Risipirea stimei de sine

0 Flares 0 Flares ×

2611450904_0cacecde07_bAm învăţat cândva că oamenii săraci sunt cei mai risipitori.

Am văzut o negociere între un anticar celebru din Iaşi şi un vânzător de antichităţi, la care anticarul nu a vrut să lase 10.000 de lei vechi.
“Mai pune 10.000 şi batem palma”

Obiectul tranzacţiei era o masă plină de cărţi vechi, un patefon şi alte câteva obiecte vechi. Am dedus că e vorba de o sumă consistentă, nu se băteau în mărunţişuri şi m-am mirat să văd un anticar respectabil insistă de faţă cu toţi clienţii săi la cei 10.000 de lei.

Poate nu este exemplul cel mai bun (din acest punct de vedere, anticarii nu sunt nişte personaje simpatice), însă am văzut multe situaţii în care un compromis mic într-o negociere nu era acordat, nu pentru că era mic, ci pentru că era compromis.
Pentru că transmitea semnalul că celălalt lasă de la el din neputinţă, grabă, din dorinţa de-a nu se mai complica sau din comoditate.

Unii oameni nu fac compromisuri din principiu, alţii nu le fac din ambiţie, însă constanta este că nimeni nu face compromisuri pentru imaginea de sine.
Nu fac compromisuri pentru că imaginea mea de sine are de suferit şi, prin urmare, stima mea de sine.

Evident, nu toate compromisurile sunt dezonorante, nu orice risipă e rea, la fel cum nu orice imagine de sine este adevărată, însă parcă încep să înţeleg legăturile dintre sărăcie (nu doar cea materială) şi risipirea stimei de sine.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

3 thoughts on “Risipirea stimei de sine

 1. tzup

  Parca “Mai pune 1 leu si batem palma” suna mai dramatic, dar nu prea suna a compromis. Nu in 2009 cel putin.

  Reply
 2. Dumitrita

  Apreciez oamenii care negociaza, in situatii in care este de negociat.Este o dovada ca isi cunosc pretul si stiu ce valoare are obiectul din fata lor, respectiv, nu pot fi prostiti. Dar mi se pare ca nu se aplica aceasta metoda atunci cand negocierea poarta haine subtiri(cum este in cazul de fata: 10.000 vechi!). Este mai degraba bifarea unui negocieri cu sine:”am reusit sa obtin un pret mai bun”. Daca era vorba despre o suma mai consistenta, da. Dar asa, este doar o metoda de a deveni mai lacom. Te risipesti, asadar.

  Reply
 3. Roxana

  Credeam că ştii (dacă nu, atunci afli acum) că trăim în Iaşi şi asta ne ocupă toată viaţa.
  Cum spuneam şi altora, frumos oraş, păcat că e populat… 😉

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *