Știți acele trucuri pe care le fac oamenii atunci când vor să scape de impresia prea bună pe care o au despre ei înșiși?

0 Flares 0 Flares ×

Știi acele mici trucuri și mici gesturi pe care le fac oamenii mari atunci când vor să scape de impresia prea bună pe care o au despre ei înșiși? Normal că nu le știi. Peste tot întâlneşti trucurile celelalte. Cum să-ți ridici stima de sine, cum să pari încrezător și puternic. Cum arăți că știi, că te pricepi, că nu vorbești aiurea, că aduci o contribuție.

Ei bine, uite un truc de care nu ți-a spus nimeni. Un truc care te dezumflă, care îți scoate îngâmfarea de pe față și îți apropie mâinile de corp şi îţi coboară umerii atunci când mergi.

Ori de câte ori vorbesc în public, dau un interviu, vorbesc la televizor sau la radio, răspund unui mail care îmi cere ajutorul, ori de câte ori sunt pus în aceste situaţii cel mai greu este să scap de impresia bună pe care o am despre mine, despre ceea ce voi spune și despre ceea ce voi face.

Ia cazul unei prezentări și observă cum te transformi într-un zeu. Ai 20 de minute doar ale tale, ai zeci de oameni în public, ai fost invitat să le vorbești, deci meriți toată atenția. Moderatorul spune ceva flatant despre tine, despre profilul și activitatea ta, ți-ai pregătit discursul, ți-ai pregătit atât glumele, cât și exemplele cu potențial comic. Ţi-ai ordonat argumentele și ți-ai imaginat răspunsurile la contra-argumente. Înțelegi, e scena ta. Cămașa e călcată, părul e aranjat, telefonul e pe silent. În acel univers mărginit de o sală de conferințe, în acel fragment de timp, ești un zeu.

Nu e caz de panică, pentru toate acestea există o soluţie.

Totul a început de la acele mici atenții pe care, în calitate de blogger, le primești acasă săptămânal și uneori, zilnic. Cutii de bere, prăjituri, plicuri, bilete la concert, stickuri, serviete, rucsacuri, tot felul de electronice, cabluri, borcane cu zacuscă şi sticle de şampanie. Tot ce un curier îţi poate aduce în maşină, pe scooter sau pe bicicletă.

Dacă eşti în perioada sărbătorilor, frecvenţa pachetelor creşte şi ajungi să recunoşti curierii. Săptămâna trecută ţi-a adus o revistă. Înainte, un plic cu o invitaţie. Înainte, un coş cu lâmâi. Înainte, un nou energizant.

Se stabileşte o legătură, iar dacă eşti în decembrie, ai o răceală care se tot întinde şi nu te lasă, legătura poate lua forme ciudate. Același curier pe scooter. Îl dă de gol casca de protecție pe care uneori o ține pe cap, iar alteori o ține în mână alături de clipboardul pe care trebuie să semnezi că ai primit ceea ce trebuia să primești. Cu cealaltă mână îți întinde cu greu pachetul. Vineri, un six pack de la un brand de bere cu care ai colaborat. Luni, un alt six pack de la un alt brand care dă o petrecere. Miercuri, un nou sortiment de bere cu gust de lâmâie. Joi, un nou energizant şi o invitaţie de la o agenţie care îşi aniversează ceva.

Acelaşi curier cu aceeaşi cască de protecţie pe care uneori şi-o ţine pe cap, uneori o îmbrăţişează în mână, uneori o aşază pe balustradă. De partea cealaltă parte, răspunzând la interfon şi în final la uşă, eşti tu. Răcit, terfelit de ceaiuri, coldrexuri şi cafele, gândindu-te ce e mai penibil la tine: faptul că eşti nebărbierit sau că umbli toată ziua prin casă într-un capot de pensionar, în cel mai bun caz, de spital? Sau faptul că holul a devenit un depozit cu pachete de bere nedesfăcute şi întinse pe gresie, frumos aliniate lângă perete?

Sau faptul că tot depozitul acesta se vede de afară atunci când deschizi uşa cuiva? În cazul de faţă un curier cu care ai interacţionat atât de des în ultima săptămână încât a început să observe un tipar: cineva  aduce pachete, iar altcineva dintr-un apartament oarecare din Bucureşti, stând în capot în pragul uşii, le primeşte.
La final, în ultima zi, în ultima după-amiază de capot, curierul îşi face curajul şi întreabă:
“Cum se face că primiţi atât de multe pachete?
“…”
“Participaţi la concursuri? Completaţi cupoane de prin ziare?”
Nu ai niciun răspuns, eşti doar un tip nebărbierit într-un capot. Dacă priveşti în jos, îţi dai seama că probabil culoarea şlapilor cu care mergi prin casă n-a fost tocmai cea mai matură decizie pe care ai avut-o.

Ai înţeles ideea? Primul truc este să spui o poveste ridicolă despre tine înşuţi de faţă cu mulţi oameni. Fă-i să te imagineze în capot, primind pe nedrept tot felul de cadouri şi s-a dus orice stimă. Eu am ales un eveniment mare astă toamnă pentru această poveste, dar sunt sigur că, dacă vrei să încerci pe pielea ta, poţi veni cu ceva nou.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

3 thoughts on “Știți acele trucuri pe care le fac oamenii atunci când vor să scape de impresia prea bună pe care o au despre ei înșiși?

  1. sirdevil

    Inteleg perfect la ceea ce referi.
    Acelasi sentiment il poti obtine si printr-un artificiu destul de simplu si rapid: stii, cand te uiti in oglinda la tine niciodata nu vezi lucrurile bune ci doar defectele tale. Cred ca e destul sa te gandesti la sentimentul asta si sa incetezi a mai fi un zeu 🙂

    Reply
  2. gadjodillo

    dezgustător!
    felicitări. fiecare dintre noi are asemenea poveşti. eu le recomand studenţilor să caute despre ei povestea în care se simt cvel mai rău. e un exerciţiu din care sigur rămîi cu ceva.

    Reply
  3. Mr. Silviu

    Eu tot nu inteleg de ce ar vrea cineva sa scape de impresia buna pe care o are fata de el 😀 Daca practici prea des acestet truc, ajungi sa fii dezamagit de tine insuti. Capu` sus si fii optimist 😛

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *