Reteta de azi (suna atat de natural genul acesta de introducere, de parca am prezentat retete culinare pe acest blog de cand ma stiu) se numeste Gemistos Plethon. Fara prea multa bibliografie, intram deja in compozitie:
– 3 bucati carnati de porc de casa (sau de casa de porc)
– 500 gr cartofi pai (de fapt, nu stiu cate grame, insa suna mai credibil astfel)
– o cutie cu ciuperci
– 2 oua
– 1 ceapa
– 1 snop de marar
– niste curry
– o branza oarecare (de regula, una de vaca care se topeste fara prea multe artificii)
– 1 doza de bere. Se va vedea mai tarziu rolul ei. Nu vreau sa se creada c-a ramas in poza de mai jos pentru ca n-am stiut s-o sterg in Photoshop.
– destul ulei
Mod de preparare:
Uimitor, insa mai intai se pun cartofii la prajit. Dupa 5-6 minute se sareaza cartofii, se taie carnatii si se arunca peste cartofi. Apoi se invarte totul pentru a nu lasa carnatii deasupra, astfel ei castigandu-si o aranjare strategica in tigara.
In etapa a doua se intampla in ordine cronologica urmatoarele:
– se taie ceapa si se arunca in tigaie exact inainte de-a mai intoarce inca o data cartofii
– se presara curry-ul
– se arunca si mararul
– se arunca ciupercile.
Atentie la ciuperci: fiind imbibate de apa, aruncate pur si simplu intr-o tigaie pe foc, incep sa pocneasca. Se tine capacul deasupra.
In tot timpul acestor scheme gastronomice, totul se intampla cu capacul deasupra si la foc mediu. Apa din cartofi se evapora, se depune pe capac si astfel cartofii se vor praji mai moi si mai dulci. Nimeni intreg la cap nu vrea cartofi prajiti uscati si tari. Preview:
In a treia etapa (ultima) se sparg 2-3 oua si se arunca in tigaie. Tot ce e in tigaie se invarte si se vanzoleste cu ouale puse deasupra care in mod inevitabil se vor sparge. Se lasa cateva minute, se intorc iar cartofii dupa ce s-au prins ouale, iar dupa cateva minute totul este gata.
Vedeti mai jos rezultatul (recunosc c-am prelucrat putin pozele sa para mai colorat si opulent).
Pofta buna!
Daca deja ati inceput sa mancati si-ati uitat de bere, sa va fie rusine. Totul se unge cu o bere buna. Fiind un fel de mancare greu, Gemistos Plethon fara bere va pica… greu si nu vrem sa se intample acest lucru.
Daca cineva in mod intamplator se va intreba de ce Doamne iarta-ma! acest fel de mancare se cheama Gemistos Plethon, cu siguranta se va insela crezand ca va afla.
Dedic acest post unui vechi prieten din copilarie pe care recent l-am reintalnit sub numele de scena Gogu Kaizer. Mihai, mai tii minte cand ne jucam cu tevi cu cornete si ne intrebam care dintre noi doi se va casatori primul?
mmm, lecker, imi faci pofta 😀
sper sa reziste ficatul meu fara fiere 😛
bn c-am mancat inainte sa ajung pe-aici :)) ;)) ma bagai in spital =))
:)>-
Astept sa vin la masa… Eu aduc vinul! Zice-se ca dupa bere e o placere… Ha, ha, ha!
Hai ca m-ai facut sa zambesc cu vanzoleala si cu ouale “inevitabil” sparte! N-am gatit in viata mea, dar daca ma va bate vreodata gandul, promit ca “Gemistos Plethon” al tau va fi prima incercare!
Apetissant!
Foarte ,foarte !!!
De unde ai retzeta????
diseara o comit. dar acu ma duc sa mananc ceva, ca m-ai omorat!
Arata stralucitor, dar rupe ficatul in doua.
Data viitoare cand gatesti i expect live blogging 😀
Mie-mi place expresia de baiat cuminte de la sfarsit. Ca daca nu te-au multumit celelalte poze… 😉
:))))))))))))))
“iti dai seama ce ficat am, la cate oua am mancat deja!?!”
Cred ca dunt intreg la cap, mie-mi plac cartofii prajiti uscati si tari. 🙂
Bravo. Ai comis-o din nou.
Subliniez expresia pe care ai repetat-o obsesiv: “se arunca”.
Nu stiu de ce naiba te adora femeile daca esti atat de butucanos, mai ales ca mancarea, bautura si tigarile sunt lucruri sfinte! (femeile pot sa mai astepte :D)
Pfftt…auzi la el .. “se arunca”. PFT!
Bun “remix-ul”! Dar, in bucataria ta frumoasa si curata lipsesc oalele cu fund dublu de inox (sunt mai eficiente la gatitul genuin).
ma sa sti k am incercat reteta si este pe deplin gustoasa si sasti k ai dreptate cu berea.foarte tare bravo