Despre plăceriile muncii

0 Flares 0 Flares ×

Sunt câţiva ani buni de când Dorina m-a ajutat să fac rost de aproape toate cărţile lui Alain de Botton şi de atunci îi urmăresc toate apariţiile sale editoriale.
Zilele trecute am găsit o conferinţăfora.tv este un canal bun – unde Alain de Botton a discutat despre ideile din ultima sa carte: The Pleasures and Sorrows of Work (pe care Octavian mi-a împrumutat-o în această vară).

Deoarece am ascultat conferinţa tarziu după miezul noptii, teama de uitare m-a făcut să-mi notez în agendă câteva idei pe care le împărtăşesc şi aici:
– munca nu este prea bine reprezentată în literatură. Dacă un extreterestru ne-ar citi romanele, ar afla că noi nu facem în viaţa noastră decât să ne îndrăgostim, să ne preocupăm de familiile noastre si să mai omorâm pe cineva din când în când.
– problema cu creative writting este optimismul: toţi putem ajunge mari scriitori este doar un mit.
– nu judeca pe nimeni dupa cartea sa de vizită. Mulţi dintre noi ajungem în diferite joburi din cele mai ciudate motive.
– un produs ştie lucruri despre tine chiar înainte te-a întâlni.
– în lumea industrializată este foarte greu să vezi impactul pe care-l ai asupra vieţii cuiva, efectele muncii tale se află departe de tine.
– ca scriitor freelancer, Alain de Botton se simte vinovat că nu munceşte îndeajuns de mult şi-şi închipuia că oamenii din birouri muncesc mult, iar una dintre descoperirile sale – documentându-se pentru această carte – a fost faptul că se pierde atât de mult timp în birouri, că se freacă multă mentă.
– există mult erotism în birouri datorită tabuurilor. Corporaţiile se feresc să amintească angajaţilor că sexul ar fi mai distractiv decât munca.
– actiunea din majoritatea romanelor pornografice din secolul XVIII se petrecea într-o mănăstire.

Munca are plăcerile sale:
1. munca ne ajută să ne impunem dorinţa de ordine (ordine pe un raft, ordine în casă, ordine în viaţa noastră)
2. munca ne distrage de la gândul finitudinii noastre (gândul propriei morţi)
3. munca ne oferă şansa să ne dezvoltăm.

Conferinţa are aproape o oră, însă discursul propriu-zis durează 20 de minute:

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

17 thoughts on “Despre plăceriile muncii

    1. AndraZaharia

     @adrianciubotaru Am vazut cine a scris, dar nu asta era problema. Imaginea asta de “PR-isti nenorociti” ma supara pe mine. 🙁

     Reply
     1. AndraZaharia

      @adrianciubotaru Sunt de acord cu tine ca atrage atentia, dar contribuie la perpetuarea unei imagini pe care nu toti stiu sa o interpreteze.

 1. Pingback: Tweets that mention Despre plăceriile muncii | Adrian Ciubotaru -- Topsy.com

 2. yiedyie

  Să continui experimentul tău imaginar. Poate dacă extratereştri ar citi cărţile din antichitate ar găsi mult multe chestii despre arta muncii.

  Se pare că intelectualitatea civilizaţiei industriale are o silă faţă de muncă, de aia poate au inventat maşinile.
  Dar din păcate nu numai că maşinile nu ne-au scăpat de muncă dar am ajuns să concurăm cu ele şi să mai muncim să le şi înteţinem şi pe ele şi sistemele care le susţin.

  Cred că e vorba şi de silă, cu cât ceva e plătit mai bine cu atât trebuie să fie mai multă silă şi dacă reuşeşti să faci să îţi placă ceea ce munceşti, şi asta iese în evidenţă, atunci oricând se va găsi cineva să te facă să îţi fie silă din nou dacă nu de ceea ce faci atunci de locul de muncă. De aceea hobby+ul rămâne principalul loc unde să munceşti şi să îţi placă!

  Se scrie despre muncă şi de instrumentele de muncă de exemplu: Ivan Illich http://www.davidtinapple.com/illich/
  de fapt aşa de mulţi vorbesc despre muncă chiar dacă nu dau exemple concrete acum…

  hai că m-am întins mult prea mult pentru un comentariu

  Reply
 3. Pingback: Despre Manafu şi urmările lui în .ro « Chinezu

 4. Pingback: Miercuri si joi pe scurt « Carti, muzica, ganduri si povesti

 5. Pingback: O poveste cu valoare termică | Adrian Ciubotaru

 6. Lucian

  Munca iti distrage atentia si de la marile frustrari ale tale,nu numai de la moarte.De aia e buna!Una peste alta iti da si sentimentul ca nu faci umbra pamantului chiar de pomana!

  Reply
 7. Pingback: We don’t need data, we need help | Adrian Ciubotaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *