Ți-ai saluta prietenul de pe Facebook dacă l-ai întâlni pe stradă?

0 Flares 0 Flares ×

În ultimii ani, am primit câteva mesaje de la prieteni de pe Facebook spunând că m-au văzut la metrou, pe stradă sau la vreun eveniment. Cu mici excepții, în cazul evenimentelor, situația nu s-a concretizat într-un salut.

E drept că, de partea cealaltă a baricadei, nici eu nu sunt prea săritor. De multe ori, am avut impresia că văd în jur fețe cunoscute de pe Facebook, în metrou sau pe stradă, însă nu am îndrăznit să fac acel pas de întâmpinare:
“Salut, te știu, te citesc de pe Facebook”

În primii ani, când am descoperit internetul, posibilitatea de a întâlni o persoană cu care ai interacționat online (mIRC sau mail, de exemplu) era fascinantă. Acum, lucrurile s-au banalizat și a devenit ceva normal să vezi și eventual să cunoști oameni care te citesc, oameni cu care ești prieten pe Facebook, oameni pe care îi citeşti.

Este ceva atât de normal încât ți-e teamă ca firescul unei abordări să nu pară prea familiară.

Am pornit ieri o discuție pe contul de Facebook, cu glumele şi seriozităţile inerente, şi îmi este greu de explicat gradul de “apropiere”  pe care îl simt faţă de cei din lista mea de prieteni. Uneori, le afli bucuriile şi problemele, iar alteori zâmbeşti când îi vezi entuziaşti în urma unei călătorii, a unui examen luat, în urma unui copil, a unei cereri în căsătorie sau a unei vizite la bunici.

De multe ori, mi se întâmplă să simt o discordanţă între modul cum văd eu Facebook şi cum îl folosesc ceilalţi. Pentru mine, reţeaua de socializare este un instrument de dezvoltare personală: folosesc Facebook-ul atât pentru a-mi împărtăși mesajele și experiențele, cât și ca prilej de branding personal. Majoritatea prietenilor mei au alte mize. Uneori, acestea sunt mai personale, mai restrânse și mai intime atunci când nu sunt dedicate divertismentului sau informării propriu-zise.

Scriu aceste rânduri și pornind de la o întrebare pe care mi-am pus-o de multe ori: mi-ar părea mai rău dacă aș pierde contul de Facebook sau agenda de la telefon? Dacă agenda telefonului este un sistem închis pe care îl pot reconstitui în câteva zile, contul de Facebook este un sistem deschis căruia i-a luat câțiva ani pentru a se regla pe sine.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

4 thoughts on “Ți-ai saluta prietenul de pe Facebook dacă l-ai întâlni pe stradă?

 1. MoodOptimizer

  Te-am vazut pe tine vara trecuta la BestFest sau pe Negrea pe la Unirii tot anul trecut, dar nu am interactionat. Suna ciudat “Buna, sunt X, te stiu de pe Internet!”

  Reply
 2. Costel

  Eu unul as saluta pe toata lumea, insa uneori nu imi e drag sa salut pe toata lumea, ceea ce mi se pare destul de aiurea as zice eu.

  Reply
 3. Pingback: Prieteni de pe facebook, să ne salutăm pe stradă! - Blogul mamei fericite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *