În ultimul an de școală generală, găsisem în podul unui vecin mai multe manuale vechi din anii ’70 -’80 printre care și un manual de Ecologie. Sunt uimit și acum că sistemul comunist ar fi putut încuraja o asemenea direcție de educație (destul de firavă de vreme ce obiectul de studiu nu mai era disponibil în anii când am trecut eu prin școală), dar nu despre asta doream să scriu aici.
Mi-am adus aminte de acel manualul unde am citit prima dată despre ecosistem, biotop și biocenoză, acum o săptămână, când cineva de la o agenție de PR mi-a arătat primul manual digital din România care, întâmplător sau nu, este unul de Ecologie (pentru clasele III-VII).
Inițiativa acestui prim manual digital (disponibil ca aplicație interactivă pe iPad sau online pe www.lectiaverde.ro) vine din mediul privat, mai precis de la Holcim România care, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, s-a gândt să încurajeze elevii să învețe despre impactul omului asupra mediului și importanța protejării acestuia.
Este un început bun chiar dacă este vorba de o materie opțională și chiar dacă toată această inițiativă poate fi deraiată în curbele sistemul mafiot care parazitează învățământul românesc.