The End of Suburbia: Oil Depletion and the Collapse of The American Dream este un dintre cele mai bune documentare văzute în ultimul timp. Filmul analizează sub-visul american de a trăi în suburbii, analizează stilul de viaţă dependent de petrol şi concluzionează cât de poate de pertinent că viaţa în suburbii – aşa cum este aranjată acum – nu mai este sustenabilă şi devine treptat o imposibilitate economică.
Since World War II North Americans have invested much of their newfound wealth in suburbia. It has promised a sense of space, affordability, family life and upward mobility. As the population of suburban sprawl has exploded in the past 50 years, so too has the suburban way of life become embedded in the American consciousness. [link]
Suburbiile au apărut din dorinţa de-a evada din peisajul industrial al oraşului, însă rezultatul a fost unul artificial (there is no sense of community, o casă şi un gazon nu reprezintă revenirea la natură etc.) şi a putut fi susţinut doar în epoca în care petrolul era ieftin, căci era nevoie de automobil pentru a uni cele trei locuri ale vieţii de suburbie: birou, rezidenţă, shopping center.
Producţia maximă de petrol se va extrage în aceşti ani (2010-2015), iar apoi producţia va scădea. Cum creşterea economică globală depinde enorm de petrol, nevoia crescută de energie (produsă prin combustibil fosil) nu va putea fi satisfăcută şi apoi vor apărea disfuncţiile.
O altă idee aruncată razant în documentar trimite către a trăi local, idee care povesteşte despre un stil de viaţă mai putin energofag, mai plin de sentimentul comunităţii şi, evident, mai eco.