După ce în războiul ruso-turc, România a luptat alături de Rusia în speranţa dobândirii independenţei, la tratatul de pace, Rusia a cerut cele trei judeţe din sudul Basarabiei (pe care Rusia le pierduse după războiul din Crimeea) în schimbul Dobrogei care a revenit României de la Imperiul Otoman.
România a protestat, căci ruşii se angajaseră că nu vor avea cereri teritoriale, tensiunile s-au mărit, armata română a rămas în stare de mobilizare, Marile Puteri recomandau României flexibilitate în acceptarea cererilor ruseşti, miniştrii români erau de neînduplecat, Carol se străduia să păstreze un ton moderat, iar ruşii transmiteau tot felul de ameninţaţi voalate prin canalele diplomatice.
Urmatoarele citate sunt luate dintr-o biografie a lui Carol I:
“Ba Gorceakov, cancelarul imperial, a declarat cu o altă ocazie că dacă România va protesta împotriva articolului respectiv al Tratatului de pace de la San Stefano sau chiar se va opune executării lui, trupele ruseşti vor ocupa România şi vor dezarma armata romană.”
Răspunsul lui Carol:
“Principele României nu poate să presupună că acele ameninţări emană de la ţar; răspunsul său este că o armată, care a luptat în faţa Plevnei sub ochii ţarului Alexandru al II-lea, poate fi, probabil nimicită, dar nu dezarmată.”
elegant! dar ce-au facut rusii dupa…
lectie de negociere, lectie de politica. lectie de “pai si *utut si cu banii luati/armele luate?” onoarea a fost intotdeauna un pretext (si la rusi de altfel 🙂 ).
pe de alta parte lui Carol i s-a reprosat ca a mizat prea mult pe onoarea aliatilor si probabil pe un soi de “gentlemen agreement” fara a smulge renuntarea definitiva a Tarului asupra oricaror pretentii.
Mie mi se pare cel mai mare curaj, cea mai bine jucata carte si cea mai mare victorie a politicii romanesti, chiar inaintea unirii de la 1600, care mi s-a parut mai repede o ambitie personala care ar fi putut schimba istoria intr-un mod frumos.
daca regele Carol refuza ajutorul si Rusia ar fi obtinut prin absurd ajutor din alta parte Romania nu ar fi fost iertata pentru gestul necugetat de a refuza sa ofere ajutor intr-un moment cheie. daca turcii ar fi castigat, Romania ar fi avut de suferit mai mult decat in urma celei mai proaste negocieri cu Rusia. iar timp de alte aliante nu prea cred ca era, jocul de-a ne luam jucariile si mergem in alta tabara urma sa se faca ulterior.
Carol a avut de luat o decizie destul de grea sau pana la urma…una destul de usoara. intre nimic si ceva. unii zic ca putea fi un ceva mai mare…. pareri si pareri. raman la impresia ca intreaga munca de atunci nu va putea fi egalata prea curand. ma rog, sper sa nu am un punct/unghi de vedere micsorat/obturat de prea putine informatii.
toata tarasenia incepe de la katharina a II -a (1762-1796) care porneste razboiul pe doua fronturi . unul cu osmanische-reich si mai tarziu implica si coasta marii negre . politica expansionista este continuata sub nicolaus I lea (1825-1855) si a fost concentrata si conditionata asa ca imperiul otoman sa accepte drepturile si privilegiile crestinilor sub “umbrela de protectie / dominatie ” a rusie . neajungandu-se la niciun compromis urmarea “fireasca” a fost izbucnirea krimkrieg-ului (1853/54 – 1856) unde s-au alaturat si anglia si franta desigur impotriva rusilor. in final, acestia din urma pierd delta dunarii si sud-bassarabien ca mai tarziu prin 1877/78 sa recupereze o parte significanta din teritoriile pierdute.
o interventie in herzegowina schimba intreaga politica in spatiul balcanic – iar alexandru al II lea (1855-1881) reuseste sa-i alunge pe otomani de pe continentul european ca mai apoi prin anii 1878 la congresul din berlin sa se restabileasca si sa se reancoreze ordinea geopolitica unde se stabileste ca romania , serbia si montenegro isi vor redobandi independenta . bulgaria este oferita drept tribut imperiului otoman . bosnia si herzegowina cand sub administratia austriei . in 1909 bulgaria isi recapata suveranitatea urmand ca austria sa anecteze bosnia-herzegowina . iar in 1912/13 reizbucneste razboiul intre balcani si turci care primeste o noua amploare prin “prada” makedonien si asfel are loc cel de-al doilea razboi in spatiul balcanic …ca mai tarziu sa fie implicata europa …
da, tanti Ecaterina asta era data naibii :
Proiectul grecesc al Ţarinei avea drept scop eliminarea Turciei din Europa prin crearea unui imperiu grec independent. Un imperiu care înlocuia pe arena geopolitică sud-est europeană “împărăţia sultanului”.
Între cele trei imperii (rus, austriac şi grec), Ecaterina dorea să existe un stat tampon, independent şi neutru de formă monarhică, un regat al DACIEI despre care Ţarina însăşi preciza: ”Il conviendrait, ce me semble, de statuer préalablement et à jamais qu’il y eut un Etat indépendant entre les trois empires (la Russie, l’Autriche et l’Empire Grec renouvelé) qui serait maintenu à toujours dans l’indépendance des trois monarchies. Cet Etat jadis connu sous le nom de Dacie pourrait être formé des provinces de Moldavie, Valachie et Bessarabie sous un souverain héréditaire de la religion dominante dans les dits pays…Les bornes de ce nouvel Etat devront être circonscrites par le DNIESTER et la Mer Noire du coté de la Russie, et de celui des Etats Autrichiens par la dernière prise en possession que j’ai garantie à Votre Majesté Impériale…”. (prof. Doru Todericiu Paris)
mai tarziu cei care i-au urmat s-au facut cu nu iau in serior aceste planuri utopice, dar in fapt cine nu ar fi vrut sa scape de otomanu din coaste?
da, da, jez . asa este ! 🙂 tanti asta ecaterina a fost tare nastrusnica 🙂 cum au fost de altfel femeile intotdeauna 😆
offtopic : btw : sper ca in 8 ani sa vedem si prin america o tanti cathy si chiar nu mai trebuie sa ne ascundem in veci – noi femeile 🙂
nu pot sa spun ca imi doresc…alde victoria, elisabeta (I II) si ecaterina d-astea au facut niste natiuni mari, dar au facut-o in detrimentul populatiei si in mare iubire de putere si ego.
las, ca nici cu condoleeza nu mi-e rusine. devil in za flash 😀
prefer o Regina Rania al-Abdullah a Iordaniei 😉
pe ultima o prefer si eu cu mare placere pentru ca este frumoasa si desteapta si angajata social; mai bine nu poate fi pentru o femeie 🙂
p.s. putina sete de putere la femei de ce ar fi rau ? 🙄
long story short: nu e nimic rau in nimic, atata timp cat te face fericit/implinit si atata vreme cat nu raneste pe nimeni 😉