Credeţi în basme?

1 Flares 1 Flares ×

La o ediţie a Cenaclului Recitiri am adus spre lectură un basm din colecţia lui Petre Ispirescu pe care vă invit să-l citiţi aici: Ciobănaşul cel viteaz (.pdf). Luaţi-vă o pauză de un sfert de oră şi citiţi un basm, este o poveste de viaţă care va lucra în suflet chiar şi după ce-aţi închis cartea.

Eram curios de reacţiile celorlalţi pentru că se presupune că nimeni nu mai citeşte basme în ziua de azi şi, chiar dacă le mai frunzăreşte din când în când, nimeni  nu mai crede în basme.

LU - Party - 2009 (138)

Foto: ?

Personal, ador basmele din mai multe motive:
– se termină cu bine abia după ce eroul a trecut nişte probe iniţiatice, abia după ce-a rezolvat nişte conflicte, abia după ce a luptat şi-a muncit.
– eroul, deşi e viteaz şi inteligent, are nevoie de tovarăşi de drum şi de prieteni care îl ajută.
– povestea este una arhetipală şi actuală în care se poate recunoaşte oricine, indiferent de tradiţia culturală din care face parte.
– eroul unui basm nu-i un sfânt. Uneori e crud, alteori e neiertător, însă întotdeauna rămâne fidel sieşi.
– pentru că orice basm are o latură terapeutică
– pentru că ilustrează coerenţa lumii în care trăim. Binele este răsplătit, răul este pedepsit într-un fel sau altul, într-o lume sau alta.

Tu citeşti basme şi poveşti? Crezi în ele? Ai încercat să le aplici?

O poveste personală: Cum mă simt mai tânăr decât mulţi născuţi în urma mea

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 Flares ×

8 thoughts on “Credeţi în basme?

 1. Pingback: Tweets that mention Credeţi în basme? | Adrian Ciubotaru -- Topsy.com

 2. newdada

  A fost odata ca nicodata, caci daca n-ar fi nu s-ar povesti, nu in vremea #lecturiurbane, ci in urma cu mii de ani, cand se potcoveau puricii la picioare … cu cate oca? am uitat!

  Da, recunosc fapta si nu o regret: imi plac basmele si imi plac cei mici care si cred in ele; au imaginatie si au nealterata puterea de a visa.

  Sarbatori fericite, domnule. Sa nu mai arunci cu telefoane in pereti! 🙂 si aplauze tie si lui Dan Dumitrescu pentru proiectul #lecturiurbane – dupa mine, a fost cea mai reusita si cea mai educativa actiune de anul acesta, facuta cu ajutorul bloggerilor.
  Deci, se poate! 🙂

  Reply
 3. Pingback: Credeţi în basme? | e-Opinii.ro | doar opinii... atât! | by George Fedorovici

 4. Misaki

  Eu am invatat sa citesc alaturi de bunicul meu. Prima carte pe care am putut sa o silabisesc a fost una de basme. In acest caz, este adevarat: prima carte nu se uita niciodata ^_^ Basmele si povestile sunt nemuritoare 😛

  Reply
 5. ina

  Ador basmele…şi îmi place să cred în ele (şi nu numai basme…ci şi fiinţe pe care adulţii le etichetează drept fantastice)

  azi îmi amintesc de zilele când eram mică, iar mama ne punea (pe mine şi frăţiorul meu) să dormim după-amiaza
  în plus, sunt o oază de vise…şi ce e mai frumos decât să descoperi visele în spaţiul realităţii?

  Reply
 6. ioana

  Stiu ca nu este locul pentru un astfel de mesaj dar va spun sincer ca incerc toate metodele care imi vin in minte pentru a da o mana de ajutor unui bebelus de doar 6 luni. S-a nascut prematur si din cauza ca a stat pre mult timp la incubator s-a ales cu o dezlipire de retina la ambii ochisori. A ajuns la o operatie in Germania si cu recuperarea de rigoare va reusi sa vada cu acest ochi (cel putin asa sustin specialistii de acolo) si ne-au dat sperante si pentru cel de-al doilea ochisor. Doar ca pentru prima operatie familia lui Sebastian a cheltuit 10.000 de euro si chiar le este imposibil sa stranga acum suma de 15.000 de euro care este necesara pentru operatia la cel de-al doilea ochisor! Daca dumneavoastra sau vreun cititor al blogului considerati ca puteti da o mana de ajutor va rog din toata inima sa nu ezitati sa o faceti! Va las datele de contact ale bunicii copilului!
  Fam. Caval: 0726/391299 galati

  Reply
 7. Pingback: Credeţi în basme ? (2) « Alex Ciotir

 8. Augustin

  Cred ca e ataat de complicat sa redevina basmul inteligibul… De ce? PEntru ca exista o criza a constiintei contemporane 😀 zic ce va nou? nu!

  Sa poti citi un basm se cere sa mai stii cat de cat cine esti, sa te intereseze ceva, pentru ca basmele nu sunt pt chill out, apropo de frontispiciul 🙂 blogului tau, ci te invata ceva intotdeauna, ceva ce nu poti folosi rapid si eficient, ceva ce folosesti atat de profund incat nici nu mai stii cand folosesti…

  Eu nu mai citesc basme, citesc texte argumentativ 🙁 … si mi- am tras si blog.. pana acum te citeam in tacere, acum o sa devin guraliv.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *