Generatia imperfecta

0 Flares 0 Flares ×

  Cred ca ne gestionam mai bine imperfectiunile decat stramosii nostri. Daca cei de dinainte incercau sa se autodepaseasca, sa devina mai buni topindu-se intr-o esenta umana idealizata, noi ne-am dat seama ca nu suntem sfinti, asceti si fiinte perfecte si incercam sa scoatem cat mai mult din ceea ce suntem deja. Avem sansa de devenim generatia ce va vizita cel mai rar cabinetele de psihoterapie. Suntem fiinte egoiste, si ce!? Egoismul e legitim. Suntem fiinte frustrate, si ce? Frustrarile contureaza farmecul imperfectiunii noastre. Suntem fiinte vulnerabile, si ce? Vulnerabilitatea este forta noastra umana. Suntem fiintele cele mai expuse, si ce? Aceasta este curajul nostru. Suntem generatia cea mai putin secretoasa cu imperfectiunile si greselile proprii.
  Unul din cele mai accentuate criterii ale puterii este lipsa sentimentului de culpabilitate. Putem fi lenesi, porci, egoisti, perversi, putem dormi mult, putem bea mult si mai stiu eu ce… fara sa ne simtim vinovati, fara sa ne fie rusine. Lipsa rusinii reprezinta forta, nici un razboi (cultural sau de orice fel) nu s-a purtat in numele rusinii. Rusinea este lipsa onoarei.
  Acum ne simtim oameni si fiind a(nti)sociali (omul este un animal social), si fiind irationali. Secretul consta in a gasi o justificare spirituala a oricarui gest ce-l facem. Canibalismul este legitim pentru ca are in spate o traditie culturala ce-l fundamenteaza. Orice gest poate fi salvat daca este fundamentat cultural. Daca gasesc o latura culturala a violului, pot viola orice femeie fara sa ma simt vinovat. Ma preocupa mult aceasta chestiune a culpabilitatii pentru ca mi se pare ca depaseste sfera psihologiei si se ridica pana la un nivel metafizic. De mult ori cenzura transcendentala (limita pe care o simtim ca divinul o pune in calea umanului) este filtrata prin culpabilitate.
  Ah, intrerup aceasta meditatie din cauza unul telefon ce ma cheama la o bere, am plecat, hai pa!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

16 thoughts on “Generatia imperfecta

  1. johnny

    Si cand citesc eu,citesc frustrare sexuala si lipsa unei iubite reale…(poti sa te uiti urat la ecran,nu-mi pasa 🙂 )

    Reply
  2. pietrele care raman

    daca gasesti o latura culturala a violului – fa-o. sunt convinsa ca victima va gasi o latura culturala a faptului de a-ti fi taiat pula

    Reply
  3. rintintin

    “Ma preocupa mult aceasta chestiune a culpabilitatii pentru ca mi se pare ca depaseste sfera psihologiei si se ridica pana la un nivel metafizic”.
    Te preocupa pentru ca te simti culpabil si cuplabilizabil. Restul sunt bla-bla-uri, in dorinta de a parea ceea ce nu esti.
    Get a shrink!

    Reply
  4. m

    mai ce prostii spui… 🙂 iarta-ma… cum, mai, sa fie rusinea o lipsa de onoare? :)) am vazut eu ceva tendinte para-naziste la tine, caderea in adoratia filmelor in care idiotii se bat cu pumnii prin subsoluri ca sa transmita nu stiu ce chestie social-solipsista, individualismul de dreapta gen Stirner etc., dar chiar asa o prostioara sa trantesti? pai rusinea e singura, ultima speranta a umanului. ma refer la aidos-ul grecilor, rusinea inteleasa ca rusinare (in fata unei autoritati legitime a celuilalt, care stie mai mult, sau e mai experimentat etc.), si fara ea e bine sa trecem in supra-umanitate, ca o sa murim toti in chinuri sub sabiutile dragilor islamisti 🙂 pai numai in ata asta, a rusinii, se mai tine lumea, Sunhunter. numai in ea mai sta, in ea e fundata si etica normativa, si legea. nu insist, ca e ridicol.

    Reply
  5. sunhunter Post author

    alex, chiar asa este:)
    johnny, n-ar trebui sa pierzi timpul citind pe toti frustratii, in traducere libera pentru tine: n-ar trebui sa mai citesti nimic, ai scapat de acest chin
    pietrele, raspunsul tau e strict de nivel psihologic, n-are ecou in universul acestei discutii
    rintintin, cred ca Vacanta Mare face recrutari…
    m, un citat de dictionar: Shame is a psychological condition and a form of religious, political, judicial, and social control consisting of ideas, emotional states, physiological states and a set of behaviors, induced by the consciousness or awareness of dishonor, disgrace, or condemnation.
    Ramane sa te mai gandesti…
    Cat despre ultima speranta a umanului, ea este puterea mintii de a conferi sens experientelor traite (au zis-o altii mai mari). Restul… ce mai zici tu pe acolo e o balacareala de nedescris, etica normativa nu este nici pe departe fundamentata de rusine, ce seminarist ametit te-a invatat lucrul asta?

    Reply
  6. m

    seminaristul e un nene schopenhauer (mai sunt alti neni care au zis ca fundamentul moralei e mila… si alti asemenea neni si fundamente de care nu mai pomenesc, ca mi-e jena, sunt la bibliografie obligatorie, anul I – sau, ma rog, erau)
    nu mai da definitii de dictionar de psihologie si behaviorism, treci pe filo si uita-te la un dictionar elin
    aia cu ‘puterea mintii de a cconferi sens’… zau, nu vreau s-o calific, dar mai citeste-o o data, cred ca ai simtul umorului… oricum, suna bine, asa… ca l;a concursurile de frumusete, stii tu:saving the world and shit:) trebuie sa stai pe ceva tare ca sa salvazi ce se mai poate din lumea asta, Sunhunter
    ‘balacareala’ nu inseamna ‘amestec’, cum poate ai fi tentat sa crezi, ci cearta, potop de insulte aruncate cuiva etc.
    e totusi interesant ce spui despre generatia asta: e limpede altceva, cu totul altceva. cred ca e vorba de o ruptura fara precedent cu tot ce-a fost; discutie lunga.

    Reply
  7. sunhunter Post author

    draga m, avansezi din gogomanie in gogomanie. Morala sta in rusine sau in mila? decide-te, te rog. Zici de Schopenhauer si de alti neni si alte fundamente de parca ai avea 10 asi de trefla in maneca, decite-te, te rog. Daca bibliografia obligatorie de anul I iti marcheaza intr-atat de haotic viziunile asupra moralei, eu iti mai spun inca o data: decide-te, te rog.
    definitii de dictionar arunc doar cand vad ca interlocutorul nu stapaneste proprietatea termenilor; stiu ca inseamna balacareala si regret ca subtilitatea aferenta n-ai inteles-o.

    Reply
  8. m

    e atat de uluitor ce-mi raspunzi, incat nu pot gasi decat o explicatie… bahica (simpatica, altfel), altfel ar trebui sa spun, fara superioritate, ba chiar zambind – pal, you have issues
    cum sa ‘stapanesc proprietatea’ termenilor? of, hai ca te las, tu esti din ala care trebuie dus inapoi in clasa a patra, cunosc dion pacate genul
    cu bine si scuza-ma, te las cu mititeii

    Reply
  9. Midori Yuzu

    Io-ti dau dreptate. De cand am renuntat la a ma mai simti vinovata pentru tot ceea ce ma face imperfecta (therefore, human) ma simt cu mult mai “puternica”. Adevarul e ca n-am ajuns inca sa controlez/rezolv pe deplin toate aspectele care nu-mi convin, dar vorba aia, there’s work in progress:)

    Reply
  10. sunhunter Post author

    tony, cultura si circ, nu-i asa?:) Uite ce se intampla daca replic frumos si detaliat tuturor comentatorilor…
    m, drum bun
    johnny, daca n-ai primit nimic diferit fata de ce te asteptai, n-ai invatat nimic. cat despre femeie, sunt in covalescenta emotionala, te rog cruta-ma:)

    Reply
  11. mihai

    in proprortie de 99% ideile astea nu iti apartin lucru cu care dealtfel te-ai cam obisnuit si lucru cu care trebuie sa fii de acord. Ideologia asa spune ca ideile nu pot apartine cuiva in mod special, ele sunt un bun comun. Dar tot ideologia te invata sa fii patron de paradigma si sa impui taxele pe orice mizerie care se vinde/se citeste:)
    Din astea doua principii ale ideologiei pe care, cu draga inima o reprezinti, rezulta ca cel care difuzeaza astfel de texte este o cutie de rezonanta, o cutie – ce-i drept, nu doar galagioasa, ci galagioasa cumva melodic. Plata se face, nu-i bai, dar….

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *