Capitalismul de cumetrie și vârful unui iceberg

0 Flares 0 Flares ×

Cei din stradă care aveau pancarde cu “Jos capitalismul” se refereau – am încrederea – la un tip de capitalism fără de care nu poate fi înțeleasă istoria recentă a României. Este ceea ce americanii numesc crony capitalism.

Crony capitalism is a term describing an economy in which success in business depends on close relationships between business people and government officials. It may be exhibited by favoritism in the distribution of legal permits, government grants, special tax breaks, or other forms of dirigisme. (wikipedia)

Este un mod de a face business în țările unde elitele politice sunt corupte și unde statul de drept este o expresie fără acoperire. Traducerea aproximativă este capitalism de cumetrie și presupune cam tot ce se întâmplă în spatele ușilor închise dincolo de jocul de teatru pe care politicienii ni-l oferă zilnic: spăgi, contracte dubioase, licitații trucate, împrumuturi externe condiționate, o mafie trans-partinică, legi schimbate și cumpărate.

rosiamontana

foto: Cătălin Georgescu

Cred că Roșia Montană este doar un vârf de iceberg. Este una dintre țepele cele mai vizibile (probabil latura ecologistă a proiectului a ajutat aici) și nu constituie o excepție. Sistemul e suficient de putred pentru o cere o renegociere a contractului social dintre români și… România lor, a celorlalți.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

5 thoughts on “Capitalismul de cumetrie și vârful unui iceberg

  1. Adrian Ciubotaru Post author

    aș privi cu rezervă aceste știri
    Ce legătură au cu articolul? Ar trebui să infirme sau să întârească?:)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *