Apocalipsa dupa Eliade

0 Flares 0 Flares ×

Celalalt: Sunteti filozof, ati citit Yoga, l-ati intalnit pe Gandhi, il iubiti pe Eminescu. Ce e val ca valul trece, dar ca sa nu indragesti nimica, tu ramai la toate rece.

Eliade: Eu cat timp judec in Istorie si nu in Absolut, nu pot gandi fara sa nu tin seama de neamul meu. Totul mi se pare inutil si absurd, daca o lume noua se va face cu disparitia Romaniei ca stat si ca natiune. Nu ma intereseaza nici un paradis terestru, daca se va construi cu sacrificarea neamului meu.

[Voci]

Eliade: Churchill si Roosevelt nu vad cursa lui Stalin, nu vad cum sunt victima celei mai tragice farse din istorie. Asasinii rosii care au fata de ceilalti asasini politici meritul de-a fi operat pe scara mare, de la milioane in sus, asasinii rosii asteptati ca niste eliberatori ai Europei.
Caderea Germaniei va duce la ocuparea Romaniei de catre sovietici cu tot ceea ce urmeaza: elitele vor pieri, vor fi executati cei 100.000 de oameni care, in pofida pacatelor lor, alcatuiesc astazi “fenomenul romanesc”. Se vor distra cu sute de mii, poate milioane de romani. Nimeni nu vede ceva atat de simplu. De ce Doamne ne-am mai nascut?

Celalalt: Nu v-ati inselat, domnule Eliade, nu v-ati inselat! Victimele comunismului au fost aproape doua milioane de oameni ca sa nu mai vorbesc si de membrii de familiilor.

Eliade: Aud mereu acelasi strigat: daca pierim, daca pierim, daca pierdim…

Dialogul reprezinta un fragment din piesa Apocalipsa dupa Eliade adaptata la ideea lui Sorin Alexandrescu dupa celebrul Jurnal portughez. Piesa s-a jucat sambata seara in cadrul Festivalului Enescu si inca nu stiu daca se va mai juca candva in alta parte. Stie cineva mai multe?

vasilescu.jpg

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

1 thought on “Apocalipsa dupa Eliade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *