S-a terminat o săptămână nebună cu Siemens Race în care 10 bloggeri s-au întrecut în teste, probe și quiz-uri de-a lungul unui traseu prin 13 orașe unde am descoperit o partea din acea Românie care se construiește pe sine în mod sustenabil și responsabil
Urmează câteva articole tematice despre tot ce-a însemnat pentru mine această aventură, însă pentru început, voi vorbi despre soluţiile Siemens întâlnite:
1. Am pornit din București cu o vizită la sediul FAN Courier unde am văzut cea mai mare bandă de sortare a coletelor din România. O soluție Siemens unde totul era automatizat, organizat pe regiuni și orașe, procesându-se în medie 9.000 de colete pe oră. Înainte de această soluție, 150 de oameni sortau manual coletele. Acum o singură echipă e suficientă pentru monitorizarea şi încărcarea coletelor.
2. La Depoul Griviţa am aflat despre trenurile Siemens din România (Săgeata Albastră). A doua flotă de trenuri (după Germania), cu un service profesionist şi cu laboratoare de teste în vederea ajustării garniturilor pentru infrastructura din România. În plus, feed-back-ul oferit de experiența românească este folosit global de către cei de la Siemens.
3. În Craiova, un inginer şi un medic şi-au unit forţele pentru ca, din anul 1987, oraşul Craiova să dispună de un ecograf performant (pentru acea vreme) la care s-au realizat peste 100.000 de diagnostice în următorii 20 de ani. Autorităţile comuniste au fost convinse de necesitatea unui asemenea aparat printr-o mică minciună necesară: ecograful a fost trecut în acte la categoria utilajelor industriale.
Am vizitat apoi cabinetul particular a unui medic (care ar merita o diplomă pentru eroism) care s-a zbătut pentru o finanţare de 300.000 de euro în vederea achiziţionării unor aparaturi performante care salvează vieţi în fiecare zi. O doamnă doctor plină de poveşti şi plină de energie care a stat cu noi chiar înainte să plece la un congres în Bulgaria unde urma să prezinte colegilor de acolo rezultatele experienței sale în domeniu.
4. La CET Govora (lângă Râmnicu Vâlcea) am aflat despre achiziţionarea unor electrofiltre pentru furnale, o soluţie de reducere a poluării care până atunci era o problemă majoră în zonă. Diferenţa se poate observa şi în această poză.
5. Când am trecut acum mulţi ani pe lângă fabrica Holcim de la Câmpulung primul meu gând a fost compătimirea celor care suportă tot praful, toată cenuşa produsă de o asemenea unitate industrială aşezată lângă o carieră de calcar, în mijlocul unei zone extrem de pitoreşti. Acum, după o vizită – pe care o visam în copilărie – la o fabrică de ciment, m-am liniştit.
Am vizitate halele de producţie şi centrul de comandă (implementat de Siemens) şi m-am speriat la vederea unei imense mori de ciment.
Cu cel mai mare turn industrial din Europa, fabrica de ciment Holcim, unde lucrează 350 de muncitori (unii la a doua generaţie), se implică activ în comunitate prin programe de sponsorizare, prin impozitele plătite, prin grija faţă de mediu şi prin procedurile draconice de siguranţă pe care le-am văzut acolo.
6. Research & Development Center Siemens l-am vizitat la Braşov. Aici am aflat despre cum o mare companie gândeşte în viitor (energie, infrastructură, industrie şi echipamente medicale) şi cum o divizie românească de cercetare lucrează în vederea unor soluţii şi produse care vor ajunge abia peste 7-8 ani pe piaţă. Alegerea Braşovului pentru un asemenea sediu nu a fost grea: vorbim de costuri mai mici decât în Bucureşti şi de un centru universitar care poate susţine prin absolvenţi şi specialişti o piaţă a muncii în plină dezvoltare.
7. Institutul de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi (în cadrul spitalului Parhon) ne-a întâmpinat cu cel mai performant computer tomograf din România (CT Somatom Flash Siemens). De observat că este diferit de imaginea claustrofobică a tomografelor clasice.
Perfomanţele acestuia sunt multiple: reconstruiește în 4D imaginea inimii, scanează mai rapid (poate suprinde şi imaginea statică între două bătăi de inimă în cazul copiilor care au o ritm cardiac mai alert) şi emite mai puţine radiaţii decât modele vechi. În plus, un aspect important când vorbim de vieţile pacienţilor, costurile de realizare ale unei tomografii sunt mai scăzute.
9. Combinatul Siderurgic Galaţi (ArcelorMittal), mândria industriei româneşti şi a cărţilor de geografie cu care am crescut. Un mare importator de materii prime (minereu de fier și cocs) și un mare exportator de oțel (Turcia, Orientul Mijlociu, tările din jurul Mării Negre).
După cum ne-au explicat mândri oamenii pe care i-am cunoscut acolo, a fi oțelar este o meserie bărbătească, plină de riscuri și satisfacții specifice. A topi tone de minereu în fiecare zi nu este un lucru de ici, de colo. La Galați, mai este în funcțiune doar un singur furnal. Imaginează-ți un OZN plin de țevi și conducte imense care a aterizat într-o uzină, care tremură din toate încheieturile și scuipă în jur de 2 milioane de tone de fontă pe an.
10. Stația Electrică Țăndărei (mai precis, situată în comuna Gura Ialomiței). Un nod energetic care preia doua magistrale ce vin de la Cernavodă și le distribuie către București și Galați. O stație modernizată cu soluții Siemens atât la nivel de siguranță și izolare a stâlpilor, cât și la nivelul computerizării sistemului.
11. Ultima soluție Siemens întâlnită în această expediție prin România a fost la RADET Constanța. Un CET livrează agentul termic, iar RADET-ul îl distribuie în funcție de cerere, temperatura aerului și viteza vântului. În urma soluției Siemens (automatizare și monitorizare), costurile au scăzut, pierderile sunt mai mici, iar sistemul reacționează mai prompt la orice schimbare.
Pe scurt, am parcurs și am vizitat o altă Românie decât aceea cu care mulți dintre noi suntem obișnuiți.
O Românie pasionată de propria muncă.
O Românie cu medici care rămân fideli propriei meserii în lupta cu defectele sistemului.
O țară atentă cu mediul înconjurător, o țară unde avem profesioniști și oameni care dezvoltă soluții pentru viitor, muncitori care nu se joacă de-a munca, fabrici care respectă ultimele standarde în materie de automatizare și siguranță.
O Românie atentă la lucrul bine făcut și fără complexele decalajului față de Occident.
Am auzit de multe ori în această excursie tot felul de superlative (singurul din Europa, printre puținele din lume, cel mai mare din țară) și sunt convins că în spatele acestor cuvinte, dincolo de efortul de comunicare, se ascunde mai ales mândria legitimă a unor oameni care prin munca și sacrificiul lor duc această țară mai departe pe drumul normalității.
Album foto: Siemens Race
Alți bloggeri participanți în Siemens Race: Alex Mazilu, Alexandru Negrea, Răzvan Baciu, Cristina Bazavan, Marius Sescu, Dan Dragomir, Andrei Crivăț, Răzvan Pascu și Cristina Chipurici.
Pingback: Oameni frumosi pe care i-am cunoscut in Siemens Race - imagini | RazvanPascu.ro - Blog despre Afaceri si Calatorii
Pingback: Finalul Siemens Race
Pingback: Cum ne-am întrecut prin toată ţara în Siemens Race | Adrian Ciubotaru