Catedrala Mantuirii Neamului

0 Flares 0 Flares ×

1471616166_e629a85959.jpg

In organizarea administrativa a Patriarhiei Romane se afla (ca o expresie induiosatoare a unei institutii) si un departament ce contine Compartimentul Catedrala Mantuirii Neamului care ar sugera dorinta BOR de a materializa acest minunat proiect.

Ideea construirii unei catedrale inchinate eroilor care s-au jertfit pentru credinta, unitatea neamului si independenta de stat a Romaniei a incoltit undeva dupa razboiul de la 1877-78. Proiectul a tot taraganat an de an, insa ideea a fost din nou propusa de primul nostru patriarh, Miron Cristea in deceniul al treilea al secolului trecut (acesta dorea catedrala in Parcul Carol). In mod evident, amplasarea a starnit aprige dezbateri si polemici in presa vremii, memorii de la arhitecti, ingineri, profesori si tot tacamul.

Intr-un final nu s-a facut nimic concret, iar ideea a fost reluata si dupa 1989. S-a infiintat o comisie, Teoctist a inceput sa faca lobby bisericesc (un fel de joc in care se sare mult intr-un picior intr-un perimetru delimitat cu creta) si in 1999-2002 au fost chiar doua incercari destul de nereusite (uimitor!) dublate de concursuri de proiecte pentru catedrala ce urma sa fie amplasata undeva in Piata Unirii si axul Bulevardului Unirii. In 2003 printr-o hotarare de guvern se ofera BOR 5 ha pe platoul central din Parcul Carol.

Pentru punerea in aplicare a prevederilor acestei hotarari de guvern, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a convocat la Patriarhie, in ziua de 6 mai 2003, Consiliul National Bisericesc si Comisia consultativa pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, care au luat act cu satisfactie de trecerea in administrarea Bisericii a platoului central din Parcul Carol – asfel s-a reflectat evenimentul prin filtrul oficial al BOR.
Intr-un mod stupefiant lucrurile au trenat, iar o stire recenta spune despre un teren de 110.000 mp atribuit Patriarhiei inclus in curtea Casei Poporului. Si tot asa…

De ce m-ar interesa aceasta chestiune palpitanta cu iz de telenovela prin care Biserica Ortodoxa Romana incearca sa-si branduiasca o mascota? Pentru ca dintotdeauna m-a fascinat procesul simbolic de distorsionare a unei semnificatii. Exista in mascota un mecanism tragic de pierdere a sensului care induioseaza. Faima unei mascote este invers proportionala cu calitatea jocului unei echipe. Cand o iubire devine opaca, partenerii o castreaza simbolic intr-o mascota ce strange chircita ramasitile iubirii lor pierdute. Mascotele sunt exportate intr-o comunitate atunci cand liantul ei a ruginit si este nevoie de un simulacru de coeziune intre membrii sai. Astfel, revenind, mascota Catedralei Mantuirii Neamului vorbeste deschis despre fragilitatea religioasa si culturala a unei natiuni. E mesajul unui antrenor catre o echipa demoralizata care a jucat prost chiar si atunci cand era motivata.

Daca-mi imaginez aceasta mascota ca un urs imens de plus imbracat in trei randuri de piei voi descoperi trei nivele de semnificatie ale acestui fenomen:

i. proiectul CMN este expresia practica a unei clase politice in goana dupa capital electoral. De vreme ce majoritatea sufocanta a populatiei este ortodoxa este de bun simt concluzia ca acest proiect va fi primit “cu bucurie crestineasca de intreaga suflare ortodoxa romaneasca”. A manipula politic energiile religioase ale unui popor nu este o chestie inovatoare, ci se practica de milenii intregi.

ii. nazbatia CMN exprima criza de legitimitate a unei Biserici Ortodoxe Romane in deriva ei la periferia unei scenei spirituale unde a fost aproape dintotdeauna. Biserica Ortodoxa nu a creat nici o revolutie culturala, nu a schimbat nici o paradigma, ba dimpotriva. Avem de-a face cu o biserica sfasiata intre orgolii de Constantinopol, Moscova, Bucuresti, Atena etc., in permanenta haituita de provincialismul ei si fantomele unei perioade comuniste suportata admirabil. In cadrul si mai mic al BOR gasim aceleasi mici frustrari si ranchiune a unei institutii marginalizate de la marea batalie culturala a mileniului III. Mesajul CMN in aceasta caz ar fi: noi jucam prost, spectatori avem din ce in ce mai putin, poate o mascota a echipei ne va salva de la retrogradarea istorica in care oricum ne aflam.

iii. in fine, grozavia CMN semnifica o fragilitate istorica pe care cu totii o simtim, insa nu gasim decat mijloace ridicole de a surmonta situatia. Imputinarea simbolurilor nationale, scaderea popularitatii sarbatorilor nationale si vibrarea din ce in ce mai fada la evenimentele natiunii (competitii sportive, chestiuni politice etc) tradeaza starea unei comunitati simbolice (aceasta este natiunea) fata in fata cu propria identitate sparta in oglinda inceputului mileniului III. Deriva simbolurilor colective si recurgerea din ce in ce mai ridicol-insistenta la un trecut glorios in mod prabusit sunt semnele unei fragilitati culturale pe care nu o avem de azi de ieri: am simtit-o in secolul XIX, am simtit-o in perioda interbelica, am simtit-o in epoca comunista si o simtim si acum. Nu e vorba doar de decalajul istoric fata de o lume ce si-a amplasat scena principala in alta parte, ci de gestionarea acestui decalaj ce ar fi trebuit sa ne faca sa mancam pamantul (expresie sportiva).
Dostoievski spunea ca saracia merita compasiune, insa a te complace in mizerie este de netolerat. Pe acelasi plan, o natiune ce-si simte minoratul (semn bun) si-si exporta mascote (semn rau), isi merita pe deplin soarta (insasi expresia “a-si merita soarta” are un gust amar si romanesc).

Articolul de mai sus l-am scris acum doi ani si observ ca nu si-a pierdut din actualitate. Beatrice mi-a atras atentia asupra chestiunii ce-a fost readusa in actualitate printr-un gest interesant din partea unui guvern al unui stat laic: s-au alocat de la bugetul de stat suma de 30 milioan RON pentru a finanta proiectul Catedralei Mantuirii Neamului.

Mai este nevoie de adaugat ca insasi numele acestei catedrale tradeaza un nationalism patetic de zile mari? Mai e nevoie de precizarea ca mantuirea colectiva a neamului o propuneau si legionarii, Doamne iarta-ma?
Daca nu mai este nevoie de adaugiri, va invit sa semnati petitia de aici, va invit sa faceti galagie, pentru numele lui Dumnezeu!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

7 thoughts on “Catedrala Mantuirii Neamului

  1. trafic dublu sau nimic.

    Bun post.
    Ma gandeam sa-ti dau un comment avand in vedere urmatoarele:

    1) vorbeam cu un habotnic care spunea ca prin targ circula zvonul cum ca atunci cand va incepe constructia CMN va incepe un razboi mondial cum nu a fost altul cu soldat cu pierderi umane mult mai mari decat in orice alt razboi. Acest razboi cica s-ar incheia doar atunci cand se va finaliza si constructia CMN, iar centrul puterii religioase se va relocaliza in aceasta catedrala.
    Desi inca rad la idee, ma gandesc asa: americanii fac pasi repezi sa bage gloante in iranieni. iranieni care au (pe langa aliante) bomba atomica (hence a new world war). americanii vor sa faca baza de la M. Kogalniceanu punct central de aprovizionare cu armament si soldati pentru razboiul din iran (era stire acum 1-2 sapt). Daca e asa, zona dobrogea cred ca si-o ia bine in freza.
    Acum tot de aici, sper ca acei arhitecti sa n-o fi schitat prea complexa ( => mult de lucru, mult timp razboi).

    2) am visat azi noapte zona caminelor complet schimbata dpvd arhitectural si cu CMN in constructie fix in centru. cred ca e un mesaj de la dumnezeu ca s-au supt aia din dobrogea.

    3) pluralul de la ministru e ministri nu ministrii. (daca tu intelegi prin trafic sa bagi 2 “i” in loc de 1 ai o problema).

    Atentie: acum ca ati citit commentul sa stiti ca e total off-topic, dar va multumesc pentru timpul acordat. ma duc sa semnez petitia ce plm.

    Reply
  2. uv

    trafic dublu,
    la Iasi intre caminele studentesti, fix in centru, au trantit o biserica,nu prea semeata dar suficient de incapatoare. mai la margine un pic, mall-ul cel mare.

    Reply
  3. Pingback: Oana Stoica-Mujea » Blog Archive » Petitia - Catedrala Mantuirii Neamului.

  4. Ilie Catrinoiu

    Eu as zice ca Prea Sfantul Stat Laic sa nu mai plateasca nici 50 % din salariile preotilor, diaconilor, episopilor, etc. Ca sa nu mai saraceasca Romania. Ce ziceti? Nu ar fi mai bine? Am fi mai prosperi atunci……..

    Cand Prea Sfantul Stat Roman va infiinta si in Romania Taxa pentru Culte pe cap de locuitor, asa cum e in Occident, atunci sa avem pretentii financiare din patrtea Bisericii de a-si ridica singura o Catedrala e Neamului.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *