Generaţie de mucoşi, mergi la vot!

0 Flares 0 Flares ×

Îmi repugnă orice tip de argument care te îndeamnă să nu mergi la vot.
Îmi displace orice tip de generalizare cu privire la clasa politică – în particular şi la politică – în general.
Nu pot accepta un tânăr neinformat cu privire la chestiunile imediate ale comunităţii lui. Că aceste chestiuni sunt politice, ecologice sau culturale, nu are importanţă. Ele sunt legate şi ar trebui să intereseze pe fiecare cetăţean.

Pot accepta cel mult indiferenţa născută din ignoranţă, însă nu pot înţelege lehamitea şi sictirul unor tineri care par total aruncaţi într-o imensă fundătură socială şi culturală.

Sunt acei tineri care nu înţeleg şansa unei democraţii, oricât de fragilă şi imperfectă ar fi ea.
Sunt acei tineri care nu înţeleg miza unei democraţii liberale, a unei economii de piaţă, a unei integrări europene.
Sunt acei tineri neinformaţi care amestecă politicieni, partide sau programe politice.
Sunt acei tineri neinformaţi care emit judecăţi în totală necunoştinţă de cauză, de efect şi de context. Tineri care nu fac diferenţa dintre stânga şi dreapta, tineri care ajung accidental vadă un reportaj politic sau să citească o ştire cu subiect legislativ.
Sunt acei tineri inexistenţi cărora patru ani nu le auzi vocea, pentru ca apoi să le auzi grohăitul sictirului lor.

Sunt acei mucoşi care cred că toţi politicienii mint, că politica este o curvă, că nu contează cine este ales. Acei tineri care generalizează, care perpetuează aceleaşi mituri şi defecte româneşti.
Sunt acei tineri de la marginea istoriei care trăiesc în turnul de fildeş al propriei amărăciuni.

Au mai existat tineri în istoria noastră care credeau aceleaşi lucruri şi erau total scârbiţi de politicienii vremii şi de politica de atunci. Disperarea le-a crescut, au dorit să schimbe lucrurile în bine şi s-au băgat exasperaţi în politică. Nepregătiţi, prost informaţi, influenţabili şi cu instincte civice fragile, acei tineri bine intenţionaţi au creat fenomenul legionar.

V-aş dori să trăiţi într-o ţară în care să vă fie jenă nu de politicieni prea bâtrăni, ci de torţionari prea tineri!

Sunt acei tineri pentru care votul este un moft, este un banal artificiu pe care societatea actuală l-a inclus în meniul de pe masă. Pentru care votul nu este consecinţa unei evoluţii istorice, nu este visul înaintaşilor, nu este ceea ce poate oferi mai responsabil o democraţie reprezentativă.

Sunt acei tineri care nu văd cantitatea de bine care s-a întamplat societăţii româneşti în intervalul 1989-2008.
Sunt acei tineri care refuză să accepte că lucrurile se pot mişca într-o direcţie bună în pofida unei reale creşteri şi evoluţii în ultimii 20 de ani.
Sunt acei tineri orfani de responsabilitate care au asimilat mai repede luxul de a nu vota decât o simplă datorie de simplu cetăţean.

Sunt tineri care se lamentează când sunt puşi să aleagă dintre mai multe rele în timp ce părinţii lor au ales şi încă aleg pentru şansa lor lamentării lor inutile.

Nu ştim ce face guvernul, nu ştim ce se întâmplă în parlament, nu ştim ce legi se promulgă şi nu cunoaştem implicaţii jocului politic pentru viitorul nostru şi pentru viitorul copiilor noştri.
Sunt acei tineri înfundaţi în propria miopie, sunt acei tineri a căror copii vor trăi printre aceiaşi manelişti, vor munci pentru aceeaşi îmbogăţiţi şi se vor lamenta de aceeaşi politicieni.

Îţi pasă de ceea ce îţi pasă în jurul tău pe termen lung? Îţi pasă de mediul şi comunitatea în mijlocul căreia vei întemeia o familie? Îţi pasă de parcurile în care se vor juca nepoţii tăi?

Anul trecut, la o conferinţă în care participanţi erau câţiva politicieni şi câţiva bloggeri, un blogger cu muci la fel de mari ca traficul său a început să vocifereze că “toţi politicienii mint, dar toţi mint”. Această axiomă era crăcănată pe mintea unui tânăr care în cadrul aceluiaşi dialog (la care acceptase să participe) confundase coloratura politică a unuia dintre invitaţii politicieni.
Toţi mint, toţi fură, însă dacă nu cunoşti minimele coordonate despre oamenii care administrează resursele politice şi administrative a comunităţii în care trăieşti, când mai poţi spera să devii un partener de dialog, de consultare şi participare?

Mi-a rămas cel mai elocvent exemplu în care emiţi judecăţi aiurea despre o lume pe care nu o cunoşti pentru că nu te informezi, pentru că nu vrei să participi, pentru că nu-i urmăreşti pe cei care reuşesc să fie aleşi.

Unii şi-au sacrificat viaţa, alţii după ei au votat pentru ca tu să ai spaţiul în care să poţi face afaceri, să poţi călători în străinătate, să poţi scrie pe blog, să poţi gusta din scheletul a ceea ce înseamnă o viaţă decentă în această ţară.

Au fost alţii care au votat pentru tine, au fost alţii care au votat să trăieşti într-o lume în care să îţi poţi permite să mergi la snowboard. Au fost alţii care au ales pentru ca lumea în care vei trăi tu să-ţi permită dreptul la libertatea exprimării libere care pentru ei era un lux.

Toate lucrurile de care profităm şi ne bucurăm din plin (posibilitatea de a alege reprezentanţii la nivel politic, economia de piaţă, libertatea de exprimare, libertatea de circulaţie etc.) nu sunt lucruri venite la pachet şi nu sunt lucruri garantate să existe şi peste 10, 20, 30 de ani. Este sunt rodul unor oameni care s-au implicat şi au votat, iar perpetuarea lor este responsabilitatea şi provocarea fiecăruia dintre noi.

Suntem din păcate acei tineri care am pus bot, ne-am dus supăraţi în colţul nostru şi aşteptăm – ca în toate fantasmele din copilărie – să apară cineva să ne bage în seamă, să ne şteargă mucii şi să ne îmbuneze.

Aşasar, voi, aceia care umpleţi rândurile unei generaţii de mucoşi, vă rog să intraţi în carantină, să emigraţi şi să vă ridicaţi de la masa unde consumaţia este plătită de acei tineri care votează.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

57 thoughts on “Generaţie de mucoşi, mergi la vot!

 1. Horia

  Sunt perfect de acord.

  Nimeni nu e mai scarbit decat mine de clasa politica. Dar voi vota.

  Nu sunt in tara, o sa perd cateva ore ca sa ajung la un consulat, dar voi vota.

  Mi se pare mie sau devine trendy sa fii asa scarbit incat sa zici ca nu are rost sa mai votezi? You fucking loosers, nu meritati asta!!!

  Vite ca voi ar trebui sa traiasca in gulag, acolo ati invata, poate, ce inseamna sa ai PRIVILEGIUL de a vota…

  Reply
 2. nonrelated

  http://nonrelated.wordpress.com/2008/11/25/de-ce-nu-votez/

  Dap, eu sunt mucosul ala care nu voteaza.Ala care nu crede in argumentele tale. Nu sunt dezinformat, ba din contra.
  Generalizez in necunostinta de cauza cand spun ca politica la noi e o curva si toti politicienii sunt la fel?
  dap, evident ca nu-i cunosc personal pe politicieni dar banui ce fel de oameni sunt.

  Nu inteleg de ce as vota doar pentru a da cu stampila pe o foaie, cand nu cred in canditati, cand nu cred in partidele noastre, cand nu cred in programele lor de guvernare.

  Nu am sa votez doar de dragul de a vota. Asa cum am votat in 2004, cand am simtit ca trebuie sa votez, asa cum m-am prezentat la referendum, acum nu voi vota pentru ca nu mai simt ca as schimba ceva. Privind scena noastra politica nu mai simt nimic, nici indignare, nici revolta, nici admiratie, nimic.

  Horia, nimeni nu merita sa traiasca in gulag, dar tu ca un sustinator fierbinte al democratiei (caci doar votezi) stii asta deja, altfel nu ai improsca o asemenea aberatie.

  Ce ma oftica pe mine e ca cei care nu voteaza sunt considerati in general dusmani ai democratiei sau nedemni de democratie. Toti aia care dau cu stampila se cred mari aviatori ai democratiei, harapi albi ai drepturilor umane. Daca aleg sa nu votez mereu se vor gasi insi care imi vor cere tacere cand vine vorba de politica.
  De ce credeti voi ca daca dati cu stampila pe o foaie aveti deja dreptul de a dicta tacere pt altii?
  De ce voi, astia care votati, va considerati superiori si va permiteti sa ne faceti mucosi si dezinformati?
  Votul inseamna o alegere. Neprezentarea la vot e tot o alegere. De ce nu puteti respecta alegerea noastra?
  Democratia nu este amenintata de neprezentarea la vot. Asa ca va puteti calma.
  Eu respect votul vostru si in urmatorii 4 ani voi fi condus de ce alegeti voi duminica, de-o fi bine de-o fi rau.
  De ce tot mie mi se scot ochii si decizia mea nu e respectata?

  Reply
 3. andreia

  Mai mereu am fost de acord cu tine….dar acum articolul tau parca e prea rupt din campania electorala…Daca faci parte din cei care inca mai spera in “schimbare”, probabil ti-au scapat multe aspecte ale socialului, sau nu le-ai perceput la justa lor valoare.
  Cat despre democratie…Dumnezeu sa ma ierte, is convinsa ca ea e doar mascata si in patria-mama, aia cu statuia cu faclie :))…
  In concluzie, nimeni nu poate sa-mi vorbeasca de DATORIA MEA atata timp cat in tara asta copiii sunt abuzati, dar nimeni nu-i ajuta (probabil nu e profitabil), profesorii primesc un salariu cat o alocatie, economia azi bubuie, maine fasaie…, politicienii impletesc si freaca podele live, un ministru saluta ca in cartier un rege, uniii “jmecheri” merg cu ceasuri de peste 100.000 euro, de parca au cumparat timpul in sine….si…mai continui???!!! Sa nu-mi zica nimeni ca eu am datorii in tara asta, construita pe facaturi si parandarat…
  Toate bune!
  p.s. …si insusi sistemul asta electoral e tare greoi…putini sunt cei care si-au batut capul sa vada despre ce e vorba (ii inteleg perfect), astfel incat faza asta cu “votezi nume, nu liste” nu e chiar adevarata…dar parca e prima minciuna…intrucat nu se poate vota decat in localitatea de domiciliu, eu zic ca va fi dezastru cu prezenta la vot…si bine ar fi!!!

  Reply
 4. Ovidiu Miron

  Stii ce se intampla de fapt, Adi?

  Comoditatea si superficialitatea au atins un nivel indecent de mare. Si oamenii au impresia ca libertatea de exprimare e ceva de la sine inteles.

  Ei cred ca le-a fost dat prin nastere un pergament pe care e scris pentru totdeauna dreptul lor de a se alinta.

  Intrebati-i pe ziaristii din Vrancea cum in urma cu cativa ani se legau cu lanturile de chioscurile de ziare care erau ridicate de presedintele consiliului judetean(pentru simplul motiv ca refuzau sa-i vanda ziarul), intr-o tentativa disperata de a trage un semnal de alarma.

  Da, multi dintre politicienii din Romania sunt de toata jena. Dar de noi depinde sa nu ne lasam si tara sa ajunga asa.

  Reply
 5. Corwin

  Adi, sunt total de acord cu tine şi nu pot decât să zâmbesc amar la argumentele celor care sunt total orbi la ce li s-a oferit pe tava si nu apreciază de nici o forma.

  Din nefericire mi se pare ca suntem in mijlocul unei generaţii de pămpălăi care crede că totul ii se cuvine, că este cea mai neîndreptăţită de pe planetă, că se află în cea mai adâncă mizerie posibilă.

  Sunt de acord că nu avem cele mai încântătoare partide sau politicienii ideali. Este foarte posibil ca fiecare vot să fie o luptă dintre un rău mai mare şi un rău mai mic. Dar astea nu sunt scuze. Sunt pur şi simplu argumente la îndemână pentru o comoditate care mi se pare foarte greu de înţeles.

  Este un simbol al unui popor dominat de filozofia de tip “mi se rupe” (de voi, de bloc, de cartier, de oraş, de ţară şi în general de absolut tot ceea ce nu înseamnă “eu”). Iar problema asta este generală. Votul este pur si simplu un simptom – poate nu cel mai grav.

  Reply
 6. aldracu

  pt. cei care nu vor sa se duca la vot: da’ taxele vi le platiti, ai? ca votu’ efectiv e in taxe. da’ taxe platiti si cand cumparati o paine. s’atunci non-votatu’ inseamna cec in alb lu’ oricare. non-votatu’ inseamna “votat pe toti, fara discernamant”.

  care va’zica, va’ce’ti la vot si votati cu ala care promite sa adauge optiunea “nici unu” pe toate buletinele de vot, alaturi de catindatii listati. sa puna asta’n legea electorala.

  non-votantii, daca va ganditi bine, voi vreti s’aveti optiunea de’a zice ca nici unu de pe lista nu merita. ok, da’ optiunea aia trebuie listata la vot.

  Reply
 7. miruna

  Politica…Pacat, nici voi nu sunteti in aceasta schema, sunt numai ei, iar cand unii vor vota altii vor fi la biblioteca, in pat sau la o chindie si vor trai mai bine. Eu voi fi imbarcata catre meleaguri mai reci si mai nepopulate, departe de tot.

  IAR VOI VETI PLATI NOTA DE PLATA.
  Veti plati factura in lei, la cursul defavorabil al zilei.

  Mediul de afaceri merge paralel cu cel politic, iar cand se intalnesc se regleaza la spaga. Rugati-va impreuna cu Becali si studiati dimpreuna cu Vanghelie sa nu fiti dati afara de la locul de munca ca in Spania locurile deja s-au ocupat.

  MERGETI MAI PUTIN LA SERVICI, IUBITI-VA SI INMULTITI PAMANTUL, SA IA ASTIA BANII DE LA MAI MULTI.

  Reply
 8. Andrei Bugeac

  Frumos scris Adrian…dar problema nu e ca nu merita sa mergi la vot pentru a “apara” ce s-a obtinut pana acuma sau pentru a exercita un drept care este al nostru al tuturor.A nu te informa este gresit fata de tine in primul rand,dar a te informa gresit e si mai rau,iar cand e vorba sa crezi tot ce citesti/auzi/vezi in jur sau sa discerni intre bine si rau apare principala problema.Nu merita ca oamenii din tara asta sa nu aiba de fapt ce vota,asta e cel mai rau.A alege intre mai multe rele pe cel mai mic nu e o solutie,de fapt rau e mult spus,mai bine s-ar potrivi nepotrivit,slab si murdar.La fel nu e corect sa ii facem pe cei care nu voteaza “mucosi” numai pentru ca au ales ceva…si anume sa se abtina de la a alege ceea ce in proportie de 80% nu inteleg,si nu inteleg nu pentru ca nu vor sau nu pot,ci pentru ca e greu.Libertatile si drepturile pe care le avem azi nu se datoreaza celor alesi,iar daca asta ai spus dupa mine gresesti.Ele se datoreaza celor multi care stau si se uita in sus la cei alesi,fie ei neinformati,mucosi,tineri sau dezinteresati…

  Reply
 9. Adrian Ciubotaru Post author

  Horia, eu nu aş folosi un asemenea limbaj indiferent ce idee susţin.

  nonrelated, dacă eu am fost prea agresiv, ţie ţi se poate reproşa că eşti prea defensiv.
  Din fericire, alţii au ales, alţii au votat ca noi doi să încăpem în aceeaşi ţară, iar nu în aceeaşi celulă.

  Neprezentarea la vot fragilizează şi mai mult un sistem politic democratic încropit în grabă.
  A nu merge la vot înseamnă a fi dezinteresat de ceea ce se întâmplă în politică.
  Cei care sunt în politică vor simţi o presiune mai puţin din partea societăţii şi implicit vor comite mai multe abuzuri.
  Abuzuri care destabilizează.

  Orice democraţie tânără în care majoritatea populaţiei este scârbită conţine în sine pericolele dispariţiei ei.
  Noi nu participăm la jocul democratic, iar alţii erau obligaţi să participe la muncile patriotice.

  Decizia ta de a nu vota este respectată tocmai pentru că alţii votează că ea să fie respectată, iar nu înfierată la propriu în piaţa publică.

  Andreia, de vreme ce există o schimbare între anul 1990 şi 2008, am toate motivele să sper la schimbare, la un trend pozitiv.
  De vreme ce în 1990 eram undeva, iar acum suntem altundeva – am înaintat pe drum, am tot realismul să observ că există o acumulare de lucruri bune.

  Nu, nu ai datorii în ţara asta. Ai doar drepturi, privilegii şi luxuri. Luxul de a nu vota, luxul de a nu te interesa.
  Este aceeaşi ţară de căcat care îţi permite să spui că e de căcat.

  Da, Corwin, ai surprins bine. Votul este doar un simptom care ascunde probleme mai grave.
  Neprezentarea la vot are cauze mai largi şi va avea efecte mai dăunătoare decât alegerea unora mai puţin răi.

  Andrei, “nu înţeleg pentru că e greu”? Dar lucrurile valoroase nu se obţin uşor, lucrurile bune nu se construiesc în lejeritate.
  Libertăţile şi drepturile se datorează celor care au ales să se implice. Celor care au decis, celor care au votat.

  “Mucoşii” n-au ales nimic. S-au născut într-o lume pe care alţii au ales-o pentru ei. Ceea ce e şi mai rău este faptul că aleg să trăiască într-o lume pe alţii continuă să o aleagă pentru ei.

  “Stii, fiule, spune tatăl, ţara în care te-ai născut este de căcat pentru că mie nu mi-a păsat, pentru că eu nu m-am implicat şi pentru ca eu am ales sa bag capul în nisip ca struţul.”

  Reply
 10. Andrei Bugeac

  Adrian,lucrurile bune se construiesc foarte greu,dar sa ai cu cine le construi,noi nu prea avem.A te implica nu inseamna a alege mediocritatea,inseamna uneori a trage un semnal de alarma ca ceva nu merge.
  Acei oameni nu inteleg pentru ca e greu,da,e greu si nu sunt in stare sa inteleaga.Ai sa spui ca acestia nu conteaza si hai sa construim cu cei ce inteleg.Dar problema e ca cei care aleg zilele astea fac parte din cei ce nu pot intelege…Cei care nu au ales pana acum si s-au nascut asa trebuie sa miste ceva,dar sentimentul de apartenenta la turma ne duce la dezastru.

  Reply
 11. Horia

  Nonrelated, sa nu mergi la vot nu este o decizie, este renuntarea öa decizie, este pasivitate.

  Adrian, daca crezi ca limbajul meu este excesiv, afla ca la unii dintre sustinatorii acestei pasivitati eu le-as da si cate o palma dupa cap. Ma uitam la clipul acela cu bloggeri care isi spuneau parerea despre vot, erau vreo doi fatalai acolo pe care jur ca ii trosneam daca eram fata in fata :))

  Am urmarit campania electorala din America, oamenii aia m-au inspirat pur si simplu, asa se face politica. Dar noi nu avem o astfel de clasa politica acum si e oarecum normal sa nu avem, o clasa politica se cladeste in generatii. Da, in generatii! Oamenii mari, oamenii de caracter sunt rari, la noi foarte rari.

  Cu toate astea trebuie sa mergem inainte cu ei, ce ce avem, chiar daca asta inseamna ca duminica sa alegem nu pe cei mai buni ci pe cei mai putin rai.

  As Teddy said: “Do what you can, with what you have, where you are.” Asta e tot ce va poate cere cineva.

  Reply
 12. Corwin

  Dragi emigranti din lista de comentatori de mai sus (andrei, miruna)… Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg un lucru. Daca v-ati decis ca vreti sa plecati din tara si nimic din ceea ce se intampla aici nu va intereseaza sub nici o forma atunci de ce ne tot anuntati ca plecati din tara? 🙂

  @nonrelated – Imi place cum iti sustii punctul de vedere. Dar este o mica problema cu oamenii “buni” care nu fac nimic. Indirect ajuta “raul” sa castige. Prin neparticipare.

  Poate suna ciudat dar… sunt foarte foarte ofticat ca sunt oameni de calitate care prefera de foarte multe ori sa nu se implice. Pentru ca fiecare absent de acest fel ii ajuta in mod decisiv pe ceilalti.

  E un truism vechi si adevarat (mai ales in cazul de fata) ca raul invinge cand cei buni nu fac nimic…

  Reply
 13. Andrei Bugeac

  Corwin…de ce sa plec din tara?sau de ce sa crezi ca as vrea asta?Total de acord ca oamenii de valoare nu prea vor sa se implice…dar asta nu ar trebui sa iti dea tie ocazia sa ma faci pe mine emigrant.Schimbarea se va produce cand cei multi se trezesc nu cand cei putini care nu fac mare diferenta cantitativ ci doar calitativ decid sa spuna ceva…

  Reply
 14. jez

  http://www.alternativaonline.ca/remember890712.html

  ei nu puteau vota.

  si EI au fost mame, si frati, si copii, si tati, si bunici si surori.

  si nici parintii, si nici bunicii, si nici strabunicii lor nu au putut vota, si nici copiii lor si nici copiii nostri nu ar fi putut vota.

  pe undeva statea scris “Pacat. Pacat pentru sangele varsat.”
  Consider ca intr-adevar, nici un scop nu merita varsarea de sange, oricat de nobil ar parea scopul.

  Dar abia acum pot spune cu adevarat: “Pacat. Pacat de sangele varsat”

  Amar amar.

  Acest post este un indemn. Nici n-as fi comentat daca nu as fi vazut restul comentariilor.

  Ca mucos mi-ar fi fost si rusine sa vorbesc.

  Absentii istoriei acestei tari ar trebui sa-si traiasca istoria in alte parti, bucurandu-se de istoriile create de altii, care nu au luat in deradere sacrificiul suprem facut de stramosii lor, nici idealismul lor si nici iubirea lor pentru neam si pentru generatiile urmatoare.

  Reply
 15. Corwin

  Emigrant este doar un cuvant, nu o jignire (desi unii il simt asa). Si l-am folosit pentru ca userul “andrei” l-a folosit, chiar daca in alta limba 🙂

  Si foarte sincer… Trecutul in general are tendinta sa ramana acolo unde este. Modelat de invingatori, dar tot in urma. Pentru fiecare patru ani irositi o sa avem probleme cu viitorul…

  Reply
 16. aldracu

  drept, da totusi sa lasam stramosii si cat de rau era pe vremuri. de ex. io as prefera sa traiesc in societatea aia si sa si votez, electronic de data asta. si zilnic. asta’i singura schimbare pe care mi’as fi dorit’o, zic acu’, la 19 ani si 3 tari dupe.

  e vorba de pragmatism. incerci sa corectezi problema activ, nu prin depresie.

  modelu’ american care a inspirat pe cativa e de natura holywoodiana: e show pe bani, cu prosti, pt. prosti. da’ d’aia si merge, ca impresie, pen’ca manipuleaza cestii profund umane ca la telenovele. degradarea de fapt, a democratiei la americani s’a petrecut datorita absenteismului si scarbei. doar exasperarea i’a adus inapoi la vot, de’a iesit un caldut ca Obama. io cred ca e cam tarziu, daca nu prea tarziu.

  pt. cei care spun ca “au ales” sa nu voteze: daca am ales sa ma scobesc in nas in loc sa ma duc la vot, nu’nseamna c’am ales in vreun sens care conteaza.

  pt. aia care zic “eh, politica”: bă, sa va intre’n cap, conceptu’ de individ uman (in izolare) n’are sens; noi ne definim prin interactiune, care e politica in natura ei, asa cum pe alt plan, suntem sisteme in flux s’avem intotdeauna nevoie de un loc din care bem apa, si unu in care facem pipi. a’uma, a “alege” prin neprezentare e ca si cum ai alege sa bei apa, da’ sa nu te pişi.

  neprezentarea la vot e ori depresie (din cauze sociale) ori ignoranta a consecintelor propriilor (in)actiuni: inca odata, absenteistii continua sa plateasca taxe, deci continua sa plateasca salariile oricui e ales, deci au ales pe toti care se vor fi ales de catre ceilalti.

  absenteistilor: asa cum voi s’teti “satui de politica”, io is satul de scârba voastra care se alimenteaza singura prin nondiscernere. consecinta absenteismului vostru e acceptarea necritica a ce primiti ca model politic din exterior. d’aia eu am renuntat sa ma mai gandesc serios sa ma mai intorc in tara: atat de multi flecaresc incat e imposibil sa faci ceva. nici unu’ nu’i perfect, ok, atunci corecteaza, intra in conflict. e ca si cum tu ai declara razboiu’ si’i trimiti pe altii sa o ia pe coaja.

  Reply
 17. aldracu

  daca esti convins ca alegerea e goala de sens, atunci nu’ti ramane decat ori sa iesi in strada sa schimbi regimu’ ori sa dispari efectiv dintre ceilalti (care mentin regimu’ prin alegerea lor).

  Reply
 18. Andrei Bugeac

  Acceptarea necritica a ceea ce primim din exterior?Din exterior nu se primeste nici un model se primesc franturi de viata si se ia de obicei ce este mai usor de asimilat si deci mai ineficient.
  A alege sa nu faci ceva (indiferent despre ce e vorba) inseamna ignoranta daca nu te intereseaza consecinta propriei inertii,in momentul cand iti pasa ignoranta se transforma in cel mai rau caz in ezitare,cu totul departe de depresie sau prostie.E bine sa votezi pentru ca platesti oricum taxe???Nu…e bine sa votezi ca sa schimbi ceva in bine,daca acel bine e tot ca si binele dinainte te mai gandesti o data.Eu nu spun ca e bine sau nu sa votezi sau ca eu sau altul va vota sau nu…conceptul de individ si atat nu are sens in societatea de astazi asa cum este ea…nu mai vorbim de cel in izolare…iar cei care cred ca luand o pozitie fara a intelege de ce o faci ajuta la ceva se inseala.Romanii nu au nevoie de modelul american sau de alt model,ei il au pe cel mioritic,plin de proasta crestere si plin de palide imitatii ale unei clase politice pe care nu o vom avea niciodata…

  Reply
 19. aldracu

  Da, acceptarea necritica a ceea ce primim din exterior: rationamente pe baza de GDP, ca PR e o munca si aia, ca trebuie sa’ti vinzi munca pe bani fiat, etc… Folosim (folositi, voi, in Romania) un vocabular de import. Doar flecareala e autentic romaneasca.

  “E bine sa votezi pentru ca platesti oricum taxe???Nu…e bine sa votezi ca sa schimbi ceva in bine,daca acel bine e tot ca si binele dinainte te mai gandesti o data.”
  Stii, Andrei, bine e in comunism: lucrezi cat poti si cat ai chef, primesti cat ai nevoie. Numai ca binele asta nu rezista la confuzia din capu’ omului actual. Deegeaba e bine in principiu pen’ca practic nu sta in picioare fara mentinere permanenta.

  S’atunci macar atat ramane, sa demonstrez ca cei care nu voteaza, continuand sa plateasca taxe, de fapt nu selecteaza, dar voteaza pe toti in bloc, fara discernamant. Adica sa demonstrez ca neprezenta la vot nu e o alegere ci o lipsa de alegere, o acceptare necritica; cata vreme nonvotantu’ continua sa plateasca taxe si nu iese la revolutie sa schimbe sistemu’ de care’i asa de scarbit.

  “conceptul de individ si atat nu are sens in societatea de astazi asa cum este ea”
  e suficient “conceptul de individ si atat nu are sens in societate”; in orice societate, nu intr’una anume.

  Reply
 20. aldracu

  “iar cei care cred ca luand o pozitie fara a intelege de ce o faci ajuta la ceva se inseala”

  e bine sa zici asta, desi, filozofic, ce’nseamna a intelege? nu e nici un compilator sa verifice daca ai inteles sau nu. probabil mai corect e sa zici “sa’ti fie clar de ce iei o pozitie”. si sper c’am demonstrat mai sus ca nonvotantilor nu le e clar de loc de ce au luat o pozitie (abtinerea); daca le’ar fi clar, ar intelege ca, in efect, pozitia lor e exact pe dos: echivalenta cu votatu’ tuturor candidatilor, fara nici o pretentie specifica de la nici unu’.

  ce pretind nonvotantii, ca nu sprijina sistemu’ pen’ca’i corupt, se dovedeste a fi complet fals; consecinta efectiva e ca nonvotantii sunt cei care sprijina sistemu’ asa cum e.

  ce ar trebui sa faca nonvotantii, ca sa se ridice a pretentiile lor verbale, e sa faca revolutie, daca nu sa puna macar optiune “nici unu'” pe buletinu de vot.

  Reply
 21. aldracu

  adi: “acei tineri care nu înţeleg miza unei democraţii liberale” mai grav cu ăia care nu înţeleg miza unei democraţii socialiste, adică ăia care nu înţeleg miza de fapt. ui’ ce zice Andrei: “iar cei care cred ca luand o pozitie fara a intelege de ce o faci ajuta la ceva se inseala”

  “Sunt acei tineri de la marginea istoriei”…marginea istoriei e mult mai mare decat centru’ ei 🙂

  “V-aş dori să trăiţi într-o ţară în care să vă fie jenă nu de politicieni prea bâtrăni, ci de torţionari prea tineri!” aici da, fain zis.

  “Sunt acei tineri care nu văd cantitatea de bine care s-a întamplat societăţii româneşti în intervalul 1989-2008.” “în pofida unei reale creşteri şi evoluţii în ultimii 20 de ani.” dacă tu le vezi, cantitatea aia, binele ăla, şi creşterea aia, fă’ţi pomană şi descrie’le; că uite, unuia ca mine, de’atâta cantitate de bine şi creştere, îi e efectiv imposibil să se întoarcă in Ro, sau să trăiască în USA, pt. că comunismu’ l’a crescut cu standarde umane mai (prea?) înalte.

  “Sunt tineri care se lamentează când sunt puşi să aleagă dintre mai multe rele în timp ce părinţii lor au ales şi încă aleg pentru şansa lor lamentării lor inutile.” Părinţii lor au flecărit ş’au îndurat până peste poate, părinţii lor au fost nişte laşi şi ignoranţi de asemenea. Eu îs din generaţia părinţilor lor.

  “Sunt acei tineri înfundaţi în propria miopie, sunt acei tineri a căror copii vor trăi printre aceiaşi manelişti, vor munci pentru aceeaşi îmbogăţiţi şi se vor lamenta de aceeaşi politicieni.” Acelaşi tip majoritar de tineri d’acu’ 20 ani.

  “Îţi pasă de ceea ce îţi pasă în jurul tău pe termen lung? Îţi pasă de mediul şi comunitatea în mijlocul căreia vei întemeia o familie? Îţi pasă de parcurile în care se vor juca nepoţii tăi?” : înseamnă că eşti comunist, capitalismu’ e fondat exact pe neglijarea întrebărilor astea.

  “Unii şi-au sacrificat viaţa, alţii după ei au votat pentru ca tu să ai spaţiul în care să poţi face afaceri,” jalnic, s’au sacrificat din greşeală: au aruncat apa cu tot cu copil, nu era necesar decât să’şi protejeze insistent drepturile constituţionale. Ne’am proiectat cu jumate de veac înapoi în linie umanistă.

  “Au fost alţii care au votat pentru tine, au fost alţii care au votat să trăieşti într-o lume în care să îţi poţi permite să mergi la snowboard.” Nu ştiu ce înseamnă să mergi la snowboard, da’ nu era nici o interdicţie în legătură cu asta.

  “Au fost alţii care au ales pentru ca lumea în care vei trăi tu să-ţi permită dreptul la libertatea exprimării libere care pentru ei era un lux.” Nu era un lux, era o datorie pe care nu şi’o făceau (vezi constituţia RSR), aşa cum fac nonvotanţii azi.

  În fine, nu din motivele astea tre’să te duci la vot. A te duce la vot e o problemă de igienă, e o atitudine pragmatica a mentinerii propriei definitii de om: speli unde’i murdar, repari pe unde se strica.

  Reply
 22. aldracu

  nonrelated:”Votul inseamna o alegere. Neprezentarea la vot e tot o alegere. De ce nu puteti respecta alegerea noastra?”

  Neprezentarea la vot nu e o selectie dintre candidati, e o non-selectie, adica e alegerea ca (“Eu respect votul vostru si in urmatorii 4 ani voi fi condus de ce alegeti voi duminica, de-o fi bine de-o fi rau.” exact asta faci.) altii sa decida pentru tine. Da, in sensu’ asta, e o alegere, filozofic vorbind.

  “Democratia nu este amenintata de neprezentarea la vot. Asa ca va puteti calma.”

  Eu nu ma pot calma, democratia este amenintata de nereprezentarea la vot. D’aia comunismu’ s’a transformat in ceva fata de care pana si capitalismu’ arata mai bine. Democratia inseamna sa poti controla administratia, cum o poti controla daca’i dai un cec in alb?

  Ce vrei tu, de fapt, e optiunea “nu sunt de acord cu nici un candidat”, care, e drept, inca nu’i pe buletinele de vot. Da’ macar incearca s’o pui acolo.

  Dintre cei care nu se duc la vot, unii nu se duc pen’ca’i doare burta, iar altii nu se duc pen’ca nu’s de acord cu sistemu’. Cum stim unde’i problema daca nu stim cati is unii si cat is altii? Va doare burta sau nu va place sistemu’?

  Reply
 23. aldracu

  Zice earthwalker ca pacat ca pomenesc de comunism c’am sa’i indepartez pe toti cititorii de la votat.

  La care’i zic: “nu vreau sa li se intample si lor ce mi s’a’ntamplat mie, am crescut in comunism fiind convins ca dreptul la educatie gratis e un bun castigat al umanitatii, ca si dreptu’ la servicii sociale gratis, la o locuinta etc., ca toate drepturile astea definesc civilizatia, abia dupa ce’am trecut oceanu’ am descoperit ca mare parte din restu’ lumii n’a ajuns inca acolo: ca de cand te nasti trebuie sa te lupti pt. fiecare din astea; am sarit, in ’89, inapoi, de la principiu la contingenţă”.

  Reply
 24. aldracu

  pt. istetii de azi, sigur ca gratuitatea educatiei si serviciilor sociale nu era gratuitate fizica, era gratuitate politica, de principiu: le platea toata lumea prin taxe pentru ca toata lumea avea nevoie de serviciile astea. Desi erau diferente genetice intre indivizi, unii mai bolnavi ca altii, unii mai prosti ca altii, era recunoscut ca individu’ uman e nedefinit in afara societatii oamenilor. Cumva, termenu’ de socialism era mai potrivit.

  In felu’ asta mintea iti era eliberata sa te concentrezi pe ce poate fi facut mai bine. Da’ tentatiile erau s’atunci, ca s’acuma, cele naturale: lacomia, prostia, ignoranta, pofta de a profita de pe munca altora, facutu’ din vorbe. Mentalitatea comunismului tarziu din Romania, imi dau seama acuma, e mentalitatea corporatiei in capitalism azi.

  Sistemu’ ala s’a dus de rapa pt. ca membrii lui au fost absenteisti, desi criticau la colturi toata ziua, zambeau si veneau “in intampinarea” oricand li se pretindea ceva subuman sau neconstitutional, ca in corporatiile de azi.

  Reply
 25. Pingback: Humanist @ roua.org » Blog Archive » sa te duci la vot

 26. Andrei Bugeac

  @Aldracu:De ce spui ca in comunism lucrezi cat poti si primesti cat ai nevoie?Ca si acuma,primea cat avea nevoie sau mai mult cine trebuia si cine era indreptatit sa primeasca;poti spune ca ceea ce spun eu e flecareala specific romaneasca,problema nu e aici,problema e in greata pe care o simt cand vad turmele astea de oameni din zilele noastre care pentru un sac de cartofi,un pachet de servetele parfumate sau mai stiu eu ce pun o stampila pe un buletin de vot…asta la indicatiile pretioase primite de genul “du-te acolo si pune stampila la pozitia 2 ca asa e bine,ala e om bun o sa fasa numai bine”,el/ea nici macar nu se oboseste sa citeasca pe cine voteaza.Asta e schimbare?Asta e inconstienta si mizerie;in alte timpuri nu aveai voie sa alegi si era groaznic,astazi ai voie sa alegi si o faci din aceeasi inertie care te punea in fiecare dimineata pe drumuri in vremurile de mult apuse,fara sa ai habar cine sunt oamenii aia,ce vor sa faca,ce e ala vot uninominal etc etc.
  Nu am sa pot fi niciodata de acord ca intre a nu face ceva care poate este de datoria ta sa faci si a face acel ceva in mod inconstient e mai buna a doua varianta;nu zic nici ca prima e mai buna.Zic insa ca lumea ar trebui sa deschid ochii si sa se trezeasca.
  Total de acord cu ideea ca daca nu iti place nici un candidat ar trebui sa incerci sa pui tu unul bun acolo,dar din pacate asta nu se poate face inca si probabil nu in urmatorii 15-20 de ani.E atat de clar si cine o sa iasa castigator la alegerile astea precum a fost de fiecare data pana acuma.o stampila nu schimba o perceptie,o atitudine corecta poate,o gandire limpede sigur schimba ceva.Cei care apaludau pe fata altadata si apoi discutau pe la colturi sunt tot acolo,unii au ajuns sus si nu mai e nevoie sa aplaude pot sa scuipe direct in capul celorlalti.
  Mai important decat orice in capitalism ar trebui sa fie libertatea de a gandi nu de a produce;romanii au vazut ca merge si fara prea multa gandire,cultura si pricepere si au zis ca e mai usor asa,iar pentru asta vor mai fi generatii care platesc scump acest cec nu in alb,ci completat cu un nume oarecare,la alegerile prezente,trecute sau viitoare.

  Reply
 27. Paula

  Adrian, imi place la nebunie vocea ta protestara.Lucrurile se vor agrava si mai rau pe viitor.Acei mucosi de care scrii se vor inmulti.Isi doresc din cit mai multa inavutire.Ar fi bine daca ar exista un echilibru intre dorinta de inavutire si informarea responsabila.Dupa cum bine zici, informarea politica nu prea se face.

  Reply
 28. McGogoo

  gresesti. atata timp cate platesc taxele catre stat am acelas drept sa dau suturi in cur clasei politice. ca oricare.
  in legatura cu masa… sper sa plec de la masa asta a “elitelor” din romania unde toti se simt indreoptatiti sa dea sfaturi, sa judece, sa condamne pe altul doar pentru ca are o opinie dieferita de a turmei…
  nu e vina mea ca aia au frecat-o in parlament, guvern etc… 4 ani si m-au facut sa imi fie scarba de ei.
  nu e vina mea ca cei care vor sa ajunga in parlament nu ma pot convinge…
  ma opresc aici.
  si NU. NU VOTEZ. pentru ca nou tip de scrutin este de kkt

  Reply
 29. Fluture

  Imi repugna orice persoana care ma OBLIGA sa face ceva ce AM ALES sa nu fac. Mai ales cu argumente de genul “cantitatea de bine care s-a întamplat societăţii româneşti în intervalul 1989-2008”. Asta ca sa nu iau decat unul din argumentele aproape nule pe care le-ai insirat.

  Crezi ca faci un efort de gandire prea mare ca sa-ti dai seama ca societatea romaneasca nu putea merge decat inspre “mai bine”, dupa ce in ’89 era in groapa. Crezi tu ca asta a fost vointa politica? Termina cu prostiile, te rog. Cred ca ar fi fost si mai mare cantitatea de bine daca am fi stiut, de la inceput, sa-i trimitem la puscarie pe 95% din cei pe care azi ii votam. Pentru ca in acesti 20 ani, au cladit un sistem pe care nici macar voturile noastre nu-l mai poate schimba.

  Si acum te rog sa ma scuzi, ma duc sa-mi sterg mucii.

  Reply
 30. Adrian Ciubotaru Post author

  McGogoo, atâta timp cât îţi plăteşti taxele, eşti deja convins. Iar a plăti taxe, iar apoi a nu te interesa unde se duc ele, e o dovadă de mare-mare pragmatism. E mentalitate de victimă care a fost furată şi apoi se miră că se pregăteşte şi violul:
  “Le-am dat bani, ce mai vor de la mine?”

  Preferabil, dacă vezi că muncitorii care îţi fac lucrarea se mişcă prea încet, este să stai pe capul lor, să-i schimbi sau să te muţi în alt loc unde vei găsi echipe mai bune de muncitori.

  Fluture, să zicem că îţi dai copilul la şcoală şi ai şansa să votezi alături de ceilalţi părinţi de pe ce manuale va învăţa şi copilul tău.
  Ce vei face? Vei dori să participi la acest proces de decizie? Te vei implica? Te va interesa care sunt alternativele?
  Sau vei alege să nu votezi în timp ce părinţii celorlalţi copii se vor interesa, se vor implica şi vor vota?
  Ai alege să NU votezi de pe ce manuale să înveţe copilul tău, pe când ceilalţi părinţi votează?

  Speram că Europa te-a învăţat cel puţin o lecţie simplă: voinţa politică este o trăsătură în care nu ar trebui să se regăseasă doar politicienii, ci şi comunitatea pe care aceştia o reprezintă.

  Reply
 31. Fluture

  1. Exemplul este irelevant. Iti dau voie sa mai incerci unul (la scara apropiata).

  2. Imi cer scuze ca nu ma ridic la nivelul idealurilor tale europene. Bine ca ai invatat tu multe de la Europa si eu am ramas prostul din sat…

  3. Cand vei fi suficient de pregatit incat sa avem o discutie despre sistemele politice (si de vot) REALE din Europa, sa ma anunti. Pana una alta, iar imi curg mucii.

  Reply
 32. dragos c

  Evident, ceea ce ai scris tu este pura retorica. Care ma enerveaza teribil. Aceeasi retorica folosita in campanii electorale.
  Hayek spunea ca votul democratic impiedica venirea despotismelor. In Romania nu cred ca exista pericolul despotismelor. Alternanta la guvernare – garantata de vot – nu garanteaza o imbunatatire calitativa a vietii sociale romanesti. In afara cotei unice de impozitare, nu cunosc respectarea vreunei p[romisiuni electorale.
  Ca va iesi PSD, PNL, PDL, indiferent de votul meu, viata politica nu se va schimba – cu totii si-au dovedit impotenta.
  Poate mucosii care nu voteaza vor putea schimba ceva.

  Reply
 33. Andrei Bugeac

  Adrian…de ce nu vezi tu ca noi nu avem politicieni?Cei ce apar la televizor sunt niste papagali din punct de vedere politic,nu vorbesc aici de alte coordonate social-economice…E groaznic sa stii ca nimic nu se va schimba…repet,sa stii asta…

  Reply
 34. gabi

  Colegu’… nu inteleg de ce folosesti cuvantul “mucosi”. Spune-le amice direct prostime, fraieri sau chiar sclavi ceea ce de fapt sunt.
  Sunt dezinformati? Desigur. Scoala are grija sa te invete tehnologia anilor 1950 si filosofia panzelor doar doar te-o epuiza mental pentru a-ti pierde apetitul pentru modul in care functioneaza mafia… pardon… statul. A scapa de acest gen de mutilare aproape ca e o problema de viata si de moarte. Daca tinerii de astazi nu mai pun botul ca si cei de altadata poate ca stiu ei ceva… Si eu sunt un mucos. Prefer sa imi pun mainile la urechi cand trece pe langa mine pe strada o masina electorala din care se aude “we are the champions”.

  Tu crezi ca daca belesti ochii la talckshowuri si daca citesti ziarele faci politica? Te inseli. Politica inseamna mai mult decat sa decizi cine e inger si cine e diavol intre politicieni. Politica inseamna sa decizi daca cu cutare fonduri faci cutare pod sau cutare strada. Ai decis tu vreodata ceva de genul asta in mod direct? Politica se face altundeva. Nici macar papagalii care candideaza si ingtra in parlament nu sunt decat niste pioni care executa ordinele de partid.

  Votul din “democratia” actuala nu inseamna alegere sau schimbare. Votul inseamna o semnatura de genul celeia pe care o faci la banca cand iei un credit si apoi ti se dubleaza rata pentru ca nu “ai inteles” limbajul artificial incurcat si premeditat inselator al bancii. Votul este o institutie care sa te convinga ca tu esti vinovat pentru ca politicienii te fura ca in codru. Tu i-ai votat; de ce nu te-ai uitat?

  Eu vreau sa votez. Dar nu vreau sa fiu prostit ca votez. Vreau ca votul meu sa conteze cu adevat intr-o dezbatere politica si nu una cancanista. Vreau democratie participativa. Vreau transparenta si nu secrete de stat care corespun la nivel macrosicial cu simptomele nevrotice la nivel individual. Politicienii au obligatia sa invete sa renunte dea inapoi poporului puterea politica luata cu mii de ani in urma si nu sa paraziteze societatea. Daca nu o fac inseamna ca nu isi fac meseria si pentru mine sunt niste infractori. Toti. Sistemul actual este un OTV la nivel general facut sa ascunda afacerile dubioase ale corporatiilor.

  Fireste, tu esti filosof si astepti un post la Universitate acolo unde sa slujesti un sistem muribund. Adica sa produci alti profesori de filosofie care vor fi bagati cu forta in orarul liceelor sa incurce mintile tinerilor care nu pot evita materia asta pentru ca sistemul e in asa facut incat sa nu poti inghiti decat ceea ce ti se serveste. Ai tot interesul sa vezi ca prostii si mucosii vor ramane mucosi.

  Om fi noi mucosi da’ botu’ ni-e curat… Nu-l mai punem…

  Nu cred ca pentru asta au mutit acei oameni in ’89.

  Reply
 35. doru

  tinerii ca tinerii domnule..dar ce te faci cu batrinii posesori de blog cu blazon,care scriu in Dilema(desi nu prea au niciuna)si ma baneaza pe motiv de elipsism si incoerenta desi eu i-am explicat destul de clar ca alaturarea resemnarii mioritice de superioritatea pipei duce la ignoranta si nu la reper civic.Apoi posesorul de pipa(ai ghicit,e paul badescu)s-a iritat tare si farmaceutic atunci cind am intuit exact ca suma neimplicarilor sale coincide cu cea a satisfacerii nevoilor omenesti..de,toti suntem oameni insa un om de calibrul badescului ar trebui sa-si dezveleasca militantismul cert si nu sa asculte chioraitul matelor proprii care ii imprastie aiurea fumurile si il fac sa atirne de penibilul pipei.

  Reply
 36. daniel

  Esti cam rupt de realitate, traiesti in lumea ta plina de “bine”, daca tu crezi in democratie n-ai decat, doar toti suntem liberi sa credem in ce vrem. Dar cu cat patos poti sa-ti exprimi repulsia fata de cei care nu voteaza, asta e ceea ce ma uimeste. Pan la urma liberi suntem, cine esti tu sa ne judeci?

  Reply
 37. Pingback: De ce merg la vot « Blogul Fratilor Miron

 38. jez

  Dragos,

  trebuie sa defilezi cu ce ai.
  Ai 16 piese de sah. Urmaresti ce se intampla si faci miscarea care te avantajeaza. Presupunand ca ai juca pe viata si pe moarte, ideea de a te ridica de la masa este exlcusa, banuiesc, nu? 🙂 Sau tu daca la mijlocul jocului ai vedea ca mai ai doar 2 nebuni si un cal in pozitii neavantajoase ai abandona lupta si te-ai felicita ca nu te amagesti si nu mai poti fi idealist? 🙂

  Reply
 39. Pingback: Nu am scris degeaba: 15% prezenta la vot | McGogoo’s Hell - Blogu' lu' McGogoo

 40. Pingback: Nu cred mă, nu cred ! | Fascination Street

 41. morbo

  bravo, asa zic si eu. si una e sa nu votezi pentru ca, dupa ce te-ai informat, chiar n-ai cu cine si alta e sa nu votezi pentru ca stii doar ca ”toti fura si toti minte”.
  si sa mai aud pe vreunii ca injura pesedeu’ dupa ce n-au fost la vot pe motivul ca toti sunt la fel.

  Reply
 42. koma

  urasti generalizarile, dar ii faci pe toti mucosi. poate si alegerea de a nu vota este tot o alegere, un drept castigat la revolutie. putem sa alegem orice, nu facem decat sa asezam aceleasi caramizi putrede in combinatii diferite, pentru ca rezultatul in noua sa forma sa ne mai ocupe 4 ani descoperindu-i perversiunea.

  Reply
 43. Pingback: top postari pre si post electorale | McGogoo’s Hell - Blogu' lu' McGogoo

 44. Pingback: Despre absenteism, sau de ce ai alege sa nu alegi at graffiti

 45. nonrelated

  Ati votat mah?
  Da? Bravo, acuma imi spuneti si mie ce ati decis voi astia care va bateti cu caramida in piept ca ati votat?
  Imi spuneti pe cine ati decis VOI sa puneti la carma tarii? Stolojan, Tariceanu, Geoana? Ziceti mah, sa aud vocea voastra demonstrata democratic prin vot.
  N-aud nimic? O fi pentru ca VOI NU ATI DECIS NIMIC. Guvernul se face dincolo de votul vostru si de ochii nostri. Ati votat? Si ce? TOT EI DECID!
  Votul vostru e egal cu zero, jocurile ei le fac. Am tot respectul pentru aia care au votat in alb. Daca eram mai aproape de casa votam si eu alb, dar asa m-am scutit de un drum lung.
  Si acum rad de voi astia care ati votat fara sa intelegeti legea si v-ati trezit la redistribuire cu fel de fel de castigatori:))

  Reply
 46. jez

  @nonrelated

  Risk is a concept that denotes the precise probability of specific eventualities. Technically, the notion of risk is independent from the notion of value and, as such, eventualities may have both beneficial and adverse consequences. However, in general usage the convention is to focus only on potential negative impact to some characteristic of value that may arise from a future event.

  Collateral damage is damage that is unintended or incidental to the intended outcome.

  The less you bet the more you lose when you win 😉

  Reply
 47. Copila blonda

  ohooo, uite ca abia acum descopar si eu acest post al tau.
  Subscriu la tot ce a zis dl Fluture.

  Esti prea naiv pentru varsta ta, Adi. Iar daca tu zici ca tara noastra a luat-o spre mai bine dupa ’89, eu zic ca a luat-o spre mai putin rau. Stii de ce? Fiindca se putea de o suta de ori mai bine. Dar noi ca natie, pe fata suntem o curva si pe la spate, fideli. Lu’ tata Stalin &co.
  Politica nu fac, tocmai pentru a evita povestile de genul astora si a nu distorsiona imagini despre oameni isteti.

  Si ca sa te enervez pana la ultima picatura, personal, mi-as fi dorit (oricat de atemporal suna asta) o Transilvanie independenta. Am fi fost o mica Elvetie.
  Eah,cum m-am descurcat? 😉

  p.s. Initial, m-am intristat cand am vazut in ce context ai pus link catre postul meu. Dupa ce am citit tot ce ai scris, mi-a trecut 😀 Precis ai fost tu la vot si ai ales pe cel mai stefan dintre aia mari. Iar acum esti in toiul prosperitatii. Ceea ce nu ma poate decat bucura 😉

  Reply
 48. Adrian Ciubotaru Post author

  Nu mă enervezi acum, mi-a fost suficient atunci când îţi citisem aberaţia (vezi etimologia) de articol.
  Dacă gândul “putea fi de o mie de ori mai bine”, nu te duce la o implicare mai mare, degeaba îl ai.

  Daca a fost mai puţin rău fără implicarea multora, gândeşte-te cât de bine, ar fi cu implicare.

  E frumos gândul unei Transilvanii independente, mi-aş dori să nu rămână doar o fantasmă pe care o arunci comentând pe un blog.

  Că tot ai adus aminte de vârstă, aş putea zice că, dacă la cei 20 de ani ai tăi, eşti atât de realistă şi vezi atât de clar că lucrurile sunt de căcat, nu pot să deplâng să că te-ai adaptat atât de bine să trăieşti într-o imensă budă.

  Eh, tineret care s-a născut deja bătrân de atâta înţelepciune:)

  Reply
 49. Pingback: Cei pe care nu-i bagi în seamă, chiar votează! at Adrian Ciubotaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *