Cel mai bun detector al unui bun român este curajul acestuia de a admira pe alții

0 Flares 0 Flares ×

5468537417_c29227475c_b
Avem o alergie atât de mare la lingușeală încât nimeni nu mai îndrăznește să-și manifeste admirația de teamă să nu fie taxat.

Când trecutul poartă mai multe înfrângeri decât victorii, relaxarea se estompează şi apare agresivitatea pe care o observăm cu toții în jurul nostru. La televizor, în presă, în privirile oamenilor de pe stradă sau din metrou. E o tensiune în aer încât uneori cel mai mic gest poate electrocuta orice situație.

Moștenirea unui trecut înfrânt este valabilă atât pentru o națiune, cât și în cazul fiecăruia dintre noi. Oamenii sunt agresivi atunci când nu au motive de mândrie pentru trecutul propriu, atunci când se zbat pentru un prezent decent și atunci când viitorul nu oferă prea multe perspective.

Românii sunt agresivi pentru că au fost taxati atunci când au coborât garda și pentru că multe situații se rezolvă în urma unei atitudini mai dure. “Până nu intri în ei, nu obții nimic”, “Trebuie să te enervezi ca să fii băgat în seamă”, “Trebuie să țipi ca să se rezolve ceva” sunt doar exemple.

Când ai impresia că toți se calcă în picioare, nu-ți rămâne decât să iei inițiativa și să calci tu primul în picioare pe ceilalți.
Când ai puține motive de mândrie, te simți foarte ușor călcat în picioare și devii alergic la orice urmă de relaxare, încredere și admirație.

În mijlocul aceste amprente stilistice, a admira este o atitudine moale care denotă slăbiciune și este imediat ridiculizată. Doar naivii admiră, cei realiști știu că în spatele oricăruia sunt interese egoiste și fiecare urmărește ceva. De la neîncredere la agresivitate nu este decât un pas pe care majoritatea românilor nu ezită să îl facă.

Când te simți înfrânt, nu ai nici forța și nici motivele pentru a admira.
Când te simți înfrânt, devii suspicios și confunzi ușor admirația cu lingușeala.

Totuși, admirația este asociată succesului în ambele sensuri. Ea creează și întreține succesul. În plus, admirăm oameni de succes și observăm că oamenii de succes sunt cei care au curajul să își riște primii admirația.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

3 thoughts on “Cel mai bun detector al unui bun român este curajul acestuia de a admira pe alții

 1. Em

  Corect. Din pacate, de multe ori chiar functioneaza treaba cu “pana nu tipi” etc.

  In alta ordine de idei, revista Esquire prezinta intodeauna oameni, romani contemporani de admirat.

  Reply
 2. Jacqueline

  Romanului ii este usor sa admire… dar de departe. Daca cineva este prezentat ca un model de admirat, atunci model de admirat este. Dar ar face bine sa ramana intre cele patru laturi ale televizorului pentru ca in viata reala este cel putin… jenant sa-i spui cuiva ca il admiri.

  Nu este o tara a riscurilor prin exprimarea sentimentelor. Si da, linguseala este prezenta peste tot. Pana intr-atat incat si oamenii care merita se tem sa fie admirati.

  Iar apoi mai exista un factor anti-admiratie: romanii au avut de infruntat atata timp un cult al personalitatii incat acum tind sa nu mai creada in nimic.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *