13 thoughts on “Fumurile libertăţii noastre

 1. bucurenci

  mi-a plăcut fraza asta: “Nu vreau să fac apologia ignoranţei şi a simplicităţii cu orice preţ, dar prea de multe ori s-au văzut îngeri cu coarne şi erudiţi fără minte.”

  Reply
 2. Paula

  Dupa Patapievici Progresul ne-ar duce direct in iad. Asta ar insemna sa fim perfect normali, lucru cu care nu sunt de acord. Daca lumea ar fi plina de oameni normali nu am mai avea paduri de aur sau magie in unele domenii.

  Reply
 3. Adrian Ciubotaru Post author

  bucurenci, earthwalker am adaugat linkurile.

  Curtoazia faţă de maestrul François Pamfil s-a dus atât de departe probabil şi pe seama cruciadei pe care H-R.P o duce împotriva “corectudinii politice” luată la pachet, ca atitudine în bloc.

  Reply
 4. Pingback: Nervi duminicali « Andruska’s thoughts

 5. claudiu

  Ma numesc Mitut Claudiu Adrian si vreau in primul rand sa va multumesc pentru ca va implicati in comunitate. Este benefic si important pentru fiecare institutie si persoana sa aiba astfel de actiuni. In acest sens, un aspect important il reprezinta partea de mediu, presiunea mare asupra naturii. Astept raspuns. Trebuie sa facem ceva pana nu e prea tarziu. Ne priveste pe toti.

  Ma bucur ca a inceput si la noi “marketingul verde”, sensibil la problemele mediului. Daca as avea si eu putere financiara, as face tot atatea proiecte sau chiar mai multe (in special de impaduriri). Dar aceasta nu ma descurajeaza. Am 20 ani, sunt student,anul 2,la Geografia Mediului si am facut o obisnuinta si o pasiune din a invata oamenii,printre altele, sa respecte natura. Conteaza imens si exemplul personal. Eu am crescut la tara,unde sunt paduri cat vezi cu ochii, e aer curat; izvoare reci,poieni frumoase,fructe din belsug,zapezi adevarate,foarte putine masini (stau la munte, in jud. Valcea, depresiunea Lovistei, poalele Fagarasului). Cu timpul a inceput sa-mi placa geografia,apoi am fost receptiv la problema climatologica,ecologica si de mediu.Tot liceul am invatat foarte bine,am participat la zeci de concursuri si olimpiade. Cele mai dragi sunt cele nationale,la geografie.In 2007,in clasa a 12-a am luat mentiune pe tara la geografie. Deci vorbesc in cunostiinta de cauza,cunosc foarte bine limitele naturii,chiar daca e “aparent” un sistem autoreglabil.Dar altceva conteaza,nu trebuie sa avem doctorate in geografie,pentru a stii ca:daca plantam copaci vom imbunatati calitate aerului prin aport de O2,ca defrisarile fac ravagii pe orice component de mediu (temperaturi mai mari, alunecari de teren, inundatii), ca doar recicland putem avea o presiune mai mica asupra rezervelor si putem obtine o dezvoltare durabila.
  Noi dintotdeauna am trait in armonie cu natura, ea ne-a fost casa si masa,ea ne-a protejat. Toate asezarile sunt pe un curs de apa,si multe langa paduri.Avem nevoie de ea,dar si ea are nevoie de noi. Ne ferim sa mancam alimente alterate,dar trebuie sa ne gandim ca mai intai de toate, noi tarim cu O2(aer),care trebuie sa fie suficient si in conditii bune,adica “nealterat” de poluanti(oxizi,sulfati, azotati, metan, pulberi, funingine). Sunt multe aspecte la care sa ne gandim si poate apoi ne reconsideram felul de viata si,poate vom planta mai multi copaci, si vom incepe sa reciclam. Problemele sunt compexe, la nivel global, si va fi o provocare imensa pentru omenire sa amelioreze impactul ei fantastic asupra mediului natural. Eu sunt optimist si cred ca vom ajunge candva la un echilibru.
  Pana atunci,trebuie sa facem ce spunem si sa spunem ce facem, adica sa nu fim ipocriti, ci sa facem ceva cu adevarat. Cine nu isi doreste sa traiasca intr-o lume mai curata, mai plina de verdeata si cu un aer mai proaspat? Toti. Atunci trebuie sa trecem la treaba,in folosul nostru,al generatiilor urmatoare,si cel mai important,al raiului care se numeste Terra. De Craciun puteti cumpara brazi la ghiveci pe care sa ii plantati apoi in fata casei sau blocului.E ca si voluntariatul(am fost voluntar la Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana-CCE 2007).Te simti mai bine,castigi incredere si oferi beneficii tuturor.Eu intotdeauna voi incerca sa invat oamenii ca face parte din fiinta noastra sa avem grija de natura.Nu ne-am nascut in mall-uri si autostrazi,ci ne tragem si traim pe baza mediului inconjurator.
  Am scris la companii mari,pe care le-am rugat sa roage angajatii sa planteze copaci,sa recicleze,etc.Am cerut informatii de la Ministerul Agriculturii. Ministerul Mediului despre proiecte si programe (impaduriri, irigatii, desertificare, seceta, campanii de reciclat etc) ;le-am dat idei,sfaturi, mi-am exprimat ingrijorarea. Am strans personal in jur de 400 kg de hartie,pe care am donat-o Copacului de hartie-28 de copaci. Am plantat la tara cu tatal meu sute de copaci. Vreau sa adun toata hartia si plasticul din caminul meu si sa o duc la reciclare (ma voi ocupa personal in timpul liber). Castigand un concurs despre U.E. am fost la Bruxelles, in ianuarie 2008, la Comisie si Parlament, unde am pus problema mediului-am aflat cate ceva despre intentiile U.E. si ale Comisiei. Ma voi stradui sa bat la cap primarii sa contracteze firme de salubrizare serioase care sa colecteze selectiv si sa recicleze deseurile. Desigur ca nu e usor, dar trebuie facut. Daca iti intra in obisnuinta ti se pare un lucru firesc. Sunt la curent cu tot ce tine de mediu, orice proiect de oriunde si sunt convins ca voi reusi sa fac cat mai multe. Deja, oamenii cand ma vad,zic:”baiatul cu reciclarea” si ma admira.
  Daca ar fi nevoie as bate din poarta in poarta si as invata pe toti cum putem trai mai bine. As cumpara milioane de pomi si i-as planta,as convinge oamenii ca e usor,bine si frumos sa reciclezi.Am constatat o lipsa mare de educatie ecologica,care are multe cauze. Dar, cu timpul, daca oamenii au exemple pozitive si proiecte concrete implinite, lucrurile vor progresa inspre bine. Nu avem dreptul in primul rand sa ne batem joc de natura. E inuman cand merg acasa si vad Oltul, la hidrocentrale plin de peturi;cand vezi o padure doborata la pamant,un lac secat,un rau poluat,poluare peste poluare! La mine acasa a nins in fiecare an,zapezi mari si vreau ca si peste 50 de ani sa vad si sa ma bucur de aceleasi zapezi. Noi nu avem voie sa intervenim asupra naturii, nu ne putem juca de-a Dumnezeu, suntem mici si doar o farama in trecerea timpului si imensitatea Universului. Nu suferim doar noi din cauza poluarii si a nesimtirii multora dintre oameni, ci sufera si animalele, pasarile, apele, padurile, pestii, aerul, si in ultima instanta tot Globul. Bucurestiul,de exemplu e un oras foarte murdar si poluat; iar acest lucru afecteaza pana si turismul. Sa nu mai spunem ca toate apele menajere si unele industriale se varsa direct in Dambovita si in Dunare ,periclitand masiv conditiile de viata.Nu trebuie sa acceptam asa ceva. Sunt multe,multe probleme;orice activitate umana polueaza,creeaza impact antropic.Si ceea ce e numit de media ecologic,nu inseamna ca este natural si nedaunator mediului 100%,de aceea trebuie sa ridicam standardele continuu si sa evoluam in continuare.Este o nebunie curata sa stam cu mainile in san. Impactul omului asupra mediului e indiscutabil si evident pentru oricine. Cineva imi spunea:”viitorul e reflexia prezentului,asa ca succesul e inevitabil pentru mine”. Sunt convins ca acest succes se va repurta si asupra mediului. Reciclarea e cuvantul cheie. Veti reduce si costurile. Uitati-va in jur;trebuie verdeata-mai multe paduri, mai putina energie consumata, mai putina poluare,iar natura nu are nevoie de gunoaie. Si toti vom avea de castigat. Deja veti fi facut un lucru bun daca veti da si colegilor dvs. sa citeasca mesajul meu. Noi, locuitorii Romaniei avem si darul de a construi lucruri frumoase. Fiti convinsi!

  Va rog sa faceti tot ce tine de mediu (sa plantati copaci mai ales in zonele urbane, care sa absoarba noxele si sa curete aerul); va urez mult succes si spor la treaba pe viitor pentru alte programe concrete! Astept raspuns. Sa va ganditi la mesajul meu.
  Cu admiratie,
  Mitut Claudiu
  Adrian

  Reply
 6. ioana

  Claudiu, sa stii ca pe mine m-ai super convins. Voi incerca sa plantez macar un copac pe undeva prin Bucuresti. Te felicit pentru ca stii sa respiri bine…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *