Un institut a făcut un studiu – chestionare la peste 20.000 de respondenţi – pe liceeni, The Ethics of American Youth, iar rezultatele au fost destul de interesante:
– 30% au răspuns că au furat din magazine în ultimul an
– 23% au recunoscut că au furat de la părinţi sau de la rude
– 42% au minţit să economisească bani
– 83% îşi mint părinţii în chestiuni importante
– 36% folosesc internetul pentru a lua referate/eseuri
– 26% dintre adolescenţi au recunoscut că au minţit la cel putin una sau două întrebări cuprinse în chestionar. Au minţit că au minţit sau au minţit că au furat?
Una din ideile studiului este faptul că, în ciuda acestor cifre dezolante, respondenţii au declarat că au o imagine de sine destul de bună. 93% dintre ei au declarat că sunt mulţumiţi de etica personală şi propriul lor caracter.
“I am better than most people I know.”
De acest studiu am aflat de la Romeo, iar o discuţie pe marginea concluziilor poate fi găsită la John C. Dvorak.
Mi-aş dori un asemenea studiu făcut şi în România, să vedem unde sunt – dacă sunt – diferenţele şi asemănările, nu-i aşa?
studiul nu mi se pare concludent…in nici un fel…
in adolescenta nu mai stiu daca am furat, dar am violat corespondenta (mi se pare mult mai grav), nu mai stiu daca am luat bani fara sa spun, nu cred, dar sigur am mintit ca sa economisesc, sigur mi-am mintit parintii in chestiuni importante (ce adolescent nu o face?), nu copiam ca nu aveam cohones, dar imi doream cu ardoare si am avut cateva tentative, de inspirat ne inspiram de pe unde apucam, ca nu aveam internet…si in general minteam destul de mult, poate din teribilism?….
iar acum sunt destul de bine mersi…om mare cu macar un picior de scaun la cap
so…altele sunt intrebarile ce ar trebui puse….poate ceva legat de onoare? imi vine in cap o poveste a la parfum de femeie asa, cu un preaching speech la sfarsit 🙂
Pingback: Artistu zice… » Blog Archive » Tot un fel de “fronda revolutionista”… doar ca de alt tip!
cred că e important de văzut în ce mediu s-a făcut studiul. plus, cleptomania a devenit aproape un trend între tinerii americani. Cleptomania, care atrage după ea psihoterapia – ceva mult mai trendy decât aş putea eu înţelege vreodată.
daca stau bine cu imaginea de sine, restul nu mai conteaza! :))
pai, uite, eu pot sa confirm ca 10 dintre cei 36% exista. Ca ii vad pe bookblog. 🙂
refuz sa inteleg de ce este necesar sa va inshurubatzi indicatorul de valori la o asemenea inaltime ametzitoare ?! 😯
altfel formulat : de ce “etos-ul de valori” nu ramane ceva mai in apropierea europeana ?!? doar… abia, abia, pot fi recunoscute cateva “firave” nuantze democratice !
eh, si tu ! pilozopistule … chiar atat de departe reusesti sa tragi cu arcul ? pffff…
in Romania, te lamuresc eu: toate procentele sunt mai mari, aproape de 100%, mai putin ultimul, care e aproape de 0. pt ca desi hot, adolescentul roman ori e extrem de sincer (in sensul ca il doare undeva daca mai afla si altcineva ca e hot), ori nu ar recunoaste in vecii vecilor.
Aşadar:
– poate studiul nu e concludent (jez şi Copila blondă)
– în loc de “noi să fim sănătoşi” avem “noi să avem o imagine de sine bună” (vorbaretu’)
– Andrei Roşca comentează doar pentru a menţiona bookblog.ro
– toti adolescenţii românii fură, însă avem două variante: ori să recunoască toţi, ori să nu recunoască niciunul (Lolelei)
dulce hortence, iar nu am înţeles nimic:)
vai, vai, daca tu nu ma intelegi 😥 socrates e doar o mumie ! ce ma fac acum ? 🙄
hortence, te pui în fund şi plângi sau poţi reformula? ce va fi?:)
nu vreau sa ma smiorcai din cauza ca maine as putea avea ochisorii tulburei . miau 🙄 pentru a reformula …hmmm ! iata ca am baut un pahar de chardonnay prea multisor si cine stie ce-ti spun . chestioare cu profunzime 😆
cititori ameţiţi, pace vouă!:)
amen 🙂
Oare maturii au discernamant?
Si cei care sunt in fruntea statelor si trimit la moarte milioane de oameni au o parere foarte buna despre ei.
Raul este peste tot indiferent de varsta. Important este sa gandim binele si sa facem binele chiar daca uneori alegem sa facem raul.