Avem nevoie de situații limită

27 Flares 27 Flares ×

Citisem cândva pe undeva că zilnic avem în jur 60.000 de ganduri, iar 95% dintre acestea se repetă. Unele se repetă cu spor (pentru a accentua contururile unei personalități), însă majoritatea gândurilor recurente constituie un bruiaj și frână sau trimite cu gândul la o situație să facem baie în aceeași apă de prea multe ori.

Accelerarea către situațiile limită se face dincolo de gânduri și de cele mai multe ori în detrimentul lor.
Mă interesează situațiile limită pentru că le văd ca niște surse de autenticitate în viața mea. Sunt acele situații în care renunț la bruiajul propriilor gânduri și îndrăznesc să pășesc dincolo de ceea ce controlez în mod conștient. Un dans te poate duce într-o situație limită, o mișcare în afaceri, o nouă dragoste, o demisie, o săritură din avion sau un incipit vita nova. Jocul este o situație limită, povestea este o situație limită, darul este o situație limită.

Oriunde putem găsi prilejuri de autenticitate atunci când ne hărțuim propriul confort.

Ador situațiile limită pentru că în mijlocul lor “mă trădez” cel mai bine pe mine însumi. Caut situațiile limită pentru că îmi subțiază gândurile și le transformă în stări de spirit. E un soi de fericire care se întâmplă doar când mă încredințez unor situații care mă adâncesc și-mi împing limitele mai departe.

Îmi plac acei oameni care se trădează în spontaneitate lor; îi vezi dincolo de orice “calcul”, emanând încredere, dincolo de orice trucaj sau cenzură. Ador această spontaneitatea pentru că este rodul unor reconfigurări la un nivel mai mai adânc decât eul cotidian. Spațiul creat de spontaneitate este cel mai fertil sol pentru dezvoltarea mea personală.

Eul meu cotidian este ca un vestiar unde mă așez după ce vin de pe teren. Astfel, lupta este în altă parte și cu cât petrec mai puțin timp în același vestiar cu atât mă simt mai viu și mai spontan. Vorba acelui personaj nebun, I just don’t want to die without a few scars.

27 Flares Twitter 0 Facebook 27 27 Flares ×

11 thoughts on “Avem nevoie de situații limită

 1. oana

  Situatiile limita te invata de cele mai multe ori lucruri despre tine pe care te intrebi apoi daca le ai fi descoperit vreodata daca ti-ai petrece toata viata in “confort zone” cum ii zici tu. Lucruri bune si lucruri rele. Si intr-adevar lasa cicatrice.

  Problema mea cu ele este ca dau dependenta si, ca in cazul oricarei dependente, odata ce ai luat o pe drumul ala, e greu sa te mai intorci, daca nu imposibil. si problema cu limitele e ca nu poti sa stii care sunt exact pana nu le depasesti, nu? Ei bine, presupun ca macar afli de ce erau acolo!

  subiectul mi se pare prea bun ca sa nu dai macar un exemplu personal de situatie limita si ce te a invatat, cum te-ai tradat.

  P.S. Uitasem cat de tare e Fight Club, am dat pe link peste cateva citate geniale.

  Reply
 2. irina fumarel

  auzi, vorbeam azi cu un amic in masina: mahh, zisai eu, cum dracu se face ca toti se pricep la dat sfaturi?? adica, eu sunt in cacat pana la gat si vine altu de-i infundat pana la urechi si-mi spune mie cum sa ies eu din cacat?! pai n-ai vazut, imi zisa el, ca toti nutritionistii sunt grasi??!!

  n-are legatura directa cu tine. e parerea mea in general despre sfaturi 🙂

  Reply
 3. Pingback: Gânduri cu flori de măr | Raza mea de soare

 4. a.

  “Îmi plac acei oameni care se trădează în spontaneitate lor; îi vezi dincolo de orice “calcul”, emanând încredere, dincolo de orice trucaj sau cenzură. ”

  bine bine , acum am inteles cum sta treaba cu tine ! te-am inteles ,sau poate ca nu !

  Reply
 5. Pingback: What can top this? | Alina Constantinescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *