Amatorismul "politic" al blogosferei

0 Flares 0 Flares ×

Atunci când nu sunt dezinteresat, sunt un simplu amator când este vorba de politică. Nu cunosc anumite contexte, nu înțeleg anumite ieșiri și nu reușesc să pun într-o perspectivă mai largă anumite evenimente, anumite măsuri și anumite personaje politice.

Pe scurt, dincolo de lipsa de informare pe care o pot corecta citind anumite știri și anumite articole, am nevoie – pentru a înțelege o parte a prezentului – de editoriale, de puncte de vedere din partea unor lideri de opinie care sunt la curent și își asumă luări de poziție atât în disonanță, cât și în acord cu puterea.

În aceată căutare de lămuriri cu privire la evenimentele ultimelor săptămâni (protestele, chestiunea legii sănătății, măsurile de austeritate etc.) blogosfera nu m-a ajutat aproape deloc. Nu am putut găsi pe bloguri nici poziții competente, nici analize de fond, la fel cum nu am reușit să găsesc bloggeri care au luat poziții coerente față de ultimele evenimente politice.

Mi-aș dori un studiu despre subiectele care populau principale bloguri din România înainte de proteste și cum acestea s-au impus ca subiect principal (sau nu s-au impus) pe aceleași bloguri. Tot tabloul manifestă o luare totală prin surprindere și un dilentantism sufocat de atitudini de la gura celor trei mese pe zi sau de ineditul şi coolness-ul situației.

Concluzia deloc flatantă la care am ajuns a pornit de la un simplă comparație cu presa tradițională și cu celelalte platforme de comunicare (voxpublica.ro, contributors.ro, criticatac.ro) unde am găsit totuși, dincolo de gargara obișnuită, mai multă competență și mai multă atitudine.

Am găsit mai multă consistență în cazul unor jurnaliști ca Vlad Petreanu, Vlad Mixich, Cătălin TolontanMihnea Mărută sau Vlad Ursulean. Am găsit analize mai bune (cu tot parti pris-ul inclus) la consilieri ca Dan Andronic sau Sebastian Lăzăroiu. De asemenea, nu am reuşit găsesc – și mi-aș fi dorit din tot sufletul – la niciun blogger un asemenea manifest sau un asemenea gest de imaginaţie.
La fel, nu bloggerii au făcut cele mai bune poze şi nu bloggerii au filmat cele mai relevante momente de la recentele proteste.

E posibil să-mi fi plasat greşit aşteptările, însă din perspectiva acestor aşteptări, blogosfera şi-a arătat limitele atât ca impact, cât și din punctul de vedere al consistenței, în comparație cu presa tradițională, cu jurnalismul profesionist (atât cât există) și cu nișele unde competențele în ce privește analizele politice și economice au avut mai mult timp să se contureze.

Dacă un simplu cetăţean care ar fi frunzărit blogurile în aceste săptămâni, cel mai bun lucru pe care l-ar fi găsit – în imensa cantitate de maculatură – ar fi fost trimiterile către link-uri din presa locală şi internaţională.

Lipsa de maturitate politică în rândul blogosferei (pornind de la simpla definiție cu treburile cetății) mi-au arătat două concluzii triste: nu există competență şi nu există atenţie.

Blogurile au dovedit că sunt bune la un singur lucru: a duce mai departe mesajele pornite din altă parte şi a comenta (fără coerenţa unei atitudini şi fără consistenta unui editorial sau a unei analize) poziţiile luate de alţii. Blogosfera a arătat că ştie să fie doar reactivă la naraţiunile pe care alţii le impun, iar din această perspectivă… mai este mult până departe.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

15 thoughts on “Amatorismul "politic" al blogosferei

 1. Pingback: Atitudine « Gabriela Savitsky

 2. Andra

  Adrian, dar ce nu ai luat tu atitudine?

  De ce nu am vazut pe blogul tau un manifest, articole sustinute. Tu faci parte din blogosfera consistenta din Romania.

  As vrea sa vad acest prim exemplu la tine!

  Reply
 3. Adrian Ciubotaru Post author

  Adi, discuţie e lungă într-adevăr şi nu o rezolvă enumerarea unor bloguri politice:D

  Andra, bună întrebare. Sufăr şi eu de aceeaşi miopie politică enunţată în articol.

  Reply
 4. hoinaru

  Adrian, cred ca gresesti in cel putin 2 privinte:

  1. Petreanu, Tolontan, Vlad Ursulean sunt bloggeri. La baza sunt jurnalisti, dar atunci cand scriu pe un blog, sunt bloggeri. E gresit sa facem dihotomia intre jurnalisti si bloggeri. Am putea macar sa-i impartim pana la sfarsit: jurnalisti, piaristi, electricieni, copywriteri, soferi, programatori, manageri si economisti cu blog. Raportandu-ne la meseria fiecaruia, e normal ca primii sa trateze mai bine anumite subiecte, sa vina cu materiale bune. Blogul e un mediu de comunicare. Petreanu e jurnalist la TV si blogger pe internet. Chiar daca in emisiune la B1 citeste pareri de pe bloguri si poate lua pulsul onlineului din mijlocul oamenilor, iar pe net are informatii din culisele televiziunii.

  2. Nu vad de ce parerea competenta a blogosferei era asa necesara. Oamenii pot avea preocupari mai interesante. Eu, sincer sa fiu, mi-am propus la inceputul manifestatiilor sa ocolesc subiectul. Am trantit un post iar mai apoi am scris un altul, pentru a clarifica lucrurile. Dar nu vreau sa fiu prins la mijloc in astfel de momente de scindare maxima a populatiei. Nu e deloc constructiv sa atragi furia unei parti sau a celeilalte (oricat de argumentate ti-ar fi parerile).

  Reply
 5. Adrian Ciubotaru Post author

  hoinaru, hai să nu facem semantică. Am vorbit de jurnalişti, indiferent că îi citesc pe blogurilor lor sau în presă, tot jurnalişti sunt.

  Mă întreb şi eu de ce e nevoie de o părere competentă din parte bloggerilor. Nu găsesc un răspuns, e posibil – cum am menţionat în articol – să-mi fi plasat un prost aşteptările.

  După logica ultimului tău paragraf, în jurul protestelor trebuia să fie o muţenie sfântă:)

  Reply
 6. McGogoo

  sry. dar nu cu Naumovici. socoteala lui e simpla: face mo miscare si o va pune i slujba celui/celor care va/vor castiga alegerile. dupa care cere: mentinerea genocidului propus de Gabriel Resopurces la Rosia Montana.
  de la care s-au deduclcit si blogheri si jurnalisti pe bani multi.
  ce este culmea, ca singurul poitician care l-am vazut sa sustina raspicat includerea zonei in patrimoniul; UNESCO si denuntarea in instanta a contractului este de la PDL: Monica Macovei.

  Reply
 7. hoinaru

  E ca si cum te-ai plange ca nu avem bloggeri care sa scrie despre retete culinare, in conditiile in care tu nu-i iei in considerare pe bucatarii cu blog.

  Reply
 8. Adrian Ciubotaru Post author

  McGogoo, am apreciat manifestul, nu ce e în spatele sau în faţa lui

  hoinaru, ai dus discuţia în zona unde toţi bucătarii care folosesc telefoane mobile sunt automat telefonişti

  Reply
 9. hoinaru

  Adrian, in acest caz, cred ca nu avem decat 10-15 telefonisti adevarati si in rest bucatari, ospatari, jurnalisti sau piaristi cu telefon 🙂

  si-atunci nu vad de ce ne-am astepta ca astia 10-15 telefonisti sa aiba conversatii interesante.

  Reply
 10. chichi

  în general oamenii sunt destul de incapabili de politică. indiferent că vorbești de vânători-culegători, meșteșugari din evul mediu, sau generația twitter/facebook șamd.
  personal, mă consider un om destul de inteligent, dar nu ți-aș putea da o soluție la ce se întâmplă în țară sau în lume. și am găsit câteva articole pe hotnews care mi s-au părut mai profunde ca analiza mea.
  oricum, ideea e că oamenii care pot face analize corecte ale situațiilor de genul ăsta ori sunt ăia din spatele politicienilor, de care nu auzi, ori asta e deja ocupația lor de ceva timp (deci sunt jurnaliști sau ceva de genul).

  Reply
 11. Carmen

  blogosfera = forma fara fond ?
  aceeasi informatie, plimbata din colt in colt, cu mici observatii si comentarii, evident subiective.
  n-ai ce sa-i faci. probabil ca cei care ar trebui/putea sa scrie nu-si dau silinta, asa cum ai observat, sau nu sunt suficient de pregatiti incat sa scrie consistent si coerent.

  Reply
 12. iulianmindrila

  Nu m-a mirat cu nimic lipsa abordarii unor subiecte politice de actualitate pe bloguri sau pe anumite bloguri. Asta si poate pentru faptul ca eu sunt apolitic si mi se pare ca toata lumea e asa

  Reply
 13. Pingback: Bloggerii, societatea civilă și Roșia Montană | Adrian Ciubotaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *