte.

  Apoi, ai făcut trei presupuneri total off topic care nu privesc articolul de faţă.

  Reply
 43. Simon

  Nu stiu daca ai facut-o intentionat la faza cu Adrian – bloggeru, dar trebuie sa recunosc ca ai fost ceva mai subtil decat Mihaela Radulescu cand s-a semnat: “mama lui Ayan”.
  In alta ordine de idei, poate ar trebui sa inveti si tu cateceva din toata povestea asta. Ai si tu partea ta de vina. Cum ar fi de exemplu – o usoara doza de naivitate!? Citindu-ti postarile motivationale de pe blog, initial te-am suspectat de oportunism (cumva in sensul bun al cuvantului). Adica spui ceea ce vrea sa auda celalalt. Scrii ceea ce se cere. Lucru care de altfel e Ok daca vrei sa ai succes. Nu asta-i problema! Insa acum imi dau seama ca, in mare parte, pozitivismul postarilor tale se datorau unui soi de naivitate. Ai luat prea putine croşee serioase de la viată, ca sa-ti dai seama cum sta de fapt situatia si in ce lume traim. Si asta te-a facut sa devii extrem de increzator in fortele proprii si foarte orgolios.
  Un balon umflat la maxim e mai usor de spart decat unul pe jumatate umflat.
  Cred ca daca atitudinea ta ar fi fost una mai realista si mai putin orgolioasa, poate nu se ajungea aici. Tu trebuia sa-ti urmaresti interesul. Daca interesul tau era sa-ti publici cartea, nu te mai suparai atata ca nu ti se raspunde la email (nici tu nu raspunzi la toate cred!). Nu faceai remarci depreciative cu privire la editura. Ci mai trimiteai inca un email, si inca unul, si inca unul, dadeai telefon, te duceai peste ei si cereai lamuriri,etc. Tu chiar te asteptai ca oamenii aia sa te respecte? Pentru ei esti doar un “client”. Iar comportamentul protocolar, “binevoitor” nu este decat o pojghita peste care daca zgândări putin (asa cum ai facut-o tu) vezi de fapt care este realitatea. Dar să fii oripilat că dacă zgândări iese gunoi, mi se pare o naivitate. Dar ce te asteptai sa iasa? Lapte si miere?
  Dacă vedeai că nu poti sa-ti publici cartea, pur si simplu veneai cu cerintele tale in privinta rezilierii contractului, si gata. Nu vad de ce in conditiile astea, te-ai simtit atat de ofensat cand au venit ei cu cerintele lor. La urma urmei este o negociere. Te-ai fi asteptat sa fie generosi cu tine, din proprie initiativa? In conditiile astea din nou ma vad nevoit sa-ti spun ca esti naiv.
  Nu vreau sa se inteleaga ca aprob comportamentul lor. Nu! (Din contra, ca si mod de protest, de acum incolo nu am sa mai cumpar nimic de la ei, pana nu aflu ca au rezolvat situatia cu tine.) Vreau doar sa subliniez ca poate ar trebui sa mai revizuiesti si tu cateceva pe la tine.
  Asta daca vrei sa iesi cu ceva constructiv din toata povestea asta.

  Reply
 44. Adrian Ciubotaru Post author

  Simon, lasă-mi mie naivitatea şi urmăreşte-ţi tu interesul. Fie lumea strâmbă şi adaptează-te tu la ea!

  Nu-mi doresc să public cu orice preţ (aşadar, interesul meu nu este ceea ce tu presupui că este) şi nici să dau telefoane peste telefoane, mailuri peste mailuri.

  N-am cerut să mi se respecte geniul, ci doar să fiu recunoscut că parte semnatară, însă observ din nou că explicaţiile din articolul de mai sus au fost prea puţine pentru tine.

  Dacă ai fi citit atent articolul ai fi văzut cerinţele mele: reziliere + despăgubiri, însă probabil erai prea ocupat să numeri câte croşee am luat eu de la viaţă şi prea odihnit să-mi arăţi “cum stă de fapt situaţia şi în ce lume trăim”:)

  Reply
 45. nlarece

  @ Andrei:

  Te-am avertizat ca pricep mai greu 🙂

  In fond, ar trebui sa inteleg ca:
  – e irelevant (sau offtopic) daca e vorba sau nu de pile, dar ORICUM NU E CAZUL TAU
  – e irelevant (sau offtopic) daca e vorba sau nu de valoare
  – un contract e un contract si trebuie respectat
  – CV nu isi respecta contractele si nu ii respecta pe autori

  Asta spui?

  Reply
 46. Pyuric

  Nesimtiti. Cred ca ai destule dovezi sa-i dai in judecata (desi e scump si va dura mult procesul…). Foarte bine ca ai scris acest articol. L-am dat si eu mai departe (bloggeri, presa).

  p.s. pun pariu ca Loredana sta acum si da refresh sa vada ce comentarii mai apar =))

  Reply
 47. shatyr

  Stimabile,
  bine ai facut ca ai scris articolul asta, desi ma indoiesc ca ar putea avea vreun impact asupra editurii.. Eu am ajuns la proceduri legale cu ORDA dupa ce am fost pasat 9 luni pentru o procedura care conform legii nu avea voie sa dureze mai mult de doua saptamani. Una peste alta, ca artist in tara asta trebuie sa te descurci pe forte proprii.. Uite, ai alaturi o comunitate mare deja ( zi intarnet ) si cred ca ar trebui sa profiti de asta… Incearca o publicatie digitala macar; cat despre curtea veche, sunt de parere ca merita actionati in instanta.. Bafta multa !

  Reply
 48. Copila blonda

  Adrian, unii semneaza contracte si se jura in fata divinitatii sa le respecte. Iar apoi uita de tot.

  Suntem alaturi de tine. Cu rosii si oua pentru Curtea Veche. Huoooo!

  Reply
 49. Simon

  Adrian, te superi degeaba pe mine.
  Ce era de inteles am inteles. Si sunt alaturi de tine in povestea asta. Nu are rost sa ma iei peste picior cu “esti prea odihnit” si sa-mi atribui lucruri pe care nu le-am sustinut (cum ar fi ca ai vrea sa publici cu orice pret).
  Ceea ce vreau sa pun in evidenta este atitudinea ta, si NU daca ai sau nu dreptate in intamplarea cu C.V., fiindca asta e clar.
  Daca insă din toata povestea asta n-ai invătat nimic, ti s-a intamplat degeaba. Si e posibil sa se repete, intr-o forma sau alta.
  Nu toata lumea care te aplaudă iti vrea binele si nu toata lumea care te critica (intrun fel sau altul) iti vrea răul.

  Reply
 50. Adrian Ciubotaru Post author

  nlarece, Adrian.
  ai înţeles corect

  Pyuric, să presupunem că are şi ea viaţă personală şi nu stă mereu pe blogul meu:)

  Copilă blondă, shatyr, Pyuric, mulţumesc frumos!

  Reply
 51. diana tusa

  buna seara, adrian
  dupa cum stii, sunt avocat de profesie. desi in prezent sunt suspendata din barou, in urma cu ceva vreme am luat decizia sa revin in avocatura.
  nu stiu cat va mai dura pana la aprobarea cerereii de reintrare in barou, insa ma ofer sa te reprezint. pana atunci, as avea rugamintea sa-mi transmiti pe mail contractul

  Reply
 52. Roxana

  Go get’em.
  Şi când mă gândesc că vreau şi eu să-mi public un volum de poezii, mai bine mai aştept până iese la interval o editură ca lumea, care să-şi respecte colaboratorii şi scriitorii…

  Reply
 53. nlarece

  @ Adrian (nu Andrei, mea culpa:) )

  Iti zic eu ce NU e relevant: faptul ca in sediul lor exista sau nu o copie a contractului. Daca au fost asa fraieri incat sa piarda exemplarul lor, au pus-o. Atata vreme cat TU detii un exemplar cu stampila lor si o semnatura, ai un picior pe care sa te sprijini bine de tot in instanta. Asta daca decizi sa apuci pe drumul asta.

  Offtopic, ca am vazut ca-ti plac astea si ma apreciezi pentru ele: asta cu “o sa ti se rada in fata” si alte aberatii sunt cat se poate de normale: de regula se prefera incheierea unui conflict prin vorba dulce, intimidare sau amenintari, ca-s mai ieftine ca o “bataie” in instanta sau altcumva.

  Daca stai sa te gandesti, SE POATE SPECULA despre articolul tau menit sa denunte pe CV ca vrea sa ii si intimideze (faci scandal ca sa-i faci sa cedeze si sa scoata banu’), deci se poate specula ca folosesti aceleasi metode ca si ei, DECI SE POATE SPECULA ca esti in aceeasi categorie cu ei. Daca mai speculez mult asa imi pierd simpatia pentru tine, asa ca ma opresc.

  Cu riscul de a ma repeta: anyhoo, bafta! 🙂

  Reply
 54. Mimi

  Ce sa-ti mai publice, mai Adriene? Ce contract sa mai respecte in ce fel?
  Baietii aia n-au avut bani sa plateasca factura la curent.
  Mai e cam prea putin pana la declararea falimentului si tu vrei sa obtii ce?

  Reply
 55. Pingback: Ziska.ro » Blog Archive » Romanica cu oameni “mari”

 56. Pingback: De ce nu se poate onora un contract? | Mariuskl

 57. vedea-te-as infipt - Simon - prietene

  Recunosc,cel mai tare imi place de Simon, da-i-as bice! Cel mai baiat..sfatos, calm si zen – serenity now! goosfraba! Cu atitudinea lui de om implinit ne invata: Cum s-o iei unde nu te vede soarele zambind si data viitoare sa fii mai precaut si sa strangi din cur sa faci si tu damage.

  Poate esti alexic.

  Simon:
  “Ci mai trimiteai inca un email, si inca unul, si inca unul, dadeai telefon, te duceai peste ei si cereai lamuriri,etc …
  Dacă vedeai că nu poti sa-ti publici cartea, pur si simplu veneai cu cerintele tale in privinta rezilierii contractului, si gata.”

  ASTA A FACUT!

  Simon:
  “Nu vad de ce in conditiile astea, te-ai simtit atat de ofensat cand au venit ei cu cerintele lor.”

  Adrian Ciubotaru:
  <>

  AI DREPTATE, trebuia sa accepte cerintele lor(amenintarile si jocul la intimidare) si sa se aleaga cu fabula. Experienta de viata si crosee cuae.

  Nu e greu sa-ti dai seama care-s pe statul de plata CV.

  Reply
 58. Iri

  nu stiu de ce va mirati atat. atitudinea editurii, evident nu e nici legala, nici morala, dar e intr-atat de uzitata in ziua de azi incat a devenit previzibila.

  remarc insa ignoranta juridica a mai-marilor aceste edituri, care nici macar nu cunosc modalitatile prin care se poate rezilia un contract…

  sa reziliezi contractul printr-o anexa a acestuia e cel putin ilar.

  la cum redacteaza clauzele contractuale si la cat tupeu au, pe asti chiar merita sa-i dai in judecata ca sa ii trezesti

  Reply
 59. Pingback: Editura “Curtea Veche” spulbera vise - Blogu` Lu` Sorin

 60. Catalin Iordache

  Eu propun sa facem o colecta, ca sa strigem banii necesari tiparirii. Asa, de-ai dracu’, sa le dam peste nas smecherilor care ajunsi sa stabileasca viitorul cuiva, inclusiv cel literar, se cred Dumnezei!

  Reply
 61. Gramo

  Te sprijinim si noi! Am scris un pic ieri, dar probabil nu merge trackback-ul, asa ca voiam sa-ti spunem si direct. Deocamdata singura chestie la care ne-am putut gandi a fost sa ne propunem sa nu colaboram niciodata cu editura respectiva si sa ne sfatuim toti cunoscutii sa ii evite pe cei de la CV.

  Reply
 62. Amy

  Scuze, dar am experienta practica si profunda, de(mii de) ani cu nerespectarea legislatiei, in primul rand cu aia care au facut-o(eg. aia de la Bruxelles, cu Drepturile Omului). Credeti ca se rezolva ceva, daca afla toti!?
  A propos, eu tocmai am trimis o rugaminte de recuperare a unui manuscris propus de mine pt. publicare, editurii Polirom(dlui Lucian-Dan Teodorovici) si Uniunii Scriitorilor din Romania.
  Credeti ca o sa li se faca teama si o sa imi trimita un mail, cu ultima varianta a manuscrisului meu(pierduta de mine, dt-o greseala a softului).(nu mai stiu nici titlul 2 pe care vroiam sa il dau cartii mele, dar am aruncat si hartiile pe care scrisesem ultimele variante ale textului)!? Haideti sa fim seriosi!!
  Desi, eu chiar le oferisem incredere si prietenia mea sincera. Punct.

  Reply
 63. Serban

  Daca te consoleaza cu ceva, am trecut si eu printr-o experienta relativ similara cu Grupul Editorial Corint – drepturi de autor platite dupa intelungi si repetate insistente, mailuri fara raspuns, nesimtire multa… si ceea ce ma enerveaza cumplit, faptul ca desi primul tiraj s-a vandut de mai bine de un an si lumea intreaba de carte, astia de la editura nu se invrednicesc sa o tipareasca din nou…

  M-am convins de un lucru publicand ultima mea carte – nu merita sa iti bati capul! Daca simti impulsul sa scrii, online-ul e mult mai “sanatos”.

  Reply
 64. Pingback: JE VOIS LA DEPASSE DE CETTE CRISIS ECONOMIQUE PAR LE CHANGEMENT DE LA CULTURE DE CHAQUE PERSONNE

 65. Pingback: Probe de nesimtire « Zully’s Words

 66. Bear

  urit… si mai urit e ca aud tot mai des de faze din astea. si de la edituri la care, avind in vedere prestigiul, ai astepta mai multe.
  in alta ordine de idei… 200 lei avans? pentru o lucrare originala (iar nu o traducere)? e ridicol de putin. traducatorii cu care lucrez iau cel putin de trei-patru ori pe-atit ca avans… si ma simt rusinat ca le dau o suma pe care eu o consider simbolica.

  Reply
 67. Adrian Ciubotaru Post author

  Şerban, da, ţi-am găsit cartea pe google şi-mi imaginez că ai câţiva bani frumoşi de recuperat.

  Bear, am cerut acest avans pentru că era cea mai mare sumă pe care ştiam că o pot lua de la editură (în condiţiile în care plată era trimestrială) şi le-am spus lucrul acesta.

  Procentul e unul mic, mi s-a spus că e uşor sub medie.

  Reply
 68. gelu

  Hei,

  Treziti-va la realitate si puneti-va in urmatoarea situatie:
  DACA ACESTE FAPTE NU S-AR INTAMPLA IN ROMANIA, CI INTR-O TARA EUROPEANA.
  CARE VA FI URMAREA?…dar asta este prea greu…PENTRU CA NU EXISTA OBISNUINTA IN ACTUL DE DREPTATE.
  Cred ca numai in Romania poate veni cineva,ca aceasta Loredana, care folosind un limbaj pretios , dar numai de ea inteles si foarte bun pntru judecatori, sa incerce sa incalce drepturile omului si mai mult sa explice ca legea poate fi incalcata .
  Din pacate Drepturile Omului in Romania reprezinta un balon de sapun care se sparge la orice aparitie de acest gen.
  De ce?
  Din cauza unor astfel de Arseni si altii ca el, de altfel foarte multi, umflati cu pretentii de oameni de cultura, atotstiutori.
  Dati-le ocazia , si-si vor arata nivelul de cultura si inteligenta.
  Si atunci…ca tot romanul…veti spune…ASATA E !

  Reply
 69. gelu

  Revin… cu scuzele de rigoare….am folosit cuvinte prea mari pentru Romania, precum…DREPTURILE OMULUI sau RESPECTAREA LEGII….dar va rog sa ma intelegeti…nu locuiesc in Romania…
  Oricum este incalificabil ceea ce s-a intamplat si sunt convins ca nu este un fapt singular.

  Reply
 70. Pingback: edituri?… autori?… « andrei ruse

 71. eumc2

  Adrian, mai intotdeauna ma zapacesc citind postarile lungi, dar ce am inteles este ca ai fost tratat ireverentios de tipii de la editura. Indiferent de partea cui ar fi dreptatea (a ta sau a editurii, dar inclin spre tine), grosolania este de neiertat. Daca s-au exprimat si comportat asa cum spui, merita sa mergi pana in panzele albe.
  Uite, am vazut recent un film indian (bun, spre deosebire de majoritatea), in care eroina, femeie de cariera, este concediata. Motivul real: HIV. Pretextul: incapacitate. Aceasta femeie care-si dedicase nopti si zile companiei angajatoare isi da fostul sef in judecata pentru concediere abuziva. Scena cheie, cred eu, este cand dupa concediere, ea intinde mana sefului ei, pentru ramas-bun, dar acesta i-o respinge. Sunt sigura ca ea nu l-ar fi dat in judecata daca el n-ar fi comis si aceasta mojicie.

  Concluzia mea este ca tonul face muzica. Iar daca “ei” nu stiu sa ne respecte (unii nu au organul respectului), ii vom forta sa ne respecte.

  Reply
 72. calin

  Simon,

  1. A te enerva e un gest omenesc, la care Adrian are tot dreptul din lume. Dar la care CV nu are niciun drept. Asta e diferenta dintre oameni si organizatii. Si nu intotdeauna pragamtismul e solutia cea mai buna. Uneori trebuie sa mai si dai cu pumnul in masa!

  2.Atitudinea lui Adrian, cel putin cea care reiese din mail-uri, nu e deloc ostila. Poate ironica la adresa lentorii cu care CV isi indeplineste atributiile contractuale. CV poate sa il dea in judecata pe Adrian pentru insulte, calomnii, daca le gaseste undeva, dar trebuie sa isi respecte contractul.

  3.Tu il cunosti pe Adrian, cu bune si rele, eu/noi nu. Dar, din mail-urile scrise, nu reiese ca Adrian ar fi un tip orgolios. Cel mult un tip exasperat de faptul ca nu e publicat odata. Stiu ca in lumea scriitorilor orgoliul, banii si femeile sunt lucrurile cel mai de pret, asa ca as putea cel mult sa il suspectez pe Adrian de asta. Iarasi, e dreptul lui sa fie orgolios, nu si dreptul CV.:)

  Din ceea ce am citit mai sus CV nu are nicio acoperire legala sau justificativa pentru neindeplinirea contractului. Nu poate invoca sub niciun pretext forta majora (criza, pierderea arhivei prin mutarea sediului). CV trebuie sa duca la indeplinire contractul si sa ii plateasca lui Adrian penalitati. Desigur, in virtutea unor colaborari viitoare sau nu, Adrian poate ajunge la o intelegere cu CV. Poate ca e varianta cea mai inteleapta, deoarece un scandal sau un proces nu ar prinde bine nici imaginii lui Adrian, cu atat mai putin celei a CV.

  Reply
 73. Adrian Ciubotaru Post author

  călin, nu mă cunoaşte, iar reacţia lui mi se pare cel puţin ciudată.

  Am şters comentariul sau (i-am explicat pe mail de ce) pentru că este offtopic şi-am obosit să-i explic a doua oară care este miza acestui articol etc.

  Reply
 74. Pingback: .ro: Editura Curtea Veche si new media | Marius Sescu

 75. nenea cosmos

  foarte interesant pina la sfirsit, absolut neplacut pentru tine, cind pleosc, gasesc chifteaua care ma face sa imi piara cheful. iti spun extrem de sincer, deputata diana tusa trebuie sa isi vada naibii de politica aia din parlament ca deputat care este, nu sa isi piarda din timpul ei dedicat patriei si poporului cu problema ta. n-ai vrea tu sa iti gasesti totusi un avocat ceva mai avocat?

  Reply
 76. Blogescu

  Adrian, da-i in judecata ! Este ceea ce merita.

  @Loredana: Problema este simpla: CV a incalcat contractul iar asa ceva nu “se trece cu vederea”. Trebuie sa-si asume deciziile.

  De unde stii ca are/n-are valoare respectiva scriitura ? Lasa cititorii si criticii sa judece. Apropos, comentariul tau mi s-a parut patetic si de prisos. Ce incercai de fapt sa justifici ?

  Reply
 77. Ovidiu Miron

  Am vorbit si cu oameni de la tara din Vrancea. M-au asigurat de faptul ca acest mesaj anti nesimtire, anti Curtea Veche va fi raspandit in scoli, biserici si dispensare satesti.

  Reply
 78. Pingback: Editura Curtea Veche lasa de dorit « Catalogul Nervilor de Sezon

 79. Pingback: Ambient Industrial Station » Blog Archive » Editura Curtea Veche nu e ce pare a fi

 80. andrei ruse

  Adrian, ramane la latitudinea ta ce vei face pana la urma, daca are sens sa-ti pierzi timpul sau nu? mertita si sa iti omori timpul cu ei, ca stiu cum e sa ai de-a face cu nesimtiti “editoriali”, merita si sa mergi mai departe si sa cauti o editura mult mai ok.

  oricum, eu te apreciez si, daca pot, te sustin, nu numai prin vorbe. 🙂

  numai bine

  Reply
 81. stefan

  @ovidiu miron: mi-a placut postul tau…si-n cimitire cumva sa boi-coteze curtea veche
  @adi: adi, bafta! cu toate ca, sa nu te prind prin iasi la vara fara un exemplar cartonat…imi esti dator, frate! in rest, dormi linistit, curtea lucreaza pentru tine

  Reply
 82. Andrada

  Cat de cunoscuta mi-e situatia. Sa ti se promita ceva, sa se retraga oferta/propunerea/ocazia si sa primesti tot felul de amenintari mai mult sau mai putin mascate sub fel si fel de pretexte, pentru ca la final sa reiasa ca tot tu esti obraznicul care isi apara demnitatea, drepturile, imaginea si timpul pierdut.

  Reply
 83. Dan Quijote

  Intr-un caz similar produs acum vreo doi ani in Austria (in multe privinte tot o tara rasariteana, mai mult decat una apuseana), sustinatorii scriitorului amagit au umplut serverele de e-mail ale editurii cu proteste: mesaje fara text, ori cel mult continand cuvantul “Protest”.

  Domnule Adrian, am o intrebare: daca (prin absurd, evident) maine v-ar telefona editura cu pricina si ar face o oferta dubla fata de cea initiala – pentru aceeasi carte – ce le-ati raspunde?

  Reply
 84. writeman

  eram gata-gata sa sar si eu cu sfatul: da-i in judecata, nu te lasa! dar stiu ca e scump si inteleg ca n-ar fi neaparat cea mai buna decizie. dar ce se-ntampla cu toate comentariile astea si pe bloguri poate inseamna mai mult decat un proces.

  Reply
 85. gadjodillo

  se intimpla si la case mai mari (cum ar fi, paralela45, care s-a trezit intr-o buna zi ca unul din angajati a semnat niste contracte de traducere aproape in nume propriu, dupa care editura a pretins in fata traducatorilor ca acele contracte sint, de fapt, nule).

  Reply
 86. Pingback: Curtea Veche - VeÅ£i fi loviÅ£i de bloggeri! » Buddha’s Blog

 87. d

  N-as vrea sa sune …rautacios, (mai ales ca de cand s-a dat ‘stirea’ asta sunt de acord cu tine, si urmaresc si eu comentariile ridicand din sprancene cand scrie cineva ceva (usor) anti, etc etc,) dar eu n-am inteles comentariul asta Am vorbit si cu oameni de la tara din Vrancea. M-au asigurat de faptul ca acest mesaj anti nesimtire, anti Curtea Veche va fi raspandit in scoli, biserici si dispensare satesti.

  si a mai fost cineva care a scris ceva asemenator, si ma gandesc ca probabil exista autori romani care au publicat la curtea veche si dc intr-adevar…lumea n-o sa mai cumpere carti de la ei, mie nu mi se pare corect sa li se scada vanzarile unor oameni nevinovati

  adica e mai mult o intrebarte, de fapt, desi banuiesc ca nu asa a sunat
  intrebarea e: toata chestia asta cu CV risca sa aiba efecte negative asupra unor oameni care n-au gresit cu nimic?

  Reply
 88. Pingback: Curtea Veche se pune cu dracii ! | VOCE.RO

 89. Mos Craciun

  1. Ma Lori, eu vad asa:
  te angajeaza unu’ sa-i faci o lucrare de 3000000 de euro. Iti da avand 25 de euro. Tu muncesti si faci lucrarea.
  La sfarsit el spune: nu mai mai intereseaza. Ia-ti de aici tricourile si la revedere.
  Ti se pare corect?

  2. Altfel, Adrian, cartea poate fi luata si publicata in alta parte.

  Si 3: putem sa ne … in editura Curtea Veche. Sa mor daca mai cumpar vreo carte de la ei vreodata. Am sa ma gandesc ca autorul a fost inselat.

  Reply
 90. Giuco

  Loredana tata in viata e nevoie de doua lucruri: sa si judeci si sa ai puterea sa spui ce ai judecat.

  Nu stiu acuma daca tu chiar nu judeci sau te tin aia de la editura in lesa chiar asa. Dar din moment ce ai intrat si ai scris sub semnatura numelui tau asa aberatii tind sa cred ca de fapt chiar duci lipsa de minte, altfel ai fi spus ce crezi macar sub un pseudonim…si sa nu-mi spui ca ce ai spus crezi cu adevarat ca te bagi si mai adanc in rahat.

  Iar tu Adriane sa fii calm si rational si sa-i dai in judecata. Si sa n ute dai inapoi de la nimic.

  Reply
 91. Giuco

  Eu te sustin si ti-am dat si eu o ‘reactie’ la mine. Sper ca vei reusi sa obti dreptate in instanta si nu altfel. Trebui sa incepe si noi odata si odata sa mergem pe drumul asta, al dreptatii obtinute prin lege si nu cu pumnul.

  Reply
 92. Concediaza-ti seful!

  se pare ca norocul meu a fost ca am primit raspuns de la Curtea Veche la 2-3 luni dupa ce cartea mea deja aparuse la Meteor Business (adica la peste 6-7 luni de cand le-am trimis mostre din manuscris)

  citindu-ti povestea imi dau seama cat de important este sa ai in editura un partener adevarat si cat de importanti sunt toti (editorul, redactorul, corectorul etc)

  oricum, nu e Curtea Veche singura editura din tara

  succes 🙂

  Reply
 93. serban

  Cineva mai sus, parca Loredana, sustinea ca “a fi publicat in Romania e un privilegiu”. Mai sa fie! Doar mie mi se pare ca asta e afirmatia unui secretar de partid?

  Reply
 94. Adrian Ciubotaru Post author

  şerban, mesajul Loredanei este mesajul scârbit al cuiva din interiorul editurii (altfel nu ar fi ştiut suma fixă a avansului primit de mine).

  Gândesc la fel de frumos ca criză lor actuală: de imagine şi de valori.

  Reply
 95. Pingback: Adrian la Curtea Veche. Romania. Anul 2009. » Dr. Alin Popescu

 96. Pingback: Sa fim corecti | MaxxBlog.ro

 97. alexandra

  Eu cred ca ar fi mai bine sa incerci sa iti publici parti din manuscris, sau chiar manuscrisul integral in periodice, intr-un jurnal literar.

  Asa ai putea fi sigur ca “nesimtitii” nu o sa iti faca o compilatie la manuscrisul tau, pe care l-au avut in mana si o sa te trezesti “publicat” sub numele altuia sau “compilat”.

  Reply
 98. Bendis

  Intr-o lume guvernata de influente, intrigi important e sa ai ATITUDINE.
  Sunt alaturi de tine si de toti cei care au atitudine vis a vis de nesimtire, minciuna, nedreptate, coruptie.
  “Cel care n-a luptat niciodata nu a trait niciodata” – G.Enescu

  Reply
 99. Laura, Bucuresti

  Adrian,
  Iti inteleg dezamagirea pentru ca am patit aproape acelasi lucru cu o editura care a reusit sa spulbere visul surorii mele.Aceasta, in varsta de doar 18 ani, si-a adunat poeziile intr-un superb album, care a fost publicat din fericire.A asteptat apoi cu sufletul la gura lansarea cartii, asa cum i-a fost promis si cum scria in contract de altfel, dar care nu s-a mai intamplat.E greu pentru un copil care aproape ca si-a vazut visul cu ochii sa-l vada apoi distrus.A jurat ca nu va mai incerca sa publice nimic niciodata.E pacat sa vezi cum se pierd si mor talente din cauza unor oameni care nu reusesc sa priveasca in sufletul nostru.
  Laura

  Reply
 100. Adrian Ciubotaru Post author

  bun simt, imi permit sa sterg orice comentariu care contine intrebarea:

  “De ce nu povesteste despre apucaturile lui si ale familiei sale, despre frustrarile lui din copilarie care se reflecta in comportamentul lui de azi?”

  Reply
 101. medeea

  Adrian,

  din cate stiu eu nu exista nicio problema legala privind publicare mailurilor primite & date, pt ca am vazut ca multi s-au luat de acest aspect;
  cat despre afirmatiile fara sens ale loredanei care este sigur din cadrul editurii (nu avea de unde sa stie de avans )cum ca manuscrisul ar fi prost & lucruri in gen; din moment ce s-a semnat un contract, editura si-a asumat sau nu calitatea textului.

  asa ca orice supozitie facuta pe tema asta, fara argumente, mi se pare ca este lipsita de bun simt.

  deci, go on.

  Reply
 102. medeea

  ah, & cat despre atitudinea ca ” puteai sa-ti iei manuscrisul & sa-l publici in alta parte”… evident, dar nu as accepta sa fiu prostita in fata. nu as publica, dupa scandalul asta decat la o alta editura, fara alte chestii ” caldute “.

  cat despre plagiere, acum chiar nu cred ca mai e cazul, dupa ce povestea a fost facuta publica. ar fi prea de tot. 🙂

  Reply
 103. Concediaza-ti seful!

  completare:

  am citit cateva zeci de posturi si articole in sustinerea lui Adrian, dar nu am remarcat inca nici o campanie serioasa in care cuvantul de ordine sa fie `boicot` [avand in vedere ca literatura motivationala – unul din specificurile editurii curtea veche -, de autodezvoltare este una de nisa, boicotul se poate face destul de simtitor]

  sunt curios cine se va incumeta primul

  succes 🙂

  Reply
 104. marina

  Dragi prieteni ai dlui Ciubotaru,
  eu cred ca ar trebui sa-i sugerati, daca mai aude, ca poate fi el insusi dat in judecata pentru calomnierea unei institutii, pentru publicarea unei corespondente de serviciu, etc. Cat despre sansele lui, in orice contract de editare exista obligatoriu o clauza elementara, ca daca redactorului nu-i place ce citeste, iar autorul nu e in stare sa faca modificarile care sa faca lucrarea publicabila,contractul se reziliaza, fara discutie. M-as mira ca in acest contract sa nu fie. daca nu era, el a fost scos cumva, pe sest. Ce i se poate reprosa directorului de la Curtea veche este ca nu a verificat, semnand, daca o asemenea clauza elementara, mai exista(nu te controlezi daca mai ai portofelul in buzunar,imediat ce-ti iese din birou un musafir!) Dar asta nu e o infractiune, e o greseala.Asa cum nu sunt penale ci doar antipatice, nici infatuatele remarci ale dlui Ciubotaru,cum ca Buz este simplu redactor, fiindca “simplul redactor” trebuie sa fie un al naibii de bun scriitor, ca sa stie ce-i cere unui autor (Caragiale, Eminescu, Paleologu, Preda, Adamesteanu, Mircea Ciobanu,au fost redactori), iar banuiala mea este ca volumul dlui Ciubotaru era foarte prost, foarte prost. Cum sunt destule asemenea manuscrise, proaste, nu cat sa le respingi, ca redactor, ci cat sa faci infarct. Iar atunci, Curtea Veche l-ar fi dat in judecata si pentru asasinat , pe dl. Ciubotaru.

  Reply
 105. virgula

  oare cand trece arsene prin saloane la vizita de dimineata ii controleaza pe astia mici la cum au gestionat imaginea editurii falimentare pe blogul asta amarat?
  cum mai arunca tipul cate una cu AVOCATUL cum mai apare cate o duduie sa incerce sa-l faca sa se mai gandeasca Curtea Veche ii are pe Musat si asociatii! am decalotat-o! stem mancati!

  Reply
 106. Jen

  daca manuscrisul domnului ciubotaru era prost, foarte prost, editura n-ar fi trebuit sa semneze contractul. sau curtea veche se angajeaza sa publice carti inainte sa le citeasca?

  Reply
 107. marina vlaicu

  da, se poate proceda asa si de fapt, orice editura face asta. primeste un referat de lectura.Cu semnatura unui mare scriitor pe un referat de 10 randuri, orice editor ia cartea. Scrie totusi,in orice contract trebuie sa se scrie, clauza de care am vorbit aseara. E normal sa se asigure ca manuscrisul va fi refacut, dupa exigentele ei. Citeste apoi cartea, conform cu un calendar de lucru al oamenilor cu care lucreaza si cu propriul plan. Ti se intampla sa angajezi carti din care ai citit doar 20 de pagini, mizand pe flerul tau, asa cum ti se intampla sa refuzi manuscrise geniale, chiar dupa ce au fost citite in intregime de referenti, oameni cu fler in principiu. Ti se intampla si sa angajezi o carte geniala care insa, cum scrie personajul lui Ilf si Petrov, prezinta micul neajuns ca a mai fost scrisa o data de cineva. Nu neaparat de Shakespeare, ca sa zicem ca pe acela l-ai recunoaste. Nimeni n-a citit insa tot, ca sa fie de pilda, la adapost de un plagiat.
  Poate ca in afara de tonul furios, si iertati-ma, nu amatoristic, dar foarte jos ca nivel de idei, ar trebui sa aflam si aceste detalii. Cine recomanda cartea de s-a grabit editura sa faca asa o prostie? Cine a imbrobodit-o sa creada ca pierde cartea secolului? Orice editor viseaza sa o scoata el, nu concurenta. etc.etc.

  Reply
 108. marina vlaicu

  … da, asta e trist indiferent de deznodamant. nivelul jos al acestor dezbateri. uitati-va un pic pe foruri straine. aici, cand cineva a pus niste intrebari rezonabile(loredana), v-ati grabit sa o intrebati cu cine se culca. Ce relevanta are? Ce demnitate aveti voi si cat va respectati, cand mergeti asa, la nivelul minimei rezistente intelectuale? a fost ca atunci cand intr-o haita din parc, un caine de alta specie si ceva mai spalat, a nimerit din greseala. duceti-va intr-un parc si observati ce face, solidara, haita.

  Reply
 109. Adrian Ciubotaru Post author

  Dragă Marina, observ cum aberaţia devine regulă de discuţie.

  A sugera c-am scos pe şest anumite clauze dintr-un contract îmi trădează o reavoinţă pe care eu nu o pot accepta în paginile acestui blog.
  Aţi intrat aici, nu v-aţi şters pe picioare şi aţi început să intoxicaţi. Astfel, vă poftesc afară!

  Reply
 110. joacadeamine

  Salut, Adrian:

  Am avut ocazia sa lucrez in mediul editurilor si in consecinta iti transmit cateva strategii pe care sa le folosesti pentru a ii bate cu ‘propriile arme’. Nu mai e necesar sa calific actul lor, care merge peste jignire si peste orice relatii comerciale – zic si asa! ca sa nu fie un discurs al sentimentelor. Iata contraargumentele la situatia de ‘criza’ invocata de ei:

  1. forta majora este intr-adevar o clauza convenabila. DAR: forta majora se CONSTATA de catre un for superior. Pentru Bucuresti, este vorba de CCIB. Aceasta institutie scoate un certificat care arata in ce consta starea de urgenta/forta majora si mai ales: durata ei. In lipsa unui alt certificat, vaitatul ca lucrurile nu merg bine si numirea lui forta majora este cea mai mare gogomanie juridica pe care am vazut-o vreodata. In consecinta, te rog sa iei si acest aspect in considerare pentru demersul ulterior al lucrurilor.

  2. negarea existentei contractului (dl. Arsene vad ca exceleaza la netrebnicii de genul asta, nu esti primul pe care il aud plangandu-se de lipsa lui de coloana vertebrala) se bate cap in cap cu dovada platii avansului, care chiar si ca extras bancar, trebuie sa o ai la dispozitie. La fel, nu poti sa pretinzi rezilierea a ceva ce nu exista, pentru ca inseamna ca ai fost director la balamuc si acum traiesti nostalgii cu dusuri reci la miez de noapte.

  3. rezilierea contractului cu acordul partilor sufera din punct de vedere juridic o modificare in cazul in care acordul contractual intervine in cazul unei edituri (persoana juridica) si unui autor (persoana fizica), intrucat persoana juridica impricinata nu poate numi acord comun ceva ce nu e documentat (atata vreme cat nu pot face in instanta dovada notificarii tale de solicitare de reziliere de contract: corespondenta datata si semnata). Acordul comun nu poate fi consemnat de o simpla hartie, redactata vulgar, fara mentionarea clauzei de forta majora, fara anexa certificat de la CCIB, etc.

  4. plata redeventelor nu este exonerata in cazul nepublicarii. Este unul din paradoxurile legii publicisticii in Romania. Chiar si neurmarind un interes financiar, cum cred ca este in cazul tau, poti sa te folosesti si de acest aspect.

  Daca mai ai intrebari de ordin juridic legat de legile care guverneaza drepturile de autor si relatiile cu editura, te rog sa nu eziti sa imi scrii la octavian arond joacadeamine punct ro.

  Reply
 111. joacadeamine

  p.s. sa nu faci greseala sa mediezi publicarea in alta forma pana nu rezolvi problema contractului actual, la starea psihica/economica a impricinatilor nu exclud sa se foloseasca de acest lucru impotriva ta ca nerespectare a contractului. spun asta pentru ca vad ca au existat voci care te-au incurajat sa publici in alta parte.

  Reply
 112. medeea

  dna marina,

  dupa ce va interesati putin care-i treaba cu calmnia pt publicarea mailurilor, veniti & spuneti-va parerea. va inselati amarnic cand spuneti ce spuneti.
  in primul rand este legal, in al doilea rand nu este calmonie. cat despre ea, interesati-va, ca intre timp s-a schimbat ceva. nu prea sunteti la curent cu schimbarile legale. nt, nt.

  cat despre supozitia ca textul e prost & ca directorul nu a fost atent semnand cotraactul, astea- jucarele pt copii.
  sa inteleg ca dl director a semnat pt prima oara in viata dansului un contract & acesta viza tocmai contractul pt cartea lui adrian. haha! nu cred.

  Reply
 113. Vasile

  Una dintre editurile profesioniste din Romania este Compania http://www.compania.ro
  Chiar daca nu intra in categoria editurilor de mari dimensiuni, pot spune ca intre in categoria editurilor profesioniste.
  Poate ajuta cind doresti sa publici in alta parte si se potriveste cu politica lor editoriala.
  Spor la succese !

  Reply
 114. Bogdan Tabarcea

  Scriu aceste rinduri in presupunind ca cele expuse de dl. Adrian Ciubotaru aici sunt reale. Personal tind sa il cred. Daca nu este asa, imi cer scuze anticipat.

  Stimata doamna/domnisoara Loredana. Atitudinea “oficialilor” de la Curtea Veche nu are absolut nici o legatura cu valoarea sau non-valoarea scriiturii domnului Adrian Ciubotaru. Ci cu niste principii ce tin de bun-simt, responsabilitate si de fair-play pe care editura ar trebui sa le aiba, indifierent daca este criza sau nu. Editura a semnat un contract cu dl. Ciubotaru, in contract sunt niste clauze cu care AMBELE PARTI au fost de acord. Iar veniti cu smiorcaieli si scuze jenante bazate pe criza economica.

  Dar, in fond, in aceasta tara se incalca legile cu nesimtire si cu zimbetul pe buze, prin urmare ce importanta mai au niste clauze dintr-un contract pe care insusi emitentul il considera hirtie igienica.

  Constat cu amaraciune ca smechereala si nesimtirea sunt constantele mediului de afaceri in Romania, de la taranul care vinde la taraba in piata, pina la firme si companii cu renume.

  Reply
 115. Pingback: Câtă lume crede că Grigore Arsene de la Curtea Veche este jenant?

 116. Oana

  Observ ca dsoara/dna Marina Vlaicu abordeaza acest subiect cam in acelasi mod ca si juna Loredana. Mai precis, ele justifica actiunea editurii prin calitatea indoielnica a lucrarii dlui Ciubotaru. Presupunand ca ar avea dreptate, CV tot nu ar avea dreptul sa rezilieze contractul unilateral, daca nu are specificata o clauza in acest sens.
  Cat despre nivelul dezbaterilor, ilustrat plastic prin parabola maidanezului din parc, o asigur pe infocata aparatoare a editurii ca utilizarea unui limbaj academic denota in anumite situatii incapacitatea de a-ti adapta discursul la context, si nu o inteligenta iesita din comun.

  Reply
 117. wrawra

  Proces, neproces, daune, nedaune – pentru mine ca simplu cititor, e irelevant. Ca exista astfel de oameni si astfel de lipsa de respect, educatie, bun-simt, etc. stiam. Si ca poate exista in toate cercurile, chiar si in cele pseudo-intelectuale ale literaturii contemporane romanesti, banuiam.

  Adevaratul meu regret este ca manuscrisul nu va fi publicat, ca aceasta carte nu va aparea (cel putin nu curand), ca s-a masacrat un proiect care aducea un pic de aer proaspat literatura romana. Prin violarea bunului simt. Daca curgea sange, isi frecau aia de la “Stirile de la ora 5″ mainile. Dar avand in vedere ca victima este ‘doar’ proprietate intelectuala, se va pierde si subiectul asta, in modul tipic al cancanului romanesc de musama. Cu proces, sau fara.

  Reply
 118. Pingback: News Flash…tactici de promovare si criza cartilor « Cititor SF

 119. Deea

  Nu am avut rabdare sa citesc chiar toate comentariile. Oricum, iti dau dreptate, ii stiu de cativa ani de la un prieten care era angajat la ei asa ca nu m-am mirat de patania ta. Niste buticari, eu asa-i numesc. Ce ma mira e cata rabdare ai avut cu ei! M-as bucura s-aud ca i-ai dat/ ii dai in judecata.

  Reply
 120. Spiderman

  Draga Adriane,
  Imi pare rau pentru ce ti s-a intamplat , pentru faptul ca ai asteptat sa se intample ceva si acel lucru nu a mai avut loc. Te inteleg, toti am patit asta la un moment dat intr-o oarecare masura.
  Totusi mi se pare ca te comporti ca si cei pe care-i acuzi.Ai ales o solutie la indemana , solutia oamenilor slabi. Daca intr-adevar valoarea ta este asa de mare nu poti decat sa compatimesti acea editura ca a luat o decizie proasta.
  Sunt convins ca in acest context economic multe edituri si-au revazut planul editorial. Din pacate piata de carte din Romania nu este dezvoltata, sunt prea putini la numar cei care cumpara cartile tinerilor autori. Este trist dar aceasta este realitatea.
  Nu stiu ce s-a intamplat la intalnirea voastra, nu stiu daca ar trebui sa cred tot ce spune un om furios ca nu si-a vazut visul implinit.
  Intotdeauna vor exista conflicte, ideea e cum trecem peste ele , invatam din ele si devenim mai puternici.
  In acea editura lucreaza probabil oameni care nici macar nu au auzit de aceasta poveste. Tu incerci sa faci rau tuturor.
  Arata putina demnitate omule!
  Si sa stii….la o intalnire nu te duci in adidasi. Noi stim ca important e ce si cum gandesti dar totusi si imaginea conteaza!Este vorba de respect.
  In orice caz iti urez succes, sa gasesti puterea de a merge mai departe si sa iti canalizezi energia pentru a-ti implini visele si nu pentru a pune la cale razbunari. Cere-ti dreptul legal daca crezi ca ti se cuvine, nu face circ pe diverse bloguri.

  Reply
 121. anonim

  1 si cu 1 fac 2. 1 zice ca nu are rost, voi, marii bloggeri ai romaniei, care practic ce sunteti (oameni cu sau fara viitor, ascunsi in spatele calculatorului, suferind de incredibila boala de a-si cara ditamai personalitatea, care activeaza pe net sub diferite forme, singurul loc unde ei sunt asa cum vor ei si daca scot vreo prostie pe gura nu e nimeni in zona sa le arda cate o palma, sau pumn, dupa caz) si cum sunteti faceti cate un “show” cu cate o personalitate din motive slabe de genu “e de cacat” si bla bla-uri similare. va recomand sa va rezumati la a scrie despre ghidusiile voastre eterne si despre alti idioti ca voi (nu dau nume ca e mort) care din pacate fac parte din generatia mai veche si care din lipsa corelarii cu internetul nu s-au putut afirma precum voi.
  celalalt 1 zice ca nu are rost sa va bagati voi sa judecati stiu eu ce om si beshini de genu. si sincer greu imi vine a crede ca editura respectiva nu a onorat un contract, poate in best case scenario, nu a onorat un pre-contract, ceea ce e cu totul altceva dar oricum, nu as vrea sa il vad pe distinsul “Adrian Ciubotaru” in persoana, deoarece am impresia ca e o persoana prost proportionata si as rade.
  2 zice ca sa taceti in ****** voastre si sa va vedeti de viata.

  o zi buna!

  Reply
 122. dani_b

  scrisesem aici un comentariu, nu stiu de ce n-a aparut, a intrat la moderare? spuneam ca adrian buz a scris despre toata povestea asta pe blogul lui

  Reply
 123. anca

  inteleg ca nu vrei sa imi faci public commentul cu linkul spre blogul lui adrian buz. si e ok, e alegerea ta. dar e foarte aiurea sa faci asta intr-un post in care vorbesti de comunicare si curtoazie. ma gandesc ca e fairplay sa lasi oamenii sa vada si alte opinii. si daca tu nu consideri ca e ok, well…asta zice ceva si despre your side of the story.

  Reply
 124. Pingback: Viaţă de câine călător at Adrian Ciubotaru

 125. medeea

  hai, nu, pe bune? am citit ce scrie dl buz; dar restul, restul? e o mare potogarie, nu cred o iota, nimeni nu s-a nascut ieri. ce frumos ne stergem pe maini.

  Reply
 126. Adrian Ciubotaru Post author

  medeea, Buz bate câmpii cu graţie şi cu o reavoinţă de zile mici.
  A citat aiurea spunand că e din mine, s-a luat aiurea de JLS (coordonatorul colecţiei) cu sfaturi tardive şi înţelepte, este ofuscat c-am luat bani şi vreau daune (care sunt stipulate în contract).

  N-am înţeles dacă vorbeşte de “sistemul literar oficial” din postura de angajat Curtea Veche, redactor sau PR neoficial al editurii.

  Deocamdată, editura n-a avut nicio reacţie oficială (PR-ului i s-a interzis orice reacţie pe această temă), iar acest lucru spune multe despre puţinele valori pe care şi le asumă.

  Reply
 127. daniel stefan

  Încrederea ta de sine e demna de patologie, tu nu ai nevoie
  de o editura, ci de o reteta. Ce scrii e de-a dreptul hilar
  (vrei sa facem o analiza pe text la mizeria aia din rubrica de
  recomandari? nu cred ca ai curaj…stilism la el acasa: marginea ultimului om, dar asta e cea mai mica problema a textului). Nu e de mirare ca n-au vrut sa te mai publice, nu cred ca vreun editor sanatos la cap o va face. Dar nu trebuia sa semneze contractul. Desi… cum dracu sa-l pui pe Sterian sa coordoneze o colectie, Doamne-Doamne, ce editura o mai fi si aia?
  Banuiesc ca egoul tau disproportionat te impiedica sa lasi un asemenea comentariu – nu-s prieten nici cu dracu nici cu lacu, doar un cititor impartial ca tot romanul.

  Reply
 128. Stan Patzitul

  Toate contractele trebuie inregistrate in registrul de corespondenta. Cel putin asa stiu eu. Pe contractul tau este un numar de ordine.
  Daca nu este, ce sa zic, greseala va apartine.
  Stamplia lor si semnaturile voastre trebuie sa fie pe fiecare pagina a contractului, atat copia lor cat si a voastra.

  Toate cele bune!
  Stan

  PS: Judecata sau nu, recomand un avocat. Un avocat ar trebui sa fie implicat in redactarea si toate celelalte proceduri legate de contracte.

  Reply
 129. Cristian Ducu

  Curtea Veche nu e singura editura care face probleme autorilor. In urma cu vreo doi ani, Humanitas s-a apucat sa tipareasca un volum pe calc fara a avea BT-ul. Plus, cartea nu a mai fost vazuta si de un corector de la ei. Sunt dezamagit total de redactorii de carte si editurile de la noi. Cum poti sa lucrezi cu indivizi care, desi se recomanda drept scriitori, nu sunt in stare sa inteleaga domeniul in care publici tu. In Anglia, redactorul de carte este specializat pe domeniul X si nu ingrijeste decat volume din acel domeniu sau domenii conexe. In rest, fiecare cu felia lui.

  Reply
 130. BT

  Pina sa ajungem la domeniu, desi pentru domnul Adrian Ciubotaru nu s-a inventat inca un domeniu editorial, ar putea fi, cu multa bunavointa, incadrat la motivationale, e vorba de limba romana, in Romania, si de limba engleza, in Anglia. De asemenea, e vorba de nivelul ideilor promovate.
  Acum v-ati luat si de Humanitas.

  Reply
 131. Pingback: Ciutacu, cel mai comentat in martie « Tonomat

 132. Jen

  cristian ducu, LOL. o carte? atunci humanitas e un paradis. eu am vazut numeroase carti publicate de alte edituri in asa hal incat nu cred ca le-a vazut vreun redactor vreodata… ce sa mai vorbim de corector, bt si alte chestii d-astea sf. dar asta e o discutie lunga si nu prea e aici locul pentru ea.

  Reply
 133. Pingback: Crezi că ÅŸtii să faci afaceri? Mai gândeÅŸte-te. « partea luminoasă

 134. doareu

  Off… Ce urat.
  Si eu -o naiva- care voiam sa scriu o carte pentru copii. Mi-e teama de astfle de redactori, oamnei intelectuali care corecteaza si editeaza carti.
  Imi pare rau pentru tine, Adrian.
  Mult succes. Ingerii creatiei sa te ajute.

  Reply
 135. cpt

  am citit partea ce prezenta marsavele fapte ale numitului Buz. incredibil om! auzi tu! sa trateze intr-un asemenea hal un autor! prea multe semne de exclamare, stiu, dar nu imi pot exprima mai bine consternarea. si dumneata, domnule, cat de bine l-ai decris: “domnia sa avea orgolii nemasurate”. sper totusi ca mizai pe un eufemism aici, pentu ca ale tale cuvinte sunt, in ultima instanta, prea amabile pentru un asemenea individ. Buz, in ignoranta sa, probabil ca se gandea, pe cand corecta cartea dumitale, ca si un viezure ar fi putut sa scrie ceva mai bine. da, acest aspect arata cu atat mai mult ca anti-eroul nostru este un om fara caracter, fara speranta si fara suflet. domnule adi, va rog, nu renuntati! este greu, stiu, lumea asa e haina si se poarta neiertator cu cei mai buni dintre noi. dumneata a cazut victima anti-darwinismului de tip nitzschean. dar acesta nu este un motiv suficient pentru a capitula. dumneata, domnule adi, trebuie sa continui; doar asa, poate, vom deveni si noi ceva mai buni.

  Reply
 136. cpt

  as fi lasat cele mai sus fara completarea ce urmeaza, insa asta ar fi insemnat sa mizez pe capacitatea dumitale, domnule adi, de a detecta oarecare sarcasm prezent acolo. nu imi pot permite insa luxul asta, pentru ca eu, in ton cu raul de Buz, cred sincer, cu o ardoare de pustnic sau de fecioara neprihanita, ca un viezure s-ar fi descurcat mai bine.

  Reply
 137. Pingback: Jenantul de Grigore Arsene | ZuZu Concept

 138. Pingback: Primul meu twinterviu at Adrian Ciubotaru

 139. Pingback: andrei ruse » Blog Archive » cum faci să publici o carte

 140. Pingback: Twitter Trackbacks for Editura Curtea Veche nu îşi respectă autorii | Adrian Ciubotaru [adrianciubotaru.ro] on Topsy.com

 141. Catalin Paval

  Indolenta, nesimtirea si reaua-intentie cu care ai fost tratat nu trebuie sa caracterizeze toate editurile. Sper sa nu fie considerata publicitate, dar eu am ajuns aici de pe site-ul unei edituri ce face POD (print on demand): http://www.e9.ro Oare nu ai putea sa o publici la ei? Cat despre “rasplata” pentru “fapta” celor de la Curtea Veche… cred ca ar trebui sa ii actionezi in justitie doar din principiu. Meriti despagubiri, dar cred ca satisfactia de a-i invata o lectie si de a crea un precedent ar trebui sa fie de ajuns pentru tine.

  Ce e cu adevarat trist in toata povestea, este faptul ca acest “mojic” de “curte veche” este presedintele AER… El este cel care conduce pe cei care au scris pe prima pagina a site-ului lor:

  -Scopul Asociaţiei Editorilor din România îl constituie […] promovarea valorilor…
  -Asociaţia Editorilor din România este însărcinată […] să promoveze editarea de carte românească…
  -Asociaţia Editorilor din România îşi propune […] să promoveze […] scrisul…
  -Asociaţia Editorilor din România urmăreşte instituirea unei strategii naţionale a creaţiei, editării, comercializării, difuzării şi promovării cărţii româneşti…

  Reply
 142. Pingback: The Revolution will be emailed, texted, blogged, wikied… | Adrian Ciubotaru

 143. veyronsky

  m-am piscat de obraz ca sa fiu sigur ca nu visez…
  ca sa fiu cat mai scurt : bring’em down!
  si cocoanei Loredana ii transmit numai binete. Sa traiasca mult si bine cu rusinea ei. Cum sa critici un fenomen mondial precum blogging-ul? Cum sa pui toti bloggerii in aceasi oala a dispretului? cocoana asta chiar nu-si da seama ca pentru acei bloggeri scot ei cartile? cine va mai citeste tuto daca nu noi? (scz limbajul care nu-l folosesc de fel)

  bring’em down hard !!!

  Reply
 144. montecristo

  Este clar. Daca n-ai avut spate?
  Oricum au pierdut enorm din imagine.
  Recomanda-mi te rog o editura(nu de cartier), care acorda atentie autorului!
  Respect,
  Cristi

  Reply
 145. Pingback: CUTARESCU » Blog Archive » cum să publici o carte

 146. Dado

  De ce mai vor oamenii sa fie scriitori daca relatiile in mediul asta sunt asa de dezgustatoare? Atata fosgaiala, macaneala, sforarii si invidii, numai ca sa iti vezi numele pe un volum care, cel mai probabil, n-o sa lase urme? Inteleg, toti viseaza sa ajunga ca Patapievici, dar ala are cu adevarat valoare, sau e doar un gaunos cu tupeu si multa bafta? Cine naiba o sa-l mai citeasca dupa ce o sa dea coltul?

  Reply
 147. Pingback: FDL » Blog Archive » www

 148. Ada

  Andrei, ne luam de mana? Punem de un proces? Eu sunt unul din micii traducatori tepuiti de curtea veche, Frumos le sade. Dupa ce au scos cartea pe piata spun ca plata intarzie (cu vreo 2 luni de altfel), plata care in cele din urma a ajuns la 0 barat, datorita traducerii poate “prea slaba”. Ce ma nedumireste pe mine este cum de au semnat un contract cu mine, in urma unui test desigur, daca sunt un traducator slab ?? Ciudata treaba. Dar mai ciudat decat atat este cum candesc ei. In fine, nu intru in multe detalii aici.
  @Loredana, sincer si eu zic ca esti implicata intr-un stil major in ce se intampla acolo.
  Ca o carte este sau nu publicabila in RO nu are nimic de-a face cu lipsa de respect a editurii. Au semnat un contract si nu l-au respectat. Punct. Asta echivaleaza cu escrocherie crasa, intentionata de la bun inceput.
  Asa cum si mie mi s-a spus “Cartea apare luna viitoare”, aaparut luna viitoare, intre timp au trecut 2 luni de la aparitie si eu nu vad 1 leu. A da , ca sa nu mai spunem ca numele meu nu a fost trecut pe carte “ca nu e estetic”. Asta e ceva nou :))
  Nu mai lungesc vorba, ca nu are sens. Dureros insa ca inca traim intr-o romanie in care ne muscam pe la spate, fara nici un fel de rezerve.

  Reply
 149. Pingback: Ce-ai mai rezolvat cu cartea? | Adrian Ciubotaru

 150. Mihaela

  Am citit f captivata articolul, pe alocuri chiar am ras in hohote pt ca situatia era atat de penibila ca nu-ti ramanea decat sa razi. Rog a nu se lua ca afront, rasul descatuseaza si este binevenit in momente de tensiune…
  Deci se practica si la alte edituri, edituri mari, edituri de la care ai asteptari. Nu stiu daca ar trebui sa dau nume sau nu, de aceea in prima faza prefer sa nu dau. Sa-i spunem simplu, editura R 🙂
  Despre ce este vorba? Eu am tradus pt R o carte, o biografie, lucrare destul de mare. Sistemul de plata este: 35% la 1 luna dupa predarea traducerii si 65% dupa publicare. Traducerea am predat-o la 2 luni jumatate dupa termenul din contract, nu pt ca as fi fost eu ineficienta (eu fiind gata la timp), ci pt ca contractul nu era semnat inca de ei, desi a zacut la ei 6 luni si jumatate. Iar eu nu am predat lucrarea pana nu am avut contractul 🙂
  In plus, de mai mult de 1 an de zile nici macar avansul de 35% nu i-am primit, desi am zeci de mail-uri schimbate intre mine si ei. Motivele: e mult de munca, suntem putini, ma interesez, e criza, e concediu, e madam directoare plecata la conferinta, sunteti programata la plata etc… facand apel la intelegerea si rabdarea mea.
  Stiu ca as putea sa-i dau in judecata. Dar banii pe care-i iau pe traducere nu cred ca ar acoperi cheltuielile de judecata… si apoi prefer sa fac ceva constructiv in timpul acesta… dar nu exclud si posibilitatea de a ajunge la judecata.

  Dar pe langa toate acestea, ne plangem ca e la pamant cultura, ca tinerii nu mai citesc carti, dar tocmai eu ca editor pun bete in roate. Asta pe langa faptul ca tarifele la traducere literatura sunt de toata jena, ca sa nu folosesc alt termen, comparativ cu cele din alte tari europene. De fapt, totul se reduce la respect si asumarea responsabilitatii…

  Reply
 151. Ilie Iehu

  Ma bucur ca mai sunt si altii care au ajuns la concluzia ca Arsene si amanata lui mai tanara Irina Mate de la Curva Veche sunt niste excroci nu numai nesimtiti! Toata viata au furat, inselat, abuzat, mintit, dat spaga si Dumnezeu stie ce au mai facut! Dar le-a venit randul sa plateasca! Au supt-o original! Arsene a pierdut vila dn Mincu 11 promisa amantei lui, care facuse o pasiune pentru ea! Spaga, minciuna, inselaciunea, abuzul nu l-au mai ajutat!!!Ei, Arsene, cum e sa fii ingenunchiat si prins in propria mreaja? Enjoy!

  Reply
 152. Pingback: Crai de CURTEA VECHE « Reverie

 153. andrei badea

  salut, comunitate, Aceeasi problema am avut-o si eu, am publicat o proza in revista U.S.R.”Apostrof” si nu am primit banii nici acum, dupa juma de an. Nu e chiar atat de grav ca in cazul de fata, dar oricum e un semnal de alarma. Pana scriitori patiti nu isi vor face un , sa zicem, sindicat al scriitorilot pacaliti, ca un fel de organizatie, cu avocat, cu tot ce trebuie, treburi de genul asta vor curge cu nemiluita.

  Reply
 154. Pingback: Editura Curtea Veche: lipsiti de respect | Sorin Tudor

 155. Pingback: Cele mai recomandate articole ale bloggerilor de top din România- Alexandru Negrea

 156. Mihai

  Feriti-va de Curtea Veche! Nu isi respecta autorii si nu isi respecta traducatorii!!! FERITI-VA DE CURTEA VECHE!!!

  Reply
 157. maria marian

  Imi pare rau pentru, dvs. d-le Ciubotaru. Multi scriitori se plang de Curtea Veche. Eu imi public si vand cartile prin Libraria digitala CorectBooks, http://www.corectbooks.com. Comisionul pentru autori este de 50%, si nu platiti costurile de digitalizare.
  Toate cele bune !

  Reply
 158. Radulescu M. Sorin

  Eu am dat in judecata Editura Nemira (pt. neindeplinirea unor conditii stipulate in contract) si am castigat, inclusiv cheltuielile de judecata. Deci se poate!

  Reply
 159. Pingback: O istorie subiectivă a bloggingului în România | Adrian Ciubotaru

 160. Pingback: De două ori | Adrian Ciubotaru

 161. Pingback: cum să publici o carte (1) traseul | pauzadestiri.ro

 162. AndreiG

  Salut!

  Am si eu o intrebare. Am trimis un manuscris catre mai multe edituri. Nu stiu daca se vor oferi sa-mi publice romanul sau nu, ramane de vazut. Intrebarea este: daca se ofera sa-mi publice romanul, eu ce costuri as fi nevoit sa suport? Imi vor publica romanul fara ca eu sa mai platesc ceva?
  M-as bucura daca ai putea sa ma ajuti cu ceva informatii privind procesul de publicare.

  Multumesc anticipat!

  Reply
  1. Adrian Ciubotaru Post author

   din câte știu, o editură serioasă nu cere bani autorilor pentru a-i publica

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *