Câteva lecții și povești din lumea animală

0 Flares 0 Flares ×

O broască care își cară puiul în spate urcând 10 metri într-un copac. Acolo sus, între frunze, s-a format o gaură de apă unde mama își descarcă mormolocul. Face drumul aceasta de câteva ori ducând în spate pe fiecare din puii săi.
Acolo sus, copii stau în apă și sunt feriți de pericole, dar trebuie hrăniți odată la câteva zile. Mama își reia urcușul pentru a depune câteva ouă nefertilizate pe care cel mici le mânâncă.

Este una dintre cele mai dedicate mame din lumea animală, și-a păzit în permanență ouăle înainte de eclozare, iar când aceștia cresc mari își părăsesc fără reținere mama, urmându-și ciclul vieții.

O gorilă are grijă de cei doi pui săi. Nu pare un tată tocmai grijuliu, mânancă un fruct, mai aruncă o privire copiilor care se chinuie unul pe altul, frățește, iar apoi se întinde la somn. La un moment dat, în junglă se aude un urlet. Un alt mascul, un rival, își anunță prezența. Tatăl se ridică și răspunde la rândul lui cu un strigăt fioros urmat de o bătaie în piept care își transmite mesajul în jur. Rivalul mai strigă încă o dată, tatăl ripostează și mai fioros și apoi se face liniște. Această bătălie a câștigat-o. Nu o fi el un tată plin de tact, dar sarcina cea mai importantă (protejarea celor mici) și-o achită din plin. It’s actually a pretty good dad.

În nordul Japoniei, trăiește o specie de maimuțe care se luptă cu supraviețuirea de-a lungul celor mai grele ierni. Deși au blana groasă, simt frigul și se protejează cum pot. Se adună în copaci și puii se fac ciorchine în jurul mamelor.
Unele maimuțe sunt mai norocoase și au găsit un izvor de apă termală. Apa e numai bună (38 de grade), iar mamele stau până la gât ținându-și copiii în brațe. Sunt alte maimuțe care încearcă să intre în apă, dar sunt imediat alungate.

Izvorul aparține unei familii care își apără proprietatea cu încăpățânarea. Privilegiul de a se adăposti în apa caldă este rezervat familiei regale, o întreagă dinastie care își protejează generațiile viitoare.


Pentru un pui de elefant, primele zile după naștere nu sunt tocmai cele mai ușoare. Nici n-a făcut ochi și trebuie să se alăture familiei într-un marș istovitor în căutare de apă. Fără apă, mama nu poate produce suficient lapte pentru a-l alăpta.

În drumul prin mlaștină, cel mic rămâne înțepenit afundându-se în noroi. Mama încearcă de câteva ori să-l scoată, dar nu reușește decât să-l afunde și mai tare. Salvarea puiului vine de la bunica sa care vede situația, își dă fiica la o parte și reușește să-și scoată nepotul din noroi. Uneori a fi un părinte bun e un lucru care vine în mod firesc (ca în cazul gorilei), iar în alte cazuri se învață de la cei mai bătrâni.

Sunt 10 milioane de furnici și trăiesc într-un oraș subteran în mijlocul unei pășuni. De dimineața până seara muncesc de zor tâind iarbă și frunze pe care le cară în spate până în subterane. Nu se hrănesc cu iarbă, dar în mijlocul mușuroiului crește o ciupercă “vegetariană”. Practic, furnicile hrănesc ciuperca ca apoi să mânănce din ea.

Pare ingenios până afli că ciuperca produce atât de mult dioxid de carbon încât otrăvește aerul dinăuntru. Furnicile au găsit și în această situație o rezolvare: au construit niște guri de ventilație pentru a menține aerul curat. În acest mușuroi, găsești  fermieri, arhitecți și ingineri care lucrează împreună.

E vultur, dar – spre deosebire ceilalți colegi vulturi care adoră carnea – și-a găsit propria nișă . Se hrănește doar cu oase, mai precis, cu… măduva oaselor. Pentru a ajunge la ea, a venit cu o rezolvare banală: aruncă osul din zbor, acesta se izbește de stânci, se crapă și abia apoi vulturul nostru se poate bucura de prânz.

Cei mai tineri trebuie învață cu greu această tehnică căci oasele nu se sparg oricum. Îl aruncă o dată, apoi a doua oară, apoi a treia oară, apoi a patra oara, apoi a șaptea oară, înțelegeți, este o lecție cruntă despre perseverență. Ca și în cazul acestei maimuțe din filmuleț sau, vorba unui comentator, this monkey has more work ethic than me…

Exemplele de mai sus sunt luate din documentarul One Life (2011) unul dintre cele mai fascinante filme văzute în ultima perioadă.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

5 thoughts on “Câteva lecții și povești din lumea animală

  1. Gheo

    Spectacolul fascinant al vietii. Vazusem o emisiune despre diferentele dintre noi, oamenii si maimute. S-a constatat, printre altele, ca doua maimute erau prea egoiste ca sa se ajute reciproc pentru a ajunge la recompensa din testul respectiv, hrana. No brain, no gain.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *