Diferenţe latine

0 Flares 0 Flares ×

Pe tren, venind dinspre Sinaia, am nimerit într-un vagon plin de tineri spanioli gălăgioşi. Era vorbăreţi şi simpatici. Se mai uitau din când în când la noi, însă îşi vedeau de ale lor.

În cele două ore cât am fost contemporani cu ei împărţind acelaşi spaţiu, a existat doar un moment în care s-a făcut linişte. O linişte a diferenţei culturale.

După vreo oră a venit naşul şi ne-a controlat doar pe noi. M-am ridicat şi-am început să-mi caut biletele. Nu le-am găsit nici în blugi, nici în geacă.

Probabil pe chipul meu s-a întipărit urma unei îngrijorări când am început să mă caut din nou în buzunare. Într-un final în care respiraţiile din jur parcă se opriseră, am reuşit să le găsesc. Erau în blugi, între bancnotele pliate.

În tot acest timp, cât eu îmi căutăm biletele, s-a făcut o linişte perfectă. Toţi spaniolii se uitau înspre noi.
Când am găsit biletele şi nasul le-a compostat, spaniolii parcă au rasuflat insesizabil uşuraţi şi s-au întors către vorbăraia lor.

Ce s-a întâmplat de fapt?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

17 thoughts on “Diferenţe latine

 1. .marius

  Pai daca au urcat inaintea voastra probabil ca au fost controlati inainte, cat despre momentul de liniste, pare a fi normal in momentul in care o “autoritate” este prezenta. In cazul de fata nasul.

  Reply
 2. ioana blănaru

  spanioli fiind ei, probabil ca s au mai gandit la problemele romanilor cu autoritatea. 🙂 veniti in romania, posibil sa fi fost pusi in garda apropo de hoti, spagi sau “salbatica jungla romaneasca”.
  probabil ca erau uimiti cu totii sa vada live niste romani fara bilet. se poate sa fie o presupunere, dar cand am fost in spania, sistemul cu bilete mergea destul de bine si fara “autoritatea” mereu prezenta. de exemplu, luam bilete direct de la sofer in autobuz. iar cu trenul n-am fost. dupa parerea mea, meritau intrebati si ei-spaniolii, ce s-a intamplat de fapt.

  Reply
 3. vasile craca

  hm.. sincer, prefer ultima mea excursie sinaia – bucuresti cand am mers in vagon cu o blonda pisicoasa cu tzatze mari expuse la vedere , fosta cu giugustiucul eu la un team building COTNAR la sinaia.
  a fost mult mai interesanta 🙂

  Reply
 4. dragos c

  Pai nu cred ca era vreo diferenta, erau niste oameni care asistau la un spectacol stanjenitor, era suspans. putea sa fie oriunde. tu ai facut interpretari…

  Reply
 5. dd

  Cred ca orice alta nationalitate care ar fi fost prezenta in acel vagon, chiar si “unii” romani ( a se citi mai precauti, si care nu se incumeta sa urce in tren fara bilet) ar fi reactionat in acest fel.Nationalitate de origine latina sau nu. E uman, firesc, oarecum. Acei spanioli au fost incercati de un sentiment de solidaritate, empatie cu acele cateva momente de “spaima” pe care tu le-ai trait. Insa, de asemenea, este vorba si despre diferente culturale:”Sa fi indraznit sa nu cumpere bilet..?” Probabil alta categorie de romani, diferita de cea de sus, ar fi fost mai relaxata, in nadejdea lui “se rezolva”..

  Reply
 6. frasinica

  incep sa imi pun problema dc a mers careva de din astia de comentarati fo data la viata voastra cu nasu.
  daca da, comentariile sunt un pic degeaba.
  daca nu , poate e cazu.

  Reply
 7. patryk

  un moment penibil in care cineva era posibil sa-si fi pierdut biletul…putin dramatism. daca intradevar vroia cineva sa mearga cu nasu era mult mai stapan pe el si in nici un caz nu facea o sceneta “vai, mi-am pierdut beletul!”…si ei stiau asta si toata lumea.

  Reply
 8. geni*

  Probabil au empatizat cu tine in momentul de liniste, si-or fi adus aminte ca si ei au patit la fel. 🙂
  Cred ca diferentele si-ar putea cere ghilimelele latine. 🙂

  Reply
 9. maria

  Cred ca au trait un sentiment de teama gandindu-se la ce sa s-ar fi putut intampla daca intr-adevar nu ati fi avut bilete, o infractiune ce ar atrage, in imaginatia celor ‘formati ‘ de presa antiromaneasca, o alta, poate mai grava decat prima, chiar asupra propriilor lor persoane…Teama lor din momentele de liniste nu s-ar datora dupa parerea mea doar voua ci si curiozitatii in ceea ce priveste reactia autoritatii, controlorul, fata de lipsa biletului, ce a nascut in imaginatia lor un scenariu S.F., iarasi alimentat din plin de presa care exagereaza sau nu, experientele neplacute strainilor sositi in tarile estice.

  Reply
 10. atentie

  1.In tara lor nimeni nu urca fara bilet in tren( de fapt in restul tarilor europene).
  2. Probabil imaginea “bancnotelor pliate” i-a facut sa amuteasca, ei folosind doar cardul…
  3. Sa inteleg prin “liniste perfecta” ca nici trenul nu mai scotea un sunet? ce facea, se oprise?
  4.S-a creat o ruptura spatio-temporala
  5.Ai visat…

  Reply
 11. jez

  au crezut ca asista la o scena de spaga live, sau la un numar de prestidigitatie cand, ca prin minune, cu degete de magician ai scos biletele din teancul de bancnote ca si cum ai fi scos iepurasu din joben 😀 era misto sa le scoti din spatele urechii unuia, atunci chiar avea ce povesti nepotilor…

  Reply
 12. vvritz

  nu s-a întâmplat nimic, ei au tăcut pentru că sunt extremi de curioşi să vadă ce fac/trăiesc ceilalţi. se pot uita la tine cu mare atenţie, să-ţi studieze freza, cerceii, poşeta, ce ştiu eu, şi să nu coboare privirea când i-au surprins holbându-se.

  ţi s-ar fi uitat încântaţi ei înşişi pin buzunare, dacă le-ai fi permis şi, dacă le-ai fi zâmbit, te-ar fi introdus în conversaţie şi ar fi devenit prietenii tăi cei mai buni…

  am şi o altă observaţie: şi în spania se circulă fără bilet (am văzut la metrou, pentru tren n-aş băga mâna-n foc) – localnicii ştiu staţiile care NU au camere de luat vederi şi le sar gardurile de acces (cam 1 m înălţime) fără să stea pe gânduri.

  oare de ce or crede unii că românii sunt cei mai naşpa?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *