Frica de succes sau sabotarea de sine

0 Flares 0 Flares ×

Nu trebuie să asculți mult timp un om de succes (un scriitor, un actor, un antreprenor sau chiar un politician) pentru a ajunge la unul dintre numitorii comuni ai succesului: sacrificiile făcute pentru carieră, pentru împlinirea propriului vis. Un alt punct comun al acestor povești de succes este că sacrificiile ajung să fie scăldate de o lumină caldă atunci când se vorbește despre satisfacțiile obținute, despre mulțumirea de a fi rămas fidel sieși și pasiunea de a munci pentru împlinirea propriilor idealuri.

Nu este o noutate că succesul își are prețul său care necesită a fi plătit prin multe sacrificii, prin multe compromisuri (nu neapărat dezonorante) și multă muncă. Deși toți dorim să fim oameni de succes, nu toți suntem dispuși să plătim prețul care ni se cere.

Deși toți dorim notorietate și recunoaștere, observăm că acestea nu apar peste noapte, observăm că există un preț pentru a le avea și un altul pentru a le păstra. Deși toți ne dorim succesul, suntem destui aceia cărora ne este teamă de reușite.

De ce se întâmplă acest lucru paradoxal? Nu am un răspuns, însă pot să observ cum oamenii își sabotează propriile eforturi, își pun piedică singuri și caută deseori să ajungă dezamăgiți.

Succesul prespune o ieșire din zona noastră de confort, aduce cu sine așteptări mai mari din partea celorlalți și întotdeauna trebuie să fie confirmat în mod repetat. Un fotbalist de succes (sau un scriitor de succes) este un bun jucător pentru că și-a verificat valoarea în nenumărate meciuri, în mod repetat. One-hit wonder conține mult noroc și destul talent, dar nu presupune nici mari sacrificii și nici nu aduce cu sine mari recunoașteri.

În orice direcție am privi, succesul înseamnă muncă (I’m a big fan of your work), înseamnă efort susținut pe o bună perioadă de timp. Majoritatea țintește către partea glamour a succesului, celebritatea, uitând totuși că este mai comod să stai pe canapea decât în lumina reflectoarelor. Faima nu este o certificare a succesului, însă devine dezirabilă pentru beneficiile imediate și de multe ori imaginate. Nu de puține ori, faima devine o piedică, iar dacă unii își petrec jumătate din viață pentru a fi recunoscuți pe stradă, ajung într-un final să își petreacă cealaltă jumătate pentru a nu fi recunoscuți (purtând ochelari de soare).

Uneori ne este teamă ca lucrurile să iasă bine parcă pentru a ne îmbogăți și mai mult repertoriul lamentărilor, pentru a ne plânge și mai mult (mulți observă că atunci când se plâng se găsesc destui care să-i consoleze) și pentru a ne odihni în justificări comode (eșecul meu este vina celorlalți).

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

9 thoughts on “Frica de succes sau sabotarea de sine

 1. Pingback: Happylinks - Concediaza-ti seful!

 2. Pingback: Microblogging: 23 martie 2011 | Eu sunt nebun sau ceilalti ?

 3. Vlad

  Foarte bine zis. Dar poate unii sunt mai mult speriati de povestile de insucces care cred ca sunt mai puternice deoarece le confirma temerile si incertitudinile.

  Reply
 4. Pingback: Breviar | Soacra .eu

 5. Amelie

  Nu cred ca toti ne dorim succesul, nu cautam sa avem succes cu orice pret, unii dintre noi ne multumim cu o viata linistita si frumoasa. La ce bun sa faci sacrificii, renuntand de cele mai multe ori la timpul petrecut cu prietenii si familia? Cred ca cei care cauta succesul atat de inversunat nu vor fi niciodata pe deplin fericiti.
  Sabotarea de sine vine tocmai din faptul ca alergi o viata intreaga sa ai succes pentru ca la final sa-ti dai seama ca de fapt nu te implineste.
  Succesul este sa nu ai regrete.

  Reply
 6. Pingback: Aceeasi Marie, cu alta palarie | Career Advisor

 7. Mekone

  Un scriitor sau un actor pe bune, adica un artist adevarat, nu va vorbi niciodata despre sacrificii care duc la succes. Un artist adevarat nu urmareste succesul niciodata. A, facaturile care se pretind artisti … aici e alta discutie.
  Chestia cu succesul si nototietatea se refera la antreprenorii, poiliticienii si altii ca ei care au ca scop in viata … cariera! A avea ca scop cariera mi se pare tare trist …

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *