Social Media este împlinirea tuturor așteptărilor: nu mai trebuie să așteptăm

0 Flares 0 Flares ×

În secolele trecute, dacă scriai ceva, trebuia să aștepți mult și bine pentru o reacție în urma celor scrise. Luni sau chiar ani de zile, dacă scriai o carte. După standardele de azi, recompensa venea cu întârziere.

Azi, pe bloguri sau în reţelele sociale, reacţiile apar la câteva minute după ce scrii un text. Dacă acestea întârzie, începi să îţi faci griji. Absența sau prezența comentariilor, a unui Like sau unui Share sunt recompense pe care orice producător de conținut şi le doreşte instant.

Mă gândesc cât a trebuit să aștepte Newton pentru câteva reacții în urma Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica sau Leonardo pentru Cina cea de Taină. Nu au primit un Like pe loc, nu au primit o bătaie pe umăr a doua zi. Ca şi fotografii anilor trecuţi, trebuiau să aştepte developarea creaţiilor proprii.

E o comparație de la cer la pământ (creațiile artistice versus contentul creat în mediul online), dar mă interesează doar mecanismele de recompensă. Azi, totul e instant şi suntem încurajaţi să aşteptăm totul pe loc atunci când producem ceva, atunci când consumăm ceva.

Este ca şi cum tehnologia – suportul creaţiilor noastre – a scurtat distanţele şi a comprimat timpul. În câteva minute, munca ta trebuie să fie recompensată prin atenţia şi aprecierea celorlalţi. Este ca şi cum visul secret al fiecăruia este să moară în public, de faţă cu toţi, primind atenţia tuturor.

Am învățat să căutăm recompensele imediate în toate aspectele vieţii: de la fast food şi mâncarea semi-preparată la timpul de răspuns la un e-mail, de la scrierea unui text până la rezultatele sale, de la filmarea unui interviu până la difuzarea sa.

Din acest aspect, social media este împlinirea tuturor așteptărilor: nu mai trebuie să așteptăm.

Mă despart câteva minute de  la scrierea acestor rânduri până la publicarea lor pe blog, pe twitter și pe Facebook și deja nu mai am răbdare.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

4 thoughts on “Social Media este împlinirea tuturor așteptărilor: nu mai trebuie să așteptăm

 1. gadjodillo

  de fapt, ce voisem să spun – dincolo, pe FB – este că tot angrenajul ăsta de chestii care ne permit să ne “publicăm” pe loc este un mecanism perfect de re-infantilizare. devenim sclavii propriilor noastre slăbiciuni, glorificate şi exagerate de tot ce înseamnă media – de masă sau sociale.
  iar, în proces, ne pierdem rezistenţa la frustrare, la aşteptare, ne pierdem anduranţa ca specie.

  Reply
 2. Mihai Enache

  smo da dependenta…la orice postezi daca nu ai reactie nu e de bine inseamna ca e neinteresant :))) dar u nu duci lipsa de asa ceva

  Reply
 3. Andrei

  aici nu e vorba neaparat de social media ci de lumea in care traim, lumea secolului 21 🙂 FB, twitter doar sunt niste unelte, niste ajutoare in atingerea obiectivului 🙂

  Reply
 4. Robert

  Tehnologia duce la perfectionare in toate planurile inclusiv a scrisului. Social media face parte din viata de zi cu zi, iar cum ritmul vietii de astazi este alert… e normal sa fie asa.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *