Vacanţa de 1 Mai: Ford Focus 1.0 EcoBoost

75 Flares 75 Flares ×


A fost o vacanță mai liniștită ca de obicei. Îmi place să alerg încolo și-ncoace, însă de această dată s-a nimerit ca lucrurile să fie mai așezate. Mă gândeam că voi face vreo 2.500 de km, însă mai mult de 1.500 n-am reușit să mă mișc.

Tocmai venise un lot nou de mașini Ford Focus 1.0 EcoBoost 125 CP., iar Vlad de la BDT, arătându-mi modelul din parcare, nu-și putea stăpâni bucuria.

“Ești primul care o testează, chiar sunt curios cum ți se va părea”

Citisem despre noul motor de 1L și nu credeam că va deveni atât de repede disponibil și în România. Mă gândeam că, în vară, într-o nouă călătorie prineuropa.ro, voi apuca să testez unul.
Acum, în curtea BDT, când am apăsat butonul Start, încercam să disting zgomotul motorului de ventilator.
“Parcă ventilatorul se aude mai tare, nu-i aşa?”

E vacanţă, nu-i un test drive, îmi spuneam în timp ce în timp ce pregăteam muzica de pe stick-ul de 4 giga. E vacanţă, dar nu pot să nu fiu curios de cum se mişcă o maşină de aproape o tonă şi jumătate propulsată de un motor de 1L pe care îl poţi aşeza pe o coală A4.
Până ieşi din Bucureşti, (mai precis, pe drumul peticit după ce Colentina îşi arată ultimele blocuri) îţi dai seama ce fel de suspensii ai la îndemână, iar până la intrarea în Urziceni, realizezi cum stă în curbe şi ce fel de demaraje poţi face.

Un motor silenţios, vioi şi mai zburdalnic decât cel întâlnit pe Focusul Sedan, cu aceeaşi cai la dispoziţie, dar fără propulsorul EcoBoost. Ştiu că este cel mai mic motor întâlnit în această clasă şi este o premieră Ford, dar la volan nu simţi decât o tehnologie care nu se chinuie deloc să livreze puterea promisă.

Am plecat, ca de obicei, vineri seara, pe un E85 aglomerat, cu mașina plină și cu gândul năucitor că în jur de 1 noaptea vom ajunge la destinație. A două zi, la 9 dimineaţa, termenul răcoase fusese scos din vocabular. Așteptam o vacanță de primăvară, însă aveam să suportăm temperaturi de luna iulie.

La Slănic Moldova, termometrul ajunsese la 26 de grade, aerul condiţionat lucra din plin şi îmi aminteam vag că abia în urmă cu două săptămâni mă încălzeam în maşină în dimineţi reci şi ploioase.

Slănicul a rămas aceeaşi staţiune montană din coada turismului românesc pe care o treci la capitolul “Cândva era o perlă a Moldovei”. Un loc frumos, dar cu o infrastructură care se degradează de la an la an. Îţi aminteşti că altădată parcul era plin şi că pe scările de la izvoare abia aveai loc de lume.

E un loc care se bucură de amintirea unor ani glorioşi, însă acum cu greu îmi pot imagina nişte tineri spunând:
“Hai să ne urcăm în maşină şi să mergem la Slănic Moldova!”

În aceeaşi zonă, câţiva kilometri în nord, se află Valea Uzului. Un mic lac de acumulare, o zonă pitorească, cu o infrastructură, să zicem, interesantă. Un bun prilej pentru colegii de drum care nu s-au abţinut să remarce suspensiile moi care contureză acel confort oferit de echiparea Titanium.

Ultima zi, dar prima din luma mai, am rezervat-o pentru o scurtă excursie pe litoral și cu un popas pe fugă la Cheile Dobrogei (unde mi-am propus să revin într-o călătorie viitoare.

La Corbu, unde ne-am oprit, caldura din zilele precedente s-a conturat în plină senzaţie de vară. Oameni pe plajă, oameni în mare, costume de baie şi bronzuri deja formate. Corbu – la 7 kilometri distanţă de Navodari – este mai mult sat decât staţiune, dar am impresia că în următorii ani va deveni un loc din ce în ce mai ambiţios.

Cu maşina parcată la 10 metri de noi, într-un loc unde nisipul scăpase de asaltul cochiliilor, mi-a trebuit jumătate de oră pentru a mă înroşi, a mă înnegri şi a căpăta un bronz pe care-l aşteptam abia în luna iunie.

Am făcut o mică oprire şi-n Mamaia (not my type), iar la cinci după-amiază eram pe drumul de întoarcere către Bucureşti. Cu o autostradă aglomerată, dar nu sufocantă, cu benzinăriile pline ochi de maşini, cu o caldură suportabilă doar prin sistemul de climatizare, n-am avut motive să ne plângem. Se încheiase o scurtă vacanță pe care o așteptam încă din zilele ploioase și friguroase găsite la Amsterdam.

Când, miercuri dimineața, am parcat în curtea celor de la BDT, am avut senzația c-am avut pe mână o mașină corectă (cum, de fapt, m-am obișnuit când e vorba de Ford). O mașină corectă în ce privește tehnologia prezentă, confortul creat și prețurile disponibile (vezi aici doar un exemplu).

Am reușit un consum de 7,8l/100 km, dar nu e motiv de panică. Cu mașina mereu plină și luată după doar 13 kilometri, cu aerul pornit cu generozitate, pe niște drumuri aglomerate și nu mereu europene, feed-back-ul oferit de mașină nu e motiv de laudă, dar nici nu-mi oferă motive să mă plâng.

O ultimă informație. Începând cu week-end-ul viitor, dealerii Ford dau drumul la o campanie numită Week-end-urile Ford ECODrive. Este un fel de program al zilelor porților deschise când pot fi testate ultimele modele Ford, inclusiv – proaspătul venit din fabrică – Ford Focus 1.0 EcoBoost. Despre care v-am povestit aici și alături de care mi-am făcut o frumoasă vacanță de 1 Mai.

toate pozele sunt disponibile aici

75 Flares Twitter 0 Facebook 75 75 Flares ×

6 thoughts on “Vacanţa de 1 Mai: Ford Focus 1.0 EcoBoost

 1. Marius

  Hai ca m-am convins sa merg sa testez Ecoboost-ul la ei intr-un week.
  Am apucat sa ma urc intr-un Ford Fiesta acum ceva timp si mi-a placut ca masina.
  Ford Focus arata si se misca si mai bine, cred, mai ales din ce am vazut si in descrierile tale.

  Reply
 2. Adrian Ciubotaru Post author

  Marius, deşi sunt curios, n-am încercat Fiesta sau (febleţea mea) Mondeo.

  Sunt subiectiv, dar îmi place mult noul Focus (atât în ce priveşte tehnologiile prezente pe el), cât şi ca senzaţia oferită la volan (îmi place direcţia, mi se pare foarte manevrabil şi motorizările mi s-au părut decente).

  Încearcă la BDT în week-end-ul 11-13 mai şi te aştept cu impresii:)

  Reply
 3. Marius

  Salut!

  Am fost! La cei de mi-ai zis tu. Am fost cu un prieten si ne-am simtit ca niste copii mici ce au pe mana o jucarie. Nu as stii sa fac comparatie intre EcoBoostul asta si alt Ford Focus. Fiesta este departe departe de Focus.
  Insa in masina asta m-am simtit bine, e o masina care le are pe toate. Timpul de testare a fost scurt iar pareri de ordin tehnic nu mi-am format.
  Nu am o masina personala, intentionez sa cumpar. Daca as avea bani mi-as lua un Ford Focus. Alta varianta ar fi un Opel.
  Insa pana acolo o sa incep cu o masina SH la cateva mii de euro.

  Daca mai testezi masini de la Ford sa ne mai povestesti, iar daca afli de vreo promotie la masini la ei sau oferte de plata, te rog cu atat mai mult sa ne anunti.

  Reply
 4. Pingback: Ce mai fac în perioada asta | Adrian Ciubotaru

 5. Pingback: Concurs: un week-end cu Noul Ford Focus 1L EcoBoost | Adrian Ciubotaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *