De ce este bine să economisim?

8 Flares 8 Flares ×

Citind articolul lui Bobby, mi-am adus aminte cât de bătrănească mi se părea acum câţiva ani ideea de economisire. O asociam cu un stil de viaţă în care nu prea faci mare lucru şi îmi părea apropiată de zgârcenie.
Când vezi în jurul tău prieteni, colegi care cheltuie banii în toate părţile, prin contagiune şi imitaţie, îţi este destul de greu să te abţii, să pui bani deoparte.

Şi totuşi au trecut anii şi-am observat câteva lucruri:

În primul rând, pentru că nu aveam niciun ban pus deoparte, eram constrăns să rămân la locuri de muncă unde nu mă mai simţeam în largul meu. Perspectiva unei luni fără salariu echivala cu imposibilitatea să-mi plătesc chiria. Astfel, rămâneam blocat într-un cerc vicios care mă frustra zilnic.

În al doilea rând, fără nici un ban pus deoparte, am ratat toate ocaziile bune care se perindau în jurul meu. O plecare la munte, o excursie prin ţară, o promoţie la un aparat foto pe care mi-l doream, un târg de carte unde aş fi vrut să cumpăr de câteva milioane cărţi la preţ redus.
Când nu ai bani, în multe situaţii, ocaziile se pot transforma în şanse pierdute.

În al treilea rând, fără nicio economie, acele întâmplări neprevăzute pe care nu ni le dorim (boli, probleme în familie) se pot transforma în adevărate drame.

Am scris despre aceste cele trei motive, însă sunt convins că există şi alte motive pentru care este recomandată o atitudine chibzuită în legătură cu propriile finanţe. Nu sunt un model în această privinţă, am scris doar ce am observat şi ceea ce mă străduiesc să corectez.

Astăzi, de la ora 17:00, la Şcoala de bani, începe o oră deschisă despre economisire la care vă invit să participaţi pentru a descoperi alte motive şi alte posibilităţi de a economisi şi a face banii să lucreze pentru liniştea şi binele nostru.

8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 Flares ×

5 thoughts on “De ce este bine să economisim?

 1. Pingback: Educatia financiara pe vreme de criza - Concediaza-ti seful!

 2. haine barbati

  Eu de cand ma stiu tot economisesc mi se pare normal decat sa ajung sa fac credite etc

  Bine e f important si sa ai de unde …. adic daca castigi 8 mil/luna de unde economisesti … daca castigi 50 mil/luna poti trai ok si poti economisi daca nu o faci inseamna ca mintea e cam depasita …. si ma intreb cum faci cei 50 mil 🙂

  Rromanii stau f f f prost la capitolu cheltuieli/economii/intins plapuma ….

  Reply
 3. Zina

  Sunt de acord cu tine, sunt corecte toate cele trei argumente. Problema e ca se face foarte putin pentru ca oamenii sa fie educati in spiritul economiei. Tot ce se vede prin media ii indeamna sa consume, sa se intinda mult mai mult decat ii tine plapuma.

  Reply
 4. Pingback: Idei de economisire | Facultatea de bani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *