Eliade si varza con carne

0 Flares 0 Flares ×

  Citesc de doua saptamani in fiecare seara din Jurnalul portughez al lui Eliade. Am scapat de obiceiul de a adormi cu un film pe calculator si-am reluat obiceiul de adormi citind. Nu pot adormi decat facand ceva. Nu pot sa ma pun in pat, sa inchid ochii si gata.
  Nu pot sa nu recunosc ca Eliade ma fascineaza in continuare. De ce oare?
 

  “Nu stiu unde am citit ca ceea ce face geniul este atentia la geniu. Un Leonardo este genial pentru ca este atent la geniul lui. Tragedia mea consta tocmai in faptul ca nu sunt atent la geniul meu.”
Fii atent si supraliciteaza-te.

  “Spre deosebite de atatia, nu cred ca “civilizatia” anihileaza, cu necesitate, omul. Daca omul modern e mai putin sanatos, e degenerat, nevropat, dezradacinat etc. nu se datoreste faptul ca exista intr-o societate industriala, ca traieste in metropole, ca are radio, cinematograf etc. – ci pur si simplu faptului ca omul n-a izbutit sa se adapteze noului mediu cosmic pe care i l-au creat propriile sale descoperiri si mijloace de productie. Este inca un decalaj intre mediul modern si om.”
Apropo de o discutie cu Selma, vai, ma nevrozeaza existenta telefonului mobil!

  “Si, acum, ce-am ajuns? Preocupat daca am sau nu succes la femei, daca sunt sau nu un “barbat remarcabil”, preocupat de tineretea si vigoarea mea. Discutiile cu prietenii mei romani sunt de un nivel jalnic – si ma silesc sa fiu agreabil, ca orice alt baiat destept.”
Asa este!

Geniul depinde de o pronuntata coordonata morala, insa morala oamenilor mari nu e tot una cu bunul simt cunoscut in mod curent. Daca Geothe (producand un anacronism) s-ar fi inscris in Crucea Rosie, n-ar mai fi fost Goethe. Inteligenta coincide in mare parte cu etica, insa marea provocare nu este sa fii moral cu cei din jurul tau, ci cu tine insuti. Este usor sa zambesti, sa fii politicos, sa dai o mana de ajutor. Este mult mai greu sa nu fii nedrept cu tine insuti. Nu-mi place cand scriu asemenea fraze cu un aer mustind de intelepciunea celor 26 de ani ai mei. Daca as mai da si sfaturi sapientiale, as semana cu Andrei Rosca si ar fi groaznic.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *