Ce se află în numele meu?

0 Flares 0 Flares ×

În actul meu de identitate este trecut numele Valentin-Adrian Ciubotaru. Tata a dorit Valentin, iar mama a dorit Adrian. Deşi Valentin a luat prima poziţie oficială, propaganda mamei asupra numelui Adrian a prevalat.

Valentin îmi spuneau uneori profesorii ca excepţie frumoasă de la obişnuitul Ciubotaru sau “mă, Ciubotarule!”. De asemenea, Valentin sau Vali eram strigat în unele colective unde numele de Adrian fusese deja asumat de cineva cu o vechime mai mare.

Dincolo de aceste variabile, numele Adrian sau familiarul Adi m-a urmărit că o constantă încă de la primele amintiri. În familie am fost primul Adi, însă în şcoala primară eram doar unul dintre cei trei Adrian din clasă. Este un nume frumos, însă extrem de uzitat.

E Adrian Mutu, e Adrian Năstase, e Adrian Cristea, e Adrian Soare. E Adrian.

Adrien, Adriano, Hadrianus. Din Hadria, un port mic la Marea Adriatică. Unii spun că vine de la adru = apa, mare, iar alţii spun că vin dintr-un nume german care înseamnă întunecat.

Valentin vine din latină. Valeo, valere. A fi în putere, a fi sănătos, a se simţi bine. Ce este într-un nume?

Ciubotaru vine din turcă, çabata şi are un traseu foarte interesant în mai multe limbi.

E greu de delimitat măsura în care îmi construiesc numele sau el mă construieşte pe mine. Eu construiesc Adrian Ciubotaru sau Adrian Ciubotaru mă construieşte pe mine?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

14 thoughts on “Ce se află în numele meu?

 1. chaos_and_smiles

  Numele meu întreg este Macovei Gheorghe-Gabriel. Gheorghe a vrut tatăl meu pentru că așa îl chema pe el și pe bunicul lui iar Gabriel a vrut mama pentru că îi plăcea numele respectiv. Toți mă strigă Gabi și nu mulți știu de Gheorghe. Când eram mic de obicei eram și poreclit..Maco, Maca, Morcovei iar apoi când am crescut poreclele au evoluat și ele Gabz, Gaz, Gabu…. Uneori îmi place să fiu Gheorghe de care nu știe prea multă lume.

  Reply
 2. ddunia

  In numele meu se afla un inel, pe langa diminutivele prenumelui, mamanu ma mai alinta si “inelus”, de la cantecul “Inelus cu piatra albastra”, si uitasem asta…:)

  Reply
 3. gygyk

  Ce importanta are un nume??!!!….era in ajun de craciun …pe schentru` orasului, un coleg de scoala generala, capsunar de meserie , intalnindu`se cu mine mi la aratat pe mos craciun numindu`l papa noel…intr`o limba basca, cu accente moldovenesti imi explica ca: la noi , in spania , pe Mosh Craciun il cheama Papa Noel…. Interesant, zic yo…Probabil ca nu se plimba cu o sanie trasa de reni ci cu un Harley Davidson sau BMW x5. – nu fac reclama ascunsa ci, doar ma mir ca prostia, uneori , nu are granite…..iar un nume poate ascunde multe…sau nimk…

  Reply
 4. Alladin

  Cred ca e ideal ca numele pe care-l ai sa te reprezinte, sa te simti la unison cu el… Daca nu, atunci iti trebuie neaparat o porecla 🙂

  Reply
 5. doru

  Tu iti construiesti numele.Insa pe masura ce il construiesti,numele se departeaza de tine,devine semnificant si incepe din ce in ce mai mult sa-si apartina.In final,din tine ramine in numele tau doar o sinteza,care poate sa te exprime sau care nu poate sa te exprime..dar asta e mai “putin”important.Important este ca aceasta sinteza intra in “circuitul social”pe care il fluidizeaza sau nu,il corecteaza sau nu.Sunt prea puternice ratiunile de simplificare a contabilitatii sociale pentru ca numele tau sa ramina fidel “datelor tale exacte”

  Reply
 6. anamnesys

  exista o intreaga teorie legata de puterea de influentare a numelui asupra vietii celui care il poarta. teoria e strans legata de numerologie de fapt si de valoarea numarului pe care il are numele tau. pe aceeasi idee, schimbarea numelui poatre atrage cu ea schimbarea destinului…

  Reply
 7. patric

  Trebuie sa iti schimbi punctul de vedere. Explica-le tuturor idiotilor ca Adrian esti tu, dar ca din pacate si pe altii ii cheama la fel… cu toate astea tu esti Adrian nr. 1, Alfa-Adrianul, Adrianul Dominant. Incet incet o sa se impuna ideea.

  Reply
 8. danut d deleanu

  Mosule ce tanar Esti!Multumesc pentr punere la punct pe blogul lui catalin ivan.La 60 de ani e bine! Da am umblat pe campiile patriei ca inginer zootehnist la DGAIA,DAS,IAS,Ac,de stiinte agricole si silvice.Asa de PD-list ca nu ne-am intalnit nici pe blogul prof.Oprea sau E.Udrea? DDD

  Reply
 9. danut d deleanu

  Ca sa nu ies din topic . Am fost Danut, apoi Dan Si in ultima clasa la liceul National Iasi si IAI IIdBrad Daniel.DDD

  Reply
 10. Danut D Deleanu

  @ ” Mai bine mai tarziu decat niciodata! Mii de scuze Dle Adrian Ciubotaru! Greseala i-mi apartine cauza fiind Alin C.Sper ca spiritual sa fiti inrudit cu Nica’a lui Petre Ciobotaru din Humulesti colt cu Ozana cea frumoasa sa treceti la capitolul confuzii cu haz apelarea mea.Inca o data scuze,cu stima si respect de la cei 61 de ani ai mei! DDD

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *