Am omorât un om

0 Flares 0 Flares ×

Am omorât un om. Aura Ion, 23 ani, voluntar.

Am omorât un om prin nepăsarea mea. Am omorât un om prin lipsa mea de implicare. Am omorât un om pentru că am închis ochii la nedreptatea și incompentența din jur. Incompetența autorităților, incompetența oamenilor politici.

Am omorât un om pentru că m-am lăsat cuprins de lehamite, pentru că am renunțat să mă mai lupt, pentru că am renunțat să mai sper.

Ți se pare că exagerez? Dimpotrivă, sunt prea blând cu mine însumi.
Omor oameni zilnic ori de câte ori mă fac că nu văd, ori de câte ori întorc privirea, ori de câte ori nu îndrăznesc să penalizez pe cele rele și ori de câte ori nu încurajez pe cele bune.

Omor oameni ori de câte ori nu știu ce să fac cu furia acestui absurdului pe care îl văd în jur.

Sunt martorul unor situații strigătoare la cer și nu știu ce să fac cu mânia care mă cuprinde. Ori de câte ori văd un părinte umilit sau o tânără care moare cu lacrimile înghețate.

Sunt vinovat ori de câte ori mă enervez și încep să dau vina pe ceilalți. Pe autorități și pe oameni politici. Pe ceilalţi.
Sunt vinovat ori de câte ori mă enervez și arăt cu degetul către ceilalți.

Urlu de furie și neputință, mă revolt, dar nu arăt cu degetul către mine însumi. Eu ce fac cu această furie? Ce fac eu, în pătrățica mea, să le fie mai bine celorlalți?

Ce fac cu revolta mea? Cât de mult mă zbat? Cum mă comport? Cât voluntariat fac eu? Cât din munca mea ajută pe cineva din jur?

Ce fac eu între scandaluri? Ieri s-a întâmplat un caz și m-am revoltat. Azi a murit o tânără și m-am revoltat. Unde duce această revoltă? Ce schimbări ar trebui să fac la mine?

Dacă îmi rezolv revolta, furia și frustrarea dând vina pe ceilalți, mie ce-mi mai rămâne de făcut? Ar trebui să dorm la fel de liniștit? Să continui viața la fel de călduț? Să ies cu prietenii în oraș și să ne mirăm în grup cât de aiurea e țara asta şi cât de aiurea sunt oamenii din ea?

Cât din ceea ce am făcut eu, în fiecare zi, a condus la situația ca o tânără să moară aiurea, pe un munte, așteptând șase ore să fie salvată? Cât din ceea ce voi face, în fiecare zi, va ajuta ca o asemenea situație să nu se mai întâmple?
Cât de mult pun mâna să schimb ceva?

După asemenea revolte, după asemenea furie, după asemenea întrebări, ce se va schimba la mine? Voi deveni un om mai bun sau mă voi retrage în cochilia mea, plin de lehamite, de unde voi ieși – forțat de împrejurări absurde – doar ca să arăt cu degetul spre ceilalți?

Înainte sau după ce dau vina pe ceilalți, câte lucruri am să-mi reproșez mie însumi? Multe, puține, nu știu, dar trebuie să fie câteva lucruri pe care am nevoie să mi le reproșez pentru că, am vrut sau nu am vrut, am omorât un om.

Dincolo de revolta mea, dincolo de faptul că mă simt prost, că mă simt vinovat, ce ar trebui să fac ca moartea Aurei Ion să însemne ceva, să nu fi murit degeaba?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

7 thoughts on “Am omorât un om

 1. Pingback: Curva natiunii se prostitueaza pe cosciugJigodie | Jigodie

 2. Liviu

  Din păcate,noi,ca națiune,îți suntem complici.Ignoranța a devenit omniprezentă,întrucât o mare parte dintre noi,găsește în mod eficient,tertipuri prin care să-și obțină un confort social întro țară în care ne e mult mai ușor să contabilizăm lipsurile și eșecurile.Aceia dintre noi,mai puțin norocoși,trec cu neputință de la frustrare,la blazare,apoi,la resemnare.Astfel de tragedii,pentru foarte scurt timp,trezesc în noi,sentimente de revoltă și de solidaritate națională.Trist este că suntem o națiune labilă și că,nenorocirile care nu ne afectează direct,sunt aneantizare cu ușurință,în timp record.Astăzi,revolta și indignarea,sunt pe buzele și-n mințile fiecăruia dintre noi.Primăvara nu-și va intra în drepturi depline,iar noi,națiunea cea mai pricepută la lamentări,vom fi din nou,interesați de soarta Biancăi Drăgușanu,Leo de la Strehaia,bomba sexy a lui…sau alte “personalități de mare interes național.Ne reprezentăm prin ceea ce facem,sau prin CEEA CE NU FACEM…

  Reply
 3. Laura

  S
  Adrian draga, din pacate noi toti am omorat un om, noi toti am omorat niste oameni….. no doar tu……. sila , lehamitea, delasarea ne-au dus in pragul apocalipsei de care profita cel ce ne-a mintit cu kilogramul de ulei si de zahar…de-am putea sa ne trezim din somn… SOMNUL RATIUNII NASTE MONSTRII

  Reply
 4. Eliza Crina Mona Vasile

  Ce ai scris aici ar trebui distribuit in toate felurile posibile tuturor romanilor de atatea ori si in atat de multe exemplare pana cand vor intelege.

  Reply
 5. LILIANA RADULESCU

  Furia si revolta experimentate individual ,la caldurica(sau racorica ,dupa caz)sunt modalitatile prin care oamenii se mint ca inca mai au onoare si demnitate!In realitate,romanii au devenit o masa amorfa ,apatica ,ce se hraneste (organic si mental )cu surogate si a carei stare poate fi usor controlata prin “aditivi”!Cei putini ce inca mai percep corect cum si incotro este manata turma(dupa muls,evident),ce pot face ?Au marsaluit timp de 12 duminici prin cartierele si pe sub geamurile “revoltatilor” singuratici care si-ar fi gasit in ei tovarasii de care aveau nevoie !Povesti,dragul meu;le este bine asa…Si-au antrenat constiinta sa treaca usor si peste morti(straine sau familiare) caci :asa a vrut Dumnezeu!Iar El,ca sa-si implineasca vrerea pesemne are nevoie de incompetenti,lenesi,hoti,spagari,tradatori ,drept pt. care nu acestia nu trebuiesc tulburati!

  Reply
 6. Florin

  Exista ceea ce se numste Karma, este precum efectul unei oglinzi uneori, daca nu oferi lumina pentru alti nu ti se va oferi, iar atunci cand tot mai multi nu iti vor oferi lumina pe care nu o meriti atunci suferinta e tot mai mare, cel putin asa cred despre astfel de acte de indiferenta, zic si eu.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *