O soluţie la problema ţigănească

0 Flares 0 Flares ×

Am avut patru ţigani colegi de clasă de-a lungul scolii generale.

Doi dintre ei – frate şi soră – erau foarte săraci, trăiau în mahalaua de case – aducând cu ei mirosul specific – şi erau mereu puşi în ultima bancă.

Jenică şi Anica s-au târâit alături de noi până prin clasa VI-a. Învăţaseră să citească cât de cât, însă ştiam cu toţii cum treceau dintr-un an într-altul. Jenică a dispărut cu vreo doi ani înaintea surorii lui şi-l mai vedeam uneori cărând gunoaie prin oraş. Anica era mai isteaţă şi aduc aminte că semăna cu maica-sa pe care o ştiu din vizitele la şcoală. Nu-mi amintesc de probleme legate de ei, nu au bătut şi nu erau bătuţi de nimeni, erau firi blânde, însă erau izolaţi printr-un acord tacit al tuturor, elevi şi profesori.
Dispariţia lor mi-am imaginat-o cauzată de contextul lor familial.

Ceilalţi doi ţigani din clasă erau normali.  Gabi şi Petrică. Învăţau la fel de bine sau de prost ca majoritatea, erau la fel de obraznici sau cuminţi, jucau la fel de bine fotbal ca ceilalţi băieţi. Stăteau la blocuri normal, în cartiere normale.
Am fost colegi până în clasa a VIII-a şi doar un liceu teoretic/ industrial m-a despărţit de ei.

Diferenţele dintre ei erau de natură socială şi culturală. Unii au avut contexte prielnice, alţii au avut mai puţin noroc.
Deşi ţigani, erau diferiţi între ei, la fel cum noi suntem diferiţi în cadrul aceleiaşi familii, iar povestea lor ar trebui să fie un argument împotriva judecării la grămadă dupa rasă, sex sau orientare religioasă.

Tata avea mulţi clienţi ţigani care veneau uneori zilnic în atelierul său de croitorie din spatele curţii. Când mai târziu l-am întrebat cum sunt ţiganii lui ca clienţi, răspunsul său m-a uimit. Unii dintre ei erau extrem de zgârciţi, se ţigăneau la bani, alţii sunt foarte domnoşi, însă în medie sunt mai corecţi decât românii.
“Se ţigănesc la bani, însă când zic că plătesc, plătesc!”

Tata are fizicul unui elev din primii ani de liceu, însă niciodată nu i-a fost teamă să primească ţigani în curte.

În Moineşti, oraşul în care am crescut, erau destui ţigani, însă niciodată n-am avut probleme cu ei. Ştiam atunci când mă duceam la discotecă că sunt mai mulţi români de care trebuie să mă feresc decât ţigani.
De asemenea, ştiam pe atunci că ţiganii din oraşul vecin – Comăneşti – erau mai răi, căci veştile despre bătăi, tăieri cu cuţite erau destul de dese. În Comăneşti, ţiganii aveau un cartier separat şi-mi imaginam – la fel cum cred şi acum – că segregarea era şi încă unul dintre motivele tensiunilor existente.

Târziu în Iaşi şi apoi în Bucureşti am aflat cu stupoare că există oameni exasperaţi de existenţa ţiganilor în aceeaşi ţară cu noi şi am văzut oameni  revoltaţi cu idei de Auschwitz în ce priveşte această etnie.
Bănuiesc că sunt mulţi care au suferit în urma interacţiunilor cu ţiganii, însă discriminarea, segregarea sau alungarea lor nu sunt o soluţie. Sunt aici, sunt ai noştri, i-am moştenit istoric şi trebuie să găsim soluţii de coabitare.

M-am pornit să scriu aceste rânduri în urma lecturii articolelor furibunde ale lui Buddha şi Ariel, însă mai ales în urma discuţiei pe această temă cu frate-miu mai mic care a sărit revoltat din prima: “Dă-i naibii de ţigani!”

De la el am aflat că sunt din ce în ce mai mulţi ţigani în oraşul natal, c-au fost destule scandaluri în care au fost implicaţi ţigani, că el a avut destule probleme cu ţiganii, însă de aici şi până la prejudecata că toţi fură, sunt nesimţiti şi golani este o cale foarte lungă.

Problema mea nu este că cei mai bătrâni cred ce cred despre ţigani, ci că cei tineri cred ce cred despre ţigani. Iar cei tineri cred ce cred despre ţigani învăţând pe pielea lor, iar nu învăţând de la cei bătrâni.

Ştiu că se fac multe campanii politic corecte de dragul Europei şi nu ştiu câţi sunt cei carora chiar le pasă – sau au nişte fonduri şi-o pun de-o campanie – însă ştiu cu siguranţă că există discriminare împotriva romilor, ştiu că se fac puţine lucruri pentru a îndrepta aceasta stare de lucruri.
Un spot este o idee bună, însă soluţiile trebuie să se gândească pe termen lung, de ordinul deceniilor.

Experienţa europeană îmi spune că popoarele care au probleme cu minorităţile (de exemplu, italienii) au în primul rand probleme cu ele însele şi n-ar fi de mirare ca problema noastră cu ţiganii să fie problema noastră cu noi înşine.

În final, îndrăznesc o soluţie pe care mi-aş dori să văd experimentată de un guvern viitor. Se cheamă teoria ferestrelor sparte – despre care am scris şi eu aici – şi înseamnă a lucra la contextul social pentru a schimba actorii care interacţionează în cadrul acestui context.
Nu încerca să schimbi ţiganul, încearcă să schimbi mediul în care trăieşte ţiganul şi trepat ţiganul – ca orice om – se va prinde de fază.

Dincolo de asta, această idee aş simţi-o mai urgent să fie aplicată în cadrul românilor şi de aici prin educaţia majorităţii ajungem la un altfel de climat social şi cultural în care problema minorităţilor se va pune mai inspirat decât până acum.

De citit:
Din nou despre ţigani, de Mircea Cărtărescu
Lungul drum spre normalitate, de Vlad Petreanu
Sper ca nu-i privesti pe tigani de sus, de Cristina Foarfă

Din nou despre ţigani
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

30 thoughts on “O soluţie la problema ţigănească

 1. Pingback: Tweets that mention O soluţie la problema ţigănească | Adrian Ciubotaru -- Topsy.com

 2. Pingback: Campanie anti-discriminare “M-am saturat sa fiu calcat in picioare”! (2) « Al mai shucar si mai minunat blog!

 3. Raluca Hippie

  Adi, iti multumesc mult pentru articolul asta. Sincer, cand citesc chesti gen “toti tiganii fura”, mi-e rusine ca sunt conationala cu oamenii care sunt in stare sa scoata pe gura si pe tastatura asemenea porcarii.

  Reply
 4. Pingback: Discriminarea tiganilor si bloggerii din SHIT LIST | McGogoo’s Hell - Suburban philosophy

 5. lilu

  Nu toti tiganii fura si nu toti tiganii sunt nespalati!Cand am ajuns pentru prima adata acum cativa ani in Bucuresti, telefonul mi-a fost furat NU de un tigan, ci de un roman….si asta e doar un exemplu din multe altele!Ei (tiganii) sunt obisnuiti sa atace primii ca sa nu fie atacati si spun toate astea neavand nicio treaba cu romani sau romii, sunt dintr-o alta tara

  Reply
 6. Andreea Antonescu

  nu, nu se vor schimba, din simplul motiv ca oamenii, deci nici tiganii nu se schimba. nu in bine.
  iti voi da exemplul unui tigan pe care il plac, ca sa nu incep cu exemple nesuferite: Madalin Voicu.
  Madalin Voicu este unul dintre cei mai inteligenti, educati, rasati, stilati etc. barbati din Romania. cu toate acestea dumnealui nu este un om civilizat.
  este un barbat educat, se invarte in high-life-ul romanesc, stim cu totii din ce familie provine, cine a fost Stefan Voicu s.a.m.d. cu toate acestea, Madalin Voicu a fost implicat in niste scandaluri penibile. o sa spuneti “pai omul are si el amanta ca orice roman!”. nu este asa. el are amanta pentru ca asa este obiceiul tiganesc. el are copii cu nevasta si cu amantele si este mandru de acest aspect, pentru ca in tiganie asta inseamna sa fii “macho”. iar el foloseste scuza ca este tigan pentru a nu-l condamna societatea pentru aceste apucaturi pe care si le manifesta ca si cum sunt firesti si sunt un exemplu de urmat.
  il plac pe Madalin Voicu, pentru ca imi plac barbatii puternici, culti, educati, manierati. iar el are aceste calitati. dar va fi tigan toata viata lui.

  in al doilea rand, oamenii se incadreaza in tipare si nu doar d.p.d.v. psihic si moral. nu ati observat ca unii oameni seamana fizic intre ei, chiar daca nu au acelasi sange? ati observat ca sunt genuri de figuri? chiar daca figura mea este unica pe lume, mai sunt cateva sute de mii de femei care au exact aceleasi trasaturi ca mine. va spun ca eu am observat. asa este si pe plan psihic.
  dupa cum am sustinut si pe twitter, tiganii au ticalosenia in codul lor genetic. nu spun asta pentru ca o stiu de la bunici sau strabunici, ci pentru ca asa am constatat pe parcursul vietii mele si mai ales, din prisma profesiei. in orice zi de la Dumnezeu, in orice sala de judecata daca intri, este supraaglomerata de tigani. nu i-a adus nimeni acolo. au venit singuri ca urmare a infractiunilor comise.

  bine, spune Adrian Ciubotaru, ei comit infractiuni pentru ca noi, romanii ii izolam, ii aruncam intr-un mediu care favorizeaza acest comportament infractional.
  nu este asa. haideti sa luam exemplu statele civilizate si dezvoltate din Europa care s-au trezit cu o invazie de romani si tigani, fara sa cunoasca “obiceiurile” lor, i-ai imbratisat, i-au ajutat, le-au oferit conditii etc. iar ei ce-au facut? s-au apucat de furat de pe carduri, de inselat italienii etc.
  deci tiganul nu se schimba nici daca este dus in alt mediu.

  am calatorit mult in Italia, mi-am facut vacante acolo pe perioade lungi, chiar de cate o luna de zile. am vazut acolo romani muncind pe branci, am vazut fetiscane de 15-16 ani carand lazi si baxuri in supermarketuri. dar n-am vazut niciun tigan muncind in Italia.

  in schimb, am auzit de Mailat care a ucis cu sange rece, am auzit de proxeneti tigani si traficanti de carne fie, am auzit de hoti de pe carduri.

  Italienii nu sunt speriati in mod intamplator de tiganii romani. Italienii sunt niste oameni foarte prietenosi si primitori, ei stau la masa cu oricine, beau cu oricine, ei adora sa fie cati mai multi, sa fie petrecere, atmosfera, sa se simta bine. oricand un doctor docent va ciocni un pahar cu un om cu 4 clase. asadar, nu degeaba au ajuns sa aiba aceasta fobie, xenofobie.

  stiu sigur ca tiganii au ticalosenia in codul genetic, asa cum chinezii au cruzimea in codul genetic. iar lucrurile astea nu se schimba. niciodata!

  Reply
  1. un alt tigam

   Am scris pe Google:Mirosul de țigan si mi au dat acest blog.Am citit articolul care m a facut să ma gîndesc la echilibru.Cind judeci rasismul trebuie sa nu dezechilibrezi opiniile anti sau filotiganest,i altfel intrii in zona extremismului…..Rasism,xenofobie,intoleranta,ură,multa ură,doar ură….Asta simțim noi țiganii in Romania.Ai dreptate lucrurile nu se schimba noi rămînem in continuare robi pe pămîntul vostru… Dar voi cu aspiratiile voastre de civilizatie sau educație cu dorintele voastre de popor civilizat? Si legat de povestea ca țiganii sunt ticăloși. Se prea poate dar ca romanii sunt fascisti si părtași la Holocaust ca parte activă ce ziceți dom judecător????Nimeni nu se schimba!!!

   Reply
 7. Andreea Antonescu

  am vazut comentariul de pe twitter. stiu ca e trist. si pe mine ma intristeaza ce-am scris mai sus.

  nu sunt rasista, nu urasc tiganii, nu am huiduit-o pe Madonna la concert cand a zis ca trebuie sa punem capat rasismului. m-am gandit in sinea mea ca are dreptate. ceea ce vreau eu sa spun este ca nu poti deschide usa unui om atata timp cat stii sigur ca iti va face rau.

  am prieteni tigani. la mine in casa au venit tigani, am stat la aceeasi masa, am jucat table, ne-am impartasit bucuriile si tristetile, tiganii au dormit in casa mea. nu mi-au facut rau niciodata.

  in anul 2 de facultate, l-am cunoscut pe Felix. un tigan de vreo 50 de ani, arata excelent, se ingrijea, se parfuma, facea 5 dusuri pe zi pentru ca simtea ca miroase a tigan si nu suporta lucrul asta.

  avea nevasta si copii, dar ca orice tigan care se respecta, avea si amanta. nevasta stia, desigur si accepta pentru ca asta e obiceiul tiganesc.
  cand il sunam pe Felix, nu raspundea cu “alo”. primul lucru pe care il spunea era “s-a intamplat ceva?”. pentru ca era protector, iar eu eram o studenta singura in Craiova.

  repet, el si prietenii si familia lui nu mi-au facut rau niciodata. dar in punctul meu de vedere, ei erau exceptii. sau nu mi-au facut rau pentru ca n-au apucat.

  P.S.: in anul 2003, Felix si amanta lui romanca au plecat in Spania, pentru ca Felix vroia sa scape de un dosar penal pe care il avea in Romania. acolo s-au apucat de furat de pe carduri. acum sunt in puscarie.

  Reply
 8. Daniel Enache

  Ca sa nu vorbim de milioanele de romani care au prostia adanc inscrisa in codul genetic.
  Si nenorocitii aia de barbosi vare evident, tot genetic, sunt toti niste lenesi.
  Si tot asa continuam sa generalizam fractalic.

  Reply
 9. Cosmin

  Andreea,

  Adrian se referea la tine si la situatia ta – aia e trista 🙂

  Argumentele tale denota o imaturitate de care poti scapa daca investighezi mai adanca cauzele “problemei tiganesti”. Bafta!

  Reply
 10. Andreea Antonescu

  stiti ce cred eu? ca singurul care a fost cu adevarat sincer (in afara de mine) in ceea ce a scris pe aceasta pagina, e Adrian.
  voi, restul, sunteti rautaciosi si aveti impresia ca e cool sa lupti impotriva discriminarii.
  stiti ce inseamna rasism? un tip imi povestea ca a iubit o fata din clasa I pana in prezent, acum avand 33 de ani. cica n-a fost niciodata mai fericit ca in dimineata cand s-a trezit cu ea in brate. dar n-o va lua niciodata de nevasta, din simplul motiv ca e tiganca.
  eu nu sunt rasista. nu urasc tiganii, mie mi-e frica de tigani. asa cum imi e frica sa ma deplasez cu avionul si totusi o fac, asa cum, de altfel, coabitez cu tigani, unii imi sunt dragi, pentru unii lucrez, le salvez patrimoniile sau ii scap de puscarie.
  nu stiu si nu inteleg care este problema voastra vis-a-vis de temerile mele. sunt oameni carora le este frica de oglinzi sau de fantome.

  Cosmin, in mod cert ma voi apuca sa investighez cauzele problemei tiganesti. foarte adanc! 🙂

  sau, am o idee mai buna: hai sa investighez eu in timpul meu liber cauzele cancerului. spre deosebire de tigani care ucid cateva sute de oameni pe an, cancerul face milioane de victime.

  Reply
 11. Cosmin

  Andreea,

  Pai ai putea sa investighezi si despre cancer, daca tot faci afirmatii pe care le fac de obicei cercetatori – stii tu, chestii d-astea cu gena. Asta daca te intereseaza sa ai un fundament pentru opiniile pe care le debitezi pe internet (deh, ce ti-e si cu publishingul asta domnule – putem vedea cum gandesc de fapt oamenii, fantastic experiment social).

  Spui ca ai fost in Italia sau prin tari despre care se spune ca sunt civilizate. Ei si-au dat seama ca, in actualul context (globalizare, libertate de miscare, pierderea identitatii nationale) n-au decat sa accepte si sa asimileze minoritati de orice fel. Nu vreau sa polemizez cu tine, dar eu sunt un sustinator al diversitatii culturale (asta e, m-au indoctrinat) – cu toate avantajele si dezavantajele. Eu nu vreau sa fim toti la fel – romani, albi si crestini ortodocsi.

  Punct.

  Pe final, iti doresc sa fii pentru o zi tiganca. Adica nu ma intelege gresit, tu ramai la fel, o fata onesta si perfecta, doar ca ti se schimba pigmentatia pielii. Atat. Si apoi sa citesti comentariile uneia ca tine, despre “rasa” careia apartii.

  Sau sa ne mai relaxam putin si sa ne mai destupam la minte. Poate Italia nu e cel mai bun, cine stie, dar eu recomand o cura de strainatate pentru cei ce-si permit – sa vedeti ce toleranti va intoarceti 🙂

  Reply
 12. Andreea Antonescu

  Cosmin, dar eu nu izolez tiganii. am gandit sloganul “cunoaste-ma inainte sa ma judeci” cu multi ani inainte de a se naste prezenta campanie.

  in continuare cred ca arunci in mine cu rautati in mod nejustificat. fie nu ai chef sa citesti cu atentie tot ce am scris, fie ai chef sa ma judeci. in varianta a doua, faci exact ceea ce fac rasistii: judeci dupa aparente, adica fara sa ma cunosti.

  de asemenea, am scris si ca ii consider cruzi pe chinezi. de ce nu ma certi pentru asta? iti spun eu: pentru ca inca nu exista o campanie impotriva discriminarii rasei galbene. dar atunci cand va fi si ti se va parea cool sa promovezi o astfel de campanie, o sa ma crucifici pentru ca am o problema cu chinezii.

  si eu sunt supusa discriminarii in fiecare zi. si eu fac parte dintr-o anumita categorie pe care societatea nu o tolereaza prea bine. nu trebuie sa fiu tiganca pentru a afla cum este.

  si gresesti: italienii nu si-au dat seama ca trebuie sa accepte si sa asimileze minoritati de orice fel. au facut-o nestiind la ce sa se astepte, iar acum sunt disperati ca nu gasesc nicio portita prin Carta Europeana a Drepturilor Omului.

  ai impresia ca mie nu mi se rupe sufletul cand vad vreun pui de tigan prin intersectii cersind un banut ca sa nu-l bata ma-sa acasa seara? ba da! sincer iti spun ca imi pare nespus de rau…

  imi pare nespus de rau si pentru tiganusii pe care nu-i mai vad prin intersectii in ultima vreme, pentru ca eu stiu unde sunt. au fost furati pentru organe.

  chiar traiesc pe lumea asta, chiar ma confrunt cu realitati dureroase.

  iar comentariile tale ma fac sa cred ca nu prea stii despre ce vorbesti. nu cunosti rasa. pentru ca, daca ai cunoaste-o, ai intelege ca nu ne putem amesteca, din simplul motiv ca o uniune se face prin consimtamantul ambelor parti.

  dar nici tiganii nu vor sa se amestece cu noi. ia du-te tu pe la Bercea Modialu si spune-i ca ai vrea sa te insori cu fiica-sa. vezi ce zice si mai discutam pe urma.

  Reply
 13. Cosmin

  Buna din nou Andreea,

  Judec si eu dupa ce pot, doar suntem pe un blog (scuze gazdei) si discutam prin comentarii, si nici macar nu ne cunoastem. Sa n-avem pretentii de discutii prea in profunzime asadar.

  Vin cu o atitudine impaciuitoare, lasand la o parte certurile – caci vad ca esti pasionata de subiect – hai atunci sa facem ceva in acest sens. Ceva constructiv. Cum suna?

  Solutii pentru inlesnirea asimilarii tiganilor.

  Si nu spune ca nu vor sa se amestece cu noi. Nu e o chestie de dorinta. Impartim aceeasi bucata de pamant – trebuie sa realizam ca trebuie sa gasim solutii de convietuire. Pasnic. Se poate. Nu e greu. Suntem oameni cu totii. Si uneori cred ca nu suntem atat de destepti, de civilizati, sau de evoluati pe cum ne credem. Asta e mesajul meu. Citeste si tu mai atent.

  De chinezi n-am zis nimic pentru ca n-am inteles exact cum sunt cruzi (n-ai detaliat) si, logic, nu ma preocupa atat de mult situatia lor, n-am interactionat cu prea multi la viata mea, singurii chinezi cu care am stat de vorba era niste studenti din Barcelona si nu cred ca erau reprezentativi. Am stat un an acolo si asa i-am putut cunoaste si pe ei, pe langa oameni de toate natiile [inclusiv din India sau America de Sud]. In fine, tipul (chinezul) era as in psihologie iar tipa la fel, pe domeniul ei, pe cibernetica. Tot ea mi-a zis ca noi nu stim ce e ala comunismul 🙂 Restul chinezilor ii vedeam zilnic servindu-ne cu amabilitate cafelele, sau berile cand era inchis la supermarketul normal (adica duminica). Dar asta se intampla in Barcelona, unde au fost asimilati foarte bine. Nu stiu despre romanii de acolo ce sa zic in schimb.

  Apropo, la Facultatea de Stiinte Politice, cand am intrat eu acolo (2004) un tip tigan era printre primii intrati si student eminent, la sectia romana.

  Pace!

  Reply
 14. Andreea Antonescu

  aaaa!! pai eu nu m-am apucat sa spun despre prietenii tigani “cu carte” pe care ii am. eu am povestit despre Felix – recuperatorul :), care batea, chinuia, torutura, hartuia oameni pentru ca asta e meseria lui.

  dar stai sa vezi ca si eu cunosc tigani invatati. o sa-l dau exemplu pe Sorin, care e judecator. doar cunoscatorii stiu ce inseamna sa fii absolvent al Institutului National de Magistratura. este extrem de greu, presupune sa ai un super creier, presupune sa muncesti extraordinar de mult, presupune ani de sacrificiu si de tocit carti cate 10 ore pe zi.

  Sorin a absolvit INM-ul in aceste conditii. a citit biblioteci de carti la viata lui, poti discuta cu el absolut orice, e pasionat mai ales de filosofie, ii plac filmele bune etc. tot cu Sorin poti merge oricand la Bamboo. el se poate cobori si ridica la orice nivel.

  dar Sorin are exact aceeasi viata sociala ca Madalin Voicu. Sorin nu face dus zile intregi, tepuieste oamenii cand e vorba de bani etc.

  n-am sustinut deloc ca apucaturile tiganilor au vreo legatura cu culoare pielii lor, ci sustin faptul ca ticalosenia lor are legatura cu mediul in care traiesc si cu firea lor.
  am facut primul comentariu la acest articol incercand sa spun ca nu cred intr-o solutie, pentru ca nu cred ca ei se pot schimba. nu pentru ca sunt tigani, ci pentru ca oamenii nu se schimba in bine, cu asta a inceput comentariul meu.

  in fine, expresia “codul genetic” este o metafora. de asemenea, atunci cand barbatii mi s-au plans ca unele femei sunt materialiste, am sustinut ca toate femeile sunt materialiste prin codul lor genetic.

  whoaaaa!!! sa vedeti cum m-au atacat (femeile) si s-au revoltat si sa vorbesc doar pentru mine, bla, bla.

  ceea ce am vrut sa spun atunci a fost faptul ca, daca in Neandertal femeia ramanea in pestera si ingrijea copiii si asa-zisa casa, barbatul pleca la vanatoare.
  astazi, in secolul 21, femeia s-a emancipat enorm, vaneaza la fel de mult ca barbatul, in timp ce, uneori, barbatul sta acasa si ingrijeste copilul.

  si eu muncesc de dimineata pana seara, numele meu sta scris pe niste lucrari care au schimbat vietile oamenilor. toata lumea in jurul meu crede ca sunt extrem de puternica, independenta, ca pot sa trec peste cadavre, ca pot sa ma pliez pe orice situatie, ca pot sa obtin orice vreau… si chiar asa este. dar asta nu inseamna ca sunt fericita cu statutul meu.

  in realitatea, as da toate astea, doar ca sa gasesc vanatorul de pe vremuri care sa aiba grija de mine si de copiii nostri.
  desi castig mai multi bani decat ultimul meu iubit, tanjesc dupa barbatul care sa castige mai mult decat mine, care sa ma protejeze, care sa ma faca sa ma simt in siguranta, si sa stiu ca avem linistea zilei de maine.

  cand am spus ca toate femeile sunt materialiste prin codul lor genetic, am vrut sa spun ca, indiferent cat de puternica este emanciparea femeii, in continuare ne dorim barbati mai puternici decat noi, iar asta inseamna, printre altele, si mai bogati.

  pentru ca esenta femeii este sa fie protejata de barbat, iar asta nu se va schimba niciodata. pentru ca esenta lucrurilor nu se schimba…

  de ce sa fim ipocriti si sa nu recunoastem niste adevaruri evidente?daca iti propun sa mergem in Rahova la noapte, nu-i asa ca primul lucru la care te gandesti este ca un tigan iti va lua gatul?

  Reply
 15. Pingback: O leapsă ceva mai lirică

 16. Blegoo

  @Cosmin: Citat:
  <>

  E o gresala sa masori imaturitatea ori maturitatea altora luandu-te pe tine ca etalon. Geometric vorbind, daca tu esti la nivelul zero, orice alta cantitate poate fi (i)matura.

  @Andreea Antonescu: N-ai cu cine, fato…

  Reply
 17. Pingback: Tigania lui Petreanu : Blegoo

 18. Pingback: Revista presei | Jiunimea

 19. Pingback: Roma Cult Fest | Adrian Ciubotaru

 20. dora

  da , cum se spunea mai sus , e cool these days sa fim ipocriti , sa votam obama pt ca are ten inchis , sa ne fie frica de oprobiul public daca indraznim sa spunem ce gandim. daca mai marii care tin fraiele politicii globale spun sa sarim , noi intrebam cat de sus si nu ne pasa ca ne rupem picioarele la aterizare. adica , pe cine dracu’ pacalim cand incercam sa bagam sub presh toate mizeriile care se intampla in jurul nostru?…tiganii nu sunt rai genetic (sper) dar cultura lor , traditiile si in primul rand familia care ii va canaliza mereu spre furt , inselatorie , violenta ….da , astea i-au facut sa fie oriunde izolati. de ce stateau elevii tigani in ultima banca desi nimeni nu ii agresa si nici ei nu agresau pe altii? pai stiti foarte bine , ca doar nu ati locuit toti in cotroceni! pentru ca erau plini de paduchi. sau pentru ca puteau fi. vedeti asta cu paduchii urmareste tiganul de la cocioaba pana la turnuletele poleite. paduchele urmareste tiganul ca si faima rea .
  cati tigani buni , onesti am intalnit? cativa. cati tigani am vazut furand , lovind , scuipand , distrugand ? multi. sau asta nu conteaza?!….nu conteaza nici ca traditia lor cere copii fara numar pe care ulterior ii cresteti dumneavoastra? prin banii donati bugetului?…de ce nu ati investi aceiasi bani in proprii dumneavoastra copii domnilor?
  pana va mai lamuriti unde traiti si intelegeti ca romanii nu i-au cules pe tigani cu forta de pe coastele africii , pana atunci va urez toate cele bune si nu uitati sa incuiati usa seara.

  Reply
 21. dora

  …si sa nu aud replica rasuflata : “asta e rasism” si alte regurgitari asemanatoare ! pt ca rasism inseamna sa consideri ii inferiori genetic sau rasa inferioara. ei bine , eu nu cred ca tiganii sunt inferiori genetic , nici macar nu cred ca sunt o alta rasa. sunt pur si simplu nesimtiti si salbatici si au facut din asta un mod de viata. mai ales aici , unde le merge de minune.

  Reply
 22. Alexandra

  Schimbat mediul sau schimbat țiganii? Nu știu ce-i mai greu de făcut, ambele par imposibile :)) Eu eram foarte deschisă și lipsită de prejudecăți privind țiganii, chiar îi apăram de multe ori de sudalmele altora. Asta până când am avut nenumărate experiențe în care oamenii ăștia m-au amenințat, furat, înjurat, etc. Așa că eu cred că există foarte puține cazuri de discriminare, atunci când o persoană nevinovată suferă de eticheta grupului din care face parte. Și mai cred că nu poți schimba o persoană dacă ea nu-și dorește. Furatul și cerșitul sunt soluția cea mai ușoară. Există mulți oameni extrem de săraci care își păstrează demnitatea, ar trebui să învețe de la ei, dacă-și doresc asta. Adrian, nu știu dacă ai avut vreo întâmplare neplăcută cu reprezentanți ai acestui grup, dar cred că ai susține un alt punct de vedere dacă ai fi avut.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *