Nu este despre tristețe
În mod uimitor sau nu, există femei care știu că interesul pe care-l stârnesc în rândul bărbaților este unul trucat, este unul bazat pe acea frumusețe de ambalaj accentuată prin tot felul de produse cosmetice. E o tristețe pe umerii oricărei femei care se află pe o scenă plină de măști.
Aceste femei poartă cu sine tristețea unei vieți care nu este a lor, însă pe care s-au văzut nevoite s-o trăiască din această frică de singurătate care ne macină pe toți. Sunt acele femei care știu – de multe ori fără să și-o recunoască – că încă n-au găsit bărbatul care să le strângă în brațe dimineața, atunci când nu sunt machiate sau atunci când părul este răzvrătit în toate direcțiile sau atunci când aleargă prin ploaie sau prin nisip.
E despre încredere
Ați observat cu ce grație se mișcă o femeie care se simte iubită pentru ceea ce este? Ați văzut cum așază spațiul și oamenii în jurul ei? Dacă faci un exercițiu de memorie și încerci să-ți amintești de o asemenea femeie în rândul prietenilor și cunoscuților tăi, vei observa că nu poți deloc să-ți aduci aminte de machiajul ei. Vei vedea că tot ce apare din ea însăși în amintirea ta este o prezență, un zâmbet, un gest, un mers sau încrederea cu care primește oamenii și evenimentele în viața ei.
Nu sunt împotriva oricărei forme de machiaj, însă dacă ne putem aminti machiajul unei femei din viața noastră, atunci în mod clar nu am iubit-o sau – și mai grav – nu s-a lăsat ea însăși iubită.
E despre pasiune
Cea mai frumoasă profesoară pe care am avut-o în liceu preda istorie și avea cel mai hidos și cel mai mare nas imaginabil. Avea un nas cu o umbră proprie și a cărui apăsare probabil îi schimba centrul de greutate, însă în ciuda acestei piedici, frumusetea îi ieșea la iveală prin toții porii. Era tânără, tocmai terminase facultatea, iar pasiunea pe care o dăruia în timpul orelor, dinamica pe care reușea să o creeze și dorința de-a ajunge cu cât mai mulți elevi la capătul înțelegerii evenimentelor istorice, desfășura în jurul ei aura unei frumuseți în față căreia nu puteai decât să te predai.
Am realizat atunci că toate femeile care pun pasiune în ceea ce fac sunt frumoase, fără excepție. Nu există urâțenie decât în lipsa entuziasmului, iar frumusetea nu este despre ceea ce arăți că ești, ci despre ceea ce faci să fii.
Este despre frumusețea naturală
Frumusețea naturală nu este doar despre ceea ce ți-a lăsat natura sau Dumnezeu la îndemână. Mai mult decât orice, este despre ceea ce lași în tine însăți să înflorească. Aici vorbim de pasiune, despre entuziasm și despre încredere. Încrederea în frumusețea sub care se desfășoară sufletul tău este cea mai mare resursă pe care o ai la îndemână.
Întotdeauna am apreciat mai mult lucrurile pe care oamenii și le fac singuri decât darurile cu care au fost înzestrați. Întotdeauna am respectat o femeie care a știut să se clădească pe sine în pasiunea și entuziasmul propriu. Am respectat acele femei care fac ceea ce le place, care nu se înglodează în slujbe mici făcând lucruri care le urâțesc.
Frumusețea adevărată a unei femei este capătul unui drum de primenire interioară, este rezultatul victoriei în lupta cu ea însăși, iar o femeie victorioasă nu poate transmite decât frumusețe.
Frumusețea este o atitudine
Nu cred în tratamente care îți vindecă ficatul, însă îți lasă rinichii în paragină. Nu cred în fragmente, la fel cum nu cred în frumusețe pe compartimente sau pe sertărașe. Este ca și cum te-aș iubi, dar nu ți-as respecta ceea ce faci, e ca și cum ți-aș picta doar un furuncul și ți-aș omite ochii.
Cred într-o atitudine care te așază pe un drum la al cărui capăt este frumusețea la care toate femeile visează. Cred că frumusețea este o atitudine curajoasă și plină de încredere cu privire la ceea ce ești și mai ales cu privire la ceea ce poți fi.
Ca toate lucrurile importante din viața noastră, frumusețea este efectul unei munci cu noi înșine. Nu contează ceea ce facem, nu contează pe cine am iubit, însă dacă într-un final devenim mai frumoși și mai încrezători decât eram la început, atunci vom știi că ne-am așezat pe drumul cel bun. Cum recunoști o femeie frumoasă? Ce fel de frumusețe poate salva lumea?
P.S.: Dacă dorești să susții manifestul de mai sus sau pur și simplu nu te-ai regăsit și dorești să dai o replică, te invit să preiei iconița de mai sus în articolul tău și să pornim un schimb de opinii și de stări de spirit.
Au mai scris despre acest subiect în cadrul campaniei inițiate de Nivea: Bobby Voicu, Ionuț Oprea, Dragoș Bucurenci, Cabral Ibacka, Cristian Manafu, Mihai Dobrovolschi.
Stiu ca pare ca n-am decenta dar nu cumva ai scris despre mine?:P
Ce usurare! Tare mi-a placut articolul asta.
[New Post] Manifest pentru frumusețea naturală http://www.adrianciubotaru.ro/manifest-p… pls RT
RT @adrianciubotaru: [New Post] Manifest pentru frumusețea naturală http://www.adrianciubotaru.ro/manifest-p… pls RT
RT @adrianciubotaru: [New Post] Manifest pentru frumusețea naturală http://www.adrianciubotaru.ro/manifest-p… pls RT
RT @adrianciubotaru: [New Post] Manifest pentru frumusețea naturală http://www.adrianciubotaru.ro/manifest-p… pls RT
RT @adrianciubotaru: [New Post] Manifest pentru frumusețea naturală http://www.adrianciubotaru.ro/manifest-p… pls RT
RT @adrianciubotaru: [New Post] Manifest pentru frumusețea naturală http://www.adrianciubotaru.ro/manifest-p… pls RT
RT @adrianciubotaru: [New Post] Manifest pentru frumusețea naturală http://www.adrianciubotaru.ro/manifest-p… pls RT
RT @adrianciubotaru: [New Post] Manifest pentru frumusețea naturală http://www.adrianciubotaru.ro/manifest-p… pls RT
RT @adrianciubotaru: [New Post] Manifest pentru frumusețea naturală http://www.adrianciubotaru.ro/manifest-p… pls RT
RT @adrianciubotaru: [New Post] Manifest pentru frumusețea naturală http://www.adrianciubotaru.ro/manifest-p… pls RT
Uneori as vrea sa vad femei nemachiate decat prost machiate. As vrea sa le vad ca au curajul sa se arate lumii asa cum sunt, nu ascunse sub o masca hidoasa si “comerciala”. As vrea sa vad pistrui caraghiosi decat tone de fard aruncat fara noima. Si da, frumos mai e momentul cand dimineata, cu parul ciufulit in toate directiile, nemachiata, nearanjata, ti se zambeste si ti se spune ca asa cum esti, esti frumoasa pentru ca radiezi de fericire… 🙂
Senzational articol, si da frumusetea nu este un ambalaj, ea reprezinta co calatorie interioara.
Totusi ma surprinde un lucru. Sa fie oare vorba despe dorinta imperioasa de aprobare a barbatilor? Cuvintele tale Adrian au un extrem de mare efect asupra femeilor. Oare pentru ca femeile sa caute acea frumusete, e nevoie ca mai multi barbati sa oglindeasca aceste valori?
Cand mesajul este acelasi, cat de mult conteaza mesagerul? Cred ca asta spune cel mai mult despre cele care se refugiaza in alte metode de infrumusetare pentru a cauta aprobare.
🙂 cred ca ai scris articolul pt toate femeile 🙂 frumos. mi-a mai ridicat un pic moralul. tatal meu spunea ca o femeie este frumoasa daca este frumoasa dimineata… cu parul ravasit si somnoroasa. si cred ca avea dreptate. vad ca si tu crezi asta.
si…mersi ca mi-ai ridicat moralul 😉
ori esti indragostit, ori ai fost si acum filosofezi… oricum, superb material!
Pingback: Frumosul grandios, frumosul pur | Raza mea de soare
… sau manifest pentru Nivea-Natural-Beauty.
articol-frumos-sponsorizat, ladies.
…da are poezie , e un articol interesant dar cu limita de viteza, adica e frumos coafat dar e ushor golit de adevar(continut+sens are)! Ai strecurat o erezie care dizolva toata frumusetea poeziei acestui mic eseu! Cand spui:””Frumusețea naturală nu este doar despre ceea ce ți-a lăsat natura sau Dumnezeu la îndemână , e vorba de increderea in sine”” din start ai pierdut jumatate din cititoarele tzarii (cealalta jumatate fiind ortodoxele nepracticante)Frumusetea naturala este NUMAI A BUNULUI DUMNEZEU!!! Frumusetea naturala a femeii vine NUMAI din interior, un interior mobilat absolut superb de duhovnicul ei, de binefacatoarele si intrematoarele Slujbe de Maslu si Dezlegari, si Sfanta Liturghie de duminica, niciodata de increderea in sine ! e Numai increderea data de optimismul aproape incredibil dat de Sfantul Duh, frumusetea naturala a femeii vine din bunatate , generozitate tolerantza si mai ales SMERENIE (calitate Dumnezeiasca pe cale de disparitie); varianta ta SUPERFEMINISTA se adreseaza celei mai hidoase si efemere categorii de frumusetze…frumusetea aia care se urca singura pe soclu cu bocancii plini de noroi , frumusetea aia care miroase a BloodyMary sau Margherita
dupa o noapte alba in Cluburile de fitze, frumusetea aia carierista pt care barbatul e o prelungire inutila
…
o spune unul din fostii marii depravatzi ai patriei,
nu am inventat deep throttle sau sado maso dar le-am perfectionat si eu am inventat dialogurile avangardiste si gesturile subtile de sigurantza
…dar pe vremea aia nu mergeam la Biserica!…
ce?!…abia acum la sfarshit v-am captat atentia huh?
pai,uneori, femeia e frumoasa si naturala cand barbatul de langa ea reflecta acest impuls al femeii. cand punctul de refractie e tarat,e nonvaloric se duce dracu initiativa frumusetii naturale.
uneori, nu dati cu parul…! :))
produsele cosmetice sunt aspectul social al unei potentiale relatii dintre un barbat si o femeie valorificat la maximum de companiile producatoare de cosmeticale. nu vi se pare ca doamnele si domnisoarele care nu au o relatie sunt muuuuuuuuult mai zugravite decat cele care nu sunt la vanatoare? nu-i asa ca daca folosesti nu stiu-ce-mascara sau ruj barbatii vor lesina in urma ta? ca vantul nu va mai sufla si insasi planeta se va opri intr-un suspin admirativ cand tu vei iesi din casa data cu crema cu efect iluminator, cu fond de ten mineral, cu pudra, anticearcan, blush,
mascara
creion de sprancene, tus de ochi, creion dermatograf, creion de buze, iluminator de ochi, fard de ploape in 3 nuante naturale (draci!) luciu de buze cu efect de augmentare etc ( ca am obosit!)
societate de consum…sau lipsa unor repere sanatoase de evaluare…sau lipsa unei educatii in acest sens…sau existenta unui public hormonat care aplauda astfel de aparitii…sau, pur si simplu, o EXAGERARE.
Mi se pare extrem de trist faptul ca persoane precum voi (Cabral, Dragos Bucurenci, Bobby Voicu si ceilalti) va implicati in aceasta campanie ipocrita derulata de Nivea. Promovare agresiva a unui brand precum Nivea nu face decat sa dauneze consumatorilor, respectiv frumusetii naturale de care tot vorbim. Acest manifest ar fi fost un lucru tare frumos daca nu ar fi fost asociat cu Nivea sau orice alt producator de cosmetice ce foloseste substante chimice extrem de toxice pentru organism. In aceasta culme a ipocriziei, a unui Marketing mincinos, as vrea sa stiu cum se imbina frumusetea naturala cu toxicii compusi, ingredientele cancerigene si alte cele…Nivea (grupul Beiersdorf) se numara printre acei giganti, care nu de gand sa faca nici o schimbare, decat fortati de legislatie. Nu pun la dispozitie informatii privind ingredientele produselor. Vezi studiile GreenPeace, UE, prestigioase institute etc.
Concret, sa luam sub lupa cateva ingrediente ce se regasesc in produsele Nivea (vi le citesc de pe produsele pe care le am eu in casa, deoarece lucrez la un proiect, dar ma pregatesc sa le arunc):
– Parabeni, parafine si aluminiu FARA NUMAR! Uleiul mineral si derivatele sale (parafina, alte petrochimicale) sunt produse sintetice ale petrolului procesat chimic. Uleiul de parafina duce la aparitia nodulilor, uscarea pielii, aparitia ridurilor, nu lasa pielea sa respire samd. Parabenii precum: Methylparaben, Propylparaben, Butylparaben etc influenteaza formarea cancerului la san, deoarece unele cantitati raman in organism, perturba sistemul endocrin, maresc riscul aparitiei cancerului de piele…Parabenii sunt extrem de IEFTINI, dar se vand la pret premium. Daca inlocuirea parabenilor nu este posibila, in nici un caz nu ar trebui ca produsele sa contina 25%-45% parabeni, ideal ar fi 1%
– Hidantoina DMDM sau Glyant,interzisa in anumite tari: cancerigena, distruge celulele, slabeste sistemul imunitar, cauzeaza alergii. Contine sau elibereaza formaldehida.
– Formaldehida si Sodium Laureth (aka 1,4-Dioxane); cauzeaza/faciliteaza: cancer, leucemie si alergii de piele. Nu sunt mentionate pe etichete ca ingrediente in sine, deoarece nu reprezinta materii prime, sunt emise insa cand diferite substante reactioneaza unele cu altele. Formaldehida este o otrava cumulativa pentru ca nu se mai elimina, odata ajunsa in corp. Sodium Laureth se obtine din procesarea unor chimicale puternice cu oxid de etilena, (terminatia “eth” indica acest proces).
– Iodopropynyl Butylcarbamate, desi conform UE acum ceva ani “întrucât, în absența unor date științifice noi, în special referitoare la toxicitatea pe termen lung, Comitetului științific pentru cosmetică recomandă interzicerea utilizării moschenei și muscului tibetan în produsele cosmetice, deoarece acestea pot să prezinte un risc pentru sănătatea consumatorilor…” Cele mai recente studii indica ca modifica genele si structura proteinelor, formeaza nitrozamina, adica cancer+toxicitate.
– Triclosan: antibacterian, efect antiseptic. Daca produsele cu triclosan sunt folosite frecvent, bacteriile devin rezistente la această substanţă şi nu mai reacţionează la ea. Bacteriile devin rezistente la ANTIBIOTICE. Este o substanta daunatoare corpului, afecteaza echilibrul hormonal, a fost declarat ca fiind una din cauzele cresterii ratei de cancer mamar etc. Dintre contaminantii apelor, acesta este cel mai frecvent depistat.
– Metildibromo-glutaronitril – MDGN: conservant, poate provoca eczeme, inrosire, iritare, alergii, afecteaza pielea.
– Laureth 4, listat ca ingredient si in gama de produse destinata bebelusilor: periculos, cu cele mai ridicate grade de comedogenitate si iritatie, adica 5; pe o scala de la 0 la 5.
Lista poate continua la nesfarsit. Acestea sunt doar cateva exemple. Daca post-ul meu va pune macar o persoana pe ganduri, inseamna ca nu mi-am pierdut timpul. Pacat ca in Romania nu reusim sa scapam de abordarea “sa ii prostim pe prosti!” Indiferent ca vorbim despre politica, cosmetice, alimente samd. Care era ideea manifestului? De a cumpara produsele Nivea care duc in timp la o frumusete naturala, astfel incat sa nu mai avem nevoie de “tencuiala”? Aha…Nu merci!
Istoria si prezentul industriei tutunului ar putea constitui o valoroasă lecţie si experientţă demnă de luat în seamă de celelalte industrii puse sub presiuni la frontiera eticii în afaceri. Mai lipseste ca Pepsi, Coca Cola, Philip Morris sa demareze un manifest pentru sanatate. Ceea ce nu se va intampla, deoarece acestia recunosc efectele daunatoare ale produselor asupra organismului, bazandu-se pe libera alegere a consumatorului, ceea ce e ok. Atata timp cat fiecare consumator este informat (si nu prostit) asupra ingredientelor si efectelor nocive este liber sa aleaga.
Timeea, draga, poate ne dai si noua niste exemple concrete de studii din care-ai adunat tu aceste informatii, ca tare sunt curioasa 🙂
PS: daca te bazezi pe studii greenpeace…
PS2: cat despre parabeni, nu s-a demonstrat stiintific c-ar fi cancerigeni. sunt presupuneri 😉
Mi a placut foarte tare articolul.Uneori simt nevoia sa ma ascund si atunci apelez la machiaj.Dar de ce?Pentru ca vreau sa ma mint pe mine si pe cei din jur.Pentru ca nu vreau sa mi vad durerea pe chip.Din fericire mi se intampla rar.Asa ca,de cele mai multe ori sunt nemachiata,sigura pe mine si transparenta.Vreau sa fiu placuta pentru ceea ce sunt,fara nici cea mai simpla masca.
E o noua campanie publicitara Nivea care probabil se va sfarsi cu lansarea nu stiu ce fel de crema care nu se vede…si apoi campania se va incheia ca si cum nu a fost
E o noua campanie publicitara Nivea care probabil se va sfarsi cu lansarea nu stiu ce fel de crema care nu se vede…si apoi campania se va incheia ca si cum nu a fost.
E o campanie ca femeile sa dea bani pe cremele de corp produse de Nivea si nu pe machiaje. Nivea nu produce machiaje.
pfoai, Timeea! bravo, mai! parabenii sucks big time!
e absurda campania. trebuiau sa o gandeasca altfel.
pai daca ei pledeaza pentru aia naturala inseamna ca degeaba bag bani in coenzima Q10 careia ii sunt fidela (bagati la cap Nivea, ca merge treaba), ca de fapt ar trebui sa ma simt bine cu riduri. sunt urmele lasate de un destin. SAU sa bag ulei de masline (NATURAL) presat la rece si gata frumusetea!
uite, le-as da o idee. sa incerce sa gaseasca niste figuri iconice care foloseau cosmeticalele nivea
gen Mama si Bunica (Nivea se vindea in Romania si inainte de ’89)
gen Marylin Monroe (eu mi-am luat o crema clasica, de aia in cutie de tabla, doar pentru ca am citit ca Marylin isi dadea cu ea. pe fata, ca atunci nu erau sofisticarenii)
dar, nah, vad ca Rexona le-a luat-o inainte – am vazut pe la metrou reclame cu gagicute de telenovela de Protv facand portretizand niscai Audrey Hepburn, niscai Marylin Monroe
a! am uitat. si cremele antirid de la nivea si cele hidratante au sclipici in ele, pentru luminozitate.
pai de ce? pai daca vreau sclipici imi dau eu, nene. nu multumesc.
sper sa fie un feedback constructiv pentru cei de la nivea ceea ce am zis noi p-aci
mazgalici, sa stii ca acum vreo 8-9 ani produceau si “machiaje”. dar se pare ca nu a mers treaba si s-au regrupat pe alt target 😉
mazgalici si jez: nivea aka beiersdorf produc si-n ziua de azi machiaje, numai ca n-au piata de desfacere in Romania. eu am spre ex rimel nivea cumparat din viena.
@Satana
E ok daca va adresati si cu Timeea si nu draga sau altfel, deoarece nu ne tragem de sireturi. Multumesc!
Eu nu am mentionat doar GreenPeace-ul, deci nu are rost sa scoateti anumite afirmatii din context. Oricum, “baietii” astia de la GreenPeace nu sunt “niste BOCi” 😀 Dar noi suntem obisnuiti sa luam totul la misto. O sa va las placerea sa va documentati dvs. personal deoarece nu imi permit sa scriu prea mult timp pe bloguri. Vezi directivele Uniunii Europene privind cosmeticele, vezi legislatia tarilor non-membre UE care au interzis folosirea anumitor ingrediente listate, vezi studiile institutelor internationale de cercetare privind sanatatea, protectia consumatorului etc etc. Nu trebuie sa ma creada nimeni pe cuvant, nici macar nu imi doresc. Documentati-va voi personal si trageti voi concluziile, concluzii care pot fi total diferite fata de ale mele.
S-au demonstart foarte multe in legatura cu parabenii, nu doar ca ar fi cancerigeni, si daca nu ar fi fost asa, nu ar fi existat FDCA-ul in USA (The Federal Food, Drug, and Cosmetic Act) si directivele UE privind cantitatile de parabeni admise.
adica tu practic afirmi ca o companie de talia beierdorf-ului a incalcat/incalca legislatia UE fara ca nimeni sa miste un deget in privinta asta? asa o fi…
Satana, asa stiam si eu, dar se pare ca nu am intrat pe site-ul care trebuie, si de aici concluzia mea ca acest segment a fost mazilit.
Satana, s-a vazut si la case mai mari. Stiam de un zvon cum ca si Body Shop a dat cu bata in balta, desi se laudau ca sunt pe un trend eco.
Sunt companii de talii si mai mari pentru care (din pacate) doar banii conteaza. Surprins/surprinsa? Eu catusi de putin…
@jez: cred ca pentru toate marile companii in general doar banii conteaza si, daca ma intrebi pe mine, e normal sa fie asa ca asta-i capitalismul pana la urma. insa, mirarea mea nu era neaparat daca beiersdorf s-ar preta sau nu la asa ceva, ci faptul ca daca o face, de ce forurile specializate nu fac nimic?! mi se pare cel putin ciudat mai ales ca daca sunt asa de rele pe cat spune “lumea”, ar fi existat si plangeri in directia asta, nu?! si ma mai gandesc si la vechimea de peste 100 de ani, care intr-adevar nu este o garantie a calitatii, dar banuiesc ca cineva in tot timpul asta ar fi luat ceva masuri impotriva lor daca treaba era nasoala. dar hai sa fim seriosi! au la prairie care vorba aia…:)
Pingback: Consumul excesiv de machiaj dauneaza grav frumusetii | Titus Blog
Pingback: Adevarata fata a frumusetii | Traiesc frumos
Pingback: Ei despre noi « CherryJully's Blog
Pingback: Cum stăm cu frumusețea naturală? | Adrian Ciubotaru
Pingback: Fără mască « The eternal questions of a blonde mind