Un fel de “Închideți-mă, dar nu-mi luați profilul de Facebook”

13 Flares 13 Flares ×

E oarecum simplu: când cineva comite o infracțiune este închis pe o anumită perioadă de timp. E o izolare față de ceilalți membrii ai comunității, izolare care îl pune în imposibilitatea de a mai face fapte rele.

În viitor, separarea infractorilor nu va fi doar una fizică, ci se va restrânge și asupra mediului virtual. Cum profilele noastre, în timp, vor căpăta și o dimensiune juridică (nu știu dacă profilul de Facebook sau al unei alte rețele sociale a viitorului), nu e greu de bănuit că întreruperea legăturii cu ceilalți se va face și în mediul virtual.

1533884587_6e202ad07f_z

Dacă conexiunea la internet va deveni un drept (sunt unele țări care au stipulat deja acest lucru în Constituție), e de la sine înțeles că mulți dintre viitorii condamnați vor pierde – pe durata pedepsei – acest drept.

Sunt destule cazuri (afară și, bănuiesc, că și la noi) în care cei din pușcărie au acces la internet prin intermediul telefoanelor mobile și al tabletelor. Într-o închisoare din Mexic, au fost descoperiți condamnați care primesc, prin porumbei dresați, telefoane mobile în celule, iar ca măsură de precauție – în afara confiscării – în perimetrul închisorii, semnalul a început să fie bruiat pentru a împiedica infractorii să își continuie operațiunile ilicite cu ajutorului telefonului mobil.

Cu alte cuvinte, înainte de intrarea în pușcărie, condamnatul va trebui să ofere autorităților și parola de la blog (dacă are), și parola de la profilul său online (sigur îl va avea). Va primi noile parole în ziua când va fi eliberat.

Ne îndreptăm cu pași repezi către un asemenea viitor în care va cântări mai greu accesul la profilele noastre online decât la agenda telefonului. Pentru unii deja, acest viitor este deja aici, de vreme ce pierderea contului de Google sau de Facebook este mai usturătoare decât furtul telefonului.

Articolul mi-e fost inspirat de un citat găsit aici:

Some societies will insure that a prisoners disappears from the internet entirely while behind bars. By court order his virtual identity would be frozen, laws would prevent anyone from trying to contact, interact with or even advertise to his frozen profile and once he was released, he would be required to provide his probation officer with access rights to his online accounts.

sursă foto

13 Flares Twitter 2 Facebook 11 13 Flares ×

6 thoughts on “Un fel de “Închideți-mă, dar nu-mi luați profilul de Facebook”

  1. mcgogoo

    si ce il opreste sa isi faca un alt profil online? cat timp e inchis?
    atata timp cat au acces la internet, nu cred ca ii deranjaza prea mult blocarea contului.
    multi deja au 2-3 conturi pe retele sociale, email, mai multe bloguri…

    mui-a fost spart contul de fb acum cca 2 ani. dupa 1 saptamana in care fb nu mi-a dat niciun semn de viata am facut altul pe care nu l-am folosit dar l=-am inchis abia acum 1 luna: era asociat u o adresa de email pe care nu o accesam decat f rar.

    intre timp mi-am recuperat contul de fb, dar, asa cum ziceai tu, e prea mult “noise” pe fb.

    Reply
    1. Adrian Ciubotaru Post author

      mcgogoo, când profilul tău online va fi scris în buletin și dacă ne îndreptăm către asumarea adevăratei identități pe net, nu va mai merge să te joci
      noise e peste tot în viață, printre colegi, prieteni sau membrii ai familiei, it’s part of the deal:)

      Reply
  2. Mara

    Big Brother is watching us! 🙂
    Si, pana la urma, nici nu mi se pare o masura asa drastica, cel putin nu atata timp cat infractorii isi continua “operațiunile ilicite cu ajutorului telefonului mobil” si/sau alte dispozitive.

    Reply
  3. Adrian Ciubotaru Post author

    Mara, nu e o măsură drastică, într-adevăr
    Am vrut să punctez doar trendul către oficializarea (din punct de vedere al statului) a tot ceea ce facem noi online (inclusiv identitățile noastre)

    Reply
  4. negative in culoare

    Întrebarea e: când va fi oficializată identitatea virtuală? Și cum va putea fi controlată această identitate? Cum și cine ne poate proteja identitățile virtuale? Pentru că în momentul de față poți fi cine vrei să fii în ”viața” virtuală, nu există încă o legătură legală între identitatea din buletin (adică x din închisoare în cazul ăsta) și identitea virtuală (adică x din libertatea online). Și sper să nu ajungem să fim îngradiți în nici un fel!

    Reply
  5. vali

    tot mai multe companii verifica activitatea si “amprenta” online a fiecarui candidat pentru angajare
    @negative in culoare .. nimeni nu ne poate proteja identitatile virtuale !!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *