Insuportabila ușurătate a morcovilor

0 Flares 0 Flares ×

“Stai în banca ta” este un îndemn prudent și bine intenționat care, într-o traducere politicoasă, înseamnă “acceptă rolul în care te-au așezat ceilalți”.
Bineînțeles, morcovul este primul exemplu care-mi vine în minte. Unde-l pui, acolo stă. Uiți de el și dacă te întorci, îl găsești tot acolo. Nu s-a mișcat un centimetru. Nu a avansat deloc și dacă te uiți mai atent, vei vedea că începe să putrezească.

Dacă rămâi prea mult timp în banca “ta”, cea pe care ceilalți ți-au închiriat-o, vei fi mutat împreună cu ea la subsol. Vei fi mutat pentru a face loc celor care vin în urma ta. Celor mai tineri, mai frumoși, mai pregătiți și mai motivați. Cei care joacă mai bine rolul, cei care stau mai frumos în bancă.
Culmea, în banca “ta”, ești în orice clipă înlocuibil.

O altă prostie. “Nimeni nu este de neînlocuit” este o vorbă valabilă pentru morcovi. Scapi unul pe jos, nu e bai, iei altul din cutie. Morcovii sunt neinteresanți. Oamenii, în schimb, sunt neînlocuit și fascinanți, nu găsești doi la fel.

În momentul actual, în multe domenii, se angajează competențe. Nu oameni. Roluri, nu suflete. Se angajează ce-ai făcut cu viața ta (educație, experiență), nu ce vei face cu viața ta (propriul potențial, propriile valori, propria unicitate). Cum spuneam, morcovi.

Problema este că din ce în ce mai multe competențe se automatizează, sunt preluate de roboți și de softuri. Pentru joburile unui viitor din ce în ce mai fluid, va interesa mai puțin ce ai învățat și mai mult ce vei reuși să înveți.
Nu e de mirare că mulți angajatori deja au început să caute atitudini, iar nu obiceiuri deja formate.
Oameni, nu există doi la fel.

Mulțumim roboților, vedem din ce în ce mai puțini oameni în fața unor benzi rulante.

Am început să cred acum mult timp că oamenii care nu-și apucă cu toate mâinile povestea vieții lor, vor ajunge simple note de subsol la povestea celorlalți. Acelor oameni care nu-și construiesc propria poveste societatea – care nu duce lipsă de povești – le va oferi una de împrumut. O haină care nu este a ta, un rol care nu este al tău într-o piesă scrisă de alții. Drumul cel mai sigur către uitare. Morcovi.
Nu e de mirare că uitarea este asociată în multe tradiții spirituale cu moartea, cu neantul.

Diferența dintre un job (în care ești înlocuibil) și o carieră (în care nu te poate înlocui nimeni), este că la job trebuie să porți o uniformă. O haină standard, croită de alții, pe care o porți pentru a pune o pâine pe masă.

Îndemnul get a job, get a life poate fi continuat cu get a role, get a uniform. Ia-ți un morcov mai bine.

Nu merită să stai decât în banca pe care ți-ai construit-o tu însuți. Restul sunt morcovi. Cade unul pe jos, îl arunci la gunoi și iei altul. De unde și titlul. Insuportabila ușurătate a morcovilor.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *