Accelerati, fratilor!

0 Flares 0 Flares ×

Ma duc acasa week-end-ul asta. Ma duc la Moldova, ma duc sa-mi reaprovizionez doza de pamant din buletin.  Ma voi mai duce in Iasi cateva zile la sfarsitul lunii august si cam astea vor fi iesirile mele din Bucuresti in aceasta vara. Iasul e prioritatea mea, nu marea sau muntele. Acolo se afla o parte din acumulatorii sufletului meu.
[ La telefon: si in rest, ce mai faci?, am fost pe-acasa, stiu, am citit la tine pe site.] 

A fost o saptamana plina cu program prelungit dupa care ma resimt fizic. Cu mici exceptii, am urmat acelasi pattern: munca, acasa, bere-scris si somn pe vreun film de categoria B: Chaos, Edison etc. Look at me, jerking off in the shower… This will be the high point of my day; it’s all downhill from here. 

   Dimineata in tramvai, o doamna ii explica unei prietene cu un aer extrem de grav ca traim intr-o societatea nebuna, insa eu am descoperit cum sa-mi mentin calmul in nebunia generala. Acelasi 34 catre Piata Victoriei, aceleasi claxoane, aceeiasi soferi iritati, aceeasi inghesuiala. Cred ca suntem natia cu cea mai conturata opinie fata de prostia celor din jur. Avem o opinie publica ce ruleaza constant subiecte ce ilustreaza prostia, incultura si nesimtirea civica a unui popor. Stiri de tot felul, poze, filmulete pe zeci de site-uri, ghiduri pentru nesimtiti, bancuri si prejudecati pe seama regiunilor.

   La Bookfest, Dinescu s-a plans ca in Romania din ce in ce mai putin oameni citesc. Majoritatea populatiei, taranii si muncitorii, nu citesc. Moderatoarea ii arata multimea adunata. Da, dar asta e clasa medie… si ca sa fie si mai ilustrativ, intreaba catre public: Este cineva muncitor pe aici, cineva de la tara? Am ridicat mana si-am spus tare: De la tara, a ridicat si Sorin mana: Muncitor. Si-au intors toti capetele, Dinescu a inceput sa rada si s-o dea la intors: Pai si eu sunt de la tara, din Slobozia… Pai, da, daca tot o ardem pe incultura si nesimtirea unui popor (chipurile tragem semnale de alarma), nu vom ajunge nicaieri. Daca ne lamentam de non-valorile ce sunt promovate in serie si in paralel, atunci sunt de vina mecanismele de selectie ale unei comunitati pe care noi toti o formam.

   Poate sufar de o miopie cronica, insa zilnic intalnesc destul de rar oameni prosti, oameni care sa-mi creeze constant senzatia si angoasa ca sunt inconjurat de prostie si nesimtire. Si nu sunt deloc o persoana rabdatoare cu ceilalti… Cu o astfel de prejudecata generala e normal ca orice initiativa buna sa primeasca contre si rezistenta din partea unei comunitati care este obisnuita si educata pentru ca lucrurile sa mearga prost.
Si problema nu este de azi, de ieri. Izolati (ca perceptie culturala) intr-o mare slava, noi insula de latinitate, ne-am raportat intotdeauna la modele occidentale si destul de “indepartate” ce ne-au creat mereu iluzia unui hanticap de civilizatie. E ca si cum… un tip in scaunul cu rotile isi invidiaza in permanenta vecinul care e fotbalist si se raporteaza constant la performantele sale sportive. E o comparatie exagerata, dar totusi…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

13 thoughts on “Accelerati, fratilor!

 1. jo

  “Ma duc la Moldova, ma duc sa-mi reaprovizionez doza de pamant pe buletin.” termin’o cu asta..nu are rost, nu da apa la moara

  Reply
 2. Woodisor

  Ignorand parerile altora despre blogul tau 😛 spun cu sinceritate ca ai dreptate: suntem natia cu cele mai multe opinii despre aproapele sau. Pe deasupra, mai suntem atat de indoctrinati de televiziune, radio, presa si asa mai departe cu opiniile unora si altora, fiecare are o opinie despre ceva… vorba aceea: toata lumea stie politica pentru ca doar despre asta vorbim. Doar sa barfim, sa ne spunem parerea… (chiar daca acum chiar asta fac, imi exprim o opinie).
  Mai apoi, nu degeaba a spus Mircea Badea “traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul”….

  Reply
 3. m

  nu ne mai flata, sunhunter
  problema nu e ca ‘suntem natia care x’
  si ‘natia care y’

  problema e ca nu suntem
  ca suntem natia deloc
  nu insist

  Reply
 4. Woodisor

  Nu trebuie sa te scuzi… mie imi pare rau 🙂 Cu mine nu imparti nimic ca sa fii nevoit sa te scuzi…….
  Scuze Adi de conversatiile care au patinat demult de la subiect…

  Reply
 5. Glyf

  Toti ii judeca depreciativ pe ceilalti, fie ca sunt francezi si se leaga de “pieds noire” fie ca sunt americani si au ce au cu redneks sau punks sau geeks sau niggers sau mai stiu eu cu cine, oamenii au in singe spiritul de competitie, de cele mai multe ori prost canalizat, ce duce la supraaprecierea proprie dupa criterii care mai de care mai ciudate (de la IQ la lungimea sexului) asa ca cel cultural este unul din cele mai inofensive (dar nu mai putin ofensator).

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *