Ascultându-l pe Marcel Iureş

0 Flares 0 Flares ×

iuresFoto: Andu Novac

O seară magică, o şezătoare plină de inspiraţie cu Marcel Iureş şi tinerii voluntari. Mă simt înconjurat de discuţii şi colecţii de mărturisiri pline de miez şi tâlc, mici învăţături de viaţă comprimate în gesturile şi poezia glasului lui Marcel Iureş.

Maestrul stă pe fotoliu în mijlocul unei jumătăţi de săli de conferinţă înconjurată de canapele pline de voluntari, gazde, fotografi şi câţiva jurnalişti. Din “public” se mai pun întrebări, o tânără adolescenţă stând jos pe o pernă îşi povesteşte experienţele ei de voluntariat. Ştefan – asistentul lui Bumbuţ – intervine şi el, mai arunc şi eu câte o idee.

Afară zăpada este de-o palmă, în curte ard câteva torţe suedeze şi un foc imens – o piramidă de buşteni înaltă de 3 metri. Totul se întâmplă la Tăşuleasa, este aproape miezul nopţii.

Sunt câteva inadvertente în discursul Maestrului (falanga spartană care de fapt este macedoneană, accentul pe un soi de naţionalism de manual – am ţinut piept Europei etc., postularea existentei unei civilizaţii trace evoluate, comparaţia cu aztecii),  însă ce mai contează? Este admirabil, musteşte de idei, musteşte de stări de spirit care te invigorează şi te înalţă.

O tipă de lângă mine – care mă vedea cum îmi notam unele dintre idei – îmi cere un caiet de pe masa de lângă mine. Am crezut că vrea să noteze ce zice Marcel Iureş, însă mă înşelasem, avea nevoie de un evantai.

Am făcut un mic live twittering cu câteva din ideile aruncate în discuţii – nu am îndrăznit să pornesc camera video – pe care le adaug şi aici, la arhivă:

Avem de luptat cu lipsa co-existenţei.

Civilitatea nu are legatură cu cultura, ci mai degrabă cu educaţia.

Pe vremea comunismului, părinţii se legitimau prin vieţile voastre. Se legitimau prin acest act tăcut şi disperat de-a supravieţui.

Mentalitatea românească este o formă de injustiţie interioară.

Libertatea l-a precedat pe Dumnezeu, au spus unii gânditor ruşi.

Dialogul creează un punct de vedere la vedere, argumentând.

Poporul român nu sancţionează. Eu mă astept ca generaţia voastră să sancţioneze.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

14 thoughts on “Ascultându-l pe Marcel Iureş

 1. Pingback: Twitted by adrianciubotaru

 2. Pingback: Tweets that mention Ascultându-l pe Marcel Iureş | Adrian Ciubotaru -- Topsy.com

 3. Pingback: Twitted by mihaistanescu

 4. Pingback: Twitted by anemaya

 5. Pingback: Ascultându-l pe Marcel Iureş « CTI97

  1. melykins1

   @adrianciubotaru i run marcel iures Website and Facebook page, have you any photos from 17.10.09 I could post on there. Thanks

   Reply
 6. Pingback: Twitted by VladDulea

 7. diana

  mda… seara cu marcel iures a fost intr-adevar una memorabila , dar inca nu m-am hotarat daca e din cauza celebritaii lui ca actor sau lucrurilor care le inspira mai mult sau mai putin. am reusit sa atingem multe subiecte in cele 2-3 ore cat am stat adunati(filozofie, istorie…cultura in general). si totusi a lipsit ceva ca sa faca acea seara cu adevarat una deosebita; poate timiditatea noastra, a voluntarilor , oboseala sau pur si simplu, vorbele d-ului Iures au parut aruncate in vant. (am sa o las ca un mister – eu stiu cu ce am ramas)

  Reply
 8. Pingback: Oraşul a citit! (Lecturi Urbane – ediţia a III-a) « Orasul citeste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *