“Conform unor studii” este expresia magică a ultimilor ani. Prin aceste cuvinte, ultimele descoperiri ale ştiinţei se varsă către noi, profanii. Studiile sunt veriga lipsă între cunoaşterea iniţiatică şi popularizarea către marele public. Studiile sunt echilibrul care reglează asimetria de informaţie între experţi şi diletanţi.
Zilele trecute am făcut un mic experiment pe câteva reţele sociale (facebook şi twitter) şi am rulat câteva studii, iar feed-back-ul primit a fost destul de interesant.
Ce este de reţinut? Unele studii au fost inventate, altele sunt banale, altele sunt contra-intuitive, unele sunt reale, altele sunt luate din Freakonomics, iar altele sunt pur şi simplu wishful thinking. Dincolo de acestea, deşi majoritatea ştiau că sunt studii inventate, am observat tendinţa de-a crede acele informaţii, acele studii care ne confirmă pre-judecăţile şi stereotipurile.
Nu căutăm acea cunoaştere care să ne scoată din zona de confort.
Conform unor studii, interviurile pentru angajare sunt încercări nereuşite de-a extrage informaţie relevantă despre o persoană.
Conform unor studii, 95% dintre femei declară că scenariile mentale ale barbatilor gen “dacă-mi va da o palmă” sunt total nerealiste.
Conform unor studii, 75% dintre domnişoarele care călătoresc zilnic cu metroul doresc să fie abordate.
Conform unor studii, tindem să credem acele idei care nu ne obligă să ne schimbăm comportamentul.
Conform unor studii, 15% dintre reply-urile primite de la persoane de sex opus au o conotatie erotică. (majoritatea au spus în acest caz că procentul este mult mai mare).
Conform unor studii, femeiele preferă in mod accentuat barbatii cu avatare alb-negru.
Conform unor studii, particula “conform unor studii” tinde să dea un parfum de credibilitate tuturor inepţiilor enunţate dupa.
Conform unui studiu, cei născuţi în orase sub 30.000 de locuitori îşi dezvoltă mai armonios personalitatea decât cei crescuţi în oraşe mari.
Conform unor studii, 92% dintre bărbaţi nu îşii exagerează în public aptitudinile erotice.
Conform unui studiu, femeile sunt atrase în mod iremediabil de bărbaţii care citesc cel putin o carte pe săptămână.
Conform unui studiu intens documentat, femeile sunt atrase mai mult de bărbaţii care poartă şosete negre decât cei cu şosete albe.
Conform unui studiu, sânii unei femei nu contribuie decât în mică măsură la sex appeal-ul ei.
Conform unor studii, o moldoveancă folosind retele sociale îşi găseşte cu 1,8 ori mai mulţi parteneri decât o femeie născută în altă parte. (vezi reacţii)
Conform unor studii, o brunetă cu studii superioare are la fel de multe şanse de a-şi găsi un partener pe net ca o blondă cu studii medii.
Conform unor studii, minţim mai des în zilele înnorate decat în cele însorite.
#Conformunorstudii, nu căutăm acea cunoaştere care să ne scoată din zona de confort: http://www.adrianciubotaru.ro/conform-un…
@adrianciubotaru şi totuşi există atâţia care au căutat cunoaştere şi mai departe…
@dororai ai dreptate, poate ar trebui sa nuantez putin:)
Conform unui studiu, feedback is fifty.
Şi uite sşs a spărut pseudo-ştiinţa care va înlocui religiile tradiţionale!
Conform unor studii, am ajuns la concluzia ca studiile astea sunt IRELVANTE si INUTILE. Daca ar fi sa traim dupa studiile astea, 50% din populatie ar putea, la fel de bine, sa renunte de bunovoie sa mai traiasca, sa se aseze cu fundul pe bordura si sa crape… sincer…
“Conform unor studii” face apel la argumentul autoritatii, ceea ce ridica, implicit, nivelul de credibilitate al mesajului.
La fel cum, daca vrei sa rogi pe cineva ceva, trebuie doar sa adaugi “pentru ca” la un moment dat si iti cresc sansele sa fii ajutat cu circa 30%.
Understanding how brain works has its advantages. 😉
B, corect, e implicat şi argumentul autorităţii, însă Dan Lee mai sus a observat un lucru simptomatic: ştiinţa preia din atributele pe care înainte le avea religia: ştiinţa poate salva şi poate oferi soluţii de mântuire.
Pana la un anumit punct, de acord. Insa pentru mantuire e nevoie de doza minima de misticism pe care stiinta nu o poate da. Pentru ca in mentalul colectiv enigma este rezolvata de calcul.
apelul la autoritatea impersonală a științei are o eficiență de 14% în susținerea unui argument – se arată într-un studiu efectuat de cercetătorii Universității Francis Bacon din Minesotta. Același grup de cercetători a remarcat efectul pervers în sensul cel mai sociologic al cuvîntului în cazul textelor autoreferențiale, care deși irită grupurile țintă, le creează totuși un vag (18%) sentiment de confort intelectual (de genul #domne, am prins faza, dar na #).
Unii mai au o metoda interesanta de a cita sursa in felul urmator: “un autor spune” :))
Multe studii sunt de la inceput fara un rezultat concludent si sigur
Dar eu ele un scop pana la urma ….
Pingback: Viaţa este calendarul unor stări de spirit | Adrian Ciubotaru
Pingback: Duminica-i o stare de spirit | Adrian Ciubotaru