Ganduri de ispita

0 Flares 0 Flares ×

Cand scriu acest text sunt 22 de ore de cand nu am mai fumat, e recordul ultimilor 7 ani de fumat intensiv.
La cateva ore dupa ultima tigara am inceput sa vad cat de multe reflexe erau destinate fumatului, cat de multe evenimente cotidiene erau asociate fumatului (pauza intre clienti – tigara, se incarca o macheta – tigara, ies de la munca – fumat, asteptat in statie – fumat, coborat din tramvai – tigara, ajung in camera, pornesc calculatorul si-mi aprind o tigara etc.

Aseara am ajuns acasa si mi-am luat o bere. Imi era pofta de una, insa automat am asociat-o cu o tigara. M-am gandit sa cer o tigara colegului de apartament, doar una! atat, oricum e lights, insa am rezistat. Incep sa scriu un text, nevoia de tigara apare din nou. Azi dimineata cafea la munca, iar tigara, urc la birou, tigara. Au trecut orele si-a fost totusi bine.

Nu eram constient de aceste ritualuri si nu credeam ca erau atat de bine incastrate in ritmul meu de vreme ce acum simt ca este greu fara sa le urmez. La intervale scurte imi vin tot felul de “ganduri de ispita”: hai inca o tigara, n-are rost sa te lasi, incearca sa te lasi treptat, cumpara-ti un pachet astazi, inspiratia ta depinde de fumat, spune-le tuturor ca ai putut sa te lasi de fumat, insa n-ai vrut, esti facut pentru fumat.
E greu sa fac o distinctie intre dependenta chimica de nicotina si lupta mea proprie cu aceste gandurile de ispita. Dezvolt scenarii in care ma voi fi reapucat de fumat in viitor, ma gandesc sa ma apuc de sala si tot asa.

A fost bine pana acum o ora cand m-am gandit sa ma apuc de scris despre experienta asta a lasatului de fumat. Cum am reinceput sa ma gandesc la fumat, cum mi-a fost mai greu. Astfel, n-o sa mai scriu despre acest lucru pentru a nu-l contura si mai mult in gandurile mele, pentru a nu-i acorda o mai mare existenta decat o are deja.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

6 thoughts on “Ganduri de ispita

 1. Tony

  Dam, este greu si cred ca te voi urma, de ce nu chiar de azi, e o problema ce ma macina de mult(moama ce influenta ai asupra mea) 🙂 , ritualurile astea trebuie sa isi gaseasca pe altcineva.

  Reply
 2. Raspopitul

  Daca altii se lasa de heroina fara ajutor (detox) si tu abia acum realizezi ce greu e sa te lasi de fumat,inseamna ca esti un om slab.E un drum lung si cred ca esti abia la inceput.Vorba aia “cel mai usor lucru este sa te lasi de fumat,io m-am lasat de o mie de ori”.Succes!

  Reply
 3. oedip

  Felicitări man… sper să reuşeşti… nu de alta dar rămân mai multe ţigări pentru mine… hihihi… glumesc!
  Numa bine!

  Reply
 4. ada

  he he he, io am un an vecine de cand nu fumez, si inca am aceleasi framantari, inca mai visez ca trag cu sete din tigara, cand sunt la calculator inca mai pipai instinctiv dupa pachet.

  Reply
 5. aMara

  am fumat 1 an jumatate incontinuu.am renuntat la fumat pt ca si`a pierdut statutul de refugiu si pt ca a fuma insemna sa ies mereu cu colegii in pauze, iar eu nu mai aveam dispozitia de a fi printre oameni.asa ca am zis nu.2-3 zile mi`a fost greu, dar de fiecare aveam constiinta ca e interzis( ca vulpea cu strugurii), asa ca incepeam sa ma gandesc la altceva.se poate.cu un pic de vointa.

  Reply
 6. laura

  citeste cartea IN SFARSIT NEFUMATOR de Allan Care ……….o gasesti pe google in format pdf……..o sa te ajute ENORM…….DE FAPT N-O SA-TI MAI TREBUIASCA SA FUMEZI!!!!!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *