We don't need data, we need help

1 Flares 1 Flares ×

Ce are turismul de învățat de la religii, ce au învățat corporațiile de la instituțiile religioase, cum arta de dragul artei este dăunătoare, câte găuri negre ascunde lumea secularizată și despre multe alte am auzit ascultând discursul lui Alain de Botton la TED (unul dintre cele mai bune ținute pe acea scenă).

Despre Alain de Botton am mai scris aici sau aici.

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 Flares ×

6 thoughts on “We don't need data, we need help

 1. Cristian Voiculescu

  Adi, uitandu-ma la clip mi-am zis: “uite un ateu care nu se simte amenintat de religie, un ateu sigur pe el”. Daca e sa aleg intre ce zice el si ce zice, de exemplu, Dawkins, l-as alege pe de Botton fara sa clipesc.
  La a doua vedere de Botton e mai putin consecvent propriile supozitii.

  Daca nu exista Dumnezeu, nu exista un Designer. Daca nu exista un Designer, nu exista design. Daca nu exista design, nu exista nici scop/purpose. Daca nu exista un scop pentru existenta, nu exista nici sens(meaning).

  Daca nu exista meaning obiectiv, a inventa scopuri in viata e ca si cum am da tuturor o suzeta mentala. Doar ne pacalim unii pe altii cand ne vine sa plangem 🙂

  Reply
 2. Adrian Ciubotaru Post author

  Cristian, de Botton pur și simplu abordează procedurile și riturile din marile religii și le găsește funcționalități individuale și sociale.

  Ca o paranteză, argumentul cu “intelligent design” e doar o cârjă intelectuală pentru îndoielile credinței?

  Reply
 3. Cristian Voiculescu

  Sunt de acord cu ceea ce propune de Botton. La urma urmei ritualurile nu sunt monopolul religiei si nici nu cred ca ateii ar trebui sa evite sa faca ceva doar pentru ca a fost initiat de religii.
  Si ideea ca cineva sa ne spuna cum sa ar trebui ne traim vietile e una cu care rezonez.
  Totusi daca Dumnezeu nu exista, “ar trebui sa” este un nonsens.

  Buna intrebarea cu intelligent design-ul. Habar n-am. Dar tu de ce schimbi subiectul? 🙂

  Reply
 4. Adrian Ciubotaru Post author

  Cristian, tu ai schimbat subiectul, eu am revenit la datele problemei.
  În plus, nu rezonez cu argumentele raționale în favoarea sau în defavoarea existenței lui Dumnezeu. Nu mi-a plăcut scolastica:)

  Reply
 5. Thetrivo

  Mă, eu când făceam meidtaţii la mate pt bac, profa care mă meidta pe mine, asistentă de mate la Vest, mi-o zis că există o formulă matematică a lui Dumnezeu, cu ajutorul căreia rezolvi orice funcţie cu n necunoscute. Ha!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *