Circ, circ, dar să ştim şi noi!

0 Flares 0 Flares ×

Un jurnalist nu are voie (moral şi profesional) să îndemne publicul să nu se prezinte la vot. Este prostească acest gen de atitudine care instigă la ireponsabilitate o populaţie ce încă se străduieşte să devină electorat. Sau cetăţeni.

Citisem articolul şi am trecut cu vederea atitudinea editorialistului şi probabil nu mi-aş fi amintit de miza reală a alegerilor, dacă nu aş fi citit la Sorin Tudor articolele Dezinformatorii de opinie şi, de mare angajament, Despre imbecili şi imbecilitate.

Există un anumit tip de dezamăgire nesănătoasă faţă de politicieni. Dezamăgirea apare când aşteptările sunt prea mari, sunt prost direcţionate sau sunt înşelate, iar dincolo de toate acestea, un vot dezamăgit sau scărbit este unul periculos.

Într-adevăr, nu poţi face educatie civică cu o lună înainte de alegeri şi nu poţi încuraja orbeşte prezenţa la vot, însă trebuie să te străduieşti să discerni nişte oferte electorale, nişte programe politice şi, la urma urmei, nişte simpatii sau încrederi.

Unul din imperfectiunile sistemului democratic este că, o dată instalat într-o funcţie printr-un vot general, alesul nu poate fi taxat în derapajele sale de-a lungul mandatului de acelaşi simplu cetăţean care l-a ales. Decât după patru ani. Decât prin vot.

Timp de patru ani nu poţi controla un primar sau un consilier local pentru că deja ţi-ai delegat încrederea alegându-l. Modul cum acesta îşi gestionează funcţia depinde de sprijinul politic (iar nu cetăţenesc) de care se bucură şi de bunul lui simţ.

Mijloacele de coerciţie asupra unui ales, o dată acesta votat, sunt minime pentru că în mijloacele legitime de presiune publicul nu se implică. Acest lucru este cu atât mai valabil în teritoriu unde în majoritatea cazurilor presa locală este cumparată sau lipseşte cu desăvârşire, unde interesul cetăţeanului este şi mai scăzut.

O populaţie scârbită, cu aşteptări joase cu privire la politicieni, este mai impresionabilă decât o societate civilă atentă şi implicată in procesul electoral.
Dacă tot eşti dezamăgit, astfaltarea propriei străzi în prag de alegeri ţi se va părea un lucru mai bun decât nimic.
Dacă tot nu te interesează, îi vei lasa pe ceilalţi să decidă pentru tine şi, după ştim cu toţii, ceilalţi nu-ţi vor binele în aceeaşi măsură în care ţi-l doreşti tu însuţi.

Să spui că toţi fură şi toţi mint este lipsit de fundament de vreme ce te aduce într-un blocaj de alegere. Dacă toti politicienii sunt ticăloşi, atunci nu votez pe nimeni. Cineva totuşi va vota, cineva totuşi va câştiga alegerile, iar tu îţi vei continua inerţial viaţa în cadrul aceleaşi comunităţi care a ales pentru tine cum s-a priceput.

Nu-mi place amarul pe care tinerii din jurul meu, unii dintre ei foarte inteligenţi, îl afişează cu privire la un mecanism democratic – votul şi cu privire la o componentă necesară a sistemului – politicienii.
Ştiu că global există o curbă descendentă referitoare la prezenţa la vot, însă cred că suntem o democraţie prea tânără pentru a ne permite luxul scârbirii şi al indiferenţei.

Atâta vreme cât numărul românilor care au votat la Dansez pentru tine este comparabil cu numărul celor care se vor prezenta la vot, atâta vreme cât un brad artificial scoate mai multă lume în stradă într-o zi decât orice marş sau iniţiativă de bun simţ, sunt curios câţi români asteaptă mai degrabă Campionatul European de Fotbal decât alegerile locale în luna iunie.

Merită a fi citite ultimele articole ale lui Adrian Cristea.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

10 thoughts on “Circ, circ, dar să ştim şi noi!

  1. candid

    Extrem de motivant articolul tau.

    Ieri am iesit la o bere cu prietenii si discutam in contradictoriu de ce sa mergem la vot si din alea, si mi-am dat seama ca suntem blazati, chiar si noi, care ne consideram “treji”…

    Stiu ca suna lemnoasa chestia cu compromisul, dar pana la urma asta facem, alegem raul mai mic!

    Poate ca e indicat sa bagi un sprit inainte 🙂

    Reply
  2. Adrian Cristea

    @Filozofie: Multam de mentionare, sa stii ca iti preiau articolul pe blogul campaniei.
    @candid: tie si prietenilor tai le astept parerea. Pro sau contra actului votarii, e parerea voastra. Dar exprimati-v-o!!!!

    Reply
  3. Pingback: Hai la vot

  4. Pingback: Anatomia animalului politic ÅŸi a prăzii sale « Dan Dumitrescu

  5. jez

    e chiar pacat ca nu ne implicam.
    pentru politicieni este oarecum un joc cu miza foarte mare, iar pentru noi ar trebui sa fie cam la fel, numai ca nu prea realizam ca pionul ala amarat care sare din patratica in patratica si merge ca boul inainte poate ajuta la castigarea unei partide prin simpla sa pozitionare (simpla exprimare a punctului de vedere). daca nu intelegem asta e foarte trist.
    romanul are 6 din 49 in sange, face pariuri sportive sau de alta natura (face oare cineva bani din alegeri?:) ), joaca poker la jocuri mecanice, joaca sah in parc, este intuitiv si stie sa jongleze cu probabilitatile si totusi refuza sa voteze. refuza sa fie atent la joc.
    trebuie sa stii sa iti joci si cartile proaste, asta e, trebuie sa urmaresti jocul, trebuie sa stii sa transformi o slabiciune intr-un avantaj, trebuie sa stii sa minimizezi riscurile.
    in ciuda blazarii noastre generale, A VOTA este, pentru mine cel putin, a win-win game. Si sunt sigura ca si politicienii isi rezolva problemele, tot prin strategii care sa le asigure, daca nu succesul suprem, macar succese “colaterale”.
    nu ai nimic de pierdut daca votezi. ai foarte mult de pierdut daca nu o faci. alegem ce credem noi ca e mai bun, nu alegem dintre doua rele. intotdeauna e loc de mai rau si intotdeauna de mai bine. deci intotdeauna putem alege mai bine. indiferent ce inseamna asta pentru fiecare. (pacat ca in scoli invatam tot felul de prostii, mai putin despre estimarea Bayes si alte lucruri care sa ne ajute cu adevarat, fie si numai in luarea unei decizii importante)

    Reply
  6. Pingback: Campania HAI LA VOT! | iLL's mentaL

  7. Pingback: 5 MOTIVE PENTRU CARE MERG LA VOT | alinfarcas.ro || pamflezistul

  8. Pingback: Dumitrescu Dan » Blog Archive » Anatomia animalului politic ÅŸi a prăzii sale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *