Mă interesează mai mult viitorul decât trecutul tău

29 Flares 29 Flares ×

M-au fascinat întotdeauna răspunsurile variate ale oamenilor la evenimentele neprevăzute din jurul lor. Nu mă refer la neprevăzutul creat o petrecere supriză sau un cadou neașteptat de la cineva, cât mă gândesc la evenimentele imprevizibile care, conținând un anumit grad de adversitate, ne obligă să ne mobilizăm și în același timp să ne trădăm propria personalitate.

Acest gen de neprevăzut este cea mai rapidă modalitate de a cunoaște pe cineva.

Am în minte două exemple situate la cele două extreme. Un fost coleg de muncă care întâmpina orice problemă cu expresia “Auleu!”. O comandă greșită, un client nemulțumit sau o întârziere de plată, toate primeau pe loc un răspuns emoțional prăpăstios care genera un context un soluţiile ieşeau mai greu la suprafaţă.

De cealaltă parte, un prieten… în control. În fața oricărei probleme sau încurcături, începea imediat să caute soluții fără niciun scenariu dramatic ataşat situaţiei. Răspunsul emoțional era minim și parcă mintea lui devenea un computer care analizează posibilități și distilează deja soluții.

Sunt oameni care în mijlocul adversităţilor îşi poartă propriul trecut ca pe o ghiulea de ocnă. E modul lor de a spune: “Acestea îmi sunt nesiguranţele şi în modul acesta pot fi deraiat.” Alţii, mai uşuraţi de dramele anterioare, ne arată propriul lor viitor: “Astfel rezolv eu lucrurile şi în mijlocul acestor provocări mă simt eu bine”.

Dacă privim puţin în jur, observăm că oamenii pe care îi admirăm ne arată, prin ceea ce fac, mai mult din viitorul decât din trecutul lor. Sunt mai mult o promisiune – cu riscurile de rigoare – decât un caz închis de nişte probleme ale trecutului.

29 Flares Twitter 0 Facebook 29 29 Flares ×

5 thoughts on “Mă interesează mai mult viitorul decât trecutul tău

 1. irina

  Astia cu “Aoleu!” sunt fricosii care nu se pot adapta prezentului. Le e frica pana si de umbra lor, daramite sa mai gaseasca si solutii…

  Reply
 2. dojo

  Fiecare om are o istorie. Fiecare avem un trecut mai mult sau mai putin frumos. Dar nu poti mereu sa te impiedici de ce ‘a fost’. Greutatile anterioare ar trebui sa te caleasca, nu sa te amorteasca. Si da, cautarea solutiilor este mereu cea mai buna idee, pentru ca doar lamentarile NU te scot din rahat. Un plan bun insa te ajuta.

  Reply
 3. Gabriela

  Asta seamana cu :”Ce de fete frumoasa,de unde atatea neveste urate!”
  Am uitat sa spun aoleu!
  Numai oameni destepti care stiu ei ce inseamna fiecare exclamatie.
  Trecutul si viitorul unei persoane sunt strans legate.Te comporti in “viitor”,in baza trecutului care te-a format intr-un fel sau altul.

  Reply
 4. Robert

  Experienta dicteaza modul in care reactionam la provocari si nu doar atat, si posibilitatile fiecaruia de a solutiona o provocare noua.

  Sunt de parere ca trebuie incercat si dupa aceea tras concluzii, in orice situatie.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *