N-am timp sa fiu muscat de serpi

0 Flares 0 Flares ×

De cateva zile sunt traumatizat de lipsa unui roman de citit. Cateva seri la rand nu am avut nici o pofta de scris, mi-am dorit doar sa ma intind in pat si sa citesc un roman. Am cateva romane aici, insa le-am tot citit si recitit, imi e sete de ceva nou, imi e dor sa ma cufund intr-o poveste proaspata. Am cautat incoace-incolo, am dat sfoara prin tara, insa n-a gasit mare lucru. Am prins Ferma animalelor, insa nimic. Nu ma motiveaza o alegorie scurta, ci ceva mai… amplu gen Sarbatoarea tapului, Conversatie la Catedrala (puteti sari cu recomandari).
De fapt, se intelege, problema este alta (Teroarea Istoriei), insa cu o carte buna parca ai merge si la Polul Nord (in ultimul numar din National Geographic e o poveste fascinanta in acest sens).

Ieri sau alaltaieri, de la munca am comandat de la Humanitas si Polirom trei carti: Jocul de smarald al lui Culianu, o carte de Nietzsche (am uitat care) si inca o carte (am uitat care).
De fapt, se intelege, problema este alta. Cartile sunt portile catre o lume din mine insumi ce doresc s-o recuperez.

Asta e una. A doua chestiune este faptul ca nu am avut timp nici macar sa ma las de tigari si am improvizat. Sunt fumator de Marlboro rosu scurt de vreo trei ani, imi plac la nebunie tigarile astea si ori de cate ori am fumat altceva, m-am simtit neimplinit. Ce-am facut pentru a ma demotiva inainte de a ma lasa cu totul? Am inceput sa fumez lights-uri (teroarea mea) dintre cele mai uracioase, mai uscate si mai plumbuite: Kent 8, Winston Lights, Lucky Strike Lights. Nu s-a schimbat mare lucru: am pastrat acelasi ritm (un pachet pe zi) dincolo si independent de gust. Nu gustul conteaza intr-o dependenta (ce descoperire!). E o incercare penibila in genul celui care pasionat fiind de fotbal si dorind sa se lase totusi, ar sparge toate mingile din fata lui pentru a nu fi ispitit sa mai traga un sut din cand in cand. Nu merge! Azi m-am enervat si mi-am cumparat (dupa patru zile de abstinenta) un pachet de Marlboro rosu si mi s-a parut o chestie veche ce parca-mi amintea de-o perioada revoluta. Psihologic, ceva s-a schimbat, e un inceput totusi.

Cred foarte mult in capacitatea umana de auto-amagire (ceva usor diferit de auto-sugestie). Daca ma conving ca ceea ce fac este important, pot depasi multe obstacole fizice (oboseala, frig, foame). Daca visez ca un sarpe m-a muscat de gat, e posibil ca dimineata trezindu-ma sa vad urmele muscaturii.

Acum, la final, ma mananca pielea sa-mi prezint si eu biroul (dupa o idee initiata de Manafu). Doar “biroul”, nu “de blogger”. Simplu si ascetic l-as caracteriza.

poza.jpg
Nota:
De fapt, se intelege, aceasta insemnare nu e decat o scuza si o amanare a scrierii unor lucruri mai importante pe care le tot coc in mine de cateva saptamani/luni.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

9 thoughts on “N-am timp sa fiu muscat de serpi

 1. shalimar

  ceva misto de citit: copiii de la miezul noptii (cred ca asa a fost tradusa in romana, Midnight’s Children in origininal) al lui Salman Rushdie. E cea mai faina desi sigur o sa-ti placa orice carte a lui.
  aaa, si ishiguro: never let me go (a fost tradusa in romana sigur).

  Reply
 2. ela roseni

  Zilele trecute am fost într-o stare asemănătoare ţie şi am recitit Peter Hartling – Holderlin. Cand am asemenea stări imi plac romanele-biografii şi dictionarele. Acum recitesc tom gallagher – “furtul unei naţiuni”. Nu e roman dar e scisă accesibil. 🙂

  Reply
 3. Alin Petrasca

  Surprinzator sau nu sa stii ca arunc mai mult decat o privire peste randurile tale din cand in cand … pacat ca nu imi plac blog-urile, forumurile si manifestarile virtuale … oricum … in caz ca nu ai citit incearca , in caz contrar reciteste : Patrick Suskind – Parfumul … au scos nemtii si ceva film anul trecut , as fi curios … Bafta mare batrane … Alin

  Reply
 4. zeeny

  veneam intins sa recomand Rushdie, dar vad ca mi-a luat-o cineva inainte 🙂

  subscriu la MIdnight’s children si plusez cu un Shalimar the clown

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.