Fragmente din Jurnal

0 Flares 0 Flares ×

Eram cat pe ce sa incep astfel: De-a lungul vietii mele…,insa m-am oprit la timp. Inainte de-a cadea in penibil sau inainte de-a urca in penibil. N-as putea spune ca nu mi-e frica de penibil, insa extrem de putine lucruri de care sunt in stare le-as putea considera penibile. Pentru ca uneori, daca nu-ti pasa de anumite repere, poti spune ca nu te-ai ratacit.


De multi ori in interactiunea cu ceilalti, faptul c-am studiat filozofia, faptul ca sunt inca patruns de ea, a stranit reactii ciudate.
Aceasta era fraza cu care doream sa incep paragraful anterior. Filozofia, prin imaginea creata de toti zapacitii ce-au studiat-o si toti incultii care au interactionat cu zapacitii anteriori, este asociata cu o preocupare inutila, adolescentina, opusa materialismului inerent vietii moderne, o activitate de-a despica firul in patru dintr-o continua criza de plictis. In genere, este vazuta opusa activitatii asupra careia se apleaca cu meditatia. Daca filozofezi despre sex, se poate presupune ca nu-l practici, daca pui sub semnul intrebarii diferite traditii si obiceiuri, poti fi vazut drept inadaptat, un orfan de propria comunitate. Pe scurt, un marginal.
Intre timp, devenind mai sigur pe propria ciudatenie, a fi marginal a inceput sa mi se para un titlu de glorie. Ciudatenia proprie a devenit legitima, iar marginalitatea a devenit centrul prin care izvoraste un gen de creativitate ce n-ar fi putut dobandita altfel.

California Dreamin’ (endless), dincolo de toate laudele cuvenite, mi s-a parut a ascunde cateva inadvertente culturale. Doar un exemplu, fiica sefului de gara n-a parut deloc credibila ca nestiutoare de limba engleza intr-o tara, intr-o epoca in care toti stiu cel putin how do you do, my name is etc.

Azi am golit camera de 7-8 doze goale si 9-10 PET-uri, cutii de inghetata, ambalaje de guma si ciocolata. Ma gandeam ca de cele mai multe ori masculinitatea este asociata cu o contra, cu ceva contrar unui bun simt, unei igiene, unei etichete, unei moderatii. A ragai, a manca mult, a nu te barbieri, a fi lipsit de eleganta intr-o conversatie etc., toate aceste sunt apanajul unei registru masculin. Activitati, obiceiuri opuse unor ezitari feminine, unor nehotarari, unor I don’t-know-what-I-want scenario. Nu poti fi instabil in gestul de-a fi porc.

Cea mai aiurea intrebare pe care o aud destul de des (apropos de filozofie) este ce sens are lumea, viata? Voi scrie candva de ce mi se pare o intrebare/problema pusa gresit din start. Nu e deloc parsifalica, desi uneori in adolescenta te poate predispune unori preocupari mai “spirituale”.

-Am avut doar prieteni cu bani si-am stat in medii in care conta enorm ce fel de masina ai, cu ce haine de imbraci si in ce club iesi sambata seara. Am cunoscut doar fete ce umblau cu tipi cu bani si-am ajuns sa cred ca doar genul asta de fete exista, imi spune cineva acum cateva zile.
E o fraza, o problema ce-o ridicam des in discutiile noastre. Cand n-am chef sa-l ascult sau sa-l lamuresc, ii trantesc un Stii bine ca doar sufletul conteaza, si izbucnim amundoi in ras.

Azi, la cateva secunde dupa sex, ma suna un coleg de munca sa ma intrebe:
– Adi, cum se numeste programul ala cu care transformi orice fisiere intr-un pdf?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

9 thoughts on “Fragmente din Jurnal

 1. jez

  mi-aduci aminte de cartea lui cezar petrescu in care eminescu e intrebat ce vrea sa se faca si acesta raspunde: poet.
  si mai mi-aduc aminte si de cel mai iubit dintre pamanteni si regimul “preaiubit” unde nu erai prea bine vazut daca erai “filozof”.

  filozofia, poezia, “poeti”, “filosofi” …
  chestii abstracte, “usoare”

  totul devine interesant insa atunci cand un tip/om “tehnic” e pasionat de lucrurile de mai sus….atunci el este mai mult decat interesant si ingrozitor de “sexy”.

  einstein filosof- e mai mult decat genial, nu? un bomb technician care canta la 3 instrumente si scrie poezii e de-a dreptul sexy, nu? ceva gen ” uite, domne, ca nu e chiar idiot – stie sa faca si ceva de ordin tehnic”. sau “e foarte interesant omu, scrie poezii in timpul liber”.

  cred ca pana la urma cu stilul asta de a pune etichete o sa murim de gat, pana cand o sa invatam sa fim cu toti mai altfel, sa nu mai facem bancuri cu “injineri”, “politzai”, “pomperi”, “pintori” si/sau …”filozofi” 😀

  Reply
 2. cakeinmyear

  Adi,fiind profa in anul 2002 la o scoala din centrul Bucurestiului unde copii care studiau engleza de 6 ani nu stiau sa scrie “Hello” ma face sa cred ca totusi e posibil ca o fata de la tara in 1996 sa nu stie boaba de inglish.

  In rest numa de bine, te citesc ca intotdeauna cu mare placere 🙂

  Reply
 3. Adrian Ciubotaru Post author

  faina ideea cu “sexy”; ma gandesc ca pasiunea mea pentru fotbal (pe care-l joc bine) poate parea “sexy”:)

  cake, fata e in ultimul an de liceu, probabil s-a uitat la 90210, seriale americane si are cont de hi5 etc. Imposibil sa nu fi stiut o boaba de engleza!:)

  Adela, desigur!

  Reply
 4. Adrian Ciubotaru Post author

  madalina, actiunea filmului e in ’99 in timpul bombardamentului american asupra Serbiei… Poate nu se stie de net atat de accentuat, insa se urmareau serialele americane:)

  Reply
 5. jez

  tinand cont de faptul ca eu intelegeam aproape perfect bulgara dupa ani de “studiu” la televizor…da, ar fi cam greu de crezut ca engleza nu o prinzi cumva dupa ureche, chiar si in ultimul sat din romania. totusi, trebuie sa recunosc ca desi rusa o vorbeam chiar cu accent, mi-era aproape imposibil sa vorbesc in bulgara… cel putin nu mai mult de 4-5 cuvinte…

  pe de alta parte mama imi povestea cum toata suburbia calarasilor se aduna la un singur televizor prin anii ’60 sa se uite la Sfantul, asa ca….spiching inglis iz cuait izi for sam ;-p macar de-o injuratura, doua, acolo, sa nu iti arda obrazu de rusine ca nu stii nici boaba

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *