O părere de la un taximetrist

9 Flares 9 Flares ×

“Eu aș vrea să se întoarcă comuniștii”
Îmi observă privirea în oglindă.
“Aaa, dar eu sunt comunist! Nu cu Ceaușescu, ci comunismul ala de la mama lui, de la Marx.”
“Păi, ce are capitalismul?”
“Capitalismul, eu așa am învățat la școală și asta văd și acum, capitalismul este exploatarea omului de către om.”

Ce argumente aș fi putut să-i aduc?

9 Flares Twitter 0 Facebook 9 9 Flares ×

8 thoughts on “O părere de la un taximetrist

 1. gigi22

  Puteai sa-i zici ca e dobitoc. Dar si el putea sa aiba o bata in portbagaj.
  Comunismul ala “de la mama lui” nu a existat niciodata in realitate. Comunismul e o utopie (cliseu, stiu!) care nu tine cont de natura umana. Capitalismul, pe de alta parte, o intelege mult mai bine. Daca nu este unul pe care sa-l doara de afacerea lui, de banii lui, care sa stea cu ochii si biciul (daca e necesar)pe angajat, se duce pe strudel toata treaba. Ca “binele comun” este asa o chestie vaga, pe care, in mod firesc, majoritatea nu o inteleg.
  Eu as face o rezervatie – un orasel sa zicem, cum era pe vremea lu’ Ceau, cu magazile, restaurante, locuinte, tot. Si pe alde astia, carora li se pare ca aglomeratia de pe DN1 este cel mai naspa lucru, i-as invita cate o luna-doua. Ca ma enerveaza al dracului ca nu avem cea mai mica disponibilitate de a vedea si lucruri bune.

  Reply
 2. Adrian Ciubotaru Post author

  albinuta, ai dreptate:)

  gigi, m-a uimit convingerea lui care nu se baza pe nostalgie, ci pe ceva teoretic… prins la școală

  krossfire, da, i-am transmis un set de emoții prin limbajul corpului:)

  Reply
 3. chichi

  puteai sa ii spui ca daca e pe plus cu banii dupa ce termina cu impozitele samd, sa dea plusul respectiv la saraci. pana la urma, asta este esenta comunismului: consuma doar cat ai nevoie.
  dupa care ii spui ca trebuie vazuta diferenta intre “fiecare om intelege ca are nevoie doar de X, si da restul statului” si “statul impune ca fiecare om trebuie sa primeasca X”.

  bineinteles, in cazuri concrete trebuie sa tii cont de faptul ca nu oricine este deschis unei dezbateri, si este mai probabil ca celalalt sa creada ca ai vrut sa il jignesti.
  si pericolul asta este foarte real. de exemplu, uite o parere tipica de bagator in seama: http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/racirea-incalzirii-globale-175890.html
  (pana la chestia asta chiar o respectam pe tanti).
  La fel si taximetristul tau: “eu m-am gandit eu cu gandirea mea, si, ignorand toate faptele pe care le-as fi putut lua in considerare, si parerile celor care au incercat sa inteleaga faptele, am ajuns la o concluzie”.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *