Doua povesti

0 Flares 0 Flares ×

Am mult de scris despre multe lucruri intamplate in ultimele zile, insa acum doresc doar sa impartasesc doua povesti care m-au pus pe ganduri.

Prima a avut loc in gara din Iasi in timp ce-l conduceam cu Bobby pe Darius la trenul catre Cluj. Langa pasarela un nene slab si probabil ametit era intins pe jos covrig in timp ce un tanar de vreo 20 de ani urla ceva si-l lovea cu picioarele in burta. Nenea de jos urla si el, se intorcea, tanarul agresor mai urla ceva, se misca in jurul victimei cu mainile infoiate si apoi, brusc, incepea din nou sa-i care picioare. In jur erau oameni care se oprisera si priveau oripilati, insa nici unul nu intervenise. In cateva minute, a aparut un politist sau un gardian subtirel care s-a interpus intre victima si agresor si apoi nu stiu ce s-a intamplat. Am injurat printre dinti si-am trecut mai departe.

A doua poveste a avut loc in Vaslui. Am intrat intr-un magazin cu Vlad si Mihnea sa ne luam cate ceva, in fata noastra era o doamna (pensionara?) care in timp ce-si astepta restul, se uita in stanga ei la niste cofrage cu oua. Deodata o auzim exclamand cat se poate de serios:
– 3.000 di lei ou’?
Vanzatoarea nu zice nimic, noi ne aruncam priviri.
– Vara!? Isuse…
In fata pe tejghea o astepta un rest de 11.000 lei vechi.
Cumparam, iesim afara si ne venea sa credem: 3.000 de lei oul era mult peste pragul de acceptiune financiara al batranei. Mihnea n-a mai rezistat, s-a intors inapoi si i-a dat 30.000 lei vechi sa-si ia 10 oua.

Update: Despre intamplare a povestit si Mihnea.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

4 thoughts on “Doua povesti

 1. mirmen

  …oamenii nascuti inainte de l94o au trait vremuri”interesante”,au traversat doua schimbari majore de regim politic…isi vad demonizata acum toata viata pe care au avut nesansa s-o traiasca in regimul comunist,pe linga acuzatiile explicite primesc tot timpu’ mesaje subliminale cum ca ar fi vinovati moral de sustinerea regimului…au ajuns atit de coplesiti de schimbarile traite,de ritmul si neprevazutul lor incit sint o masa de debusolati care nu mai reusesc sa perceapa corect realitatea de la pretul oului,la cel al medicamentelor,li se alimenteaza anxietatea pe toate canalele de informare,drama reala este amplificata de nesiguranta si neintelegerea lumii in care traiesc…nu-i confortabil psihic sa ti se spuna de doua ori in viata ca toate valorile in care ai fost educat/indoctrinat sa crezi nu valoreaza nimic…

  Reply
 2. Adrian Ciubotaru Post author

  mirmen, da. Exista o generatie ce traieste in afara istoriei (sau cel putin intr-o istorie alternativa a oului scump), insa purtata totusi de un val istoric lipsit de empatie. Dincolo de toate semnele rele (si povestea din gara contureaza un tablou destul de sumbru), exista gesturi care printr-o mediatizare coerenta pot face o diferenta (gestul lui Mihnea imi pare plin de sperante si pentru generatie mea si pentru cea a copiilor nostri).

  Reply
 3. mirmen

  …stiu si eu?…ce-i mai trist : batrina sa se fi bucurat ca-i pica “din cer” bani pentru 1o oua sau sa se fi simtit si mai profund umilita,nu de gestul lui mihnea ci de situatia ei demna de mila…plin de speranta ar fi ca oamenii in cadrul institutiilor sa aiba un comportament uman,responsabil…mila publica este-cel putin eu cind dau de pomana nu pot sa nu gindesc-o modalitate de-a ne linisti constiinta de “vina” de-a fi macar mai norocosi sau mai sanatosi,sau mai tineri, decit persoana care ne inspira mila…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *