Hai accelereaza

0 Flares 0 Flares ×

1471877692_2461703076.jpg

Am primit o leapsa de la Victor Socaciu si ma gandesc cum s-o apuc de picioare: sunteti de acord ca Televiziunea Romana sa scoata de sub interdictie manelele si sa le difuzeze strict in emisiunile etniei rrome?

Ei bine, nu sunt de acord:
1. manelele nu sunt tiganesti, ci orientale, turcesti .
2. o televiziune publica (prin altele) ar trebui sa reflecte si starea de fapt a unei comunitati, iar manele reprezinta punctul de interes al gustului muzical a unui fragment mare din public.
3. aceasta decizie a TVR-ului nu tradeaza goana dupa audienta, ci exprima o ciudata corectitudine politica prost directionata.

Trecand peste acest subiect metafizic, ma voi folosi de spatiul aceste insemnari de-a puncta cateva chestii vitale pentru existanta mea:
– un interviu recent cu Chuck Palahniuk
– Jeff Dunham (comediant ventriloc american) care a scos cateva chestii tari: cu Achmed, Sweet Daddy D si Walter
o cronica interesanta la 4,3,2 al lui Mungiu. Laura, tu cand iti scrii impresiile despre film?
Despre idei si blocaje e ultima carte a lui Horia-Roman Patapievici a carei lansare o astept cu nerabdare.
– pregatesc un articol bun care sa va reaminteasca de ce intrati pe acest blog inteligent (in afara faptului ca este scris de un tip atragator).

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

8 thoughts on “Hai accelereaza

 1. depe

  “2. o televiziune publica (prin altele) ar trebui sa reflecte si starea de fapt a unei comunitati, iar manele reprezinta punctul de interes al gustului muzical a unui fragment mare din public.”

  asta e un argument in favoarea ideii ca manelele nu ar trebui scoase de sub interdictie de TVR?

  Reply
 2. gabitzubitzu

  “…maneaua este un cântec de dragoste turcesc, cu o istorie destul de lungă. Au existat diverse tipuri: manele instrumentale (interpretate de fanfara sultanului), manele culte (în care şi-a exersat talentul şi Dimitrie Cantemir) şi, tipul cel mai răspândit, cântecul de lume (de care s-a ocupat Anton Pann). Acest gen muzical era agreat şi avea mesaje pentru mai multe categorii de auditoriu. Ceea ce trebuie reţinut este faptul că nu era doar un mesaj al periferiei. Alecu Russo vorbea de manele fără vreun sentiment de repulsie, ba din contră: “Sunt manele dulci, sunt manele mângâioase, sunt manele ce rup inimile”.
  Maneaua a fost trimisă oarecum în zona subculturii atunci când a fost judecată în raport cu un canon sau ideal estetic sau moral. În acest sens A. Oişteanu ne aminteşte consideraţiile lui Tudor Vianu, în care îi reproşa lui Anton Pann “lipsa unei conştiinţe lirice superioare”, şi pe cele ale lui George Călinescu, care vorbea de “vulgaritatea erotică si lamentoasă” a cântecelor lui Pann. Dincolo de acceptarea sau respingerea opiniilor autorilor amintiţi, studiul lui A. Oişteanu ne atrage atenţia asupra unui fapt: maneaua este un gen muzical bine conturat, cu o perioadă a sa de glorie, cu admiratorii şi criticii săi. Şi, atenţie!, dacă astăzi ea este trimisă (necritic) în zona subculturii şi a kitsch-ului …”in pofida unei istorii venerabile şi a unor origini onorabile, manelele de astăzi au exacerbat partea lor de vulgaritate, de kitsch, începând cu stupiditatea şi infantilismul textelor cântate de gurişti şi terminând cu obscenitatea mişcărilor erogene ale dansatoarelor din buric”.
  Sa fie manele la TVR si sa le asculte cei indragostiti de acest gen. Sa toleram toate gusturile si sa ne iubim si respectam.

  Reply
 3. Ela

  Nu ma suprinde atat de mult intrebarea cat faptul ca un grup de oameni inteligenti, adunati in jurul mesei, intr-un birou undeva pe langa Charles de Gaulle, vis-a-vis de strada Tehran ar ajunge majoritar la concluzia ca manelele s-ar integra in emisiunile pentru etnia rroma. Emisiuni care sunt si ele o alta poveste.

  Mi-a placut cronica filmului. Aproape la fel de mult ca motivul pentru care Margareta Nistor recomanda 4 3 2 : “Nu doar pentru trofeu, ci pentru ca este un film absolut obligatoriu de vizionat pentru cei care inca mai sustin, cu inconstienta si amnezie, ca ‘era mai bine inainte'” .

  Reply
 4. rumitza

  adevarul este ca maneau poate reprezenta si un curent de subcultura. la care, in mod surptinzator, nu doar ca adera etnicii rromi, cu o educatie primara, cel mult gimnaziala, ci un numar tot mai mare de roamnii, si in mod absolut interesant, studenti sau absoventii cu studii superioare. de ce?
  pentru ca are un limbaj accesibil, pentru ca muzica este antrenanta, pt ca… si totusi, sint ascultatori cu un nivel de educatie peste medie…
  as zice mai degraba ca s-a transformat treptat intr-un curent de contracultura, la fel ca si hip-hop-ul. este interzis in mod oficial la televiziunea publica? no problemm, se transmite pe alte canale, decit cele oficiale.
  chiar as vrea sa vad emisiuni, nu doar muzicale, in care sint difuzate in mod absolut corect political, manele si parazitii, disco si iris, samd.
  abia atunci vom avea de-a face cu o televiziune publica, nu doar oficiala.

  Reply
 5. Tony

  Manelele e muzica? Sau pitzigaiala? De ce doar la TVR? Sa fie scoase de peste tot ca mananc la fel si dorm la fel cu sau fara, insa spatiul dedicat acestor furaciuni din muzica orientala si versuri “romantice” facute de rromi poate fi redirectionat spre orice .. si tot ar fi mai interesant. Eu ma intreb daca multe posturi apartinand blogarilor reflecta realitatea sau inventii pentru trafic? Jurnalul poate fi sefeistic (asa cum este in 80% al lui Gramo) doar pentru trafic si ideea de popularitate. Evitand sentimentele simple si pure de exprimare a gandirii in sucul propriu? Imi vine ideea asta pentru ca te cunosc inainte de a avea blog si transformarea reflecta doar fuga dupa ceea ce eu nu am si nici nu imi doresc 🙂 Sa scrii ce gandesti sau ce intereseaza publicul tau cititor? Draga bro ai plecat de langa filozofie si ai ales leapsa? fotografia? recenzi nenorocite neinteresante? intalniri la o bere? interviuri? cronici interesante? lansari de carte? Oricat ai incerca nu poti fugi de ceea ce esti, pe mine nu ma pacalesti. E adevarat ca faci filozofia realitatii dar extrem de diluata combinata cu expresii “a la Cartarescu “. HeadLine-ul meu nu te va mai citi decat atunci cand vei avea un post care te caracterzeaza, fara trafic, poze, idei aruncate doar de dragul precizarii autorului, fara linkuri cu “mirese” si vorbe “cu prietenii”, fi doar tu asa cum ai plecat provincie… Search on Google.com “Please God find the true Adrian Ciubotaru” .

  Reply
 6. Pingback: Idei disparate - 4,3,2 « Eu…si fantasmele…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *