Un ou de la mine, un ou de la tine

0 Flares 0 Flares ×

rohun.jpg

Începe cu un cuvânt pus peste alt cuvânt. Începe cu un sunet urmat de alt sunet. Primul Motor, linia subţire dintre spontaneitate şi rutină. Punctul de inflexiune dintre lamentaţiile unui corporatist şi nesiguranţa recoltelor ameninţate de secetă şi inundaţii.

“Problema pe care o ai atunci când eşti sărac este că îţi ocupă tot timpul”.
Ideile sunt moneda de schimb a viitorului.

În facultate, aveam perioade când purtam cu mine un carnețel în care îmi notam ideile care-mi veneau pe stradă, în tramvai, la o bere. Între fluxul de idei și uitare, interpuneam niște pagini pe care le mâzgăleam în grabă, pe genunchi. Doream să-mi intensific atenția față de propriile gânduri, însă ajunsesem de cele mai  multe ori fixat într-o schemă mentală neaerisită. Nu orice gând care-ți vine merită băgat în seamă. Nu orice idee care-ți iese din prima este valoroasă. De regulă, dacă soluția la o problemă îți vine imediat, există toate șansele ca ideea să fie banală, neoriginală (dacă ți-a venit ție din prima, atunci probabil le-a venit și multora).

Mai târziu, când am început să notez pe telefon, situația s-a schimbat. Mai puțin dispus să scriu pe telefon, amânam momentul notării. Amânând, mă gândeam mai mult la o anumită chestie, iar apoi când o notam, o făceam schematic. Schemele sunt incomplete și, astfel, suportă perfecționări și îmbunătățiri. Uneori e suficient să notez un cuvânt sau două cuvinte pentru a-mi amintiri de cutare idee.

Dacă ideea unei povești nu încape pe spatele unei cărți de vizită, povestea e proastă, iar cineva calculase că sunt maxim 36 de tipuri de povești care sunt topite, remixate și stoarse în literatură, în cinematografie, în publicitate.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

2 thoughts on “Un ou de la mine, un ou de la tine

 1. ddunia

  Vezi k uitasi litera “u” la venea. E plural, cum citesc eu textul, si nu cred k vrei sa fii ironic. 🙂
  Eu imi notam multe idei si pe spatele caietelor din liceu, ar fi o exeperienta daca m-as apuca sa le rasfoiesc intr-o zi, sa nu mai zic de cursurile din faculta!!!

  Reply
 2. narcis petrache

  Nu crezi ca in locul albului ar fi mai potrivit un galben…deocamdata nu am auzit de vreo invazie din partea bozgarilor!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *