Când ai pariat ultima dată pe tine însuţi?

0 Flares 0 Flares ×


Un om nu începe să existe decât atunci când începe să parieze pe el însuși. Abia atunci capătă contur, abia atunci își iese din propria umbră, abia atunci este mai mult decât moștenirea genetică și decât influențele mediului său. Dincolo de acest schelet al moștenirilor și influențelor, tot ceea ce suntem este rezultatul propriilor noastre alegeri.

Vine o vreme când familia în care ai crescut nu mai constituie o explicație pentru situația ta actuală. Vine o vreme când complexele și frustrările se opresc la pragul de unde începe propria responsabilitate.

Pe drumul către propriile idealuri, pariez în fiecare moment ceea ce sunt pe ceea ce pot deveni. Mă întreb adeseori dacă am reușit să scot maximum din cutare situație, dacă am omis sau nu oportunități care mi s-au oferit, dacă am știu să descifrez corect sanșele de care m-am izbit și, din ce în ce mai accentuat, metafora pariului îmi vine în minte. E o proiecție, e un risc, este un joc de șanse, o aglomerare de sensuri moștenite sau inventate.

La jocul de whist, sunt oameni care joacă la 0 majoritatea mânilor. Este un pariu sigur și prudent, însă pe termen lung se dovedește o strategie păguboasă. A juca la sigur înseamnă lipsa de curaj de a forța faptele și împrejurările, înseamnă lipsa de creativitate de a scoate din puțin puțin mai mult. Când mă uit în jur la oamenii pe care îi admir, observ că aceștia nu au avut mai multe șanse decât restul, însă au reușit să scoată cel mai mult din cărțile primite.

Observ că marile destine aparțin acelor oameni care au luat cele mai riscante decizii. Să fiu înțeles, orice decizie este riscantă pentru că nu deții niciodată toate informațiile necesare pentru a face un pas sigur și rațional. În acel vid de date și certitudine, apare acel leap of faith despre care am vorbit.

Scriu aceste rânduri în mijlocul unor decizii pe care le iau în ciuda faptului că nu dețin cunosc toate variabilele, toate avantajele și dezavantajele. Doar cu ideea că, într-un fel sau altul, nicio îndrăzneală nu rămâne nerăsplătită.

Zilele trecute, un prieten în vizită era dezamăgit de multe lucruri din jurul lui, de mulți oameni din țara asta. Dez-amăgirea este bună atunci când constituie doar prima etapă, iar nu o fundătură. Eu îmi păstrez acel optimism rural pe care îl întâlneam în vacanțele de la țară. După ce eram întâmpinat pe drum cu de-al cui ești?, următoare întrebare era – de mult ori – unde te duci?.

Trăim în țara în care toți știm de-ai cui suntem și de unde venim (de aici reproșuri și atitudini inchizitoriale), însă am uitat să ne întrebăm unde ne ducem și cum anume dorim să pariem pe viitorul nostru.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

14 thoughts on “Când ai pariat ultima dată pe tine însuţi?

 1. Jacqueline

  In order to take a leap of faith you need something to set you on. Fiecare dintre noi are nevoie de un eveniment, de un om, de o descifrare a unui situatii care sa-l impinga in directia dorita.

  Being versus becoming.

  Mi-a placut mult!

  Reply
 2. Andra

  super. asigura-te ca nu vei afla niciodata ce s-ar fi putut intampla cu alternativele refuzate si gata: ai ales cea mai buna varianta 😀

  Reply
 3. Pingback: Strategie « mEcontent

 4. cd

  Uh, frumos articol.

  Nu stiu sa joc whist insa daca vrei te invit la o bere la un prieten care joaca poker ca sa traiasca si care iti va spune ca cei mai multi bani i-a pierdut pe fler.

  Statistic la 1000 de maini jucate Juvete-Zece va pierde (nu stiu daca sunt cartile corecte, dar you got the point) oricat de norocos te simti.

  Tot acelasi amic m-a invatat ca atunci cand mai ai putine fise(bani) singura
  strategie valabila este ALL in.Adica pui tot pe masa la fiecare mana.

  Reply
 5. Rudolph Aspirant

  1. Ce te faci daca nu esti gambler din fire (adica daca NU ITI PLACE SA PARIEZI) ?

  2. asta voiam sa o comentez pe “The Chronicle”, dar vad ca nu prea imi mai apar comenatriile pe acolo dupa moderare, asa ca o zic, copy-paste, aici: “Eu doar va rog ceva, D-le Ciubotaru Adrian: va rog sa nu confundati cautarea dvs. de Optimism presupus “invingator”, (optimismul fiind, dupa parerea nu numai a mea, o trasatura de caracter in mare parte innascuta, de altfel), cu ACTIUNEA DECISA IN MOD DELIBERATIV de a accelera (pe care mentionati,[NB: in prezentarea din “The Chronicle”], ca va place sa o faceti cand sunteti in vreo cumpana.)”

  3. Mai voiam sa zic ceva si despre persoanele care isi acopera mana cu guar cand rad, dar nu am salvat ce am vrut sa comentez pe “The Chronicle”, asa ca nu am cum sa dau copy-paste, si mi-e lene sa rescriu chestia aia despre spaime posibil atavice si reflexe bulbare; oricum nu e decat de interes restrans, in nici un caz pt. “inspiratii” de Noam Chomski (din toti filozofii lumii, TOCMAI PE ASTA VI L-ATI GASIT ?!…tsk, tsk, tsk…). Insa, deoarece nu este interzis sa iti alegi filozoful care iti place mai ales daca se intampla sa fii si filozof profesionist de meserie, mie nu-mi ramane decat sa va anunt ca aveti ocazia sa il audiati chiar pe Dl. Noam Chomsky in persoana, alaturi de posibilul Philip G. Zimbardo, cel cu Stanford Prison Experiment, in Septembrie A.C. la Oslo, (capitala Regatului Norvegiei), cu ocazia acestei conferinte:

  http://www.psykologforeningen.no/Kurs-og-utdanning/Kongresser-konferanser-seminarer/Kurs/Psykologikongressen-2011

  Va dau link si la pagina respectiva data prin google translate:

  http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=ro&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=no&tl=ro&u=http%3A%2F%2Fwww.psykologforeningen.no%2FKurs-og-utdanning%2FKongresser-konferanser-seminarer%2FKurs%2FPsykologikongressen-2011&act=url

  4. Eu URASC FILOZOFIA in general din motive practice si cat se poate de realiste (am remarcat eu ca in general multi tineri carora le place sa petreaca mult timp citind sau gandind despre filozofie, mai ales daca mai consuma si cannabis sau alte droguri ilicite in acest timp o sfarsesc cam rau ca prognostic…dar nu am cum sa desfiintez tocmai eu filozofia ca disciplina de studiu, si nici nu cred ca ar fi etic din partea mea sa propun asa ceva, chiar daca as deveni dictator universal, ceea ce nu am ambitia sa imi doresc inca). Daca m-ar pune cineva la zid sau m-ar plasa intre o gramada de mancare si o gramada de apa, fortandu-ma astfel sa imi scriu explicit preferintele, o sa zic Aristotel > Platon, Utilitarism Hedonistic > Hedonism Utilitaristic, si poate…desi e cam greu, aici, datorita TITLULUI genial al lucrarii NECITITE de mine, “On Bullshit”, a celui de-al DOILEA, Felix Frankfurter > Harry Gordon Frankfurt, plus, re. politica, toti aia pe care ii cheama Marx > toti aia pe care ii cheama Engels, exclus psihopatii, si anarhistii, (anarhisti, care mie, fata de psihopati, mi se par ca sunt ca un fel de borderlines fata de antisociali… daca e sa te iei dupa intrebarile alea de logica care testeaza similaritati gasibile in testele tip SAT, GMAT, poate si LSAT, cine naiba le mai stie si pe toate astea?, etc. ).

  NOROC CA NU MA PRESEAZA NIMENI SA MA PRONUNT DESPRE CHESTIILE ASTEA LA MINE PE BLOG, asa ca le-am gasit loc mai potrivit pe blogul dvcs., un absolvent cu studii formale de Filozofie, just in case imi pierd eu memoria sau imi schimb parerea sub tortura, sa fie undeva scris si ce gandeam eu la un moment dat, asa in jurul anului 2011, d.Ch., sau Era Noastra, dupa preferinte, ca sa fiu si eu all inclusive si politically correct asa cum trebuie sa fim cu totii, cand suntem de serviciu la bloguri straine cu care nu avem nici in clin nici in maneca.

  Reply
 6. Rudolph Aspirant

  P.S. Nu e VINA dvs. ca s-a intamplat sa-mi picati in cale azi, e PUR HAZARD, va asigur…de lult cautam eu un absolvent de filozofie sa ii trantesc in cap chestiile astea reziduale ale mele care efectiv nu aveam unde sa le plasez. Daca ar fi acceptat The Chrnicle sa imi publice comentariile, va asigur, mult mai elegante si mai concise, direct sub cele 2 articole ale dvs., nu mai veneam aici cu laturile astea.

  ASTA e, ai blog personal si ii mai si anunti adresa intr-un jurnal cultural complex, gen “The Chronicle”, te supui si la vicisitudinile lui, nu mai vorbesc de asocierile reale (nu figurative sau psihodinamice) neglijente ale acelei publicatii culturale relativ complexe cum e “The Chronicle”.

  P.P.S. INCA O DATA, re. moderare, NU E CAZUL SA VA REPLIATI IN MOD PARANOIC, ca maj. blogerilor self-promoteri de limba romana de pe Net. Nu ma cunoasteti, nu va cunosc, nu mai revin pe aici. Am fost doar de serviciu la modul de Securitate Generala. Acum urmeaza anuntul meu tipic de net general de Public Health:

  1. SAY NO TO ILLICIT DRUGS ! (inclusiv khat & cannabis, nu mai vORBESC de ecstasy sau etnobotanice; medicamente psihotrope prescrise si parafate AUTENTIC VERIFICABIL de medici LICENTIATI CU DREPT DE PRACTICA VALABIL VERIFICABIL pe RETETE libere sau compensate, albe sau albastre, in Norvegia, nu sunt considerate “droguri ilicite, orice v-ar spune Scientologii sau Thomas Szas ! Acestia NU FAC PARTE DIN structurile CIA sau FBI, sunt ALTII. Ce e cu CIA sau cu FBI-ul o sa va explice ori POLITISTUL COMUNITAR DE SERVICIU, ori MEDICUL PSIHIATRU de garda daca aveti incredere in el.)

  2. ALWAYS WEAR PROTECTION ! (inclusiv vestele de kevlar, condoamele, castile tari la biciclisti si motociclisti, si centura de siguranta in autovehicule de transport cu roti cauciucate si scaune, minus autobuze si autocare, MAXI-TAXI-urile/microbuzele ar trebui sa le introduca, daca nu le au inca !)

  3. IT IS FORBIDDEN/FORBUDT/INTERDIT/INTERZIS to commit suicide. Daca aveti ganduri sa va faceti rau dvs. insiva SUNATI IMEDIAT la 112, daca va aflati in Europa, pana la granita cu fostul URSS, sau la 911, pe teritoriul Nord-American, (SUA + Canada), pt. alte teritorii: anuntati de urgenta POLITIA pe numarul de urgenta valabil local; daca nu aveti incredere in Politie si/sau considerati ca traiti intr-un stat represiv, sunati nr. de urgenta de la POMPIERI. VA PROMIT EI LA TOTI CA POLITIA SI POMPIERII AU INDATORIRE DE SERVICIU SA AJUTE LUMEA SA TRAIASCA, si o vor face chiar daca sunt mai obositi si/sau nu au chef sa o faca, ca SUNT OBLIGATI sa o faca. Plus ca majoriotatea o fac din placere, ca lor lea- placut sa se joace cu masinute cand rau mici ca si dvs. si le-a mai placut sa se joace si dea- cowboy-ii si indienii sau de-a hotii si vardistii tot ca si dvs., deci o sa va fie prieteni si o sa va inteleaga. IMPORTANT E SA AVETI INCREDERE IN EI. POLITIA SI POMPIERII DIN ROMANIA SECOLULUI NOSTRU, care este Secolul 21, NU AU VOIE SA BRUTALIZEZE OAMENI SI sunt experti in TEHNICI SPECIALE de alungare a TUTUROR DEMONILOR POSIBILI CARE credeti ca va urmaresc, sau care chiar va urmaresc.

  =======================

  Multumeasc/Thank you/Takk/Merci (cu sedila) lui Adrian Ciubotaru, absolvent filozofie Universitate Iasi (sper Alexandru Ioan Cuza, est. 1860 de catre Printul cu acelasi nume http://en.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Ioan_Cuza), pentru ca a lasat sa apara acest mesaj de Sanatate Publica destinat surferilor globali de pe Net si in limba romana pe un blog de limba romana.

  (Daca nu il lasa sa apara, il pic si pe el la testul de PSBA, si desi nu ii pasa p[rae mult, impresia mea este ca el a fost un elev/student constiincios la vremea lui si nu o sa-i prea placa sa pice vre-un test !)

  Reply
 7. cd

  @rudolph 1. Ce te faci daca nu esti gambler din fire (adica daca NU ITI PLACE SA PARIEZI) ?

  Aici raspunsul l-a dat Gica Hagi de-a dreptul delicios: “Daca ti-e frica de lup, nu intra in padure”.

  Reply
 8. Rudolph Aspirant

  @cd: Nu cred ca ati inteles intrebarea (re. raspunsul dvs, cat si citatul din Hagi, care se referea la CU TOTUL ALTCEVA cand a zis chestia aia). Vad ca raspunsul dvs. confirma regula comunicarilor on-line, care sunt ca terapia de tip psihanalitic, (care se desfasoara cu un zid alb, de fapt, in fata, de cele mai multe ori, cu o oglinda, in cazuri mai rare si mai reusite): fiecare vorbeste de fapt cu sine insusi, DESPRE sine insusi, si despre ce-l doare. Deci, cd, sa inteleg ca dvs. aveti probleme cu social, sau mai ales performance anxiety si le proiectati asupra altora ? Fuga la terapie !

  Reply
 9. Rudolph Aspirant

  @cd: Nu cred ca ati inteles intrebarea (re. raspunsul dvs, cat si citatul din Hagi, care se referea la CU TOTUL ALTCEVA cand a zis chestia aia). Vad ca raspunsul dvs. confirma regula comunicarilor on-line, care sunt ca terapia de tip psihanalitic, (care se desfasoara cu un zid alb, de fapt, in fata, de cele mai multe ori, cu o oglinda, in cazuri mai rare si mai reusite): fiecare vorbeste de fapt cu sine insusi, DESPRE sine insusi, si despre ce-l doare. Deci, cd, sa inteleg ca dvs. aveti probleme cu social, sau mai ales performance anxiety si le proiectati asupra altora ? Fuga la terapie ! LOL ! Glumesc. On-line totul apare amplificat. Un adevarat dialog sau evaluare precisa NU ESTE nici posibila NICI ETICA intre persoane care nu se cunosc.

  Reply
 10. Rudolph Aspirant

  Sorry de post duplicat. Habar nu am cum de s-a intamplat. Mi-o fi alunecat degetul, ca de obicei bat destul de repede la taste cand scriu in romana sau engleza. Doar norvegiana ma tempereaza, ceea ce arata ce bine este sa inveti o limba straina si cand esti mai mare si ai ADHD rezidual, si/sau tulburare de personalitate de tip Cluster B, nu numai cand esti mic.

  Ce voiam sa intreb eu era legat de o opinie de-a mea ca OAMENII in general ar putea fi impartiti in gambleri si ne-gambleri re. caracteristica “thrill-seeking”. In sens larg, DA, poate ca si anxietatea, mai ales efectele ei fiziologice, sunt cautate de thrill-seekers. Dar in sens restrans, NU AI CUM sa schimbi un thrill-seeker intr-un ne-gambler, caracteristica este genetic determinata. Ori esti asa ori esti asa. Plus ca daca AVOIDANCE ar fi terapeutic in loc de patologic, asa cum gresit propuneti/sugerati dvs., si il mai si cooptati in mod NEJUSTIFICAT pe Dl. G. Hagi, saracul, care nu are nici o vina ca il citati dvs. gresit aici, atunci ziceti-mi si mie ce o sa va faceti cu izolativii din fire, cu cei cu diverse fobii, si cu cei cu PTSD ?

  Reply
 11. pavelina

  Ah cit conteaza sa crezi in tine! Cred ca e regula numarul unu pe care o invatam, dar o uitam cu fiecare antipatic care se crede sef. Sau ma insel?
  Frumos articol si refreshing 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *